Carti

100 de invitaţii în lumea lui „Se spune că…”

Se spune că… 100 de legende spaniole şi hispano-americane” repovestite de Cătălina Constantinescu şi Diana Lefter
Editura Paralela 45, Colecţia Mitologie, legende, folclor, Piteşti, 2023

Ori de câte ori pătrundem în universul marilor și adevăratelor istorii ale lumii, aflăm că toate s-au întâmplat odată. Viața fiecăruia dintre noi se scrie, la rândul ei, sub semnul acestei formule magice menite să ne poarte într-o lume plină de vrajă, ale cărei hotare sunt nesfârșite și spre care fugim adesea, dintr-o nestăvilită dorință de a gusta măcar o picătură din acea poveste pe care ne-o imaginăm ca pe un elixir dătător de bucurie, ca pe un izvor al înțelepciunii.

Mai devreme sau mai tarziu, când nici nu prindem bine de veste, vieţile ni se preschimbă într-una din acele poveşti care, deşi nu tot atât de bogate în peripeţii şi magie asemenea celor care ne-au fascinat în copilărie, sunt cu siguranță pline de taine şi tâlcuri a căror descifrare ne face mai puternici, mai îngăduitori şi mai senini în faţa obstacolelor adesea presărate în drumul nostru prin viaţă şi timp. Prin ele redevenim ce am fost odată, acei copii cu suflet vesel şi blând care, în inocenţa lor, credeau că nu doar oamenii şi cărţile ci fiece obiect care ne înconjoară este fermecat şi înzestrat cu darul făuririi de poveşti menite să ne poarte mintea pe tărâmuri pline de lumină, în care totul este posibil, în care timpurile îşi dau mâna.

O astfel de lume pare că vrea să se deschidă înaintea privirilor noastre şi prin intermediul celor 100 de legende culese cu măiestrie de pe tărâmul magic al lui Se spune că… pentru a ne propune o călătorie mai puţin obişnuită prin fascinanta şi mult controversata lume hispanică. La început, suntem invitaţi să poposim chiar în patria lui Rodrigo Díaz de Vivar, Cidul cel neînvins, cunoscut nu doar pentru faptele de vitejie din timpul vieţii, cât mai ales pentru influenţa şi puterea pe care ar fi avut-o şi după moarte, ca spirit tutelar care veghează asupra Spaniei pentru totdeauna. Străbătând în tihnă diversele străduţe înguste şi întortocheate,  ne va fi dat să îi cunoaştem pe nemuritorul şi cuceritorul Don Juan, pe Macías – trubadurul condamnat pe viaţă la o iubire interzisă – sau pe Raquel, evreica din Toledo al cărei păr roşu şi ochi de smarald l-ar fi vrăjit până şi pe regele Alfonso al VIII-lea al Castiliei. Şi nu mică ne va fi, astfel, mirarea, când vom descoperi că fiecare piatră sau apă întâlnită în cale pare că este înzestrată cu suflet şi cu o poveste purtătoare de viaţă, împletind cele deja consemnate în cartea de aur a istoriei cu multe alte plăsmuiri ale minţilor înţelepte şi iscoditoare. Căci drumul nostru va fi străjuit, rând pe rând, de o cruce crestată cu durere şi sânge într-o bucată de marmură rece, de o fântână cu apă amară, de o floare ce poartă încă în corola ei miresmele iubirii şi trădării, sau chiar de o fată fermecată care, în fiecare noapte de San Juan, îşi cântă nemângăiatele dureri ale inimii.

Cu paşi repezi, traversăm Atlanticul, asemenea tuturor exploratorilor destoinici ai trecutului. Iar odată ajunşi în America de Sud, alte istorisiri ni se descoperă pentru a reînvia acele vremuri tainice în care până şi zeiţele priveau cu încântare spre Pământ şi spre toate frumuseţile pe care zeii le oferiseră oamenilor, şi, preschimbate în fecioare, se coborau printre ei,  să vadă cât de minunată era pădurea, cum curgeau apele, cum erau animalele. Prima destinaţie – Mexicul, acolo unde boabele aurii ale porumbului, florile galbene de vanilie şi seminţele arborelui de cacao, sunt preţioase şi sacre, răspândind în toată lumea elixirul credinţei şi al dragostei. Puţin mai târziu, poposim în Argentina. Şi după ce îi vom fi descoperit fascinantele cascade şi clădiri pline de mister, ne vom odihni, lasându-ne mintea să descifreze cântul pasional şi tânguitor al chitarei, sau poate, cine ştie, gustând un ceai maté, în numele prieteniei veşnice dintre oameni şi zeii binefăcători. Iar atunci când oboseala ne va da târcoale, o lamă din îndepărtatul Peru ne va tăia calea, pentru a ne feri de spiritele rele şi a ne conduce, poate, către o casă locuită de un spiriduş sprinten sau chiar către măreţul pod al suspinelor, al iubirii veşnice şi al dorinţelor menite să se îndeplinească.

Rând pe rând, firul nesfârşit al poveştii ne va conduce în toate cotloanele tărâmului sud-american, vrăjindu-ne prin multitudinea tradiţiilor plăsmuite la hotarul dintre miraculos şi cotidian, dintre străvechile tradiţii şi mai recentele credinţe. Şi astfel, celebra formulă A fost odată pare că vrea să se transforme, chiar sub ochii noştri, într-un Este acum, anunţându-ne că a venit momentul ca basmele să fie revitalizate, retrezind în fiecare dintre noi dorinţa de a (re)deschide cât mai des acele sertăraşe pline de poveşti şi jocuri uitate care ne-au făcut mari şi înţelepţi, când nici nu am prins bine de veste. Căci fiecare dintre cele 100 de legende tind să întregească panoplia acelor imagini care, pline culoare şi viaţă, ni se înfăţişează asemenea unor trepte deloc anevoioase.

Zăbovind cu răbdare pe fiecare dintre ele, ne vom ingădui, fie şi numai pentru o clipă,  să visăm, pentru ca la o oarecare vreme rânduită să spargem, fără teamă, barierele diverselor prejudecăţi, gustând singuri din fascinaţia călătoriilor. Iar bucuria va fi cu atât mai mare cu cât, întorşi la ale noastre, vom înţelege, fără îndoială, că, dincolo de tendinţele actuale de a explora lumea doar printr-un singur click pe o oarecare hartă virtuală, menirea omului de astăzi este aceea de a se alătura celor care, în vremuri vechi, tâlcuiau fiecare crâmpei din viaţă la lumina poveștilor aducătoare de liniște, bucurie și speranță.

Puteți cumpăra cartea: Editura Paralela 45.

(Surse imagini: https://www.edituraparalela45.ro/)

Articole similare

„O întâlnire” memorabilă: „Borges şi eu”, de Jay Parini

Ana Maria Cazacu

Un roman despre tranziția tipic românească: ”Așteptând iar”, de Pierre Ménat

Jovi Ene

100 de paşi pe tărâmul înţelepciunii: „Cercul mincinoşilor”, de Jean-Claude Carrière

Ana Maria Cazacu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult