”Atlas ilustrat pentru copii”
Editura Corint Junior, București, 2015
Text: Ruth Brocklehurst, Ilustrații: Linda Edwards
V-am mai prezentat aici un atlas pentru copii, dar și noua apariție de la Editura Corint merită o postare separată, mai ales că acest atlas va atrage în mod sigur copiii de până în 10 ani, ba chiar putem să restrângem și această limită de vârstă. O aproximare făcută pentru că băiatul meu are 9 ani și jumătate și a fost plăcut impresionat de hărțile (politice ale) continentelor, cu caracteristici pentru fiecare țară în parte, fie că este vorba despre un animal specific sau de o artă populară sau de alte obiecte ce definesc acele țări. Ca să vă dau cele mai apropiate exemple, cu referire și la traseul pe care îl voi străbate în vara asta, România are drept imagine distinctivă un castel (la fel ca Austria, să spunem), cel de la Bran, Bulgaria strugurii, iar Grecia Partenonul pentru partea continentală și măslinele pentru partea insulară.
În al doilea rând, nu avem imagini clasice aici, nu avem fotografii (poate cu excepția acelei fotografii a Londrei, făcută din satelit), ci doar imagini pictate, foarte frumos realizate și colorate. De aici, încă un argument că este o carte care va plăcea copiilor mai mici de 10 ani, entuziasmați încă de jocuri video și de frumusețea desenului simplu și inspirat. Mai cu seamă dacă vorbim de hărțile-desene ale continentelor
Ce găsim însă în acest atlas în afară de cele prezentate mai sus? El începe cu o descriere simplă a universului, a Sistemului nostru Solar și a așezării planetelor față de Soare, continuând apoi chiar cu răspunsuri la întrebarea care ne-a ”biciuit” copilăria când făceam geografie: Ce sunt hărțile? (”Iar o carte ca aceasta, cu multe hărți, se numește atlas.”) Mai departe, sunt explicate pe larg toate formele de relief sau caracteristicile Pământului pe care le vom afla pe hărțile dinspre finalul atlasului: gheața și zăpada, deșertul sau mările și oceanele. Explicații simple, la obiect, cu câteva amănunte și cunoștințe ce merită reținute de toți cei care nu le știu, fie ei copii sau adulți. La final, câteva teste amuzante și un indice de nume complet.
Mi-a plăcut să răsfoiesc acest atlas, mi-au plăcut explicațiile și informațiile și imaginile care pun bine în valoare conținutul. Nu mai rămâne decât să îl recomand pentru copilul vostru (mic, de preferat).