Recenzii filme si carti

Recenzii despre filme si carti

500 de locuri sacre: Top 10 puțuri și izvoare sacre

Articol publicat de Jovi pe 1 Martie 2015
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)

500 de locuri sacre”500 de locuri sacre de vizitat într-o viață”

Editura Litera, București, 2014
Colecția National Geographic

Continuăm prezentarea unora dintre cele mai frumoase 500 de locuri sacre ale lumii, după ce săptămâna trecută v-am prezentat topul celor 10 copaci sacri ai lumii, cu un top 10 mai puțin obișnuit și anume ”Top 10 puțuri și izvoare sacre”. Desigur, ca în fiecare top, sunt anumite locuri pe care sigur realizatorii cărții de la Editura Litera (și noi, prin ei) le-au omis, dar la fiecare lectură a unor astfel de pagini, satisfacția noastră și probabil a cititorilor este aceea că am/au învățat lucruri noi despre sacralitate, spiritualitate și istorie și avem un punct de plecare în viitoarele căutări.

Așadar, ne-am inspirat din cartea de mai sus, am introdus puține lucruri noi preluate de pe Internet, am adăugat niște imagini ilustrative și, așa cum vă spuneam și prima oară, am ordonat topul după propriile preferințe:

Top 10 puțuri și izvoare sacre

1. -Puțul sacru de la Chichen Itza, Mexic

Itza, un trib maya, considera acest bazin carstic, puțul sacru (cenote) cu diametrul de 60 metri, o poartă către lumea de dincolo și se aruncau în el comori de aur – și oameni – ca sacrificii oferite lui Chaac, zeul ploii și fulgerului. El se află în nordul sitului de la Chichen Itza, spre care se află un sacbe de 300 de metri (aleile pavate tradiționale). Arhelogul Edward Herbert Thompson a dragat puțul în perioada 1904-1910 și a descoperit aici aur, jad, ceramică și tămâie, precum și rămășițe umane. Studiile acestora au determinat concluzia că oamenii aveau răni determinate de sacrificiul uman.

Sacred Cenote Mexic

2. -Puțurile sacre, Sardinia, Italia

În Sardinia există peste 40 de puțuri tăiate în piatră, majoritatea construite de cultura nuragică, între 1800 și 1200 î.Hr. Toate au un atrium sau vestibul și scări de piatră abrupte, care par să coboare până în centrul Pământului. La baza scării se găsește un tolos (mormânt în formă de stup), care protejează apa sfântă. Cel mai bine conservat este cel din imagine, Santa Cristina, din satul Paulilatino. Găsiți mai multe informații despre ele pe Wikipedia, în italiană.

Puturi sacre Sardinia

3. -Air Panas, Bali

Izvoarele sulfuroase Air Panas, aproape de Lovina Beach, curg prin fălcile deschise ale unor nagas sculptați în piatră – reprezentări ale unor zei hinduși, asociați cu râurile și izvoarele. Bazinele de îmbăiere, în care balinezii își purifică spiritul, seamănă cu niște cascade naturale, în decorul de terase de piatră și plante tropicale proiectat cu măiestrie.

Air Panas

4. -Fântâna Sf. Brigid, Kildare, Irlanda

Sf. Brigid a fost atât o zieță păgână, cât și o sfântă creștină, iar fântâna ei – cu pietre puse veritcal, un podeț arcuit și un copac de care se leagă eșarfe de rugăciune – sugerează o contopire armonioasă a tradițiilor păgâne și creștine.

Sf. Brigid din Kildare este una dintre sfinții patroni ai Irlandei, alături de Patrick și Columba. Ea se sărbătorește pe 1 februarie, în ceea ce a fost inițial o sărbătoare păgână ce marca începutul primăverii și sezonul nașterii mieilor.

St Brigid's Holy Well, Kildare 001L

5. -Izvorul Sf. Winefride, Holywell, Țara Galilor

Se spune că acest izvor sfânt, faimos pentru virtuțile lui tămăduitoare, a apărut în secolul VII, după decapitarea Sf. Winefride. Bazinul gotic în formă de stea al izvorului a fost construit pe la 1500, sub patronajul Margaretei de Beaufort, mama regelui Henric VII. De asemenea, este considerat cel mai vechi loc de pelerinaj continuu din Marea Britanie.

holywell3

6. -Carreg Cennen, Țara Galilor

Ruinele casetelului din secolul XIII, de la Carreg Cennen, se pot vedea pe o stâncă izolată, la 90 m deasupra râului Cerran. Aici, un tunel boltit duce la o grotă și la un puț alimentat de un izvor de apă dulce. Oamenii aruncau ace îndoite ca ofrande pentru zeii puțului, pentru ca aceștia să le îndeplinească dorințele; se spune că și femeile se aventurau prin tunel pentru a-i ruga pe zei să le găsească soți arătoși.

Carreg Cennen

7. -Izvoarele Ambohimanga, Madagascar

Clanul Merina, care a condus Madagascarul în secolul XIX, practica ritualuri complicate legate de venerarea strămoșilor. Printre acestea, ceremonia fandroana sau baia regală anuală, simbolizând purificarea nu numai a regelui și a reginei, ci a întregii societăți. Astăzi, turiștii pot vedea băile săpate în calcar, precum și lacul sfânt Amparihy și izvorul sacru unde se executau ritualurile regale.

Dealul regal Ambohimanga este alcătuit dintr-un oraș regal, un cimitir și un ansamblu de locuri sacre. Este asociat cu puternice sentimente ale identității naționale și și-a menținut caracterul spiritual și sacru prin practicarea ritualurilor și prin imaginația populară în ultimii 500 de ani. Este un spațiu cu semnificație istorică și religioasă în cultura oamenilor din Madagascar. Rămâne un loc de venerație unde vin pelerini din Madagascar și din alte părți ale lumii.

fandroana-01

8. -Peștera Sihastrului, Rila, Bulgaria

În secolul X, Ivan din Rila, un anahoret, s-a retras într-o peșteră de munte, unde se spune că a făcut vindecări miraculoase. În prezent, puteți vizita peștera sacră a lui Ivan, precum și un izvor sfânt și o capelă ce adăpostește rămășițele sale.

Sfântul Ivan din Rila este unul dintre sfinții patroni ai bulgarilor și unul dintre cei mai importanți sfinți ai Bisericii Ortodoxe bulgare. Legenda spune că animelele sălbatice veneau la el fără să îl rănească și păsările aterizau pe mâinile sale. Faima sa spirituală a ajuns până în capitala Imperiului Bulgar, iar țarul Petru I (fiul lui Simeon I) a călătorit 120 km spre Munții Rila pentru a-l întâlni pe Sf. Ivan și a solicita unele sfaturi. Mânăstirea Sf. Ivan din Rila (sau Mănăstirea Rila) estea cea mai mare și mai cunoscută mânăstire ortodoxă din estul Bulgariei, situată la 117 km sud de Sofia. Peștera se află la 3,7 km de mânăstire.

St.Ivan Cave

9. -Parcul cu izvoare termale Tjuwaliyn, Australia

Acest loc este sacru pentru femeile din grupul wagiman de aborigeni australieni. Acestea au dreptul de a închide parcul dacă este nevoie pentru anumite ceremonii religioase. Izvoarele termale alimentează bazine care sunt oaze luxuriante în mijlocul vegetației uscate și a lemnului aruncat pe țărm din regiunea Douglas River.

Tjuwaliyn

10. -Puțul cu apă care țâșnește, Anglia

Apele misteriosului puț de la poalele stâncilor Giggleswick Scar, din regiunea Yorkshire Dales, țâșneau și se retrăgeau de mai multe ori pe zi. Din păcate, acest fenomen nu mai este atât de spectaculos decât dacă plouă abundent, mai ales de când niște localnici au săpat puțul ca să-i descopere secretul. Se spune că pulsațiile apei sunt gâfâielile unei nimfe care alerga cât de repede putea ca să scape de un satir desfrânat.

Puteți cumpăra cartea: Editura Litera.

Ebbing and Flowing Well

Îmi place să citesc, pe scurt. Altfel, sunt Project Manager al acestui blog colectiv cultural, unde pasiunea mea pentru cărți și filme se materializează în formă scrisă. Nu am pretenții să știu totul despre această lume, iar pasiunea rămâne pasiune. În rest, vă pot scrie și despre bere, și despre Grecia, despre călătorii sau despre familie. Dar azi n-am chef :)


« »

Parerea voastra

Ultimul vostru articol

Booking.com

FOTOVIVA - Fotografie de nunta si portret

Fotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premium
Fotografie de nunta premium