Carti Carti de poezii

„Aproape nimic sigur”, dar absolut tot frumos

„Aproape nimic sigur”, de Robert Șerban
Editura Cartier, Chișinău, 2024

Relația mea cu poezia este mai mereu un joc între două extremități: ori ne iubim, ori ne disprețuim. E aproape ca o relație cu un bun prieten care pleacă, iar apoi revine. Unele poezii și-au croit drum în pereții inimii mele și s-au depus acolo ca un strat protector, acoperindu-mi rănile deschise sau rememorând clipe care au contat pentru mine. Volumul „Aproape nimic sigur” al lui Robert Șerban, apărut la editura Cartier, este acel gen de carte care îți reamintește emoțiile pe care le considerai de foarte mult timp uitate.

„orice cadou ascunde o meschinărie

ca un mut 

care știe cuvintele 

dar nu le poate rosti” 

(poezia Funda roșie)

Spuneți-mi dacă nu ați avut măcar o singură dată certitudinea că în spatele unei intenții bune se ascunde o doză de rău gratuit? Poezia „Funda roșie” mi-a amintit de vechea zicală că drumul spre iad e creat din intenții bune. 

Când coboară noaptea 

viața se așază cu botul pe labe 

se chircește puțin

și așteaptă să mă uit în ochii ei 

să-i spun ceva de încurajare

de laudă.

(poezia Iubitorii de animale)

Robert Șerban, pe care l-am descoperit primo ca prozator și ca jurnalist cultural, este înainte de toate un poet consacrat, genul de autor care te face să suferi de șerbanită (termen preluat de la un admirator), atsfel încât să-i aștepți cărțile cu răbdare și vervă.

Stilul său ferm, hotărât și sigur (în ciuda titlului) denotă o maturitate creatoare, un motiv în plus să își țină cititorii aproape. Îmi place mult maniera în care vocea poetică a lui Robert Șerban este una sinceră și introspectivă, adesea marcată de o sensibilitate acută față de lumea înconjurătoare. Această voce este capabilă să capteze atât frumusețea, cât și durerea existenței, reflectând asupra condiției umane cu empatie și înțelegere. Umorul subtil și autoironia sunt prezente în poeziile sale, echilibrând tonurile grave și aducând o notă de prospețime.

Temele centrale în poezia lui Robert Șerban din acest volum includ identitatea, trecerea timpului, iubirea, singurătatea și relația individului cu societatea. În explorarea identității, poetul adesea examinează complexitatea sinelui, oscilația între rolurile impuse de societate și dorințele personale. 

De câteva ore

nu mai fac umbră

hârtiei

degeaba

Timpul, un alt motiv recurent, este adesea abordat prin prisma nostalgiei și a efemerității, cu o conștientizare acută a trecerii inexorabile a vieții. Iubirea, în diferitele ei forme, de la pasiunea romantică la afecțiunea, este explorată cu o sensibilitate profundă și autentică.

Cred că „Aproape nimic sigur” este o mostră de poezie matură, deja bine fundamentată în percepțiile lui Robert Șerban, genul de poezie care se poate savura pe îndelete, fără grabă, fără presiune. 

Puteți cumpăra cartea: Editura Cartier/Libris.ro/Cărturești.ro.

Articole similare

Top 3 cărți de popularizare a istoriei

Jovi Ene

Despre scrisul lucrurilor simple într-un „Lac în vacanță”, de Alexandru Drăgănoaia

Corina Moisei-Dabija

La vérité (2019). Despre drame la feminin

Corina Moisei-Dabija

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult