Recomandată copiilor de peste 10 ani, Colecția Discovery de la Editura Litera poate fi și este chiar esențial să fie citită și de către părinți sau de către bunici. Nu expune lucruri chiar simple, dar cărțile acestei colecții sunt scrise pe înțelesul copiilor și bogat ilustrate, create special cu moto-ul ”Explorează-Descoperă-Învață”.
Ca de obicei, vă vom prezenta trei cărți ale colecției, pe care le-am răsfoit, îndemnându-vă, în final, să căutați și celelalte cărți ale colecției pe site-ul editurii:
–”Corpul uman”: despre celule, oase și articulații, puterea mușchilor, circulație, respirație, hrană, sistemul nervos, simțuri, naștere și creștere, precum și despre evoluția organismului uman. Chiar dacă poate părea ciudat că celulele sunt denumite ”cărămizile corpului”, puteți trece cu ușurință peste această denumire pentru a descoperi ceea ce reprezintă ele și câte forme ale acestora există (corpul uman conține circa 100 de milioane de celule separate și circa 200 de feluri diferite de celule). Oasele sunt un alt subiect important și vom descoperi că există o diferență între numărul de oase la copil față de adult: un nou-născut are peste 300 de oase, dar, pe măsură ce crește, unele oase se unesc. Un adult are 206 oase. Sau aflăm că vasele de sânge din corpul uman au o lungime totală de 100.000 km. Pe lângă curiozități și explicații simple, există și un capitol de istorie, intitulat ”Corpul prin secole”. La final, ca la orice carte din colecție, un test și un glosar cu cei mai importanți termeni învățați.
-”Pământul în univers”: despre originea și evoluția universului, despre formarea sistemului solar, Soare, planetele telurice (dacă nu știați care sunt: Mercur, Venus, Pământ, Marte) și gazoase (Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun), despre sateliți și alte corpuri cerești. Ca de obicei, aflăm lucruri inedite, care merită reținute atât de către copii, dar și de către adulți: toate planetele, cu o excepție, poartă numele unor zeități romane. Excepția este Pământul; temperatura la suprafața Soarelui este de 5000 grade Celsius; cea mai caldă planetă este Venus, cu o temperatură aproape uniformă la suprafață de 460 de grade Celsius; cel mai înalt munte este Olympus Mons de pe Marte, cu o înălțime de 27.000 metri; cea mai mică planetă este Mercur; Pluto a fost considerat planetă până în 2006, când a fost reclasificat planetă pitică.
–”Ce este energia?”: despre sursele de energie regenerabile și neregenerabile, despre petrol, gaze și cărbune, energia nucleară, geotermală, mareică și hidroelectrică, solară și din deșeuri, despre biocombustibili și despre eficiența energetică. Dacă nu știați, este momentul să îi faceți conștienți pe copii pentru probleme surselor de energie și aplecarea cât mai activă către energia regenerabilă: în prezent, cea mai mare parte din nevoile de energia ale lumii sunt satisfăcute folosind combustibili fosili neregenerabili, cum ar fi petrol, gaze naturale și cărbune. Să ne îndreptăm deci spre energia nucleară, spre cea geotermală sau spre energiile mareică și hidroelectrică. Care sunt însă riscurile, câte de greu se produc acestea? Iar schița casei eficiente energetic este impresionantă. Cartea este însoțită de câteva pagini de curiozități, grupate sub titlul ”De știut”.
Pe lângă aceste trei cărți prezentate, în condiții grafice de invidiat, Colecția Discovery mai găzduiește cărți de istorie (Orașe antice, Mărturii din trecut, Grecia Antică, Evul Mediu, Morminte de faraoni), de anatomie (Creierul uman), de știință și tehnologie (Focul din adâncuri, Forță și mișcare, Natura dezlănțuită, Oceanele Planetei, Revoluția Industrială, Viața pe o stație spațială, etc.) sau despre marile personalități ale omenirii (Leonardo Da Vinci).
1 comment
imi place cartea despre corpul uman pt ca descoperim cea ce reprezinta ele despre noi oameni