Recenzii filme si carti

Recenzii despre filme si carti

Filme Made in Romania

Articol publicat de Jovi pe 7 August 2012
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.5/10 (2 votes cast)

Guest Post de Emil Calinescu.

Emil Calinescu va saluta din nou din deplasare. Astazi voi vorbi despre filmele Made in Romania. Nu cele romanesti, ci acelea filmate la noi. De catre altii (in special americani).

De ce americanii prefera sa filmeze la noi nu stiu exact. Am auzit ca ar fi mai ieftin, ceea ce este foarte posibil. Nu bag aia cu tara frumoasa, pentru ca Bucurestiul nu arata cu mult diferit si nu este mult mai frumos ca alte capitale (sa zicem Sofia).

Ma rog, motivul efectiv chiar nu conteaza. Conteaza doar ce iese si ce vedem cu totii.

Iar sentimentele mele sunt amestecate. Am atat motive de bucurie, cat si motive de indignare.

De ce bucurie ? Pai :

-E chiar o senzatie misto sa vezi niste oameni urmarindu-se printr-un oras pe care-l stii. Uite Piata Romana, uite Calea Victoriei, uite … ;

-E o senzatie placuta sa vezi inscriptii romanesti, sa nu mai zic de frumosul steag tricolor pe care-l vezi arborat din cand in cand pe cate o cladire ;

-In cazul in care se precizeaza in film ca actiunea se petrece in Romania sentimentul patriotic creste. Te bucuri ca vad si strainii orasul tau, chiar daca p-acolo nu se intampla neaparat lucruri in regula (in film).

Care-s motivele de indignare? Pai:

-In general in Bucuresti se intampla lucruri rele: niste mafioti se urmaresc, politia romana este incompetenta si trebuie sa vina altii sa-i rezolve problemele. Sa nu mai zic de mafia rusa, care cica si-ar face de cap p-acilea.

-Uneori nu se precizeaza ca e vorba de Bucuresti. Ori se zice, ambiguu, « undeva in Europa de Est », ori chiar se minte si se spune alt oras (tocmai am vazut One in the Chamber , filmat la Bucuresti, dar in film se spune ca ne aflam in … Praga). Si culmea, chiar au incercat sa schimbe nitel lucrurile : au bagat niste autobuze care nu se gasesc in Bucuresti (probabil ca-n Praga) iar la unele masini au bagat numere de Cehia (la cele la care se putea vedea numarul). Pacat. Noi stim cum arata Bucurestiul. L-as fi recunoscut oricum, chiar daca n-as fi stiut dinainte de film.

-De ce se filmeaza totul doar in Bucuresti ? Sunt atatea locuri frumoase din Romania, mare, munte, dar strainii, in special americanii, prefera capitala. Parca eu ca stat as plati niste americani sa toarne un film la mare, la munte ori intr-un oras cat de cat turistic.

Cu toate astea, parca ma simt obligat sa vizionez un film turnat in Romania. Si in ochii mei filmul ala va fi mai bun decat daca acel film ar fi fost facut in alta parte. Sufletul meu patriotic isi spune cuvantul.

In final, cateva dorinte de viitor :

-Sa ia Oscarul un film turnat la noi ;

-Sa fie implicata si mafia romaneasca, fie ea si tiganeasca. M-am saturat de rusnacii care fac legea prin Capitala ;

-Sa nu mai vina politia americana (ori cine stie ce detectiv smecher) pentru a rezolva problema. Vreau ca problema sa fie rezolvata de Garcea al nostru ;

-Sa fie filmate si in alte orase in afara de Bucuresti (am mai spus asta). Ce ati zice de o urmarire pe autostrada soarelui ?

-Sa joace si actori romani, care actori sa vorbeasca in limba lor. Stiti, ca-n filmele cu mafioti rusi, cand vorbesc aia, vorbesc in limba lor si are un farmec aparte. Rusul parca nu e rus daca vorbeste in engleza. La fel si romanul : de ce sa chinuim actorii romani sa vorbeasca in engleza cu accent rusesc cand avem o limba atat de frumoasa ?

-Sa vina si altii, frantuzi, italieni, sa filmeze la noi. Macar sa fie latini de-ai nostri. Sau poate indieni.  O iubire indiana filmata in Bucuresti cum va suna ?

-Petrecerile mafiotilor sa fie ca la Bucuresti, nu ca la New York. Nu cluburi cu muzica occidentala, ci la Hanul Drumetului, cu Salam si Vijelie la microfon. For all his enemies, from Florin Salam … no number no number no number J

Cer cam multe ? 🙂 Astept si opiniile voastre 🙂 Ce parere aveti despre filmele straine turnate la noi ? Si ce v-ati dori in viitor de la ele ? 🙂

Salutari CINEFILE tuturor si multumesc pentru gazduire. Daca doriti sa scrieti un guest, va astept pe blogul mEU cel minunat :).

Îmi place să citesc, pe scurt. Altfel, sunt Project Manager al acestui blog colectiv cultural, unde pasiunea mea pentru cărți și filme se materializează în formă scrisă. Nu am pretenții să știu totul despre această lume, iar pasiunea rămâne pasiune. În rest, vă pot scrie și despre bere, și despre Grecia, despre călătorii sau despre familie. Dar azi n-am chef :)


« »

2 Raspunsuri la “Filme Made in Romania”

Parerea voastra

Ultimul vostru articol

Booking.com

FOTOVIVA - Fotografie de nunta si portret

Fotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premium
Fotografie de nunta premium