Carti de istorie

Oamenii sunt ”răi”! – ”Oamenii. Scurtă istorie despre cum am stricat totul”, de Tom Phillips

”Oamenii. Scurtă istorie despre cum am stricat totul”, de Tom Phillips Editura Trei, București, 2019 Traducere din engleză de Corina-Mihaela Tudose și Alexandra Fusoi Motto: ”Este oare posibil ca – indiferent de opiniile personale sau de convingerile politice – la un moment dat, în ultima vreme, să vă fi uitat în jur la cum arată lumea și să vă întrebați în sinea voastră: ”La dracu’, dar ce-am făcut cu lumea noastră?” (pag. 10) Tom Phillips este jurnalist și umorist. Sub aceste auspicii ar trebui să privim și volumul său, apărut în 2018, despre omenire și multiplele sale defecte. Pe de o parte, investigația sa are multe componente jurnalistice, documentându-se foarte bine despre evenimente mai mult sau mai puțin știute. Pe de altă parte, nu există nici măcar o pagină care să nu conțină elemente pline de umor, care să aducă zâmbetul pe buze cititorilor și pe bună dreptate. Desigur, ca orice jurnalist, Tom Phillips exagerează de multe ori, accentuează defectele omenirii și multele acțiuni nesăbuite pe care aceasta le-a întreprins și care au cauzat catastrofe sau multe pierderi omenești. (mai mult…)

Festivalul care nu a mai avut loc: ”Cannes 1939”, de Olivier Loubes

”Cannes 1939. Festivalul care nu a mai avut loc”, de Olivier Loubes Editura Libris Editorial, Brașov, 2019 Prefața de Pascal Ory Traducere: Irina Margareta Nistor În 1938, Festivalul de Film de la Veneția a acordat două premii importante pentru Germania nazistă și Italia fascistă. Premii de film, dar interesele din spate au direcționat premiile spre gazde și aliații lor – spre filmul italian ”Luciano Serra, pilotul”, coregizat de Vittorio Mussolini, fiul Ducelui, respectiv ”Olympia”, capodopera propagandistică nazistă semnată de Leni Riefenstahl. Așa că Franța gândește un nou festival, unde premianții să fie merituoși, o contrapondere la Veneția și la expansiunea totalitarismelor. Așadar, nu este neapărat o decizie ”cinematografică” (doar Franța și aliata sa, SUA, primeau premii importante și la Veneția), cât una politică, anti-propagandă, iar principalul artizan al acesteia era Jean Zay, Ministrul Educației din acea perioadă: (mai mult…)

Povestea cafelei turcești

”Povestea cafelei turcești”, de M. Sabri Koz și Kemalettin Kuzucu Editura Corint, București, 2019 Traducerea din limba engleză de Adina Ihora Prefață la ediția în limba română de M. Sabri Koz Motto: ”Inima nu tânjește nici după cafea, nici după cafenea, ci după compania altora. Cafeaua este doar un pretext.” (proverb turc) Nu sunt un fan al cafelei turcești, dar nu am încercat-o niciodată în Turcia, ci în Grecia sau în România. Nu știu dacă la Istanbul are un alt gust, dar cu siguranță acest album despre povestea ei a schimbat percepțiile pe care acest concept îl are asupra mea și, probabil, al oricărui viitor cititor. (mai mult…)

Uimitoarele aventuri ale lui Stanley și Livingstone: În Africa, de Martin Dugard

”În Africa. Uimitoarele aventuri ale lui Stanley și Livingstone”, de Martin Dugard Editura Corint, Colecția Corint Istorie, București, 2019 Traducerea din limba engleză de Florin-Răzvan Mihai Prefață de Marian Voicu Sunt sigur că cei pasionați de cărțile de călătorie și de cărțile despre exploratori celebri cunosc deja multe amănunte despre Stanley și Livingstone, cei care, într-un fel sau altul, au fost în centrul tuturor discuțiilor despre explorarea lumii necunoscute în secolul al XIX-lea. Cum Lumea Nouă era deja descoperită de câteva secole, după ce America de Nord, de Sud și Asia erau deja împărțite între marile imperii coloniale ale timpului, acestea și-au întors privirea spre Africa, puțin cunoscută cu excepția țărmurilor. (mai mult…)

O călătorie istorică: ”Berezina. Pe urmele lui Napoleon într-o motocicletă cu ataș”, de Sylvain Tesson

”Berezina. Pe urmele lui Napoleon într-o motocicletă cu ataș”, de Sylvain Tesson Editura Polirom, Colecția Hexagon. Cartea de călătorie, Iași, 2020 Traducerea de Nicolae Constantinescu ”Ca să le conduci [motocicletele Ural], e nevoie de obișnuință, să nu cotești prea repede la dreapta ca să nu ridici atașul și să corectezi permanent devierea spre stânga. Și mai e nevoie să fii înzestrat cu viață interioară, căci motocicleta Ural este lentă și Rusia e fără sfârșit. De 20 de ani cumpărăm aceste mașinării, împins de un amestec de fascinație și masochism. De fapt, mi-ar plăcea să mor la bordul uneia.” (pag. 30-31) (mai mult…)

Tablou mohorât al Rusiei revoluționare. Narațiune de excepție: ”Revoluția rusă 1891-1924”, de Orlando Figes

„Revoluția rusă 1891-1924. Tragedia unui popor”, de Orlando Figes Editura Polirom, Colecția Historia, Iași, 2016 Traducere de Cornelia Marinescu Pentru cei care nu îl „cunosc” încă, Orlando Figes este un autor care s-a făcut remarcat și a primit numeroase premii, pentru cele nouă volume despre istoria Rusiei și a Europei deja publicate. Acestea au fost traduse în peste 30 de limbi și se bucură de o mare popularitate în întreaga lume. Născut la Londra, în 1959, a absolvit Universitatea din Cambridge, unde a devenit apoi lector de istorie, până în 1999. În prezent, este profesor la Colegiul Birkbeck, Universitatea din Londra. Pasionații de rețele sociale îl pot urmări pe Twitter: https://twitter.com/orlandofiges/. (mai mult…)

Gastronomia reflectă nivelul de civilizaţie al unui popor: Trei secole de gastronomie românească

”Trei secole de gastronomie românească de la Muhalebiu şi Schembea la Volovan şi Galatina”, de Daniela Ulieriu si Doina Popescu Editura Paralela 45, Pitești, 2018 Design copertă si ilustraţii Laurenţiu Midvichi Una dintre bucuriile mele vinovate, atunci cand aleg o carte, este sa ii admir realizarea grafica (daca este cazul), incepand cu formatul, trecand apoi la coperti - toate patru - , apoi paginatia – fontul ales, culoarea acestuia, frame-ul fiecarei pagini – (daca exista) – si nu in cele din urma – ilustratiile (tot daca ele exista). Si calitatea cartonului copertilor si a hartiei de interior. Apoi miros cartea, o adulmec asa cum faceam in copilarie cu albumele de arta editate de Arta Grafica. Mirosul cartilor proaspete. (mai mult…)

Din culisele unei istorii demult uitate: Masoni sub judecata comunistă. Grupul Bellu, de Diana Mandache

”Masoni sub judecata comunistă. Grupul Bellu”, de Diana Mandache Editura Corint, Colecția Istorie. Autori români, București, 2019 „Se vorbește de libertăți? Care libertăți? La noi în țară te arestează și nimeni nu știe unde te trimite. Nu ai voie să te interesezi și nimeni nu are voie să protesteze. Aceasta este democrația, libertatea scrisului, libertatea omului, libertatea vorbirii?” – Dumitru Cantea Ce am învățat noi, românii de pretutindeni, din istoria ultimelor decenii? Rupți de realitățile capitaliste printr-o perdea de fier comunistă, am ajuns să trăim într-o constantă teroare, la intersecția a mii de teorii conspirative și în umbra a diferite fenomene ideologice. Chiar și aici, în Basarabia, există câteva teme favorite cu care jonglează fiecare cetățean: frica de evrei; masonii și rolul lor în decăderea noastră; cine nu ne-a permis să devenim o putere europeană? Da, știu cât de lamentabil sună asta, dar se pare că țările mici, distruse de mâna roșie a Kremlinului, încă se mai pot lansa în tot felul de dezbateri mai mult sau mai puțin eficiente. Cert este că n-am primit mai nimic din lecția de istorie pe care ne-a oferit-o deceniul. (mai mult…)

Pașaport pentru cultură: De la Palatul Domnesc la Palatul Regal, de Gabriel Badea-Păun

”De la Palatul Domnesc de pe Podul Mogoşoaiei la Palatul Regal de pe Calea Victoriei. Arhitectură şi decoruri (1866-1947)”, de Gabriel Badea-Păun Editura Corint, București, 2017 Colecţie iniţiată şi coordonată de Filip-Lucian Iorga Urmandu-mi interesul si preocuparile pentru istoria orasului in care m-am nascut, in care traiesc si pe care il iubesc fara retineri, cu toate cele bune si mai putin bune ale sale si ale oamenilor care il populeaza, m-am bucurat enorm sa tin in brate si sa strabat paginile acestui elaborat album semnat de Gabriel Badea-Paun, studii de istorie la Universitatea din Bucuresti, doctor in istoria artei al Universitatii Paris IV-Sorbona (2005). (mai mult…)

Maria Tănase în arhiva serviciilor secrete românești: ”Maria Tănase. Artista, omul, legenda”, de Stejărel Olaru

”Maria Tănase. Artista, omul, legenda”, de Stejărel Olaru Editura Corint, Colecția Istorie autori români, București, 2019 Trebuie spus, încă de la începutul acestei recenzii, că volumul lui Stejărel Olaru nu este o biografie propriu-zisă, care să dezbată strict cele mai importante aspecte ale vieții și carierei marii artiste, intrată în istoria României. Nu este, de asemenea, nici un volum care să aleagă calea cronologică, de vreme ce nu începe cu nașterea și copilăria Mariei Tănase, ci cu cea mai mare iubire a sa. Din punctul meu de vedere, titlul acestui volum induce mult în eroare viitorii cititori; unul care ar fi fost mult mai potrivit ar fi fost cel pe care l-am ales drept titlu al acestei recenzii – ”Maria Tănase în arhiva serviciilor secrete românești”. (mai mult…)