Carti Eseuri

Argumente, experimente și noi abordări: „Codul greutății corporale – secretul unui corp sănătos”, de dr. Jason Fung

„Codul greutății corporale – secretul unui corp sănătos”, de dr. Jason Fung
Editura Paralela 45, Pitești, ediția a IV-a, 2023
Traducere: Martin Zick

Publicată în 2016, cartea Codul greutății corporale: secretul unui corp sănătos oferă informații despre cauzele excesului de kilograme și sugerează strategii pentru pierderea în greutate și îmbunătățirea sănătății. Jason Fung, medic specializat în tratarea afecțiunilor de rinichi, subliniază rolul rezistenței la insulină ca fiind un factor major în obezitate și susține că un consum excesiv de carbohidrați procesați și de zaharuri duce la niveluri cronic ridicate de insulină, ceea ce poate perturba capacitatea organismului de a regla greutatea. Obezitatea e definită în termenii indicelui de masă corporală, care se calculează prin împărțirea greutății în kilograme la pătratul înălțimii în metri. Un indice mai mare de 30 definește obezitatea. Deși medicina a progresat și specialiștii s-au întrecut în recomandarea de diete, obezitatea este în creștere continuă și accentuată.

Volumul este structurat în șase părți: Epidemia, Iluzia caloriilor, Un nou model al obezității, Fenomenul social al obezității, Ce nu este în regulă cu regimul nostru alimentar și Soluția. Nu am fost dintotdeauna obsedați de calorii, iar în istoria lumii preocuparea pentru ea a fost mai degrabă o raritate. Creșterea rezervelor alimentare ale organismului prin grăsime permitea o supraviețuire pe termen mai lung în perioadele de penurie sau foamete. De-a lungul timpului, carbohidrații rafinați, amidonul și zahărul au printre cele mai hulite atunci când e vorba despre creșterea în greutate, iar grăsimile alimentare au devenit vinovate nu doar pentru declanșarea bolilor de inimă, ci și pentru obezitate, pentru că grăsimea are o densitate calorică ridicată.

Ideea că oamenii sunt predispuși să mănânce mai mult este incorectă. Caracteristica definitorie a organismului este homeostaza sau adaptarea la schimbare. Așa cum există semnale hormonale ale foamei, există și destui hormoni care ne spun când suntem plini și ne împiedică să mâncăm mai mult. Și totuși, ne îngrășăm. O temă centrală a cărții este practica postului intermitent ca mijloc de îmbunătățire a sănătății metabolice și de promovare a pierderii în greutate, în locul dietelor drastice care reduc aportul de calorii. Fung discută diverse strategii și explică modul în care postul poate ajuta la scăderea nivelului de insulină, dar și la accelerarea arderii grăsimilor. Autorul contestă sfaturile dietetice tradiționale care se concentrează în primul rând pe restricția calorică și încurajează cititorii să acorde prioritate calității alegerilor lor alimentare.

Cartea analizează și rolul hormonilor, în special al insulinei, în reglarea metabolismului și a greutății și susține că obezitatea este în primul rând o tulburare hormonală, mai degrabă decât un simplu dezechilibru între caloriile consumate și cele cheltuite. Insulina este un hormon produs de pancreas care ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge și facilitează absorbția glucozei în celule pentru energie. Atunci când celulele devin rezistente la efectele insulinei, pancreasul produce mai multă insulină pentru a compensa. Nivelurile crescute în mod cronic de insulină pot duce la creșterea stocării grăsimilor și inhibă descompunerea grăsimilor stocate, contribuind la creșterea în greutate. Pe lângă recomandările dietetice și postul intermitent, Fung subliniază importanța factorilor de stil de viață, cum ar fi gestionarea stresului, somnul adecvat și activitatea fizică regulată și oferă o perspectivă holistică obezității, încercând să ofere soluții pentru o pierdere în greutate durabilă.

Consumul excesiv de carbohidrați procesați și de zaharuri, care cresc rapid nivelul de zahăr din sânge, contribuie la rezistența la insulină și la hiperinsulinemie. Obezitatea apare atunci când hipotalamusul ordonă corpului să crească masa de grăsime pentru a atinge greutatea depozitelor standard pe care și-a fixat-o. Se poate crea astfel un cerc vicios în care rezistența la insulină duce la creșterea în greutate, ceea ce exacerbează și mai mult rezistența la insulină. Ideile lui Jason Fung pe dovezi științifice și observații clinice, iar el le prezintă ca un cadru alternativ pentru înțelegerea și abordarea obezității.

Abordările tradiționale pentru pierderea în greutate, cum ar fi restricția calorică și exercițiile fizice excesive, eșuează adesea deoarece nu iau în calcul problemele hormonale care stau la baza creșterii în greutate și care fac dificilă pierderea în greutate și menținerea unei greutăți sănătoase, iar pierderea pe termen lung în greutate trebuie să aibă țină seama de mai multe aspecte. Fung subliniază importanța factorilor de stil de viață cum ar fi gestionarea stresului, somnul adecvat și activitatea fizică regulată în atingerea și menținerea unei greutăți sănătoase. El sugerează că abordarea acestor factori, împreună cu modificările alimentare și postul intermitent, poate contribui la gestionarea greutății pe termen lung.

Puteți cumpăra cartea: Editura Paralela 45.

(Sursă fotografii: paralela45.robiolayne.com)

Articole similare

Top 5 cărți iubiri celebre

Carmen Florea

I.L. Caragiale și caligrafia plăcerii. Despre eul din scrisori, de Dan C. Mihăilescu

Jovi Ene

Sfârşitul Occidentului? Spre lumea de mâine, de Lucian Boia

Codrut

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult