Editorial Recomandat

Filme, carţi şi câteodată fotbal: 19 iunie 2012

Rezultate 18 iunie:

Croatia-Spania 0-1
Pronosticuri corecte: Jovi, Costi

Italia-Irlanda 2-0
Pronosticuri corecte: Jovi, Dan, Marian, Mike, Mihaela M.

Meciul zilei: Suedia-Franta. Pilula culturala: Jovi.

Cu o populatie de 12.000 de locuitori, Tanum este cea mai mare comunitate din provincia Bohuslan, din sudul Suediei. In aceasta zona s-au gasit cel putin 350 de grupuri de picturi murale care prezinta peste 1500 de subiecte. Toate au fost pictate utilizand aceeasi tehnica: s-au folosit unelte ascutite pentru a scrijeli un contur, iar inciziile au fost apoi umplute cu pigment rosu.

Printre cele mai importante compozitii de la Tanum sunt un plug tras de o pereche de boi condusi de o figura antropomorfa, o figura umana care lupta cu un sarpe, doua figuri inarmate prinse intr-o lupta si o luntre cu noua personaje stilizate care par sa gesticuleze. O stanca intreaga este acoperita cu diferite motive: scene de viata pe mare si la arat, alaturi de urme de maini si figuri antropomorfe. O alta stanca poarta imaginile vazute de aproape a doua luntri ocupate de figuri umane stilizate, in timp ce in fundal se desfasoara o scena agricola:

Proiectul pentru Pont du Gard din Franta, precum si pentru intregul apeduct, care duce apa de la izvorul Ucetia (azi Uzes) pana la Nemausus (Nimes) ii este atribuit de documentele istorice lui Marcus Agrippa, ginerele lui Augustus. Probabil terminat in timpul domniei lui Traian (98-117 d. Hr.), apeductul are forma unui „U” lung de 50 de km, din care 35 de km sub pamant, cu o diferenta totala de 17 metri.

Simbolul maretiei intregii constructii este Pont du Gard: putin mai lung de 300 de metri, se ridica la 145 de metri prin trei arcade suprapuse. La baza are sase arcade a caror latime variaza de la 15 la 21 de metri si sustine un drum care a fost largit pentru vehicule pe la mijlocul secolului al XIX-lea. Al doilea nivel are 11 arcade, iar ultimul rand, un canal care transporta apa, insumeaza 35 de arcade. Podul a fost construit din piatra compacta cu concretiuni fosile din carierele din zona:

Pronosticuri meciuri 19 iunie 2012. Suedia-Franta

Jovi: 2-2
Eddie: 1-2
Dan: 2-2
Marian: 1-2
Mihaela St.: 1-1
Iulian: 0-0
Alartes: 0-1
Mike: 1-2
Codrut: 0-0
Jules: 1-0
Costi: 1-1
Mihaela M.: 1-2
Anglia-Ucraina
Jovi: 2-2
Eddie: 2-0
Dan: 3-1
Marian: 1-1
Mihaela St.: 1-1
Iulian: 1-1
Alartes: 2-2
Mike: 1-1
Codrut: 2-0
Jules: 2-1
Costi: 2-1
Mihaela M.: 2-0

Clasament intermediar

1. Marian – 30 pct.
2. Mike – 20 pct.
3-6. Mihaela St., Codrut, Dan, Mihaela M. – 15 pct.
7-10. Eddie, Alartes, Iulian, Jovi – 10 pct.
11-12. Jules, Costi – 5 pct.

Parteneri concurs: Editura Polirom şi Books-Express.ro.

Momentul partenerului Books-Express.ro: Football’s Greatest – 50 Greatest Footballers. Este clar ca orice microbist si-ar dori sa aiba in colectia sa aceste DVD-uri. Nu lipseste niciun mare fotbalist al lumii, nu lipsesc cele mai frumoase goluri si lucruri inedite despre cariera acestora.

5 DVD-uri cu: Paolo Maldini, Gerd Muller, Garrincha, Eusebio, Raul, George Best, Marco Van Basten, Zico, Ronaldinho, Michael Laudrup, Sir Bobby Charlton, Franz Beckenbauer, Michel Platino, Batistuta, Zidane, Ruud Gullit,  Ronaldo, Ferenc Puskas, Alfredo di Stefano, Cruyff, Maradona, Pele, Bobby Moore, Baresi, George Weah, Cristiano Ronaldo, Messi, Romario, Matthaus, Eric Cantona, Beckham, Socrates, Thierry Henry, Gerrard, Ryan Giggs. Si Gheorghe Hagi. Si multi altii.

Va precizam ca oricine poate comenta la articolele noastre, iar cel care va ghici cele mai multe rezultate în comentariile înaintea jocurilor va primi un pachet de cărţi-surpriză din partea Filme-carti.ro.

Articole similare

Revista presei culturale (31 iulie – 6 august 2015)

Jovi Ene

Who Framed Roger Rabbit (1988)

Jovi Ene

Longitudinea. Povestea unui geniu, de Dava Sobel

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult