Carti Carti de istorie Recomandat

Bucureştiul subteran. Sinuciderea

„Bucureştiul subteran. Sinuciderea”

Coordonatori: Adrian Majuru, Florin Alexandru Stanescu
Editura Paralela 45, Colectia Odiseu, Pitesti, 2006

Pe linia intereselor legate de istoria Bucurestiului, dar si de acelea privind aspectele antropologice, psihologice, psihiatrice si cazuistica actului suicidal, a venit randul lecturii volumului de fata, in care cei doi coordonatori, raportandu-se la aspectele generale, particulare si statistice ale problematicii,  au insumat o serie de studii, teze de doctorat, tratate de medicina legala si comunicari stiintifice apartinand unor personalitati medicale romanesti, pentru perioadele 1884 – 1895, 1938-1947 si 1970-1977, incheind acest demers cu capitolul “Celalalt e infernul” (“L’Enfer, c’est les Autres” – citat din piesa “Huis Clos” – 1944 – Jean-Paul Sartre).

<“Celalalt e infernul” … un tip de istorie desfasurata pana la detaliu in interiorul naturii umane asupra careia istoriografia noastra moderna pastreaza inca tacerea. O tacere la fel de neantizata ca intindere si profunzime precum istoria in intregul ei temporal. In acest vast desert al tacerii indiferente se zvarcoleste un mic segment de istorie umana care, alaturi de celelalte spatii sociale subterane, se doreste a fi cartografiat: sinuciderea.>>

Un volum dens si extrem de solicitant psihic pentru cititor, dar care reuseste sa ne formeze o imagine complexa si concludenta atat asupra cauzelor suicidului, asupra profilului moral, social si patologic al suicidantului, asupra metodelor utilizate in vreme, asupra statisticilor executate cu multa determinare, asupra “masurile de stavilire a sinuciderilor”, asupra metodelor de lucru ale medicinei legale in Romania, a dezvoltarii acestei ramuri ale medicinei mana in mana cu dezvoltarea criminalisticii, asupra personalitatilor stiintifice care si-au dedicat pregatirea si activitatea intregii lor vieti acestei tragedii umane, cat si asupra dezvoltarii antropologice si istorice a orasului Bucuresti, a societatii veacurilor 19 si 20. Pentru ca dincolo de cauzele psihologice si psihiatrice ale sinuciderii, exista si cauze sociale, din pacate atat de multe … existente pana in prezent.

Foarte interesante  sectiunile referitoare la sinuciderile in armata, la sinuciderile multiple, la influenta uneori determinanta a “orasului’: “Orasul corupe. Orasul este cel care strica bunele moravuri si anuleaza cutumele, traditiile. Dar este si un factor de progres. (…) Bucurestii anilor 1900 erau un centru urban in crestere …”

Progres, dezradacinare, bogatie, saracie, competitie, iubiri tradate, gelozii, boli fizice sau mentale, vise utopice, anotimpuri melancolice, singuratate, marginalizare, mistere neelucidate… sinucideri!!!

O radiografie lucida a naturii umane in inclestarea cu evenimentele vietii, o fresca vie si dureroasa in acelasi timp a Bucurestiului subteran si un omagiu adus celor care – cum spuneam, s-au dedicat Medicinei legale, dintre care se detaseaza fratii prof. Dr. Mina si Nicolae Minovici.

Profesorul Mina Minovici (1858-1933) este cel care a reformat medicina legala romaneasca.

In Bucuresti istoricul medicinii legale se leaga nemijlocit de Institutul de Medicina Legala Mina Minovici. La 20 decembrie 1892, Mina Minovici  avea sa inaugureze primul institut – „Morga orasului” (arhitectul Cristofi Cerchez a realizat aripa noua a cladirii in deceniul 2 al secolului 20).

Din 1898, frontispiciul cladirii, pe care era scris „Morga orasului” va fi schimbat cu cel de „Institutul medico-legal”, o decizie istorica intrucat la acea data devine ca atare primul institut de medicina legala din lume. Si astazi formatul certificatului medico-legal sau al raportului de expertiza este foarte asemanator celui imaginat si practicat de catre Mina Minovici.

In 1986, cladirea istorica a Institutului, de pe strada Cauzasi, avea sa fie demolata, dupa eforturi zadarnice de salvare a imobilului, de mare valoare arhitectonica, istorica si sentimentala.

Am descoperit pe internet, cautand referinte privind superba cladire a Institutului de Medicina Legala Mina Minovici, existenta unui film documentar “Criminalistica”, realizat in 1932 de regizorii Gheorghe Moldovenu si Vasile Gociu, in colaborare cu Politia si Institutul Medico-Legal, in aceasta productie aparand  prof. Mina Minovici si colaboratorii sai.

La Editura Paralela 45, in aceeasi colectie Odiseu  a aparut si volumul: Bucurestiul subteran. Cersetorie, delincventa, vagabondaj – 2006 (coordonator Adrian Majuru).

Puteti cumpara cartea acum, de pe site-ul Editurii Paralela 45.

Articole similare

Planșa (2014)

Delia Marc

Upside Down (2012)

Delia Marc

Infernul prizonierilor români în Uniunea Sovietică

Codrut

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult