Carti Carti de poezii Recomandat

Patria lui Dominique Brezianu: Poeme cinematografice

Poeme_cinematografice”Poeme cinematografice”, de Dominique Brezianu

Editura Karth (un imprint Herg Benet), București, 84 p.
Prefață de Octavian Soviany, „(…) Cu drag, Nora Iuga”

Originalitatea tematică a lui Dominique Brezianu (n. 1940), homoerotismul, pare a fi în sine poetică, prin excentricitatea declarativă în societatea noastră; deși trăiește în America, poetul publică în limba română; primul volum, abia în 1996; după trei volume și o antologie, Poeme cinematografice fiind cel de-al patrulea, toate în română, reiese că poezia lui Dominique Brezianu are nevoie de o patrie.

Deși izbește internaționalismul, decorul cosmopolit, din marile capitale ale lumii sau din destinații turistice (exotice), asistăm la reveniri periodice în București, în proximitatea capitalei, prin WC-urile din Chitila unde, de pildă, citește ce scrie pe pereți; la tîrgul de carte Gaudeamus, unde sesizează „nepotriviri” erotice. Un loc special îl ocupă lumea soldaților și a jandarmilor, ideal de erotism ce poate fi uneori cumpărat foarte ușor (pe un pachet sau două de țigări, în Chișinău).

Se realizează astfel o hartă a homoerotismului, o răbdătoare cartografie din trupuri și semne, din mesaje și emoții, ce va ajunge la un moment dat să acopere universul; toate palierele de sens și de limbaj sunt încercate: cu insistență cel „de jos”, poetic poate prin vulgaritate, uneori și cel aluziv, sugestiv sau, un al treilea, cel convențional („ochi de cărbuni”, „adolescenți coborîți din vis”, „alungat în singurătate” etc.)

O dorință de apropiere de patrie (se exprimă în limba ei), de căutare febrilă a ei, de căutare a unei identități în cele din urmă, toate acestea prijeluiesc o călătorie într-un univers exprimat până acum în poezia noastră în mod tangențial; față de Radu Stanca (și al său Corydon, cu faimosul incipit: „Sunt cel mai frumos din orașul acesta”), Dominique Brezianu e conștient de lumea grăbită în care trăiește, în care mai importantă este consemnarea, notația, adesea în forma primă.

Puteți cumpăra cartea: Editura Karth/Elefant.ro/Libris.ro.

Articole similare

Lumea ca basm: Cad castane din castani. Amintiri de ieri și de azi, de Emil Brumaru, Veronica D. Niculescu

Dan Gulea

Scurtă istorie a României, de Keith Hitchins

Dan Gulea

Încă șase poezii din ”Un taur în vitrina de piatră”, de Liviu Antonesei (II)

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult