Carti Carti de poezii

Dincolo de bani și muncă, cât timp liber mai ai?

”Bani. Muncă. Timp liber”, de Elena Vlădăreanu
Editura Nemira, Colecția Vorpal, București, 2017

Culmea nefericirii e atunci când pierzi ceva ce iubești. Poate fi un om, poate fi un câine, poate fi o vază care se sparge. Cum, o vază? Da, fiindcă vaza aia e un lucru pentru care cineva a muncit. Trebuie să respectăm munca. (p. 57)

De câte ori n-am primit un e-mail de răspuns după un interviu în care ni se spune că suntem un candidat foarte valoros pentru acea poziție, dar au ales pe altcineva? De câte ori n-am depus o cerere de finanțare în care am formulat obiectivele cât de SMART am putut și am bugetat cât de mult s-a putut activitățile și cât de puțin echipa de implementare, ne-am pus toate speranțele și apoi am fost respinși de instituția finanțatoare? De cele mai multe ori, nu avem pârghiile necesare de a expune situațiile sau pur și simplu nu avem ce să facem. Elena Vlădăreanu adună astfel de e-mailuri, întâmplări, trăiri și alte momente de sinceritate și vulnerabilitate în Bani. Muncă. Timp liber – o carte apărută în colecția Vorpal la Editura Nemira. Cartea este minunată datorită autenticității cu care este scrisă, scurtelor relatări care sunt bine dozate cu un strop de umor, sinceritate și creativitate.

Cartea Elenei nu se lasă din mână până nu o termini – nu ai cum. Are anumite pasaje care îți rămân efectiv în minte, te amuză și intrigă, iar apoi te trezești zicând, exact, chiar așa este/a fost și la mine!. Așa cum o spune și titlul, are trei piloni pe care îi abordează – banii, munca și timpul liber. Începe cu tema bani – una sensibilă, care îi trece pe oameni prin diverse stări și trăiri când o abordează. Să-ți ceri drepturile, să pui întrebări despre aspecte financiare, să negociezi aspecte contractuale sunt uneori demersuri în care efectiv ne împotmolim și nu ne mai valorificăm nici noi creația, munca și eventualele rezultate.

Din păcate, pentru că ideea mi-a venit acum două săptămâni,
Evenimentul nu e nicăieri bugetat.
Așa că nu avem bani de onorarii
(n-avem de fapt nimic)

*

Hai, mă, Elena și tu acum!
Nu, nu se plătește, e la bookfest, ce naiba?!

*

Îmi pare așa de rău că nu putem plăti contribuțiile
E foarte jenant
Dar la al doilea tiraj vom reînnoi contractul (p. 12)

Munca și de ce faci și cât de bine faci ce faci? Mă gândeam,  citind cartea, la mine, cum uneori, aveam obiceiul la sfârșitul zilei, după ce tăiam de pe listă toate sarcinile pe care le aveam de făcut în ziua respectivă, să trec și alte aspecte pe care le-am făcut și nu se regăseau în lista inițială, din dorința de a vedea cât de mult am bifat într-o zi. După muncă și răsplată – nu? Răsplata că ai fructificat fiecare moment al zilei.

De cele mai multe ori ne coalizăm în frustrările noastre și ne vedem cu diverse ocazii în care ne spunem unii altora păsul și cam atât. Zilele acestea, citeam pe o rețea de socializare diverse refulări ale unor solicitanți de finanțare pentru proiecte culturale care au fost respinse și îmi treceau prin fața ochilor fix cuvintele Elenei:

Salut. Eu sunt instituția română de cultură.
Salut. Eu sunt instituția europeană de cultură.
Salut. Eu sunt centrul de rezidențe și de burse.
Cu toții avem nevoie de tine.
Ia să faci bine și să ne spui acum câteva cuvinte despre tine.
Descrie-ne activitatea ta.

(…)

Demonstează!
Justifică!
Explică!
Argumentează!
Dovedește!
Răspunde:
De ce îți dorești bani de la noi?
Pe bune acum, chiar ai fi în stare să scrii asta? (p.36)

Elena are însă curajul de a expune lucrurile așa cum se întâmplă în realitate, în realitatea în care timpul liber este o utopie. În care – Oamenii trebuie să înțeleagă că dacă nu vor să fie înlocuiți trebuie să se dovedească a fi în stare să lucreze cât mai mult în condiții de stres, să arate rezistență și disponibilitate. (p.76). Citeam la un moment dat un articol și autorul spunea că a ajuns să-i aprecieze pe cei care își fac și își dau timp pentru ei, în detrimentul celor care au tot timpul ocupat cu altceva și alocat pentru orice, parcă fugind de ei. Tot la capitolul timp liber, aș adăuga în completarea cărții Elenei acest articol care merită parcurs.

bani. muncă. timp liber cred că au ajuns să fie aspecte care ne guvernează viața mai mult de cât ne dorim sau sesizăm uneori. Elena Vlădăreanu, însă, le unește într-o carte care merită tot timpul liber, banii și munca depusă în ea.  

Puteți cumpăra cartea: Editura Nemira.

Articole similare

Nemira la Târgul de carte Gaudeamus 2023 – noutăți, cadouri de Crăciun pentru cei mici și mari și momente speciale #decitit

Jovi Ene

De unde învățăm în izolare? 5 cărți utile pentru copii și preadolescenți

Iulia Dromereschi

Cele mai căutate cărţi Nemira la Bookfest 2017

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult