”Frumusețea”, de Anselm Grün
Editura Paralela 45, Colecția Biblioteca Pentru Suflet, Pitești, 2019
”Prietenia este un dar”, de Anselm Grün
Editura Paralela 45, Colecția Biblioteca Pentru Suflet, Pitești, 2019
„Când totul devine utilitate, omul e privat de propria-i demnitate.”
Pentru toți cei care-mi citesc cronicile literare sau care mă urmăresc în mediul virtual, țin să menționez că am o atitudine destul de distantă față de religie și dogmă. Nu pentru că nu aș crede, ci pentru că m-am convins, acest subiect naște războaie, de aceea credința mi se pare mereu potrivită pentru a fi păstrată în adâncurile inimii. Am avut ocazia de a lectura cărți în care substratul religios abundă, dar de fiecare dată mă protejam sub platoșa unei curiozități sănătoase și echilibrate.
Această regulă am aplicat-o și în privința celor două titluri, grație cărora l-am cunoscut pe Anselm Grün. Apropo, deschid aici o mică paranteză pentru cei care încă nu l-au cunoscut pe autor sau poate au trecut, în neștiință, pe lângă cărțile sale. Anselm Grün este un călugăr din ordinul benedictin și autor a peste 300 de cărți cu și despre spiritualitate (impresionant, nu?). Atenția mea a căzut asupra a două volume, traduse la Editura Paralela 45, care abordează subiecte universale și pentru a fi cât mai explicită, am să le analizez separat.
Volumul „Frumusețea” este o analiză pregnantă a fenomenului de estetic, de frumos prin prisma viziunilor spirituale și dogmatice ale sfinților Părinți, ale marilor Filosofi și ale autorilor din literatura universală. Paradigma frumuseții este analizată, în contextul acestei cărțulii mici, prin prisma fundamentelor spirituale, pornind de la interiorul fiecărui om și părăsind ideile clișeizate, conservate și educate de o societate consumeristă. Grün transformă nițel ideea sau conceptul de frumusețe într-o unitate de măsură a spiritualității, invocând în argumentarea acestui fapt înțelepciunea milenară, revenind la perceptele religioase și dogmatice cu care conviețuim de secole. Ce mi se pare absolut adorabil, în acest volum, este maniera simplă, clară, transparentă cu care acest călugăr, acest om al cultului vorbește despre frumusețea diurnă. Nu se resimte în rândurile cărții sale nici un pic de idolatrizare, de idealism fervent, atât de specific oamenilor care trăiesc cu și din religie. „Frumusețea” este un volum cald, calm și extrem de simplist, cu care poți să-ți transformi lectura într-un veritabil detox spiritual.
Volumul „Prietenia este un dar” reprezintă o reflecție, o meditație asupra dimensiunii unui fenomen fără de care societatea noastră s-ar regăsi constant într-o stare de apatie: amiciția. Prietenia, în viziunea lui Grün, este un dar, pe care-l obținem doar cu eforturi conjugate, doar muncind zi de zi, fără să așteptăm gratuități. Apropo, opinia autorului este una extrem de matură, fără a ne reîntoarce în fața unei imagini plasticizate a prieteniei. Citind acest mic volum, te pui în situația când percepi de ce unii oameni doar trec prin viața noastră și de ce alții rămân pentru totdeauna.
Meritul acestor două cărți nu este de a ne repeta adevăruri demult știute, ci de a ne reaminti valoarea inestimabilă a unor fenomene pe care trebuie să le trăim. Anselm Grün aduce un mesaj simplu: frumusețea și prietenia sunt daruri lăuntrice, pe care le obținem pe drumul vieții, doar punând suflet și dezvoltând în noi o dimensiune spirituală amplă. De facto, accentul major a lui Grün este fixat pe nevoia imperioasă de a studia fenomenologia unor relații cu sinele și cu cei din jur, astfel încât să obținem echilibrul râvnit.
Voi încheia această recenzie cu un gând, care mi se pare potrivit pentru a începe o meditație: „Astfel, frumusețea devine, în lumea secularizată de azi, locul în care putem discuta despre credință și necredință.”
Puteți cumpăra cărțile: Editura Paralela 45.
(Sursă fotografie: https://www.diplomatisches-magazin.de)