Stiri

Inca o traducere in premiera din opera lui Cormac McCarthy la Polirom: MERIDIANUL SINGELUI

„Nici un alt scriitor american in viata, nici macar Pynchon, nu ne-a mai oferit o carte atit de puternica si memorabila” – nota criticul Harold Bloom despre Meridianul singelui.
Ca si alte carti ale lui Cormac McCarthy (Nu exista tara pentru batrini, Drumul, All the Pretty Horses), si romanul Meridianul singelui este in curs de ecranizare; James Franco este cel care semneaza scenariul si regia, producator fiind Scott Rudin. Filmarile ar urma sa inceapa in 2011.
Cormac McCarthy insusi spunea ca cel care ar indrazni sa-i aduca romanul pe marele ecran ar avea nevoie de extrem de multa imaginatie si curaj, insa „rasplata ar fi pe masura”.
Prima traducere din opera lui Cormac McCarthy pe care Polirom le-a propus-o, in 2010, iubitorilor de fictiune din Romania a fost celebrul roman regizat de fratii Coen, Nu exista tara pentru batrini (No Country for Old Men) – un film recompensat cu patru premii Oscar si alte zeci de premii nationale si internationale.
In pregatire, din opera lui Cormac McCarthy in colectia „Biblioteca Polirom”: All the Pretty Horses (roman ecranizat in 2000, de Billy Bob Thornton, cu  Matt Damon si Penelope Cruz in rolurile principale).

Incepind din aceasta saptamina, Cormac McCarthy, unul dintre favoritii la cistigarea Premiului Nobel pentru Literatura de anul trecut, revine in atentia iubitorilor de fictiune din Romania cu o noua traducere in premiera: Meridianul singelui (traducere de Iulia Gorzo).
Aceasta este cel de-al doilea titlu semnat Cormnac McCarthy care apare in traducere in cadrul colectiei BIBLIOTECA POLIROM, dupa celebrul roman regizat de fratii Coen, Nu exista tara pentru batrini (No Country for Old Men) – un film recompensat cu patru premii Oscar si alte zeci de premii nationale si internationale.

Plasata la mijlocul secolului XIX, actiunea romanului prefigureaza un western cu valente horror, urmarind aventurile unui tinar fara capatii, in zona granitei dintre Texas si Mexic, alaturi de o infioratoare banda condusa de un monstru cu chip uman, „Judele”, pentru care doar moartea si cruzimea par sa aiba sens in lumea oamenilor. Banda era cunoscuta si temuta in epoca mai ales pentru expeditiile impotriva indienilor si pentru crimele la care se deda. Insa, oricit de real ar fi faptul de la care porneste povestea, imaginarul straniu, cruzimea, perplexitatea si grotescul pe care le dezvolta par inghitite de un focar literar la limita dintre afazie si instinct animalic, ce inregistreaza cele mai extreme manifestari ale violentei.

„In Meridianul singelui, Cormac McCarthy este un povestitor extraordinar, un creator de dialoguri fara cusur, un adevarat urmas literar al lui Faulkner. Pentru el, ca pentru nimeni altul, comedia neagra face casa buna cu tragedia.” (New Republic)

„Domnul McCarthy are un condei sudist cum rar am vazut: in stilul sau se amesteca elocventa brutala vorbirea frusta, ritmurile elaborate si o innebunitoare acuratete.” (The New York Times)

„McCarthy stie sa spuna povesti, iar scrisul sau isi pastreaza actualitatea chiar si in cele mai marunte detalii.”
(Robert Penn Warren)

„Cormac McCarthy este un scriitor pe care la inceput il citesti, apoi il admiri si, tot citindu-l,  sfirsesti prin a-l invidia.”
(Ralph Ellison)

Cormac McCarthy (n. 1933, Providence, Rhode Island) este al treilea din cei sase copii ai familiei sale. Urmeaza studiile Universitatii din Tennessee, in 1953 se inroleaza in armata Statelor Unite, apoi in 1957 isi reia studiile, dar paraseste universitatea fara sa obtina vreo diploma si se muta cu prima lui sotie, Lee Holleman, si fiul lor, Cullen, in Chicago. Primul roman al lui McCarthy, The Orchard Keeper, apare in 1965 la Random House. Ulterior scriitorul se intoarce in Tennessee si divorteaza, apoi se recasatoreste cu Anne DeLisle, pe care o cunoaste in 1966 si de care se va desparti in 1981. Intre timp publica romanele Outer Dark (1968), Child of God (1974), Suttree (1979) si Blood Meridian (Meridianul singelui, 1985), iar fiecare noua carte il impune tot mai mult in constiinta publicului. Romanul All the Pretty Horses (1992) este rasplatit cu National Book Award si National Book Critics Circle Award, dupa care McCarthy publica The Crossing (1994) si Cities of the Plain (1998). In 2005 ii apare un nou roman de succes, Nu exxista tara pentru batrini (No Country for Old Men), urmat de The Road (2006), cu care prozatorul american cucereste premiul Pulitzer si premiul James Tait Black Memorial. Filmul regizat de fratii Coen dupa cartea No Country for Old Men (Nu exista tara pentru batrini) in 2007 obtine patru premii Oscar si alte zeci de premii nationale si internationale. Cormac McCarthy primeste in 2008 PEN/Saul Bellow Award for Achievement in American Fiction pentru intreaga creatie artistica. La ora actuala autorul traieste in Tesuque, New Mexico, impreuna cu sotia sa, Jennifer Winkley, si fiul lor, John.

Articole similare

Câteva știri din lumea filmului românesc (25 – 31 ianuarie 2016)

Jovi Ene

Actorul și regizorul italian Michele Placido este invitatul special al celei de-a doua ediții a Buzău International Arts Festival. Festivalul revine cu o lună de evenimente culturale și invitați internaționali, în perioada 20 august – 20 septembrie

Jovi Ene

A început târgul de carte Gaudeamus 2022! Cinci noutăți și o ofertă specială de la Editura Publica

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult