Stiri

Noutati in Biblioteca Polirom: „Intre Germania si Germania”, jurnalul lui Gunter Grass din anul reunificarii R.F.G. si R.D.G

Intre Germania si Germania, jurnalul lui Gunter Grass dintr-un an crucial pentru istoria tarii sale, anul reunificarii celor doua state germane, R.F.G. si R.D.G, a aparut in colectia „Biblioteca Polirom” (coordonator Bogdan-Alexandru Stanescu), traducere din limba germana si note de Ruxandra Hosu, editie cartonata.

Volumul este o relatare la cald a evenimentelor din 1990, reflectate in constiinta autorului, dar si o marturie despre activitatea artistica si viata personala a acestuia. Artist polivalent, membru al SPD, Gunter Grass poarta polemici de pe pozitii ferme, calatoreste, publica, deseneaza, se intilneste cu personalitati ale vietii culturale, cu membri ai numeroasei sale familii si, concomitent, lucreaza la noi proiecte. Paginile din acest jurnal ofera o imagine asupra atelierului creativ al artistului si a felului in care se nasc si se dezvolta povestile cu care Grass a cucerit un public larg in intreaga lume.

Gunter Grass este laureat al Premiului Nobel pentru Literatura (1999).

In aceeasi colectie a aparut si volumul Drumul de Vasili Grossman, autorul romanului Viata si destin (Polirom, 2010), una din capodoperele literaturii ruse si universale, „unul dintre cele mai indraznete acte de condamnare a sistemului sovietic din cite s-au scris vreodata.” (The Wall Street Journal).

Drumul ofera prilejul de a intilni fragmente ale unui scriitor confirmat al anilor ’30-’40, precum si texte ale unui observator fin al fenomenului totalitar. Din selectia povestirilor fac parte „In orasul Berdicev” din 1934 (orasul natal al lui Grossman, din Ucraina de astazi), precum si una dintre lucrarile sale mai tirzii, „Mama”, o povestire despre viata unei fetite adoptate de un membru aflat la conducerea NKVD-ului, care ajunge in orfelinat dupa destituirea tatalui ei, fara sa-si aminteasca multe despre parintii adoptivi, parte esentiala dintr-un cosmar colectiv de care toata lumea isi dorea sa uite. Volumul include, de asemenea, textul complet al infioratoarelor relatari de la Treblinka – o prima analiza a mecanismelor care pun in miscare un lagar al mortii, studiul „Madona Sixtina” – o meditatie asupra artei si atrocitatii, precum si doua scrisori ale autorului adresate mamei sale moarte, in vremuri dintre cele mai sumbre.

Drumul – traducere din limba rusa si note de Radu Parpauta – este insotit de o prefata semnata de Robert Chandler si este disponibil si in editie digitala.

Copila de zapada, primul roman semnat de Eowyn Ivey, numit de critici „un debut magic”, „cuceritor, poetic si fermecator”, a aparut, de asemenea, in „Biblioteca Polirom”– traducere din limba engleza de Veronica D. Niculescu.

Aparuta in 2012 in Statele Unite, cartea a ajuns pe lista de bestselleruri a The New York Times, dar si pe selecta lista britanica Waterstones 11, cu cele mai bune romane de debut.

Copila de zapada (2012) – disponibil si in editie digitala – imbina admirabil atmosfera de basm a tinuturilor acoperite de zapada din Alaska si realitatea dura a vietii de fermier intr-o regiune salbatica, neprietenoasa, care nu-si dezvaluie usor secretele. Ajunsi deja la jumatatea vietii, Jack si Mabel se lupta sa-si cladeasca o viata noua in Alaska anilor ’20, insa durerea pricinuita de lipsa copiilor sapa o prapastie tot mai adinca intre ei. Intr-o clipa de exaltare, la caderea primei zapezi din an, cei doi cladesc o copila de zapada cu chip delicat, buze trandafirii si par balai. Nu mica le este insa mirarea a doua zi, cind descopera ca fetita de zapada a prins viata, ca si cum povestea Snegurocikai, ce incintase copilaria lui Mabel, ar fi devenit dintr-odata realitate. Din acea clipa, Faina, copila de zapada, va deveni parte din familie si prezenta ei delicata, candida, zglobie le va schimba vietile pentru totdeauna.

Condamnat la moarte, un nou roman semnat de scriitorul danez Mikkel Birkegaard, autorul bestsellerului international Biblioteca umbrelor (Polirom, 2011), tradus pina in prezent in saptesprezece limbi, a intrat in „Biblioteca Polirom”, traducere din limba daneza de Gabriela Sauciuc.

Frank Føns, un scriitor de succes in lumea thrillerului, isi datoreaza celebritatea scenelor dure din romanele pe care le scrie. Cind insa fictiunea paraseste paginile cartii si coboara in strada, cind crimele din povestile celebrului scriitor devin realitate, lumea lui Frank se tulbura. Astfel se naste Condamnat la moarte, un roman in care fictiunea devine granita dintre viata si moarte.

Condamnat la moarte reuseste sa captiveze cititorul prin complexitatea protagonistului, prin depasirea cliseului horror, prin problemele pe care le pune – responsabilitatea artistului, atunci cind realitatea imita arta, iar editorii urmaresc doar sporirea vinzarilor – si prin finalul straniu.

Saptamina aceasta: Parinoush Saniee, Cel care ma asteapta, cea mai vinduta carte a tuturor timpurilor in Iran

Articole similare

Câteva știri din lumea culturală românească (12 – 18 octombrie 2015)

Jovi Ene

Câteva știri din lumea filmului românesc (20 – 26 iunie 2016)

Jovi Ene

Cineastul croat Pavo Marinković, invitat la KINObservator-ul de la Union

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult