Recenzii filme si carti

Recenzii despre filme si carti

Teatru: Actorul din bibliotecă – un one-man-show muzical

Articol publicat de Andreea pe 2 Decembrie 2015
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.0/10 (9 votes cast)

ActorulActorul din bibliotecă – un one-man-show muzical

Scenariu şi concept – Tudor Sicomaş
Design grafic – Sebastian Ghiţă
Distribuţia:
Statuia actorului – Tadeus Mincă
Statuia violonistului – Mihai Dunărinţu (anul IV, Conservatorul din Bucureşti, clasa Gabriel Croitoru)

Restul e tăcere, așa alege regizorul Tudor Sicomaș să-și încheie spectacolul ce trezește la viață o bibliotecă adormită pe timp de noapte, care metaforic poate să reprezinte lumea noastră, adormită din cauza iureșului din care nu poate scăpa. O fugă continuă după rezultate palpabile care nu face decât să omoare creativitatea, imaginația și bucuria vieții. Dar cărțile au păstrat totul, dovada vieții există, nu trebuie decât să profităm de ele. Și atunci, statuile prind viață și ne arată nouă, sufletelor vii, că indicațiile necesare pentru a duce o viață frumoasă au fost deja oferite de către clasici. Doar că punerea lor în practică e mai dificilă! În felul acesta ne trezim în fața unui spectacol ce combină cu inteligență texte de William Shakespeare, A.P. Cehov, Matei Vişniec, George Topârceanu, Claudia Postelnicescu şi povești moderne, pline de umor.

poza 1Realizatorii spectacolului, compania independentă “Teatrul Nostru”, își propun ca o dată cu lansarea acestui proiect, să creeze un altfel de spectacol, un alfel de teatru. Trăim în “epoca regizorului”. Dar noi ne dorim să readucem în prim-plan actorul. Să recreăm actorul-vedetă. Astfel, “Actorul din bibliotecă” este al doilea spectacol al “Teatrului Nostru” care aduce în lumina rampei personalitatea creatoare a actorului şi permite publicului să intre în culisele realizării actului teatral. “Actorul din bibliotecă” este o provocare, atât pentru privitor, cât şi pentru interpreţi. Alăturarea unui instrumentist live – în acest caz, un tânăr violonist (Mihai Dunărinţu – student anul IV la Conservatorul din Bucureşti, clasa maestrului Gabriel Croitoru) de mare talent – actorului care dă viaţă diverselor personaje va provoca imaginaţia publicului, dar şi puterea de muncă a celor doi artişti.

poza 2

Probabil nu multă lume a auzit de Teatrul Arte dell’ Anima, spațiul în care a avut loc premiera acestui spectacol. Pe strada Făinari nr. 17D, Sector 2, lângă Piața Obor, teatrul și-a deschis porțile pe data de 2 iulie 2015 ; deci, un teatru tânăr, o echipă tânără ce combină diversitatea cu talentul. Și acest lucru se observă în pasiunea și devotamentul față de artă și frumos, transmise în spectacolul Actorul din bibliotecă. Teatrul s-a instalat într-un spațiu mic, intim, perfect creat pentru susținerea visurilor persoanelor din mediul artistic, care vor să revitalizeze teatrul, să-l aducă mai aproape de spectator. Spectacolul a fost o reprezentație diferită: prezența celui de-al patrulea zid nu s-a făcut simțită constant de-a lungul timpului, actorul atrăgând și căutând participarea publicului la spectacol. Pe alocuri, acesta a trecut de barierele impuse de către ridigitatea teatrului clasic și a făcut posibil dialogul dintre scenă și public.

poza 3Spectatorii au avut parte de un melanj de trăiri oferite de dramă, comedie, pantomină, interpretări muzicale dintre cele mai celebre. Treceri bruște de la comedie la dramă, de la un chip vesel la unul suferind a purtat publicul printr-o viață de om. Iar Tadeus Mincă are talentul necesar de a trece de la o stare la alta fără nicio problemă. Fost actor al Teatrului Masca, actorul este specializat în tehnici artistice precum statuie vivantă, pantomimă, teatru de gest şi mişcare, tehnice observabile de-a lungul spectacolului.

Idei, gânduri, întâmplări împărtășite de către două statui ce cunosc istoria și viața mai bine decât cărțile ce zac în bibliotecă și care ne arată că a fi om nu este chiar atât de dificil. Important este să ne permitem nouă înșine să simțim!

Pentru mine cărțile și filmele reprezintă o a doua realitate. Precum Proust, în opera ”În căutarea timpului pierdut”, reconstitui mereu imaginile, ideile, întâmplările întâlnite în timpul zilei. Noaptea este dedicată fantasmelor, dar și visurilor ce par să nu aibă bază în realitate.


« »

Un raspuns la “Teatru: Actorul din bibliotecă – un one-man-show muzical”

  1. Tadeus Minca says:

    Multumesc frumos! Va astept cu mare drag la celelalte reprezentatii!
    Detalii pe facebook. ”Teatrul Nostru”.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (3 votes cast)

Parerea voastra

Ultimul vostru articol

Booking.com

FOTOVIVA - Fotografie de nunta si portret

Fotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premium
Fotografie de nunta premium