Recenzii filme si carti

Recenzii despre filme si carti

Top 10 cele mai bune filme văzute în 2014

Articol publicat de Jovi pe 7 Ianuarie 2015
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)

BoyhoodTopul meu nonconformist are aceleași coordonate ca în fiecare an: subiectiv, sincer, fără criterii (cum ar fi: filme apărute în 2014 sau filme lansate în cinematografele din România), fără să țin seama de critici, bloggeri sau industria cinematografică. Cu alte cuvinte, este un top profund personal, în care veți vedea filme recente prea puține și mult mai multe filme vechi (din cele puține pe care am apucat să le văd sau să le revăd).

Am văzut în 2014 129 de filme, mai puține decât în 2013 (dar nu cu mult, doar cu 7), un an mai slab din punct de vedere al cinefilului din mine mai ales că am decis la începutul anului să nu mai scriu recenzii la filme, cu mici excepții (filmele văzute în cinematograf, la invitațiile primite de la parteneri sau ”Săptămânile de autor” consacrate unor personalități pe Filme-cărți.ro).

Așadar, care sunt cele mai bune 10 filme văzute de mine în 2014?

1. ”Boyhood” (2014). Mi-a plăcut. Totul, de la interpretare până la poveste, de la intensitate până la ineditul de a filma aceleași personaje timp de 12 ani. Nota: 10/10.

Searching for Sugar Man2. ”Searching for Sugar Man” (2012). Un documentar foarte interesant despre Rodriguez, un cântăreț celebru. Nu ați auzit de el? Mai nimeni nu a auzit de el, deși este celebru într-o țară în care nu se aștepta. Oscar pentru cel mai bun documentar 2013. Nota: 10/10. Iar Sixto Rodriguez cântă dumnezeiește, îl ascult zilnic din momentul în care am văzut acest documentar!

3. ”The Last Emperor” (1987). Și la a nu știu câta vizionare, tot consider că este un film care se apropie de perfecțiune: istorie pură, imagine impecabilă, actori de înaltă ținută. Sigur o să îl mai văd de multe ori în viața asta… Nota: 10/10.

The Last Emperor4. ”Pulp Fiction” (1994). Am revăzut aproape toate filmele lui Tarantino cu ocazia săptămânii de autor consacrate de blogul nostru. Mi-am notat atunci: ”Cam așa trebuie să arate un film ca să mă impresioneze și la a doua, a treia vedere… Mi-a făcut plăcere să mă reîntorc în lumea lui Tarantino.” Nota: 10/10.

5. ”Kill Bill: vol. I” (2003). Simplu: perfecțiune. Nota: 10/10.

6. ”Mary Poppins” (1964). O delectare. Văzut și revăzut, mi-a făcut multă plăcere să îl văd în anul ce a trecut împreună cu fiul meu. I-a plăcut la fel de mult. Nota: 10/10.

pulp-fiction-poster7. ”Kimjongilia” (2009). Cinci ani mai târziu după realizarea acestui documentar, dictatura continuă în Coreea de Nord. Milioane de coreeni omorâți din cauza lagărelor de muncă, din cauza foametei. Nota: 10/10 și o lacrimă pentru oamenii uciși de Gulagul nord-coreean.

8. ”The Grand Budapest Hotel” (2014). Impecabil. Nemaipomenit. Amuzant. Wes Anderson, unul dintre regizorii mei preferați. De ce nu i-oi fi dat 10? Parcă l-aș mai vedea o dată! Nota: 9,5/10.

Kill-Bill9. ”Nebraska” (2013). Am tot citit înainte să îl văd că… de ce s-a mai făcut un film alb-negru, că… de ce ne-ar mai interesa un film doar cu dialoguri, că… de ce ne-ar pasiona un om bătrân și senil. Pentru ăștia, le doresc să îmbătrânească frumos, deși șansele sunt mici… Nebraska e magnific, este filmul care ”merită toate premiile pe care nu le va primi” (așa cum scriam acum doi ani despre Beasts of the Southern Wild). Nota: 9,5/10.

10. ”Big Bad Wolves” (2013). Un thriller israelian, surprinzător printre cele mai bune filme văzute anul acesta. Sigur, nu e pentru cei slabi de inimă, este dur, ceva mai sus de stilul Tarantino (care îl și laudă, de altfel). Nota: 9,5/10.

Mențiune specială: ”Whatever Works” (2009), o alegorie a geniului marca Woody Allen. Nota: 9,5/10.

Au mai primit nota 9 din partea mea:

În buna mea tradiție, în tot acest top sunt doar trei filme apărute în 2014, pentru că mereu mă concentrez pe filmele pierdute, nu pe atracțiile cinematografice ale momentului.

Cam atât, vizionare plăcută!

Îmi place să citesc, pe scurt. Altfel, sunt Project Manager al acestui blog colectiv cultural, unde pasiunea mea pentru cărți și filme se materializează în formă scrisă. Nu am pretenții să știu totul despre această lume, iar pasiunea rămâne pasiune. În rest, vă pot scrie și despre bere, și despre Grecia, despre călătorii sau despre familie. Dar azi n-am chef :)


« »

Parerea voastra

Ultimul vostru articol

Booking.com

FOTOVIVA - Fotografie de nunta si portret

Fotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premium
Fotografie de nunta premium