Carti Carti pentru copii Recomandat

Cărți pentru copii: Atlase geografice școlare de la Editura All

tn1_5atlas_geografic_scolar-2016-a4-c1”Atlas geografic școlar”, de Constantin Furtună

Editura All, București, 2016

Mi-au plăcut întotdeauna atlasele geografice, iar despre o parte din ultimele apariții din acest domeniu am scris aici în articole anterioare, avantajat de faptul că materia preferată a băiatului meu este tocmai geografia. Spre deosebire de celelalte prezentate până acum, care erau mai mult cărți de relaxare, enciclopedice, cele despre care voi vorbi astăzi sunt atlase geografice școlare clasice, asemănătoare în anumite aspecte cu atlasele pe care le foloseam și noi la școală, dar mult mai moderne și cu o concepție grafică de excepție.

Cu privire la primul dintre acestea, așa cum se scrie mare pe coperta întâi, este o ediție nouă (revizuită și adăugită), care include și aeroporturile lumii. El cuprinde două hărți ale României (una fizică și administrativă), hărți detaliate ale vecinilor țării noastre (Moldova-cu două hărți, Ucraina, Ungaria, Serbia, Bulgaria), trecând apoi la scară mai mare-Europa, Asia, Australia și Oceania, Africa, America de Nord, America de Sud și câteva informații și hărți despre lumea în întregul său.

Ce am remarcat, trecând peste exactitatea și frumusețea hărților, pe aspectul lucios, impecabil al paginilor: o analiză atentă a Uniunii Europene, cu nu mai puțin de 12 hărți (cum s-a format, care este Zona Schengen sau Zona Euro, care este gradul de cunoaștere al limbii engleză sau natalitatea etc.); o hartă detaliată a Alpilor; o hartă completă a climei globului și a curenților oceanici; proiecții cartografice ale lumii. În plus, apar și denumirile oficiale ale localităților (dublate de forma cunoscută în limba română), detalii ale reliefului submarin, iar hărțile sunt clare și ușor de citit, indiferent de scară.

Pentru copii, acest atlas ar trebui să fie o plăcere, dar nici adulții nu sunt de neglijat, atunci când își planifică o călătorie și nu au acces la celebrul Google Maps.

Puteți cumpăra cartea: Editura All/Libris.ro.


atlas-romania”România. Atlas geografic”, de Constantin Furtună

Editura All, București, 2016

Pe copertă sunt câteva informații esențiale cu privire la acest atlas, din care enumăr doar două: Realizat pe baza rezultatelor finale ale Recensământului populației și locuințelor din anul 2011; Cu un tronson special dedicat protecției mediului, cuprinzând hărțile rezervațiilor naturale și ale siturilor SCI (Siturile de importanță comunitară), SPA (Ariile de protecție specială) și Ramsar (Zone umede de importanță internațională).

Așadar, să trecem în revistă principalele lucruri pe care le găsim în interiorul acestui atlas: România pe glob (hărți fizice și politice ale lumii și ale Europei), Geografia fizică a României (hărți detaliate ale tuturor formelor de relief reprezentative ale țării noastre, dar și chestii caracteristice, precum plăcile tectonice, temperaturile medii, vegetația și solurile) și Geografia umană a României (cu structura etnică, densitatea, populația, principalele culturi agricole sau resurse ale subsolului).

Care mi s-au părut cele mai interesante aspecte, cele mai interesante hărți? Enumăr doar câteva, pentru că atlasul este foarte instructiv în ansamblul său, iar prezentarea grafică este foarte faină și atractivă: o hartă geologică simplificată, ce cuprinde evoluția geologică a țării noastre; principalele rezervații naturale.

Dacă nu aveți suficient timp și bani să călătoriți prin România, acest atlas este o idee bună pentru studiat țara noastră. Dar și dacă aveți cele spuse mai sus, atlasul este o binemeritată completare a cunoștințelor, el având nenumărate informații de interes într-un număr mare de pagini pentru un atlas (96 de pagini). Bun, așa cum spuneam și despre atlasul de mai sus, și pentru copii, și pentru adulți.

Puteți cumpăra cartea: Editura All/Libris.ro.

Articole similare

Prin blogosfera literara (6-12 decembrie 2010)

Dan Romascanu

Poem în proză despre război: Ochii tăi m-au văzut, de Sjón

Jovi Ene

Stasiland. Povești din spatele Zidului Berlinului, de Anna Funder

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult