„Albert Einstein. Volumul 1. Copii cu visuri îndăznețe”, de Maria Isabel Sánchez Vegara
Editura Litera, București, 2024
Cum să-i insufli unui copil plăcerea de a citi? Cum să-l faci dornic de momentele când vine seara și poate să își aleagă o carte pe bunul său plac? Cred că am răspuns la această întrebare de câteva sute de ori de-a lungul perioadei de când scriu despre cărți.
Primul pas important e să înțelegem că micii exploratori de azi nu mai sunt copiii de altădată. Oricât de ciudat nu ar suna, poveștile clasice nu mai sunt neapărat reperele lor preferate. Fiica mea, de exemplu, se teme de orice poveste unde este un lup și chiar mă roagă să alegem ceva mai frumos.
Al doilea pas important e să înțelegem că e nevoie de modele pe care cei mici le-ar înțelege. Da, micuții de azi sunt copilașii care au nevoie de tipare umane excelente. Acest lucru l-au surprins foarte bine cei de la Editura Litera cu noua lor colecție „Copii cu visuri îndrăznețe”, o serie dedicată figurilor remarcante din istoria umanității. Aici au fost incluse figuri proeminente precum: Albert Einstein, Anne Frank sau Charles Darwin.
Împreună cu fiica mea, am descoperit primul volum, cel dedicat renumitului Albert Einstein, fizicianul teoretician care a dăruit lumii teoria relativității, dar și multe alte descoperiri fără care n-am fi ajung în acest punct al evoluției tehnice și științifice.
Volumul biografic scris de Maria Isabel Sanchez Vegara conține o istorisire destul de completă a vieții marelui om de știință, de la problema sa de vorbire (micul Albert a început să vorbească de la vârsta de 4 ani) și până la fuga sa în America, fugă condiționată de fuga din calea naziștilor. Cărticica le oferă celor mici o imagine clară asupra muncii geniului cu renume mondial, dar și o înțelegere a contextualității sociale din acele vremuri, inclusiv a antisemitismului care se făcea tot mai simțit în Europa anilor `30.
Mi-a plăcut, în mod special, faptul că autoarea a inclus faptul că Einstein s-a simțit demoralizat de faptul că americanii au folosit roadele muncii sale pentru a inventa bomba atomică. Acest lucru l-a bântuit de-a lungul vieții.
N-aș putea să nu menționez ilustrațiile atât de calde ale artistului Jean Claude, care au reușit să-l transforme pe marele geniu într-o copie de copil, de prieten al micilor exploratori.
Grație acestei abordări, cartea a ieșit perfectă pentru lectura în comun, cu copii cu vârsta de la 5 ani în sus, deși poate că marja ar putea varia. În cazul meu, a fost nevoie să îi răspund fetiței mele la toate întrebările stârnite de carte și sunt sigură că vom mai reveni asupra ei când va fi mai mare.
Dacă vreți să-i oferiți celui mic un dar excelent, atunci luați aceste cărticele (sunt disponibile prin abonament pe teritoriul României) și fiți gata de o avalanșă de întrebări – răspunsuri tare drăgălașe. O astfel de investiție în curiozitatea și cunoștințele copilașilor noștri e un pas relevant pentru educarea unor adulți asumați și pregătiți de incertitudinile maturității.