Recenzii filme si carti

Recenzii despre filme si carti

Cărțile interzise de-a lungul istoriei [infografic]

Articol publicat de Jovi pe 30 Martie 2017
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)

Despre cărți interzise am mai scris pe larg atunci când vă povesteam de cartea ”100 de cărți interzise. O istorie a cenzurii în literatura mondială”, apărută la Editura Paralela 45. Scriam acolo că multe dintre cărțile interzise de-a lungul istoriei sunt cele religioase: unele dintre cele mai importante cărţi ale omenirii (Biblia, Coranul, Talmudul, Noul testament), dar și cărţile care au avut mare importanţă pentru evoluţia ştiinţei, dar care, la momentul publicării, erau considerate erezii, iar autorii lor pedepsiţi de către biserică (Despre infinitatea universului şi a lumilor, de Giordano Bruno, Dialog despre cele două sisteme principale ale lumii, de Galileo Galilei).

În infograficul pe care vi-l prezint astăzi, aceste cărți sunt enumerate într-o cronologie, astfel încât să vedeți când a fost interzisă o anumită carte într-o anumită țară și cam cât a durat această interzicere. O alegere mai specifică și mai nuanțată, care va stârni mai multe întrebări și, probabil, vă va îndemna să căutați, dacă sunteți interesați mai multe amănunte.

Ce descoperim aici? Că Biblia a fost interzisă în URSS între 1926-1956, așa cum a pățit, de altfel, în imperiul sovietic și ”Pe aripile vântului”, de Margaret Mitchell; că Manifestul comunist a fost interzis în Turcia timp de 165 de ani; că Ferma animalelor a lui Orwell a fost interzisă în mai multe țări comuniste timp de zeci de ani, dar și în Kenya sau Emiratele Arabe Unite; că ”Versetele satanice” ale lui Rushdie sunt interzise și acum în vreo 21 de țări; dar și ”Top 5 cărți interzise în școli”, printre care Harry Potter și Romeo și Julieta. Alte informații:

 

Sursa: Ebookfriendly.com.

 

Îmi place să citesc, pe scurt. Altfel, sunt Project Manager al acestui blog colectiv cultural, unde pasiunea mea pentru cărți și filme se materializează în formă scrisă. Nu am pretenții să știu totul despre această lume, iar pasiunea rămâne pasiune. În rest, vă pot scrie și despre bere, și despre Grecia, despre călătorii sau despre familie. Dar azi n-am chef :)


« »

Parerea voastra

Ultimul vostru articol

Booking.com

FOTOVIVA - Fotografie de nunta si portret

Fotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premium
Fotografie de nunta premium