Carti Literatura romaneasca Recomandat

Adulter cu smochine şi pescăruşi, de Adrian Cioroianu

adulter cu smochineAdulter cu smochine şi pescăruşi, de Adrian Cioroianu

Editura Curtea Veche, București, 2012

După ce a publicat volume precum ”Geopolitica Matrioşkăi” sau “Epoca de aur a incertitudinii” – pe care le-am citit dintr-o sorbire, fiind deopotrivă pasionante ca subiect şi plăcute ca stil de redactare  – fostul ministru de externe şi actualul decan al Facultăţii de Istorie a Universităţii din Bucureşti a hotărât să-şi surprindă cititorii şi a scris o primă carte de ficţiune. De surprins i-a surprins, dar dacă romanul său i-a şi prins rămâne de văzut …

Cartea nu are nicio tangenţă cu politica – externă ori internă – sau cu istoria. ”Adulter cu smochine şi pescăruşi” spune o poveste mediteraneeană în care, după cum scrie chiar autorul, „marea este singurul personaj al cărţii care există cu adevărat”. Marea, cu  plaja şi soarele de rigoare… Există în roman şi o iniţial promiţătoare intrigă poliţistă (dispare fata de la recepţia vilei cu nume ciudat la care stau protagoniştii şi apare un comisar de poliţie care demarează nişte cercetări destul de lipsite de orizont), ce se derulează în paralel cu povestea de iubire, dar care nu se dezvoltă într-o manieră care să ţină cititorul cu sufletul la gură.

Adrian Cioroianu
Adrian Cioroianu

Rezultatul este o carte ce se citeşte uşor şi se uită la fel de uşor. Un roman relaxa(n)t şi cam atât. O carte de dragoste de vacanţă. În sensul că şi cartea şi dragostea sunt de vacanţă… Dacă asta şi-a propus Adrian Cioroianu, i-a ieşit. Şi cred că nu va duce lipsă de cititori!

Rafinamentul stilistic al autorului este de necontestat, lejeritatea scrierii este remarcabilă, însă povestea în sine suferă de lipsa unei mize majore. O fi spus Buffon – naturalistul, nu portarul – că “stilul este omul însuşi”, dar stilul nu e şi romanul însuşi! Subţirimea firului epic nu poate fi suplinită de farmecul curgerii textului…

Sunt însă convins că Adrian Cioroianu – cu talentul său de povestitor, cu expertiza sa în sfera istoriei şi cu experienţa sa în mediul politic, diplomatic şi academic – ne va oferi, mai devreme sau mai târziu, un roman de anvergură. ”Adulter cu smochine şi pescăruşi” nu este o astfel de carte pentru că nu acesta a fost scopul autorului său. Poate următoarea… Marius Ghilezan a afirmat, într-o recenzie a acestui roman, publicată pe www.bookiseala.ro, că nu va mai citi cărţi scrise de Adrian Cioroianu. În ceea ce mă priveşte, promit s-o citesc pe următoarea!

Puteți cumpăra cartea acum, de pe site-ul Editurii Curtea Veche.

Articole similare

Distopie sovietică: ”Măștile lui Brejnev”, de Nicolae Spătaru

Jovi Ene

Despre Republica de la Ploiești: ”Republica”, de Bogdan Suceavă

Jovi Ene

Profilul unui roman de stradă. Lumea din spatele unei peluze & caricatura omului liber: Intervenția, de Dinu Guțu

Corina Toader

2 comments

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult