Carti Carti pentru copii Recomandat

Cărți pentru copii: ABC-ul curajului

ABC-ul curajului“ABC-ul curajului”, de Natalia Ciub

Editura Litera, Bucureşti, 2011
Traducere din limba ucraineană de Grigore Crigan și Elena Masița

Încet-încet, devin fanul cărților Nataliei Ciub apărute la Editura Litera. Nu vă speriați, nu am dat în mintea copiilor, dar trebuie să precizez că, pentru copilul din mine, pentru copilul ce eram acum vreo 25 de ani și căutam cărți interesante ce nu prea existau (potrivite vârstei), pentru copilul meu, interesat de lucruri noi, cărțile acestea sunt o splendoare. O splendoare nu doar pentru că au imagini frumoase și jocuri interesante, ci pentru că au o poveste, că sunt reale și, mai ales, sunt pline de învățăminte, de sfaturi ce le completează pe cele ale părinților. Așadar, după ce acum ceva timp v-am prezentat ”ABC-ul bunelor maniere”, astăzi este rândul unei alte cărți: ”ABC-ul curajului”.

Ce avem aici? O discuție pe multe pagini purtată între Ica Șoricica și Arici Pogonici despre cele mai mari temeri ale copiilor, de ce există acestea, care este adevărata poveste și explicație a acestor lucruri și cum poate fi învinsă frica de către cei mici. Sfaturile merg atât către copii, dar și către adulți, ce sunt avertizați încă de la început că ”fiecare copil se teme de ceva: ori de întuneric, ori de spectatori (atunci când trebuie să-și spună rolul la serbare), ori de zgomotul aparatelor electrice, și de câte și mai câte. Această carte minunată îl va ajuta pe copil să privească toate ”sperietorile” și ”grozăviile” cu alți ochi. Pentur că, în aceste pagini, va afla cum funcționează aspiratorul, va citi un basm frumos despre păianjenul Fănică, va desena în culori vii un halat de medic și multe altele.” 

img_3064

Nimic mai ușor: să purcedem la drum. Copilul dvs. este îndemnat să își completeze numele și vârsta, să își deseneze chipul, să spună ce îi place mai mult (Cătălin al meu a scris ”să fac teme”) și să spună de ce se teme cel mai mult (”de păianjeni”). Iar apoi paginile se întorc aproape de la sine, pentru că cele două animăluțe simpatice povestesc haios, se iau pe sine ca exemple, îmbina poezia cu jocurile pentru a face o călătorie agreabilă printre ”temerile” copilăriei: aspiratorul de praf, întunericul, păianjenul, doctorul, liftul, bicicleta (frică învinsă de curând și de băiețelul meu!), furtuna, focul, serbarea. Și multe altele, mai mari sau mai mici. Povestea este susținută, ca de obicei, cu multe jocuri: ghicitori, desene de realizat sau de colorat, poezii de citit sau de recitat, etc.

Iar atunci când dintr-o carte pentru copii, copilul tău reușește să învețe ceva, să îi rămână pasaje în minte mult timp după ce cartea a fost închisă, atunci însemnă că reușita acesteia este reală și merită a fi recomandată mai departe. Ceea ce și fac, de altfel!

Puteți cumpăra cartea acum, de pe site-ul Editurii Litera.

Articole similare

Chit sau dublu: ”Nesuferita doamnă Bébé”, de Agnès Desarthe

Carmen Florea

Nemuritoarea Agatha: ”Misterioasa Afacere de la Styles”, de Agatha Christie

Tudor-Costin Sicomas

The Last Samurai (2003)

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult