„Cazul doamnei stângace (seria Enigmele Enolei Holmes, vol. II)”, de Nancy Springer
Editura Humanitas Junior, București, 2021
Traducere din engleză și note de Maria Rizoiu
La noi (și poate în mare parte din țările lumii), nebunia Enola Holmes a început odată cu filmul cu același nume, apărut în 2020 pe Netflix. Astfel, cărțile din serie semnate de Nancy Springer au dat ocolul lumii, au fost plăcute și simpatizate și nu mai e necesar să așteptăm următoarele filme ale genului pentru a fi la curent cu aventurile surorii lui Sherlock Holmes, o tânără, o adolescentă ce speră să schimbe și anchetele detectivistice, și tendințele epocii de la finalul secolului 19.
Enola Holmes încearcă încă o dublă victorie, așa cum a făcut și în prima carte/film: să rezolve încă un caz complicat și plin de secrete, dar și să reușească să se elibereze de sub tutela fratelui celebru. O carte care se potrivește adolescenților, dar în care autoarea pune accentul și pe câteva teme mult uzitate în acești ultimi ani: feminism, feminitate, libertate, emancipare.
„Dragul meu Sherlock, i-am spus eu aproape cu tandrețe, deși încă țineam pumnalul îndreptat spre el pentru a-l împiedica să se apropie de mine, cel mai mare rău care mi s-ar putea întâmpla ar fi să-mi pierd libertatea, să fiu forțată să duc o viață tradițională cu îndatoriri casnice de femeie măritată.” (pag. 182)
Până acum, în limba română au apărut primele două volume, dar se anunță pe coperta a doua încă cel puțin patru volume.
Puteți cumpăra cartea: Editura Humanitas Junior.
„Povești pentru copii fericiți. 35 de istorioare despre valorile care cultivă fericirea”, de Àlex Rovira și Francesc Miralles
Edituras Humanitas Junior, București, 2021
Traducere din spaniolă de Camelia Dinică
Nu neapărat povești pentru copiii fericiți, ci povești cu multe pilde și învățăminte, unele amuzante, altele foarte serioase, care îi pot ajuta pe copii să devină fericiți, să aibă o viață împlinită și mulțumitoare.
Și nu aș spune că este o carte doar despre copii: citind micile istorii care au în mod sigur corespondent în tradițiile anumitor popoare (pe unele le-am recunoscut cu ușurință), mi-am dat seama că și multora dintre adulți le lipsește o conduită minimă, o politețe și o delicatețe în relațiile dintre semeni, ba chiar o anumită bunătate pentru a înțelege această lume și a fi cu adevărat buni. Sunt invidioși, nu recunosc meritele, nu-și înțeleg greșelile și știu să-și ceară scuze.
Fiecare poveste are câteva pagini, are ilustrații și este urmată de explicații interesante reunite sub numele de „Gândește și crește”. Iar aici titlurile spun totul și aceste pilde explicate merită citite în fiecare zi (măcar 35 de zile pentru 35 de istorioare) din această vară ce se anunță lungă: Cine știe construiește în tăcere, Dăruiește-le celorlalți ceea ce-ți dorești tu, Învață din greșeli, Fii tu însuți etc. etc.
„Nicio mare operă sau reușită extraordinară nu se obține fără iubire și dăruire. Oricât de mult talent ai avea, nu este suficientă intenția, așa cum nu este de ajung o idee strălucită; dacă nu te străduiești constant, așa cum a făcut Jason, nu vei reuși niciodată să ajungi cel mai bun.
De aceea este important să ai un scop clar pentru care să te străduiești și să-ți șlefuiești abilitățile.” (pag. 20)
Așadar, o lume întreagă aici plină cu lucruri din care putem cu toții învăța. La final, există un epilog intitulat „Fericirea și valorile esențiale”, care se închide astfel:
„Dacă fiii și fiicele noastre vor trăi într-un mediu în care există respect, încredere, angajament, implicare, recunoștință, empatie, generozitate, tandrețe, echitate, responsabilitate și alte atâtea valori esențiale, fără îndoială vă vor fi mult mai conștienți, mai buni și fericiți. Asta ne dorim cu toții.” (pag. 174)
Puteți cumpăra cartea: Editura Humanitas Junior.
„Plictisitoarea vacanţă de vară a fraţilor Răţoi”, de Dan Coman
Ilustrații de Andrei Damian
Editura Arthur, București, 2021
Dacă nu ați făcut deja lista de cumpărături pentru Bookfest pentru copiii voștri, atunci e bine că mai aveți timp să puneți și această carte pe listă! Dan Coman a primit, într-o zi, următoarea rugăminte de la copiii săi:
„Tata, povestește-ne ce făceați voi când erați mici” (Horia & Mara)
Și a ieșit această carte splendidă care rezumă, într-un fel, copilăria celor născuți undeva la finalul anilor 70: păsărească, Lapte gros, vacanțele de la țară, Rublele, prăjiturile imaginate de părinți și bunici, meciurile văzute doar la bulgari, Fotbal minut cu minut și multe altele. Plus o povestire făcută astfel încât să nu fie doar pe placul nostru, cei care avem atâtea amintiri plăcute, ci și pe celor mai mici, al copiilor noștri care vor afla astfel, de la o voce externă, cum ne-a fost copilăria fără telefoane mobile, fără televizor, fără magazine cu de toate, dar cu jocuri și cu prietenii adevărate.
„Casa noastră are trei camere:
cea din spate
cea din față
cea din lateral.
Cea din lateral e cămara. O încăpere îngustă și întunecoasă, cu lut pe jos, acolo unde ținem oalele, murăturile, borcanele de dulceață, lada cu cartofi și lada cu făină de porumb și lada cu mere.
Cea din față e camera de oaspeți. N-o folosim decât vara, atunci când vin la noi verișorii de la oraș.
Camera din spate e în același timp bucătărie, loc de făcut teme, spațiu de joacă și dormitor.
Dormim toți patru aici:
eu și frate-meu pe canapeaua Sanda;
mama și tata pe dormeză.” (pag. 71)
Splendid, excelent volum!
Puteți cumpăra cartea: Editura Arthur.