Editorial

Dezbatere pe marginea cărţii lui Andrei Oişteanu, „Sexualitate şi societate. Istorie, religie şi literatură” (I)

Andrei Pleşu (moderator), Angelo Mitchievici, Laura Grünberg, Ioan Stanomir, Răzvan Voncu, Vintilă Mihăilescu, Andrei Oişteanu, „Sexualitate şi societate”. Dezbatere pe marginea cărţii lui Andrei Oişteanu, „Sexualitate şi societate. Istorie, religie şi literatură” (Polirom, 2016),  desfăşurată la Colegiul Noua Europă, pe 29 noiembrie 2017 Pe 29 noiembrie 2017, la Colegiul Noua Europă, a avut loc o dezbatere pe marginea volumului semnat de istoricul religiilor Andrei Oişteanu, ”Sexualitate şi societate. Istorie, religie şi literatură”, apărut în 2016, în ediţie ilustrată, în seria de autor pe care editura Polirom i-a consacrat-o. Evenimentul a fost moderat de Andrei Pleşu și, alături de autor, au participat Laura Grünberg, Vintilă Mihăilescu, Angelo Mitchievici, Ioan Stanomir şi Răzvan Voncu. Despre acest volum a scris pe larg pe Filme-cărți.ro Dan Romașcanu. Publicăm mai jos prima parte a dezbaterii, în cvasi-integralitatea ei: (mai mult…)

Top 10 cele mai bune cărți citite în 2017

În sfârșit, am ajuns să scriu și eu despre cele mai bune cărți citite anul trecut. Pentru că am început, din 2016, să-mi notez cărțile nu numai în albumul de ”cărți citite în anul...” (disponibil atât pe pagina personală, cât și pe pagina de Facebook a Filme-cărți.ro), ci și pe Goodreads.com, e mult mai simplu să faci statistici: în 2017, am citit 90 de cărți (cu una mai mult decât în 2016), am citit 22.734 pagini (cu aproape 1.000 mai mult decât în anul anterior), media pe carte fiind de 253 de pagini (identică, de data aceasta). Nu am pus toate cărțile în aceste albume, lipsind numeroase cărți pentru copii, de la unele masive de la Humanitas Junior până la cele pentru copii preșcolari, de la diverse edituri (deși am scris despre toate pe site). (mai mult…)

Top 10 cele mai bune filme văzute în 2017

2017 a trecut, e timpul să facem ceva bilanțuri, mi-am zis în ultimele zile ale anului trecut, așa că am trecut la inventarierea filmelor și cărților, pe care le țin pe două albume distincte pe Facebook. Dacă anul trecut spuneam că a fost un an slab din punct de vedere cantitativ (doar 101 filme), anul acesta nu s-a schimbat mare lucru. Statistica ar fi stat chiar mai slab dacă, la finalul anului, nu aș fi avut acces la Netflix, și nu aș fi plusat cu încă aproximativ 20 de filme și seriale. Rezultat final: 103 filme văzute în 2017. Puține văzute în cinematograf, majoritatea văzute în liniște domiciliului pe canalele alternative obișnuite, respectiv Netflix, HBO Go și Cinepub.ro, câteva seriale faine (chiar multe pentru standardele mele), multe clasice, câteva noi. Ca de obicei, un top sincer și subiectiv, plăcere personală și poveste. În top 10 sunt opt filme de nota 10 și două de nota 9,5,  iar mențiunile sunt în număr de trei (filmele notate tot cu 9,5). Cele mai bune 10 filme văzute de mine în 2016: (mai mult…)

Placeri deosebite in 2017: filme, cărți și piese de teatru

Film strain: - Perfect straini (Perfetti sconosciuti) -2016 - I, Daniel Blake - 2016 - Our Souls at Night - 2017 (mai mult…)

Top 3 cărți citite în 2017

1. ”Puncte de presiune. Despre viitoarea criză din Europa”, de George Friedman, Editura Litera, București, 2016 George Friedman posedă o înțelegere cu totul remarcabilă – prin adâncime și subtilitate – a tensiunilor geopolitice care persistă în Europa. Previziunile despre viitorul acesteia pe care ni le oferă în „Puncte de presiune” se bazează pe o analiză lucidă și nuanțată, dar totuși ușor de urmărit, a unei jumătăți de mileniu de evoluții complexe care au marcat devenirea bătrânului continent. Într-o perioadă tulbure, Friedman ne avertizează că dacă europenii de astăzi vor perfecțiune fără să a fi dispuși să plătească vreun preț pentru aceasta, viitorul le va rezerva surprize neplăcute. Nu este deloc sustenabil să îți dorești siguranță deplină, dar să nu vrei să te aperi! Pacea sau războiul vor depinde mereu de alegerile pe care le vor face europenii. Dacă ei nu vor înțelege acest lucru și vor persista în a trata pacea ca pe un dat, uneori se va ajunge inevitabil și la războaie. A ignora istoria însângerată și geografia complicată a continentului nostru atunci când încercăm să îi deslușim viitorul este o eroare enormă. Iar iluzia că Europa și-a rezolvat problemele care au măcinat-o secole la rând este cum nu se poate mai periculoasă… 2. “Trei etaje”, de Eshkol Nevo, Editura Humanitas, București, 2017 Am citit această carte pentru că, pe coperta ediției românești, Amos Oz îl califică pe autor drept “un povestitor fascinant, care redă o imagine vastă și diversă a societății israeliene.” La capătul lecturii i-am dat dreptate lui Amos Oz, căci romanul “Trei etaje” abordează într-o manieră originală și captivantă complexitatea relațiilor interumane în lumea contemporană. Amestecul excelent dozat de luciditate, empatie și fantezie cu care Nevo explorează frământările unor oameni prinși în momente de răscruce ale vieții lor este cu totul remarcabil. Iar cele trei povestiri separate, dar care se intersectează marginal, prilejuiesc cititorului pătrunderea în mintea și sufletul fiecărui personaj plasat în postura de narator... 3. “Mihai Eminescu, românul absolut: facerea și desfacerea unui mit”, de Lucian Boia, Editura Humanitas, București, 2015 Tabloul sintetic al mitologiei eminesciene constituie una dintre bijuteriile literare oferite publicului de Lucian Boia. După cum ține să avertizeze chiar autorul, „nu e o carte (decât tangențial) despre Eminescu, ci o privire asupra  reprezentărilor poetului”. Mitul țesut în timp în jurul lui Eminescu i-a dăunat, de fapt, poetului. Adevăratul Eminescu a devenit greu de descoperit, fiind pus în umbră de uriașa construcție mitologică. Nu de glorificarea ori de minimizarea operei sale este nevoie, ci de revenirea poetului la condiția lui originară, pe care Boia o definește astfel: „un mare poetic romantic, cu siguranță cel mai de seamă, și încă de departe, pe care l-a dat literatura română în epoca ei clasică”.

2017 în filme

Ne aflăm la începutul unui an spre care ne trimitem multe speranţe și de la care avem numeroase așteptări. Dar înainte de primul binom popcorn-cola din 2018, merită să trecem în revistă câteva dintre filmele care ne-au plăcut și ne-au impresionat în 2017. Fără pretenţia unui clasament care să cuprindă tot ce s-a lansat în 2017, filmele pe care mă bucur că le-am vazut și între care e greu să îl aleg pe cel mai bun, sunt „On Body and Soul” și „The Square”. Ambele extrem de surprinzătoare, unul emoţionant și liric, celălalt inteligent și actual. (mai mult…)

2017 – filme și cărți (retrospectivă)

O trecere in revista rapida a ceea ce mi-a placut mai mult in 2017: Am vazut 77 de filme si seriale TV, dintre care am dat nota 10 la doua, si nota 9 la 5 dintre ele: 10: Stefan Zweig, Farewell to Europe (2016) regizat de Maria Schrader - un film biografic exceptional despre o mare constiinta a secolului 20 Samuraiul lui Jean-Pierre Melville cu Alain Delon din 1967, o capodopera confirmata dupa jumatate de secol 9: Clouds of Sils Maria (2014), regizat de Olivier Assayas, o drama plasata in peisajul mirific al Elvetiei, excelent jucata de Juliette Binoche, siKristen Stewart Ben Gurion, Epilogue (2016) - un documentar despre vremurile in care primii ministri ai Israelului erau eroi pozitivi Fargo 3 - continuarea seriei TV inspirata si produsa de fratii Coen The Double Life of Veronique (1991) - film profund si emotionant semnat de Krzysztof Kieslowski Tara Moarta (2017) - un documentar istoric special si necesar semnat de Radu Jude Carti - am citit ingrozitor de putin. Am scuza ca a fost primul meu an ca pensionar :-) Calitativ insa nu ma pot declara nemultumit. Am inceput anul cu 'In punctul lui rebbe G.' al rebelului Dan Alexe, urmata de cartea Martei Petreu despre 'Generatia 27'. 'Ultima tigara a lui Fondane' a lui Catalin Mihuleac nu atinge nivelul 'Americii de dupa pogrom', dar este totusi o culegere de nuvele interesanta. 'Sexualitate si societate' a lui Oisteanu a fost si ea parca mai putin decat promitea. 'Firmanul orb' m-a introdus in lumea lui Ismail Kadare pe care sper sa o mai vizitez mult in viitor. Am citit cu pasiune biografia colectionarului Kantweiler (L'homme de l'art) semnata de Pierre Assouline si culegerea autobiografica 'bricabrac' a regizorului Lucian Pintilie Sper ca in 2018 sa citesc, sa vad si sa scriu mai mult.  La Multi Ani!

Câțiva outsideri ai lumii literare

Guest post de Bogdan Costin, scriitor Cum ziceam data trecută, ca scriitor outsider nu ești nici cu auto declarata ”elită”, nu aderi la cele două mari forțe politico-scriitoricești oficiale, dar nu ești nici în categoria cu alde Fluturii Irinei Bender sau Suge-o, Ramona, Suge-o, Andrei. Ești între două lumi, dar de fapt nu exiști. Pentru că la noi, lumea literară, exact ca și societatea românească, nu are o clasă medie bine reprezentată. Un fel de republică bananieră, până la urmă. Există ”elita”, ”oficialii” care au puterea de a influența și accesul la banii de la bugetul culturii, și există scriitorii care scriu prost, banal, pentru o pătură largă de oameni cu pretenții literare mai modeste. Iar tu, ca scriitor care nu vrei nici să intri în acea ”elită” și nici nu poți scrie atât de low ca Irina Bender, aproape că nu exiști pe piață, ești într-un no man's land sau few people's land. Lumea literară oficială vrea numai olimpici cum e Cărtărescu, publicul vrea numai repetenți cum e Irina Bender. (mai mult…)

Vine iarna, bine-mi pare, timp de binging și sarmale cu Netflix!

Vine iarna, bine-mi pare, timp de binging și sarmale! Luna decembrie înseamnă concedii și, implicit, mai mult timp pentru binging. Așa că, pe lângă mirosul îmbietor de sarmale și țuică sau vin fiert, am îmbinat preparatele tradiționale de Crăciun cu un serial potrivit pentru fiecare. Țuică fiartă – Rick & Morty Nimeni nu știe exact ce bea Rick, așa cum nimeni nu are habar de unde a pornit tradiția de a fierbe țuica cu un număr specific de boabe de piper. Totuși, odată ce a început să-ți placă, ai vrea să iei licoarea magică cu tine în orice galaxie. Covrigi și mere – The Punisher Oricât ai încerca să te ascunzi, să îți schimbi mersul, să te izolezi de lume, la un moment dat tot te vor găsi. Poți să îți schimbi și identitatea ca The Punisher, că tot nu vei scăpa – covrigi și mere, un must pe masa de Crăciun. Salată de boeuf – Orange Is the New Black Un singur loc, plin de oameni din mai multe țări. Un singur fel de mâncare, plin de ingrediente din toată lumea. Orange is the New Black. Salata de boeuf. Asemănarea a fost mereu acolo. Eliberare ușoară de această masă tuturor. Ouă umplute – The Crown Aproape pline de regalitate în comparație cu lebărul și caltaboșul, ouăle umplute sunt cele pe care le-ai putea servi chiar și reginei. Delicioase, cu un super plating mereu, ele sunt cele care primesc coroana noastră. Piftie – Stranger Things Multe lucruri sunt ciudate în obiceiurile românilor de Crăciun, dar parcă nimic nu întrece ceva venit din upside down. Gluey și deloc stabilă, piftia este cea de care Will chiar ar fi încurajat să fugă. Toba – Santa Clarita Diet Nu este niciun instrument muzical pentru că nu avem nevoie de ele în colinde. În schimb, este un fel de mâncare ultra nutritiv și plin de proteine pentru orice zombie. Sheila, masa îți este servită! Sarmale – Mindhunter Începi azi și termini mâine – sarmalele necesită cel mai migălos proces întâlnit în vreo bucătărie românească. Îți ia atât de mult să le faci, încât ai avea destul timp să înțelegi cum funcționează mintea unui psihopat. Cârnați – Narcos Te-ai săturat, dar sunt acolo și nu poți să-i ignori. Oricât ai încerca, ei vor învinge. Dacă ar fi știut Pablo că e o potrivire perfectă între ouăle prăjite și cârnați, mesele din serial ar fi arătat cu totul altfel. Cozonac – Grace & Frankie La un moment dat, ne dăm seama cât de mult am mâncat și de acest Crăciun. Așa că, foarte elegant, cu mici îmbucături, începem să ”gustăm” și din cozonac. În fond, nu mai avem nimic de pierdut, la fel ca Grace & Frankie.

Noutăți pe Netflix România în ianuarie 2018

Încă nu știi ce faci de Revelion? Nicio problemă, pe Netflix găsești ceva la care să te uiți și în noaptea dintre ani. COMEDIANS IN CARS GETTING COFFEE COLLECTIONS Cu Jerry Seinfeld în rol principal - comedianții se urcă în mașini fancy, discută fără să se ia în serios, iar cafeaua nu lipsește niciodată din peisaj. GRACE AND FRANKIE, Sezonul 4 În acest serial nominalizat la Emmy, Grace și excentrica Frankie devin apropiate în momentul în care soții lor le părăsesc pentru a fi împreună. (mai mult…)