Editorial Recomandat

10 cărți de citit în mai

FoeSă continuăm cu recomandările mele cu cele mai interesante cărți ce au apărut în luna anterioară și pe care mi-aș dori (și v-aș dori) să le citiți în luna care tocmai a început. Puteți, dacă vreți mai multe idei, să vedeți și cărțile pe care vi le-am recomandăm în lunile februarie, martie și aprilie 2016.

În luna mai, accentul l-am pus pe cărțile de ficțiune, simt că se apropie vara și avem nevoie de cărți mai ușurele.

10 cărți noi de citit în mai 2016

1. – ”Foe”, de J.M. Coetzee, Editura Humanitas Fiction. Sunt fan necondiționat J.M. Coetzee, așa că și cărțile lui primesc credit necondiționat în cadrul acestei rubrici (de altfel, cartea e foarte bună): ”Cu același limbaj plin de intensitate, electrizant din romanul Așteptându-i pe barbari, J.M. Coetzee reinventează în Foe povestea din Robinson Crusoe, atrăgând cititorului atenția că arta povestirii presupune în același timp seducție și tiranie.

Aflată la bordul unui vas al cărui echipaj se revoltă, Susan Barton este lăsată în derivă pe mare, într-o barcă unde se mai află trupul neînsuflețit al căpitanului, ucis cu sălbăticie în timpul confruntării. După mai multe zile, ea ajunge pe legendara insulă a lui Cruso, din romanul lui Daniel Defoe. Relația care se leagă între cele trei personaje — Susan, Cruso și Vineri — e una plină de compasiune și solidaritate, dar are, totodată, zone de umbră care deconspiră adevărata natură a raporturilor dintre ei: cruzimea și indiferența, teama și violența. În cele din urmă, cei trei sunt salvați de echipajul unei corăbii care se apropie de insulă, dar Cruso moare în timpul călătoriei de întoarcere în Anglia. Susan Barton hotărăște să-l găsească pe Daniel Foe, pentru a-i propune să scrie despre teribila aventură pe care o trăise pe insulă. Înainte de a-l întâlni va trebui să înfrunte cinismul și răutatea unei societăți care vede în Vineri numai un sclav bun de vândut pe bani frumoși, iar în ea o femeie lipsită de moralitate.”

Cumpatarea2. – ”Cumpătarea”, de Maria Duenas, Editura Polirom, o carte recomandată de Filme-cărți.ro. Toate cărțile recomandate de noi vor primi aici un spațiu. De altfel, noi recomandăm numai cărți bune: ”Un thriller pasionant, plin de aventura, conspiratii si romantism, o poveste despre curaj in fata incercarilor vietii si despre un destin schimbat pentru totdeauna de forta unei pasiuni.

Nimic nu l-ar fi putut face pe Mauro Larrea sa presupuna ca averea pe care o strinsese in ani intregi de eforturi incrincenate si de riscuri asumate avea sa se naruie dintr-o singura lovitura naprasnica a sortii. Sufocat de datorii si de incertitudine, isi investeste ultimele resurse intr-un proiect riscant, dar care ii da speranta ca s-ar putea pune din nou pe picioare. Asta pina ce tulburatoarea Soledad Montalvo, sotia unui negustor londonez de vinuri, intra in viata lui invaluita in lumini si umbre, tirindu-l intr-o aventura pe care nici n-ar fi putut-o banui. Din tinara republica mexicana in splendida Havana coloniala, din Antile pina in Jerezul sfirsitului de secol XIX, cind exportul de vinuri catre Anglia a transformat orasul andaluz intr-o enclava cosmopolita si legendara – prin toate aceste decoruri ne poarta Cumpatarea, un roman ce vorbeste despre victorii si infringeri, mine de argint, intrigi de familie, podgorii, crame si orase magnifice, a caror splendoare a fost macinata de trecerea timpului.”

amarate_si_vesele_vieti_de_jupanese_si_cucoane3. – ”Amărâte și vesele vieți de jupânese și cucoane. Boieroaice din Moldova și Țara Românească în veacurile XVI-XIX”, de Constantin Gane, Editura Corint. Pe Constantin Gane îl cunoaște lumea mai mult pentru cartea ”Trecute vieți de doamne și domnițe”. Dar iată că are și alte cărți, mai puțin cunoscute, dar în același registru: ”Este povestea unei lumi care a strălucit prin stil, prin inteligenţă, bun-gust şi subtilitatea conversaţiei din saloane. Este istoria unor oameni care au fost binecuvântaţi nu numai cu avere şi ranguri, ci şi cu patriotism, spirit de sacrificiu şi simţul datoriei. Studii istorice, jurnale, memorii, monografii, evocări, literatură „cu ştaif”, reeditări sau mărturii inedite ne vor ajuta să recuperăm istoria dramatică şi plină de farmec a vechilor elite româneşti sau de pe alte meleaguri.”

 

 

26664. – ”2666”, de Roberto Bolaño, Editura Univers. Este clar că această carte este una dintre cele mai importante apariții editoriale ale anului 2016. Atenție, 3 volume, peste 1.100 de pagini: ”Romanul 2666 este scris în ultimii trei ani ai lui Bolaño, într‑o cursă contra cronometru cu moartea. Alcătuit din cinci părţi pe care autorul, într‑o încercare de a asigura viitorul financiar al copiilor săi, le intenţiona publicate drept cinci romane separate, 2666 a apărut totuşi drept o singură carte, valoarea literară a ansamblului fiind mult prea mare pentru a fi divizat din raţiuni comerciale. Toate cele cinci părţi contribuie la configurarea unui spaţiu în care crima şi literatura sunt două feţe ale aceluiaşi mister. Oraşul Santa Teresa din deşertul Sonora, la graniţa Mexicului cu SUA, este scena unor crime în serie împotriva femeilor, dar şi destinaţia finală a celui mai important scriitor german al secolului trecut, Benno von Archimboldi (personaj fictiv).”

 

 

De la zerp5. – ”Jimi Hendrix își spune povestea: De la zero”, de Jimi Hendrix, Editura Publica. Este greu să găsesc o colecție pe care să o apreciez atât de mult precum Victoria Books de la Publica. Ultima apariție este un alt fel de autobiografie a marelui Jimi Hendrix: ”Deși a petrecut doar patru ani în luminile reflectoarelor, impactul puternic şi originalitatea muzicii lui Jimi Hendrix l-au pus pentru totdeauna între uriaşii muzicii. Modest şi cât se poate de rezervat, a fost învăluit de controverse din momentul în care a ajuns în atenţia opiniei publice şi, cu timpul, misterul nu a făcut decât să sporească. S-au scris multe despre el, de către admiratori şi critici. Însă şi-a lăsat în urmă şi propria relatare în interviuri, scrieri, poezii, jurnale şi chiar şi în cele spuse pe scenă între cântece.

De la zero pune toate aceste elemente cap la cap. Rezultatul este intim, amuzant şi poetic – o carte de memorii care spune pentru prima dată povestea lui Jimi aşa cum doar el o putea spune.”

Ultimii martori6. – ”Ultimii martori”, de Svetana Aleksievici, Editura Litera. Svetana Aleksievici este cea mai recentă câștigătoare a Premiului Nobel pentru literatură, iar scrierile ei sunt, părerea mea!, excepționale, tulburătoare. Mie imi place mult: ”Dintre toate scrierile Svetlanei Aleksievici, Ultimii martori este cea mai sfâşietoare. Căci ce poate fi mai cumplit decât copilăria în timp de război, mai tragic decât inocenţa supusă violenţei şi anihilării? Personajele acestei cărţi, băieţi şi fete, aveau, în perioada celui de al Doilea Război Mondial – conflictul poate cel mai inuman din istorie –, între trei şi doisprezece ani, dar rănile căpătate atunci le sângerează până în ziua de azi. Şi totuşi, în pofida suferinţelor descrise, textul dobândeşte o extraordinară forţă evocatoare pentru că reuşeşte să reconstituie poezia inerentă vârstei copilăriei. Tulburător prin încărcătura sa de adevăr şi răvă­ şitor sufleteşte, Ultimii martori ne schimbă perspectiva asupra istoriei, a războiului, a copilăriei şi a vieţii.”

 

 

cei-100-ziua-21_1_fullsize7. – ”Ziua 21 (Trilogia Cei 100, partea a II-a)”, de Kass Morgan, Editura Nemira. Sunt un mare fan al serialului The 100, am citit și primul volum al trilogiei lui Kass Morgan (care nu mi s-a părut la nivelul filmului, sorry, așa că voi citi și volumul 2 să vedem de unde mai sar surprizele: ”Continuarea romanului Cei 100 de Kass Morgan, acum un serial TV de succes. Secrete vor fi dezvaluite, credinte schimbate si legaturi puse la incercare. Cei 100 trebuie sa lupte pentru supravietuire in singurul fel posibil – impreuna.

Au trecut 21 de zile de cand Cei 100 au ajuns pe Pamant. Sunt singurii oameni care au pus piciorul pe planeta de secole… sau cel putin asa au crezut. Confruntati cu un dusman necunoscut, Wells incearca sa tina grupul impreuna, Clarke pleaca spre Muntele Weather, in cautarea celorlalti Colonisti, iar Bellamy este hotarat sa-si salveze sora cu orice pret. Intre timp, pe nava, Glass trebuie sa faca o alegere imposibila intre dragoste si insasi viata ei.”

 

 

Sfaristul a fost aproape8. – ”Sfârșitul a fost aproape”, de Bogdan Costin, Editura Cartea Românească. Am fost entuziasmat de debutul lui Bogdan, sper ca al doilea roman să fie la fel de bun, să nu mă dezamăgească, mai ales că așteptările sunt mari: ”21.12.2012. Probabil cel mai faimos sfirsit al lumii din istoria omenirii, datorat internetului. Totusi, putini au crezut ca acesta chiar va avea loc. Emil Pop, taciturnul IT-ist al unei agentii de publicitate, e unul dintre ei. Cu citeva zile inainte, el o va rapi pe Mariana, colega lui de la Contabilitate, si o va duce in buncarul sau. Zilele petrecute acolo, in asteptarea unei apocalipse putin probabile, ii vor aduce Marianei revelatii neasteptate, in timp ce lumea de la suprafata va deraia de la cursul ei firesc atunci cind cei care o cunosc vor constata disparitia sa.

Noul roman al lui Bogdan Costin este o satira la adresa unei civilizatii pe cit de moderne si de avansate tehnologic, pe atit de dominate de frica, in toate formele ei. Nu atit de cea a extinctiei totale, cit de micile frici care ii tin captivi pe oameni in inconfortabilele buncare ce devin propriile lor vieti, odata cu deziluziile aduse de trecerea timpului.”

iuda-amos-oz9. – ”Iuda”, de Amos Oz, Editura Humanitas Fiction. Suntem fani Amos Oz, iar repovestirea legendei lui Iuda este cum nu se mai poate mai potrivită sărbătorilor de Paște, care tocmai s-au petrecut: ”Roman al devenirii și o sofisticată poveste de iubire, Iuda repune în discuție, din perspectivă etică, politică și istorică, figura trădătorului și conceptul de tradare. O realizare literară de proporțiile unei simfonii, Iuda îmbină un subiect pasionant cu reflecții îndrăznețe asupra evenimentelor istorice care au determinat, pe de o parte, relațiile dintre evrei și creștini și, pe de alta parte, cele dintre Israel și lumea arabă.

În decorul neprietenos al unui Ierusalim iernatic de la începutul anului 1960, tânărul Shmuel Asch înțelege ca viața lui are nevoie de o schimbare. Dezamăgit în urma unei povești de dragoste încheiate brusc și sclav al unei vieți studențești lipsite de satisfacții, el hotaraște să se izoleze în casa veche a unui batrân intelectual infirm, a carui nora îl angajează pentru a-i ține acestuia companie câteva ore în fiecare zi. Ceea ce nu știe Shmuel este ca traiul între zidurile groase ale casei de la marginea orașului vechi, alaturi de doi oameni aparținând parca altor vremuri, nu face decât sa-l reconecteze la viața, pregătindu-l pentru ceea ce-l așteaptă cu adevărat. El descopera treptat toate fațetele iubirii și ale sacrificiului, pe masură ce desface taina celor în casa cărora locuiește.”

regina_desertului10. – ”Regina deșertului. O femeie în Arabia”, de Gertrude Bell, Georgina Howell, Editura Corint: ”Corint Istorie vă prezintă o nouă carte destinată îndrăgostiților de călătorii și celor care doresc să afle mai multe despre misterele lumii arabe și despre profilul scriitoarei și lingvistei Gertrude Bell, una dintre personalitățile care au influențat decisiv politica britanică în Orientul Mijlociu: Regina deșertului. O femeie în Arabia de Gertrude Bell și Georgina Howell.

Gertrude Bell, una dintre marile aventuriere ale secolului al XX-lea şi cea care a influențat decisiv politica britanică în Orientul Mijlociu în anii de după Primul Război Mondial, a întors spatele societăţii victoriene pentru a studia la Oxford şi a vedea lumea. Pasionată de călătorii și alpinism, de arheologie și limbi străine (a învățat turca, italiana, franceza, germana, araba şi persana), scriitoare, poetă, lingvistă şi spioană, ea şi-a dedicat viaţa promovării cauzei arabe şi a jucat un rol crucial în definirea hotarelor actuale din Orientul Mijlociu.”

Aștept de la voi și alte recomandări, cu cărți noi de citit în luna mai.

Articole similare

Prin blogosfera literara (13 – 19 ianuarie 2014)

Dan Romascanu

Scrisoarea pentru rege, cartea și filmul

Jovi Ene

Un scriitor/băutor profesionist: „Despre băutură”, de Charles Bukowski

Jovi Ene

3 comments

viorica 3 mai 2016 at 16:45

Svetana Aleksievici e jurnalista. de exceptie, adevarat, dar jurnalista. iar Coetzee ramine o atractie. totdeauna. un Nobel meritat pentru…literatura

Reply
Jovi 4 mai 2016 at 11:38

Da, este jurnalistă, dar consider că își are locul binemeritat în literatură. Chiar dacă scrierile sale sunt de istorie orală, nu de literatură pură, are meritul de a descoperi povești reale și de a le pune într-o formă perfectă. Și Nobelul ei, și al lui Coetzee sunt potrivite, cred eu.

Reply
viorica 4 mai 2016 at 17:31

am citit ambele carti traduse. a doua e mai legata de literatura prin „picarescul” (daca e sa fortez…) jurnalistului in cautarea povestilor, adevarat, necrutatoare, dar tot cred ca e fortata trecerea in literatura. ar fi trebuit ca marturiile sa fie intr/o constructie, ele sunt doar trecute de pe „banda” pe hirtie, chiar daca ramin memorabile. se cuvenea un premiu Nobel pentru jurnalism

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult