Recomandat Stiri

Concurs: Câștigă 3 pachete de câte 4 cărți oferite de Editura Polirom – ÎNCHEIAT!

PurificareConcursul săptămânii, alături de Editura Polirom:

În această săptămână, trei fericiți câștigători vor primi (fiecare) câte un pachet format din următoarele patru cărți: Purificare, de Sofi Oksanen, Cântul lui Ahile, de Madeline Miller, Copilul zânelor, de Philippa Gregory și O vara fara barbati, de Siri Hustvedt.

Despre cărţi:

-Purificare, de Sofi Oksanen:  Romanul Purificare construieste o complexa drama de familie pe fundalul Estoniei rurale din timpul dictaturii sovietice si apoi din anii ’90, detaliind consecintele pe care le au abuzurile si violentele unui regim represiv. Aliide Truu isi traieste batrinetile in singuratate, la marginea unui sat depopulat, pregatindu-si leacurile si muraturile si ascultind radioul, cind in curtea ei apare peste noapte o fata necunoscuta, vorbind o estoniana invechita, cu accent rusesc. Fata este o fugara, iar din gesturile nervoase si speriate, din povestile pe care le spune, Aliide recunoaste in tinara speriata o victima a unor violente ce-i evoca dureros traume asemanatoare, pe care, la rindul ei, a trebuit sa le indure si sa le tainuiasca pentru a ramine in viata. Pe masura ce Aliide si Zara se apropie tot mai mult, legaturile dintre ele ies la lumina, dezvaluind amintiri reprimate si constientizarea unui rau ce continua sa faca victime mult timp dupa ce radacina sa a disparut.

Cantul lui Ahile-Cîntul lui Ahile, de Madeline Miller: Cintul lui Ahile reprezinta o repunere in scena a miticului razboi troian din perspectiva unui personaj crucial, dar care nu-si face aparitia prea des in epopeea lui Homer: Patroclu, eclipsat in Iliada de faimosul Ahile, „primul intre greci, puternic, frumos, izvorit din trupul unei zeite”. Exilat la curtea lui Peleu, Patroclu se indragosteste de fiul gazdei sale si al nereidei Thetis, semizeul Ahile. Cei doi cresc si sint educati impreuna de centaurul Chiron, cladind in timp o relatie puternica. Insa odata ce Thetis arata limpede ca nu priveste cu ochi buni dragostea fiului ei pentru un muritor si amindoi sint tiriti intr-un razboi lung si singeros, tragedia pare gata sa se abata in orice clipa asupra lor.

O vara fara barbati, de Siri Hustvedt: Scrisa la persoana intii, cu un rafinament si o finete remarcabile, O vara fara barbati este o carte despre descoperirea sinelui feminin, despre diferentele dintre sexe, despre maturizare, o remarcabila scufundare in universul profund al feminitatii.

Copilul zanelorCopilul zânelor, de Philippa Gregory: Primul volum din seria „Ordinul Dragonului” descrie misterioasele aventuri ale lui Luca Vero, un tinar cu insusiri nebanuite, si ale Isoldei, o frumoasa fata de saptesprezece ani inchisa intr-o manastire de un frate avar. Ne aflam in Italia anului 1453 si toate semnele arata ca se apropie sfirsitul lumii. Invinuit de erezie si expulzat din manastirea sa, tinarul Luca Vero, in virsta de saptesprezece ani, este adus in rindurile sale de un ordin religios secret – Ordinul Dragonului – si trimis sa cerceteze raul ce s-a raspindit pe tot cuprinsul Europei. Isolda este o fata de saptesprezece ani, inchisa intr-o manastire de propriul ei frate, ca sa nu poata mosteni averea tatalui.

Pentru a castiga unul dintre pachetele de cărți oferite, va rugam sa răspundeţi la următoarea întrebare:

Care este personajul dvs. preferat din literatura universală și de ce?

O vara fara barbatiCondiţii de participare :

  • folosiţi o adresă de e-mail validă;
  • lasati un SINGUR comentariu (de pe aceeași adresă de e-mail, de pe același IP, etc.);
  • cei trei câştigători vor fi desemnați prin tragere la sorti prin intermediul Random.org, dintre cei care respectă condițiile de participare și răspund la întrebarea formulată.

Asteptam comentariile dvs. pana luni, 25 martie 2013, inclusiv, iar castigatorii vor fi anuntati pe aceasta pagina si pe adresa de e-mail pentru comunicarea datelor personale, respectiv nume si adresa postala, unde vor primi fiecare pachetul de 4 cărți, oferit de Editura Polirom.

Succes!

Concursuri Online

Later edit (26 martie 2013): Concursul s-a incheiat, multumim tuturor pentru participare.

Tragerea la sorti a avut loc astazi, castigatorul fiind ales prin intermediul site-ului www.random.org. Am generat o secventa de la 1 la 125 (numarul comentariilor de la acest concurs), cu precizarea ca respectivii castigatori sunt comentariile cu numerele respective in ordinea exacta de pe site, dacă au respectat condițiile de participare.

Iata castigatorii:

1

2

Castigatorii asadar sunt:

COMENTARIU INVALIDAT conform regulilor concursului (s-a comentat de două ori de pe același IP);

-comentatorul cu numarul  – 102 – ReginaBuburuza – ”Scarlett O’Hara pentru farmecul si ambitia ei”; 

-comentatorul cu numarul – 123 – Andra – ”In momentul acesta am zeci de personaje care-mi umbla prin cap, dar m-as opri la unul ale carui putere si ambitie mi-ar placea sa le am si eu, cele pe care le avea batranul Santiago (din Batranul si Marea, a lui Ernest Hemingway). Vreau sa imi pot asuma esecurile si sa am puterea sa merg mai departe, fara sa las sa ma invinga o singura greseala”; 

-comentatorul cu numarul – 39 – parasca – COMENTARIU INVALIDAT conform regulilor concursului (s-a comentat de trei ori de pe același IP);

-comentatorul cu numarul86 – RM – ”Elizabeth Bennet, din “Mandrie si prejudecata”, de Jane Austen, pentru ca este discreta, inteligenta si totusi nonconformista, si Bridget Jones, din “Jurnalul lui Bridget Jones”, de Helen Fielding, pentru ca are umor, pentru ca are curajul de a-si asuma alegerile chiar daca sufera si de a lupta in continuare chiar daca lupta pare pierduta, in plus nu prea are simtul ridicolului, ceea ce nu este chiar un dezavantaj uneori. :D

Felicitari!

Articole similare

Editura Corint la Târgul Internațional Gaudeamus – Carte de învățătură, ediția a XXIV-a

Jovi Ene

Câştigătorii volumului “Litera din scrisoarea misterioasa”, oferit de Editura Polirom

Jovi Ene

Concurs ”Ți-a plăcut cartea, vei iubi filmul…”: Înainte sa te cunosc, oferit de ProVideo.ro! – ÎNCHEIAT!

Jovi Ene

124 comments

Ionutzk 18 martie 2013 at 10:27

Miss Marple din “Crimă la vicariat” de Agatha Christie pentru că, folosindu-şi din plin înţelepciunea, umorul, perspicacitatea şi intuiţia, reuşeşte să se bucure de viaţă la vârsta la care altele sunt respectabile acrituri.

andreea 18 martie 2013 at 10:30

Elizabeth Benett- ”Mandrie si prejudecata”- inteligenta si nonconformista este eroina care ironizeaza mofturile societatii engleze. Ea nu-si doreste nimic mai multe decat iubire, dar intr-o societate macinata de prejudecati, in care averea si pozitia sociala insemnau mult, iubirea nu era usor de obtinut. Elizabeth nu este perfecta. Ea face greseli si uneori judeca oamenii dupa aparenta dar cel mai important ramane mereu sincera cu ea. Pe langa toate acestea, curajul ei si determinarea de a-si croi propria cale in viata o fac eroina mea preferata.

Doldoran 18 martie 2013 at 10:31

Thea Luckmore-deoarece iubire vazuta prin imaginatia sa este foarte frumoasa.

Laura 18 martie 2013 at 10:32

Candide, din satira omonima a lui Voltaire, este favoritul meu, datorita optimismului, candorii si autoironiei (in)voluntare.

Mariana Moldoveanu 18 martie 2013 at 10:35

Personajul care m-a inspirat este Masumeh din „Cel care ma asteapta” pentru ca reprezinta un model pentru toate femeile care se simt sufocate de societate.Puterea ei de a infrunta greutatile si de a ramane demna pana la capat este de apreciat, avand in vedere ca pana si fiintele dragi o judeca la fel de aspru(sau poate chiar mai aspru decat ceilalti).

Claudia Badila 18 martie 2013 at 10:42

Rebecca din cartea cu acelasi nume. E un personaj fascinant, misterios, fermecator si aparte. Un personaj negativ si totusi atragator.

Catalina 18 martie 2013 at 10:44

Holden Caulfield- pentru ca fiecare gand al personajului parea gandul meu si pentru ca reuseste ceea ce nu multi eroi fictivi reusesc: sa strabata fiecare particica protectoare a mastilor sub care ne ascundem zi de zi.

Cornelia 18 martie 2013 at 10:47

Liesel Meminger din „Hotul de carti”, chiar si in cele mai intunecate momente, dragostea pentru carti iti poate oferi o evadare din realitate.

Corina Tarsolea 18 martie 2013 at 10:54

Eliza Sommers din „Fiica norocului” de Isabel Allende.Abandonata la nastere si crescuta de o familie de englezi destul de rigizi, ea pleaca in cautarea dragostei, riscand sa isi piarda viata de mai multe ori, traieste deghizata in barbat, intr-o lume violenta.Este dovada vie a curajului dat de un ideal aflat deasupra meschinariilor vietii.

Marina Mihai 18 martie 2013 at 10:55

Zorba Grecul ( Alexis Zorba ), pentru traire autentica.

Iulia 18 martie 2013 at 10:59

Arya Stark din seria A Song of Ice and Fire – desi personajul este o fata de 10 ani, felul in care este schitat caracterul ei m-a facutl sa nu las cartile din mana

Florin Stefan Luca 18 martie 2013 at 11:16

Zarathustra lui Nietzsche este unul din personajele mele favorite pentru ca reprezinta omul superior, tipul uman spre care ar trebui sa nazuim cu totii.

Roberts 18 martie 2013 at 11:31

Otilia din „Enigma Otiliei” de George Calinescu. ESte o adevarata personalitate, sensibila dar si puternica in acelasi timp, rebela, capricioasa, rafinata…

addy 18 martie 2013 at 11:36

M-a impresionat profund Catherine din „La rascruce de vanturi” a lui Emily Bronte pentru complexitatea acestui personaj care dezvaluie trasaturi usor de identificat la multe persoane si din zilele noastre (tinand cont ca actiunea romanului se petrece in sec.XVIII).

Cristina 18 martie 2013 at 11:53

Augusto Perez in Niebla (Ceata) -Miguel de Unamuno – un personaj incapabil de a lua decizii importante, un personaj pierdut in „ceata” propriei existente.

Iasmina Stoian 18 martie 2013 at 11:58

Elisabeth Gilbert cu Mănâncă, roagă-te, iubeşte pentru ca expune intr-un mod firesc experintele personale incarcate emotionale dar un aer amuzant, totul fiind ca o calatorie plin de invataminte.

Ioana P. 18 martie 2013 at 12:03

Elizabeth Bennet (din Mandrie si Prejudecata de Jane Austen). Pentru ca are curajul sa-si exprime parerile intr-un mod sincer si deschis, intr-o lume in care femeile erau mai mult considerate niste bibelouri frumoase si tacute. Si tot pentru curaj – acela de a recunoaste cand a gresit.

Elena Alexandru 18 martie 2013 at 12:10

Curtezana Marguerite Gautier, ca un exemplu de iubire si devotament.

Sorin L. 18 martie 2013 at 12:13

Jay Gatsby din „The Great Gatsby” pentru sacrificiile facute sa aiba tot ce isi doreste, dar si pentru destinul tragic, sfarsit din cauza unei iubiri pierdute.

Ramona 18 martie 2013 at 12:22

Unul din personajele mele preferate este Monica-personajul principal din romanele Federicai Bosco, deoarece m-am regasit uneori în personajul Monicăi, pentru ca povestea ei vine din lumea modernă, a mamelor singure care învață să se descurce și să ia viața în piept fără să se bazeze pe acela care ar fi trebuit să le fie alături. Iar într-un final, când lucrurile încep să se așeze, când nici nu mai contează dacă până la urmă există dragostea adevărată, uite că bate și ea la ușă. Mi s-a parut o lectura savuroasa, amuzanta, mai ales ultima parte`Dragostea nu-i de mine`, iar personajul zugravit de autoare e pe placul meu, inclusiv seria de trairi si transformari prin care trece.

Roxy-Foxy 18 martie 2013 at 13:26

Natasa Rostova din romanul lui Lev Nikolaevici Tolstoi – Razboi si pace deoarece reprezinta idealul feminin tolstoian: spontana si simpla, delicata si afectuoasa, devotata familiei si compatimind pe taranii obidiți.

Fonodi Erika 18 martie 2013 at 13:33

Scarlett O’Hara (Pe aripile vântului – Margaret Mittchell)
pentru că „a reuşit să schimbe regulile jocului într-o vreme în care femeile erau doar simple obiecte decorative în vitrina societăţii.”

CHIRITA LENUTA LARISA 18 martie 2013 at 13:34

Jovilette Wilder, personajul din IMBLANZITOAREA DE SUFLETE scrisa de NORA ROBERTS, este o dresoare de lei in varsta de 17 ani, care si-a pierdut parintii, dar a continuat sa lupte pentru visul ei, o fire puternica, directa si firava in acelasi timp.

raluka 18 martie 2013 at 13:35

Placintica – din romanul „Antoniu si Kawabata” de Iolanda Malamen, pentru ca este acel spirit de neinvins, acel castigator al vietii. De la 15 ani ea a plecat in lume, 10 ani mai tarziu a cunoscut un vagabond – pe Antoniu – alaturi de care a mancat si trait o perioada, apoi a plecat. Si-a dorit sa ajunga cineva si a reusit.
http://raluka-fa-teauzit.blogspot.ro/2010/08/o-poveste-despre-libertatea-de-alege.html

draghita melinda 18 martie 2013 at 14:01

Emma din „Dragoste virtuala” deoarece in ciuda greutatilor privind distanta dintre cei doi indragostiti ea continua sa creda in marea iubire de dincolo de ecran

Diana 18 martie 2013 at 14:24

Dl Darcy cu siguranta…m-am indragostit de el cand eram o pustoaica si inca nu mi-a trecut. 🙂

Cristina Oprica 18 martie 2013 at 14:38

Hana, asistenta canadiana din „Pacientul englez” de Michael Ondaatje.
Urmarind personajul, ti-e greu sa iti amintesti cat e de tanara. Un personaj uimitor de complex si mult mai bine creionat decat multe personaje ale cartii, un personaj cu care te solidarizezi aproape in acelasi moment cu aparitia ei in roman.
Hana aproape ca ar fi putut fi eroina principala a cartii.

Paun Roxana 18 martie 2013 at 15:02

Maitreyi, din romanul cu acelasi nume de M. Eliade, pentru amestecul de inocenta si feminitate

Grosu Ioana 18 martie 2013 at 15:53

Anna Karenina (“Anna Karenina” – Lev Tolstoi).Pentru că este femeia care a dus la perfecţiune suferinţa din dragoste.

Moldovan Lenuta Georgiana 18 martie 2013 at 16:10

Anna Karenina si Jane Eyre. Ambele, pentru ca sunt diferite dar ajung sa sufere din dragoste, dar intr-un stil aparte, nu mediocru dar nici exagerat, ci sensibil si ascuns, aproape perfect din diferite puncte de vedere.

Nicoleta 18 martie 2013 at 16:25

Catherine Earnshaw, personajul principal feminin din romanul lui Emily Bronte, „La rascruce de vanturi”. Aceasta mi-a ramas intiparita in minte deoarece si-a scos de multe ori la iveala latura rebela si salbatica, rezultate ale pasiunii ei pentru Heathcliff. Totodata, m-a impresionat povestea ei.

nil 18 martie 2013 at 16:35

Scarlett O`Hara din „Pe aripile vantului” deoarece are suficienta tarie de caracter si personalitate cat sa tina piept conventiilor vremii, tuturor prejudecatilor si reuseste sa razbata prin viata asemenea unui barbat in ciuda greutatilor si perioadei grele in care traieste

Loredana Vaduva 18 martie 2013 at 16:37

Micaela – Invitatie la vals de Mihail Drumes – pentru feminitate si sensibilitate.

mirica florentina 18 martie 2013 at 16:55

Emma din “Dragoste virtuala” deoarece in ciuda greutatilor privind distanta dintre cei doi indragostiti ea continua sa creda in marea iubire de dincolo de ecran!!!

Maria Stamate 18 martie 2013 at 17:31

Katherina Minola- Pentru că este femeia care îşi cunoaşte foarte bine locul în societate, care ştie diferenţa dintre comportamentul în public şi cel din viaţa privată, şi care înţelege mai bine ca oricare alta că o căsătorie este, înainte de toate, un parteneriat.

Maria Stamate 18 martie 2013 at 17:32

Am uitat sa specific “Îmblânzirea scorpiei” – William Shakespeare)

Manide 18 martie 2013 at 17:55

Alexander Portnoy din „Complexul lui Portnoy” – pentru felul in care-si povesteste lumea, pentru farmecul (desi uneori trivial al) exprimarii…

parasca 18 martie 2013 at 19:21

robin hood pentru ca era smecher

vasile 18 martie 2013 at 19:23

Lev Nikolaevici Mîșkin pentru complexitatea lui

maria 18 martie 2013 at 19:29

arthur taunul pentru ca m a impresionat

Mathe Karoly 18 martie 2013 at 19:45

LIKE&SHARE

dizzy 18 martie 2013 at 19:56

martin eden din romanul cu acelasdi nume al lui jack london pt ca reprezinta viata multora dintre noi,este omul sarac dar care vrea sa isi depaseasca conditia si este luat in seama de cei bogati abia dupa ce ajunge la acelasi nivel material cu ei,insa apoi numai este fascinat de aceasta viata superficiala

Adrian D 18 martie 2013 at 19:57

Meursault din romanul Strainul de Albert Camus. Un personaj complex, neinteles, interiorizat dar care e fericit in felul lui. Un roman care incepe cu propozitia simpla si transata: „Astazi a murit mama”, este un roman bulversant dar foarte bun.

Adela D 18 martie 2013 at 20:01

Sarah, fetita evreica din romanul Se numea Sarah- Tatiana de Rosnay. Nu ai cum sa nu empatizezi cu trairile ei, indiferent daca nu ai trait in perioada aceea. Inocenta si totodata puterea ei o fac emblematica pentru toti evreii din Al Doilea Razboi Mondial

Eugenia 18 martie 2013 at 20:02

Monica din La Medeleni pentru profunzime si inocenta in acelasi timp

Ursu George 18 martie 2013 at 20:58

Pentru multitudinea de ecouri pe care le-a lasat in viata mea cat si pentru modul in care am savurat aceasta carte, Maitreyi, a fost un personaj fundamental in literatura parcursa de mine…

neg popescu 18 martie 2013 at 22:21

Pentru multitudinea de ecouri pe care le-a lasat in viata mea cat si pentru modul in care am savurat aceasta carte, Maitreyi, a fost un personaj fundamental in literatura parcursa de mine

Bumbaru Daniel 18 martie 2013 at 23:02

Zeliha Kazanci din romanul “Bastarda Istanbulului”, pentru ca este o femeie frumoasa si nonconformista. Nonconformisul ei o face si mai speciala, daca luam in considerare faptul ca ea traieste intr-un mediu matriarhal inchistat si sufocat de traditii.

Mihai T. 19 martie 2013 at 00:25

Aliosa Karamazov din romanul Fratii Karamazov, pentru ca este un personaj plin de sensibilitate, chiar daca in jurul lui exista numai rautate si doi frati ce lupta pentru propria avere. El a inteles ca viata lui trebuie dedicata divinitatii.

mihai florin 19 martie 2013 at 07:51

rocambole de ponson du terrail…este un detectiv uns cu toate alifiile.

mihai florin 19 martie 2013 at 07:53

Anna Karenina de Lev Tolstoi care ne arata cum se ajunge la perfectiune iubind.

marin gabriel 19 martie 2013 at 08:06

Don Quixote un visator

Andrisan Cristina 19 martie 2013 at 08:16

Michelangelo Buonarotti din Agonie si Extaz

Ionescu Aneta 19 martie 2013 at 08:28

Jean Valjean ,Mizerabilii de Victor Hugo.Este personajul care ,desi pe nedrept este pedepsit,iesind din inchisoare ajuta oamenii,dand dovada de bunatate si altruism.

ionelita 19 martie 2013 at 09:55

Ion, Liviu Rebreanu este perosnajul care ne defineste pe noi romanii.

dan ababei 19 martie 2013 at 10:18

Porta din cartile lui Sven Hassel.Seamana bine cu un prieten din dotare.

Monica Daliu 19 martie 2013 at 10:49

Elizabet Bennet din Mandrie si Prejudecata, este cartea adolescentei mele.

florin 19 martie 2013 at 11:01

James Bond a lui Ian Fleming, traieste viata care noua celor ce stam linistiti intr-un fotoliu citind o carte sau privind la tv , ne lipseste.

Veronica 19 martie 2013 at 11:38

Leonardo da Vinci, in „Inselatoria familiei Borgia” de Robin Edwards. „In plin Ev Mediu”, cum zic toate descrierile online ale cartii, omul asta face disectii pe cadavre (Jesus!!), lucru care ajuta medicina pe viitor, reproduce giulgiul cu chipul lui Iisus in nu ma stiu cate exemplare (isi amenajeaza un fel de camera obscura si foloseste pt „developarea” imaginii ceva nu tocmai ortodox: urina), proiecteaza un aparat zburator….deci un vizionar. Nu mai zic de latura sa astistica care starneste tot felul de situatii, fie ele comice (in confruntarile cu colegii de breasla, in relatia cu ucenicul/protejatul lui), fie tensionate (pt ca incepe lucrari pe care le incaseaza dar nu prea le mai termina). In fine, eu zic ca merita toata atentia 🙂

nicolae claudia 19 martie 2013 at 11:49

spartacus, de Benoit Malon..este o carte care mi-a placut enorm, datorita actiunii cartii si pentru ca m-a facut sa o citesc pe nerasuflate.

acatrinei veorica 19 martie 2013 at 11:55

John Blackthorne din Shogun de James Clavell. deoarece acest capitan de vas, care a fost luat prizonier impreuna cu alti supravietuitori, a stiut cum sa-i convinga pe raufacator ca ei sunt “oameni civilizati” si nu se mai plang si fac zgomot cerand dreptul la libertate..a avut o putere de convingere fantastica

Mariana A. 19 martie 2013 at 11:59

Personajul meu preferat este Don Quijote pentru ca este nebun si nu-si da seama si pentru ca, intr-un fel, e un optimist.

rosca raluca daniela 19 martie 2013 at 12:23

Jean Valjean ,Mizerabilii de Victor Hugo.Este personajul care ,desi pe nedrept este pedepsit,iesind din inchisoare ajuta oamenii,dand dovada de bunatate si altruism.

Catalina 19 martie 2013 at 12:23

Maitreyi este personajul feminin din literatura universala care imi place cel mai mult pentru ca este o eroina orientala cu un destin tragic

alex 19 martie 2013 at 12:31

Scarlett O’Hara, mi-a placut foarte mult Pe aripile vantului.

Puiu Silvia 19 martie 2013 at 12:36

Arya Stark din Game of Thrones, de George RR Martin pt ca este un copil misterios si curajos, mai exact o fetita.

Bercean Anamaria 19 martie 2013 at 12:40

Personajul care m-a impresionat cel mai mult a fost Gwynplaine din „Omul care rade” a lui Hugo. Este povestea unui copil de origine aristocrata care a fost mutilat, astfel incat are tot timpul o grimasa (pare ca rade). Singura persoana care il iubeste este o fata oarba. Aceasta ii „vede” sufletul, dincolo de imperfectiunea trupului. Este singura care il considera frumos.

anca 19 martie 2013 at 13:05

Daniel Martin din romanul cu acelasi nume de John Fowles pentru constructia si veridicitatea personajului

Vero234 19 martie 2013 at 13:47

Jon Snow din seria „Cantec de gheata si foc” a lui George R.R. Martin,pentru ca este „the underdog” care va lupta si isi va face propriul destin intr-o lume la fel de meschina ca a noastra.

mihaela 19 martie 2013 at 13:48

Elizabeth Bennet din “Mândrie şi prejudecată” -este femeia care stie sa-si stapaneasca mandria cand trebuie sa stapaneasca barbatul.Numai intelepciunea face acest lucru posibil.

MARINESCU FELICIA ADRIANA 19 martie 2013 at 13:56

Anna Karenina de Lev Tolstoi,ador povestea,ma caracterizeaza

Rosca Bogdan 19 martie 2013 at 14:01

Personajul meu preferat este Don Quijote imi place pentru ca este un nebun si pentru ca nu se da inapoi niciodata nu renunta este optimist.

Camelia-Bianca Rednic 19 martie 2013 at 14:30

Unul dintre personajele mele preferate este Jenny, eroina din Love Story, pentru modul in care, sub apasarea bolii fiind, a stiut sa-si traiasca viata pana in ultima clipa, a stiut sa zambeasca mereu, sa iubeasca si sa-si accepte soarta ca atare. Este intruchiparea unui personaj care a stiut sa moara demn si nu a regretat nimic din ce a trait.

Benea Simion 19 martie 2013 at 15:08

Sherlock Holmes din „Sherlock Holmes” de Sir Arthur Conan Doyle 😀

pauna oana 19 martie 2013 at 15:57

Raskolnikov din Crima si pedeapsa pentru curaj,pentru bunatate,pentru incapatanare si perseverenta,pentru mila pentru oameni,pentru inteligenta,pentru pocaire si pentru iubirea de care e capabil.

Bordei Alexandru-Ionut 19 martie 2013 at 16:47

Personajul meu preferat din literatura universala este Jean Valjean, un personaj judecat si catalogat ca criminal pe nedrept. El da dovada de multa intelepcune si iubine atunci cand este nevoie.

Stefanica Marius 19 martie 2013 at 17:54

Jean Valjean; pentru sacrificiul si inteligenta sa.

hellena 19 martie 2013 at 18:21

Anna Karenina pentru pasiunea ei de a iubi neconditionat pe contele Vronski, un razvratit ofiter rus, intr-o perioada tulbure de razboi.

stratulat mirela 19 martie 2013 at 18:30

Bambi pentru ca ne invata sa trecvem peeste toate si sa ne facem prietenii noi.

Arsene Georgiana 19 martie 2013 at 18:43

Harry Potter, pentru ajutorul oferit prietenilor sai

Dorin Craciun 19 martie 2013 at 18:45

Robinson Crusoe, deoarece este un luptator si poate fi un exemplu pentru toti „naufragiatii”.

Hascu Ionut Marius 19 martie 2013 at 19:22

Martin Eden , din romanul cu acelasi titlu de Jack London

sims 19 martie 2013 at 21:07

Harry Potter pentru ca la orice varsta am citi-o inca ne mai invata sa credem in magie.

Vasilescu Ionel Cornel 19 martie 2013 at 22:34

Ionut Jder din Fratii Jderi, pentru ca era un tip curajos .

RM 20 martie 2013 at 01:06

Elizabeth Bennet, din „Mandrie si prejudecata”, de Jane Austen, pentru ca este discreta, inteligenta si totusi nonconformista, si Bridget Jones, din „Jurnalul lui Bridget Jones”, de Helen Fielding, pentru ca are umor, pentru ca are curajul de a-si asuma alegerile chiar daca sufera si de a lupta in continuare chiar daca lupta pare pierduta, in plus nu prea are simtul ridicolului, ceea ce nu este chiar un dezavantaj uneori. 😀

Andreea Denisa 20 martie 2013 at 08:40

Elevul Dima dintr-a saptea. ( Mihail Drumes)
In perioada adolescentei acetuia, el nu poate iubi decat vesnic, viseaza la vedeta Alina Barbu, se angajeaza mai intai intr-o excursie planuita de el pana la Dunare, dar apoi renunta caci vrea sa exploreze o insula pustie din Pacific unde multe comori ii sunt promise.

Cefalan Dragos 20 martie 2013 at 08:44

John Blackthorne din Shogun de James Clavell – pentru inteligenta deosebita si curajul demonstrat

Cristina 20 martie 2013 at 14:41

ersonajul meu preferat este profesorul Robert Langdon din „Codul lui Da Vinci”, datorita intelepciunii cu care l-a inzestrat autorul (intelepciunea autorului, de fapt), datorita modului de gandire.

em 20 martie 2013 at 14:49

fratele Guglielmo din Numele trandafirului, Umberto Eco. Pentru spiritul neînfricat, pentru dorința de a face dreptate și pentru credința și blândețea lui.

Mihai 20 martie 2013 at 14:49

Winnetou, datorita multelor sale aventuri pe care le-am trait cu sufletul la gura in timpul copilariei.

Mihaela Luca 20 martie 2013 at 15:20

Seherezada din „O mie si una de nopti”, pentru că a găsit cel mai fascinant mod de a trezi şi a păstra interesul unui bărbat o viaţă întreagă.

Postelnicu Mariana 20 martie 2013 at 15:41

Personajul meu preferat este Jean Valjean din romanul ,,Mizerabilii” a lui Victor Hugo. El da dovada de multa intelepcune, daruire si iubine .

Diana M 20 martie 2013 at 20:57

Personajul preferat este printul Miskin din „Idiotul” de Dostoievski, intrucat poseda atat luciditatea unui on matur, cat si inocenta unui copil.Este un inadaptat social al acelor vremuri, insa are ca si coordonate propriile valori pe care incearca sa le promoveze intr-o societate aflata in deriva.Mi-a placut intrucat a dat dovada de altruism, generozitate, iubire fata de semeni, intelegere.

Dora 20 martie 2013 at 22:40

M-am apucat sa citesc „Insuportabila usuratate a fiintei”, de Milan Kundera, pentru clubul de lectura din liceul la care invat. Numele cartii ma ducea cu gandul la o filosofie pe care nu o sa fiu in stare sa o inteleg, fobie de care sunt constant urmarita. Astfel a devenit Tereza personajul meu preferat de pana acum. Mi-a placut de ea de la inceput. Mi-a placut numele, pentru ca suna atat de frumos, de inocent, ma facea sa ma gandesc la o femeie nevinovata, vesnic captiva intr-o societate care o desconsidera si care incearca sa o priveze de propria ideatie. Tereza nu e o femeie culta, nu spune decat undeva la sfarsitul cartii ca e frumoasa, si acest lucru e afirmat de un betiv. Tereza vede cartea ca o evadare, un mijloc de scapare din mizeria umana in care e ingropata. Nu e deosebita cu nimic. E aproape ridicol cat e de banala si cat de usor te poti identifica cu o astfel de persoana. Tereza e un Univers de sine statator. Moare odata cu stancuta pe care o protejeaza de niste copii cruzi, sufera cand catelul ei se stinge, tovaras de viata adevarat. Tereza e macinata mereu de propria slabicune, pe care ajunge sa o poarte, inconstient, ca pe o armura. Gelozia ei nu e depasita de iubire si decide mereu sa ramana cu sotul ei infidel, nu pentru ca se simte iubita si dezamagita in acelasi timp, ci pentru ca simpla lui prezenta o face fericita, iar infidelitatile lui nu sunt de ajuns sa o indeparteze. Tereza e izvor de iubire pentru tot ce e faurit de Providenta, de asta e personajul meu preferat.

Armand 21 martie 2013 at 02:22

Cu siguranță, Georg Bendemann. Poate pentru că este extrem să ye identifici, la 17 ani, când l-am descoperit, cu acel tânăr dornic să evadeze. Care, asemenea majoritășii personajelor lui Kafka, se află sub apăsarea Legii căreia îi devine simplu obiect.

Sorin Moldovan 21 martie 2013 at 13:10

Robin Hood, legendarul haiduc englez. Un om care nu mai poate sa rabde sicanele facute de catre autoritati si decide sa-si faca singur dreptate. Desi ajunge sa conduca o grupare de oameni in afara legii el reuseste sa-i tina din scurt si imparte un mare procent din ceea ce dobandeste jefuind bogatii cu nevoiasii din jur.

horade 21 martie 2013 at 15:48

D’Artagnan din operele lui Al. Dumas, pentru nobletea, curajul, cinstea si devotamentul sau fata de rege si muschetari.

Plesa Maria 21 martie 2013 at 16:22

Bella Swan din Twilight pentru ca lupta pentru iubirea ei.

Dana 21 martie 2013 at 18:03

Domnul Darcy din Mandrie si prejudecata scrisa de Jane Austen. Este personajul meu preferat deoarece este nepasator fata de parerile celorlalti si ca in ciuda exteriorului rece, este un om generos si bun.

Ilie Razvan 22 martie 2013 at 11:12

Scarlett O’Hara deoarece mi-a placut atat romanul „Pe aripile vantului” cat si continuarea acestuia.

ReginaBuburuza 23 martie 2013 at 19:52

Scarlett O’Hara pentru farmecul si ambitia ei.

Alina Somesan 24 martie 2013 at 10:54

Sunt atat de multe personaje preferate… cred ca pe primul loc s-ar situa Isus Cristos (din „Evanghelia dupa Isus Cristos” de Jose Saramago), un personaj in acelasi timp real, fictional, mitic, istoric, divin si uman. Ma regasesc la fiecare (re)citire in umanitatea sa si ii inteleg dilema.

Puiu Silvia 24 martie 2013 at 17:19

Arya Stark pt ca este foarte curajoasa

Danelet Alexandra 24 martie 2013 at 17:26

Sherlock Holmes deoarece şi-a construit reputaţia dezlegând cele mai încâlcite enigme. Bazându-se fie pe puterea sa de observaţie,fie pe deducţia sa infailibilă, increzator in propriile puteri, este dedicat fiecarui caz si reuseste sa duca la bun sfarsit si cele mai dificile cazuri.

SIN ELENA 24 martie 2013 at 17:33

OLGUTA DIN ROMANUL LA MEDELENI,IMI PLACE PERSONAJUL DAR NU MI A PLACUT DESTINUL TRAGIC

Diana Roman 24 martie 2013 at 17:56

Katniss Everdeen, eroina din „Jocurile Foameni” pentru curajul, dragostea, devotamentul si spiritul de sacrificiu de care da dovada.

bogdan costea 24 martie 2013 at 18:07

zorba, al lui kazantzakis-pentru patriotismul lui,pentru modestia lui si pentru bunatatea lui.

Larisa M 24 martie 2013 at 18:13

Josef K din Procesul de Kafka, deoarece desi se afla intr-o situatie absurda, a abordat-o cu mult calm si cred ca la un moment dat toti ne regasim in absurdul situatiei sale.

negoita andrei ionut 24 martie 2013 at 18:13

Care este personajul dvs. preferat din literatura universală și de ce?
Ivan din Fratii Karamazov, reprezinta pentru mine, intelectul, ratiunea, filozoful, care respinge raiul pentru că Dumnezeu ar admite torturarea şi uciderea copiilor.
,,Din moment ce iau înfăţişare omenească, trebuie să suport toate consecinţele. Satana sum et nihil humani a me alienum puto” (Ibidem, pag. 897).

Marina Mihai 24 martie 2013 at 18:36

Zorba, pentru traire autentica.

Nae M. 24 martie 2013 at 20:07

Mi-a placut personajul Remi din Singur pe lume, pentru ca reuseste sa treaca frumos prin viata, chiar daca valurile vietii urate sunt mari.

Radu D. 24 martie 2013 at 20:09

Emma Bovary, este un personaj deosebit, dar din pacate lumea in care traieste ii aduce ruina.

Emanuel 24 martie 2013 at 20:14

Felicien, un pictor pe sticla, este un personaj deosebit prin acriunile sale delicate si iubirea pura de care este inconjurat. Face parte din romanul Visul, E. Zola.

Taerel E. 24 martie 2013 at 20:42

As vrea sa vorbesc despre personajul preferat si acela este Julien Sorel. Este un personaj ce are o frumusete deosebita, o frumusete ce frange inima unei femei. Rosu si negru, Stendhal.

Lacramioara M. 24 martie 2013 at 20:56

Cu madame Bovary am inceput sa vad viata in toata complexitatea ei.

Movies as Mentors 24 martie 2013 at 21:20

Ce sa fac, nu pot sa ma abtin! E vorba de Lizzy din Mandrie si Prejudecata de Jane Austen. Oricat as incerca sa ma indepartez de aceasta fata plina de farmec, incapatanare, orgoliu si inteligenta, nu pot! Romantismul dar si realismul de care da dovada te indeamna sa-ti doresti sa pasesti in lumea ei macar penru o zi. Si e posibil! Adevarul se gaseste undeva intre seria BBC si ecranizarea din 2005 de Joe Wright.

Razvan 25 martie 2013 at 09:20

Lev Nikolaevici Miskin (Idiotul lui Dostoievski) – este cel mai apropiat eroul de sufletul meu deoarece Dostoievski construieste un personaj universal si atemporal care datorita lipsei vanitatii si a unei bunatati sufletesti iesite din comun, in loc sa fie apreciat pentru ceea ce este, ajunge sa fie considerat drept idiot de catre cei din jur care nu-l pot intelege.
Inaintea lui Raskolnikov si a lui Stavroghin (tot personaje dostoievskiesti 😀 ), printul Miskin este si, curand nu cred ca va fi depasit, cred ca va ramane, eroul meu favorit din literatura universala.
Cu stima,
Razvan

dorina2010 25 martie 2013 at 09:48

Personajul indragit este Scarlet din romanul „Pe aripile vantului” (de Margaret Mitchel, care , , fermecatoare, dar departe de a fi perfecta, nonconformista și lipsita de bune maniere, este o luptatoare, se simte legata de pamantul cu sol rosiatic de la Tara, din locul unde s-a nascut, nepierzandu-si speranta, finalul romanului lasandu-ne sa visam la ce va urma („„E și mâine o zi”)

Nicoleta Ana 25 martie 2013 at 10:52

Alice in tara minunilor – pentru ca e curioasa si curajoasa, si are cea mai bogata imaginatie.

Iasmina Stoian 25 martie 2013 at 11:59

Heathcliff din Marile Sperante, pentru complexitate si incrancenarea cu care isi conduce iubirea distructiva si felul in care isi conduce viata

Iasmina Stoian 25 martie 2013 at 11:59

Heathcliff din „La Rascruce de Vanturi”, pentru complexitate si incrancenarea cu care isi conduce iubirea distructiva si felul in care isi conduce viata

Andra 25 martie 2013 at 12:12

In momentul acesta am zeci de personaje care-mi umbla prin cap, dar m-as opri la unul ale carui putere si ambitie mi-ar placea sa le am si eu, cele pe care le avea batranul Santiago (din Batranul si Marea, a lui Ernest Hemingway). Vreau sa imi pot asuma esecurile si sa am puterea sa merg mai departe, fara sa las sa ma invinga o singura greseala.

Laura 25 martie 2013 at 12:30

Voi da un raspuns ..clasic: Printul Maskin, din IDIOTUL lui Dostoievski, dar si Alexei – din FRATII KARAMAZOV…
Pentru ca au o candoare teribila, mai ales Maskin, inefabilul pasarii asezate pe creanga de cires…
Pentru ca din frumusetea gandului si gesturilor – florile de cires insele-si surad, cand se vad in ochii pasarii..
Pentru ca omul insusi pare atat de minunat, cand se vede reflectat in ciresul insusi!

dana 25 martie 2013 at 18:09

Pip, din Marile Sperante, pentru ca m-a facut sa inteleg ca marile planuri si vise nu sunt niciodata ceea ce par la inceput

Comments are closed.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult