Stiri

Câteva știri din lumea filmului românesc (17 – 23 iulie 2017)

Știrile săptămânii: Săptamana One World Romania – KineDok in parteneriat cu BRD; Vladimir Cosma a compus muzica pentru filmul românesc ”Octav”; Michael Phelps printre rechini – Shark Week, din 24 iulie, de la ora 23.00, pe Discovery Channel; Nopți albe în cinematografe, filmul pe care îl așteptai vara asta; Cinci filme documentare în cinci săptămâni petrecute în România – Participanții Aristoteles Workshop 2017 au început filmările; Peste 10,000 de spectatori au văzut “Despre trup și suflet” în România; Peste trei ore de scurt-metraje horror la Biertan; Caravana Filmelor NexT pregătește 21 de seri de picnic și cinema sub clar de lună; Amor balcanic călător la Divan Film Festival 2017; Transilvania Film vine la ARTmania cu filme premiate internațional! Iar Librăria Habitus le asortează cu cărți bune!; Număr record de spectatori la deschiderea Ceau, Cinema!; Unde poți petrece Toate aceste nopți albe.

Săptamana One World Romania – KineDok in parteneriat cu BRD

Începând cu jumătatea lunii iulie programul KineDok powered by One World România îşi va continua activitatea în parteneriat cu BRD Groupe Société Générale. În această perioadă vor avea loc 10 proiecţii în oraşe precum: Bucureşti, Cluj Napoca, Iaşi, Miercurea Ciuc, Râmnicu Vâlcea, Satu Mare şi Tăşnad.

KineDok este un program ce facilitează distribuția de film documentar, coordonat de Asociația One World România. Acesta funcționează în spații culturale alternative: cafenele, galerii, muzee și biblioteci din întreaga țară. Din anul 2015 şi până în prezent, programul Kinedok se derulează împreună cu parteneri din 8 țări europene.

În perioada 24 – 30 iulie, alături de BRD, vă invităm la Săptămâna One World România. Veți putea să vă răcoriți timp de 7 zile cu filme documentare din cele trei proiecte ale Asociației One World Romania: KineDok, retrospectiva Festival ediția a-10–a și One World la Școală, în curtea Rezidenţei Scena 9 din str. I.L. Caragiale nr. 30, București. Filmele proiectate sunt o invitație la călătorie – din Norvegia până în Iran – și un duș necesar pentru împrospătarea ideilor și atitudinilor noastre pe timp de vară.  Intrarea este liberă.

Program Săptămâna One World România
24 iulie 21:00 –  Un film autist normal
25 iulie 21:00 –  Raving Iran
26 iulie 21:00 –  FC Roma
27 iulie 21:00 – Expirat
28 iulie – Refugee Blues –  în cadrul „21 de Nocturne. Poezie contemporană, Muzică și Vin”, eveniment organizat de ARCEN
29 iulie 21:00 –  5 octombrie
30 iulie 21:00 –  Liberi


Vladimir Cosma a compus muzica pentru filmul românesc ”Octav”

La finele anului 2016, Franța își arăta gratitudinea față de Vladimir Cosma într-un spectacol aniversar unic. Peste 3.500 de persoane au aplaudat, în picioare, la finalul concertului triumfal al compozitorului român, aflat la pupitrul Orchestrei Române de Tineret, prin care acesta aniversa, la Palatul Congreselor din Paris, 50 de ani de activitate artistică de succes.

În același an, Vladimir Cosma, care a pus pe note muzicale trăirile a numeroși mari actori europeni în peste 400 de partituri pentru producții cinematografice și seriale TV, a compus coloana sonoră a filmului românesc ”Octav”, ce va avea Premiera de Gală în această toamnă pe 4 octombrie, la Sala Palatului.

În Octav muzica are o importanță foarte mare, pentru ca este un film despre amintiri, despre trecut, iar muzica poate să exprime sentimente precum dorul, nostalgia, veselia regăsirii unui prieten, pe care doar imaginea singură nu le poate oferi”, povestește Vladimir Cosma, cel mai renumit compozitor român de muzică de film.

Prea puțin cunoscut publicului român, Vladimir Cosma a avut un destin excepțional în spațiul european și internațional, cu preponderență în cel francez. Născut în București, Vladimir a crescut într-o familie de artiști muzicieni care i-au insuflat încă de tânăr pasiunea pentru muzică și i-au cultivat sensibilitatea pentru artă și frumos. A studiat muzica la Paris cu Nadia Boulanger și la Conservatorul National Superior de Muzica din capitala franceză, iar din acest amestec cultural, făurit inițial în creuzetul familiei, s-au născut partituri de care ulterior marii regizori s-au îndrăgostit în mod irecuperabil.

In 1968, Yves Robert i-a încredințat prima sa lucrare de muzică de film pentru pelicula „Alexandre le Bienheureux”, succes confirmat și consolidat în 1972 cu muzica din comedia „Le Grand Blond avec une chausseure noire”.

Într-un interviu acordat publicației „Le Monde”, compozitorul român explica îmbinarea dintre note și actorie, accentuând modul cum această îngemănare ajunge la public într-un mod cât mai intim și constructiv: ”Alegerea mea a fost să nu fac o muzică prea descriptivă. Vreau să subliniez culoarea filmului, nu să accentuez ceea ce se vede în imagine. Muzica este un cameleon. Ea este cea care preia culoarea imaginii, mai degrabă decât invers. Dacă, pe o scenă de dragoste, pui un andante dintr-un concert de Mozart, muzica devine romantică, în timp ce, într-un film de Hitchcock, cu un asasin care se apropie să omoare personajul, această muzică foarte dulce și lentă devine vicioasă”.

Interesul artistic al compozitorului se extinde și în creații de muzică clasică, lucrări pentru cor și orchestră, concerte pentru vioară, trompetă, violoncel, mandolină, muzică de cameră și o opera, „Marius et Fanny”, după Marcel Pagnol, prezentată în premieră de Roberto Alagna și Angela Gheorghiu.

Pentru creațiile sale artistice, Vladimir Cosma a fost onorat cu două Premii César, pentru cea mai bună muzică de film („Diva” – 1982, „Le Bal” – 1984), alte distincții prestigioase precum și numeroase discuri de aur și de platină în toată lumea.

Filmul Octav, în regia lui Serge Ioan Celebidachi, descrie o poveste care celebrează viața și aduce omagii purității copilăriei, prieteniei, dragostei și nostalgiei dulce-amăruie. Din distribuția filmului fac parte nume importante ale cinematografiei românești: Marcel Iureș, Victor Rebengiuc, Andi Vasluianu și mulți alții.

Lung-metrajul este o coproducție România — Marea Britanie, realizată cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, iar producător este Adela Vrinceanu Celebidachi.

Filmul va avea lansarea oficială în cinematografe pe data de 6 octombrie 2017.

Mai multe detalii despre filmul OCTAV se găsesc și pe Pagina de Facebook: https://www.facebook.com/filmul.octav


Michael Phelps printre rechini – Shark Week, din 24 iulie, de la ora 23.00, pe Discovery Channel

Ei sunt unii dintre cei mai rapizi şi mai eficienţi prădători de pe planetă: rechinii. El este cel mai mare campion care a intrat vreodată în apă: Michael Phelps. Ești curios să afli cine e mai rapid?

A 29-a ediție a Shark Week  “își arată colții” pe Discovery Channel, în fiecate zi din săptămâna 24-30 iulie, de la ora 23:00.

Shark Week este deja o temă tradițională de vară, un festin „bestial” pentru fanii de pe reţelele sociale. Înainte de a începe şi în timpul Shark Week, Discovery Channel va prezenta cele mai noi descoperiri ştiinţifice şi ştiri despre rechini, prin intermediul paginii de Facebook si al website-ului http://sharkweek.discovery.ro/

Promo-ul ediției de anul acesta este disponibil aici.

Iată mai jos descrieri ale programelor incluse în Shark Week:

Școala rechinilor cu Michael Phelps – luni 24 iulie, de la ora 23.00

Michael Phelps face echipă cu Doc Gruber şi Tristan Guttridge de la Laboratorul pentru Rechini din Bimini, ca să se documenteze despre rechini. Cei doi îşi propun să spulbere mituri şi prejudecăţi foarte răspândite, să-l înveţe pe Phelps să se scufunde printre rechini în condiţii de siguranţă şi chiar să-şi păstreze calmul când un rechin cap-de-ciocan înoată la mai puţin de un metru deasupra lui. În plus, Michael Phelps are şansa să vadă de foarte aproape ce putere incredibilă are un mare rechin alb.

Rechini contra crocodili – marți 25 iulie, de la ora 23.00

Dr. Mark Meekan şi conservaţionistul Paul de Gelder pleacă într-o expediţie într-unul dintre cele mai populare locuri din lume pentru rechini: o zonă sălbatică şi izolată, numită Peninsula Cobourg şi situată în nordul Australiei. Meekan ajunge acolo ca să numere exemplare şi specii de rechini în cadrul proiectului Global FinPrint, organizat de compania Vulcan, iar Paul de Gelder i se alătură fiindcă a auzit că acolo rechinii şi crocodilii se luptă pentru ţestoasele de mare. Ce se întâmplă când nişte crocodili de aproape cinci metri lungime intră în apele pline de rechini?

Rechinii din Los Angeles – miercuri 26 iulie, de la ora 23.00

De-a lungul coastei unde se află Los Angeles apar tot mai mulţi mari rechini albi, care par să vâneze indiferent de sezon. Dr. Chris Lowe, Directorul Laboratorului pentru Rechini CSULB, vrea să afle de ce. Cercetările sale îl poartă spre Insula Guadalupe, în largul coastei Mexicului, unde găseşte răspunsul.

Yannis Papastamatiou deploys a new technology tag on a Great Hammerhead shark, Bimini.

Marele rechin alb: noi detalii – joi 27 iulie, de la ora 23.00

Din doi în doi ani, în luna octombrie din 2008, 2010, 2012 şi 2014, o plajă izolată de pe coasta centrală a Californiei a devenit scena unor atacuri ale marilor rechini albi. Să fie oare vorba despre aceiaşi rechini, care s-au întors în mod repetat? Şi oare atacurile vor continua şi în octombrie 2016? Dr. Michael Domeier e de părere că la mijloc ar putea fi ceva mai mult decât o simplă coincidenţă tragică. Ajutat de Ralph Collier şi Cal Lutheran, experţi în rechini, şi folosind tehnologii de urmărire prin satelit şi de studiere a ADN-ului, Dr. Domeier îşi doreşte acum să rezolve o dată pentru totdeauna acest mister.

Rechinul cap-de-ciocan: apetit ucigaș – vineri 28 iulie, de la ora 23.00

La începutul lui noiembrie, mai mulţi rechini uriaşi cap-de-ciocan se adună în largul zonei Bimini din Bahamas. Dar de ce oare? Tristan Guttridge, unul dintre cei mai importanţi cercetători care studiază rechinii, le montează dispozitive de monitorizare acestor creaturi de obicei solitare şi le urmăreşte, ca să afle răspunsul. Multe exemplare par să fie femele gestante, după cum arată ecografia uneia dintre ele. Guttridge e de părere că ele îşi petrec iarna în Bimini ca să-şi poată hrănii puii încă nenăscuţi, după care se îndreaptă spre ţărmurile Floridei, ca să vâneze rechinii comuni cu înotătoare negre, care migrează în zonă.

Marii rechini albi din Madagascar – sâmbătă 29 iulie, de la ora 23.00

Madagascarul nu este cunoscut ca un loc unde trăiesc marii rechini albi. După spusele celor de la adăpostul pentru rechini de aici, atât marii rechini albi, cât şi rechinii-tigru sunt specii declarate „dispărute” din apele locale. Acestea fiind spuse, cum se face că un rechin căruia i s-a montat un dispozitiv de monitorizare în Africa de Sud a călătorit 2400 de kilometri, urcând de-a lungul coastei Africii, către Madagascar? Craig O’Connell şi echipa lui fac la rândul lor această călătorie lungă, ca să ajungă pe insulă şi să afle dacă nu cumva Madagascarul va deveni următoarea destinaţie preferată de marii rechini albi.

Phelps contra rechinilor – duminică 30 iulie, de la 23.00

Inegalabilul Michael Phelps, deținătorul a 39 de recorduri mondiale și a 23 de medalii olimpice de aur, ia parte la cea mai originală încercare din viața sa. O experiență atât de copleşitoare, încât nimeni n-a mai avut până acum curajul s-o facă. Cel mai medaliat sportiv al lumii se își încearcă puterile cu cel mai eficient prădător din ocean: Phelps contra rechinilor. Să înceapă competiția!


Nopți albe în cinematografe, filmul pe care îl așteptai vara asta

Toate aceste nopți albe / All These Sleepless Nights, filmul care întrunește toate variantele de petreceri de vară, intră pe 28 iulie în cinematografe din Baia Mare, Botoșani, Brașov, Brăila, Bucuresti, Cluj, Constanța, Craiova, Iași, Gura Humorului, Odobești, Pitești, Sfântu Gheorghe și Timișoara.

“Cine are nevoie de zi când poți evada în noapte? Încă de la începuturile cinematografiei, cineaștii au căutat magia în orele târzii, când restul lumii doarme iar iubiții, criminalii, petrecăreții agitați, bețivii și lucrătorii de noapte încă mișună și se simt, măcar pentru câteva momente, zei ai orașului.” Citim pe The Independent, într-un articol despre regizorul Michal Marczak și alegerea lui de a urmări cu camera, prin toate colțurile Varșoviei, doi tineri hedoniști deciși să trăiască clipa.

Toate aceste nopți albe încalcă toate regulile unui film documentar, dar nu este nici ficțiune. Regizorul a ales să întârzie filmarea cu un an pentru că nu exista la momentul respectiv echipament potrivit pentru cameră. Ce ar fi trebuit să folosească era atât de greu încât ar fi avut nevoie de trei oameni pe tot parcursul filmării, iar asta ar fi distrus complet intimitatea secvențelor. Și-a construit până la urmă propriul echipament de manevrare a camerei și l-a folosit pentru dublele lungi și secvențele aglomerate, lucru care i-a permis să aibă un singur om în afară de el la cadru.

“Adevărul acestui film stă în modul în care surprinde momente și sentimente. Intenția nu a fost nicio secundă să spun povestea unor personaje anume ci să arăt cum se simte tinerețea în vremurile astea ciudate, în țara asta. (…) Dacă stai cu oamenii și îi asculți, ajungi să le poți anticipa mișcările. În felul ăsta nu ai nevoie să tragi mai multe duble. Trebuie doar să intri în capul lor și să prinzi ritmul conversației.”, povestește el.

Docu-ficțiunea Toate aceste nopți albe, o experiență senzorială despre ce înseamnă să fii tânăr și fără griji, laureată cu premiul pentru regie la competiția World Cinema – film documentar a Festivalului de la Sundance, este filmul pe care îl așteptai vara asta.

Ce înseamnă să fii cu adevărat treaz într-o lume care se mulțumește să doarmă? Kris și prietenul său cel mai bun, Michal, își trăiesc viața și iubirile la maxim, hoinărind neobosiți pe străzile Varșoviei, plutind în deriva nesiguranței și a euforiei tinereții.

Regizorul și directorul de imagine Michal Marczak, 35 de ani, s-a remarcat în 2010 cu primul său documentar, At the Edge of Russia, despre viața de zi cu zi a unui mic grup de soldați dintr-o bază militară de lângă granița finlandeză. Filmul a fost distins cu HBO Emerging Artist Award și cu Filmmaker Award la Hot Docs, precum și cu numeroase alte premii la festivaluri din întreaga lume.

Apoi a urmat documentarul Fuck for Forest (2012), despre un ONG din Berlin care, pe ideea că sexul poate schimba lumea, strânge bani pentru mediu prin vânzarea de filme porno home-made pe internet. Filmul a avut premiera la Festivalul de Film SXSW (South by Southwest) și a fost documentarul polonez cu cele mai multe proiecții în 2013, fiind numit de revista britanică Dazed & Confused drept „unul dintre cele mai inovatoare zece documentare din ultimii ani”.

Toate aceste nopți albe este o co-producție Polonia / Anglia, distribuit de Transilvania Film.


Cinci filme documentare în cinci săptămâni petrecute în România – Participanții Aristoteles Workshop 2017 au început filmările

Cea de-a treia săptămână a atelierului de film documentar Aristoteles Workshop 2017 îi surprinde pe toți cei 12 participanți în plină acțiune. Veniți din toate colțurile lumii la Bata, județul Arad, aceștia au parcurs, în ultimele zile, sute de kilometri în căutarea subiectelor. Atent îndrumați de tutorii lor, Nino Kirtadze – regizoarea de film documentar de origine georgiană, cu filme proiectate și premiate la Oscar, Sundance, Cannes sau Toronto, și John Appel, regizorul olandez multi-premiat, lector la Academia Olandeză de Film şi Televiziune din Amsterdam, participanții au transformat zona într-un imens platou de filmare. Cele patru echipe au devenit, între timp, cinci, iar filmele la care lucrează în acest moment spun povești spectaculoase despre oameni, locuri, aventuri și mistere.

,,Un băiat singuratic cutreieră în lung și-n lat un sat abandonat din Vestul României’’ în filmul la care lucrează regizorul Romulus Balazs (Franța) alături de directorul de imagine Marianna Vas (Ungaria) și editorul Hedda Bednarszky (România). Cei trei participanți au început filmările încă din prima săptămână de workshop, fascinați de povestea copilului pe care l-au întâlnit la granița României cu Serbia și Ungaria.

Regizorul Stefan Pavlovic (Olanda), directorul de imagine Aylin Gökmen (Turcia) și editorul Miruna Minculescu (România) ,,urmăresc trecerea timpului într-un sat îndepărtat din România’’. Cineaștii s-au lăsat cuceriți de universul rural, de asemănările și deosebirile dintre generații și de tradițiile locale.

În timp ce lumea merge mai departe, urmându-si cursul firesc,  pe malul unui râu, o familie așteaptă cu disperarea întoarcerea fiului dispărut. Documentarul realizat de Bahar Shoghi (Iran) și Mihnea Rareș Hanțiu (România) urmărește povestea emoționantă a unui caz care a înmărmurit o întreagă comunitate.

Alături de directorul de imagine Jasmina Beširević (Croația), regizoarea Iulia Stoian (România) realizează un film documentar despre cea mai frumoasă femeie din Rusia, ajunsă pe meleaguri românești într-un șir halucinant de aventuri.

Cea mai nouă echipă formată în cadrul Aristoteles Workshop îi readuce împreună pe Michal Shanny (Israel) și pe Quan Nguyen Hong (Vietnam). Pasiunea pentru fotografie a lui Michal și curiozitatea continuă a colegului său se vor concretiza într-un documentar-experiment, o abordare indedită a realităților autohtone, în premieră în istoria atelierului.

Cea de-a XII-a ediție Aristoteles Workshop se desfășoară în perioada 3 iulie – 5 august în localitatea Bata, Județul Arad. De-a lungul celor cinci săptămâni, cei 12 participanți se bucură de îndrumarea profesioniștilor din indrustria filmului internațional.

Program anual dedicat tinerilor cineaști, Aristoteles Workshop a fost creat în 2006 de către producătorii Dan Nuțu și Cristina Hoffman, cu sprijinul televiziunii franco-germane Arte. Ediția din acest an este organizată cu sprijinul AFCN (Administrația Fondului Cultural Național), CNC (Centrului Național al Cinematografiei), UCIN (Uniunii Cineaștilor din România), DACIN SARA și sponsorii privați Farmexim, Cabinetul de avocatură Țuca Zbârcea & Asociații NouMax și Opel Grup West. Ediția a 12-a Aristoteles Workshop mai este susținută de către Consiliul Județean Arad, Primăria Municipiului Arad, Primăria Comunei Șiria și Asociația “Cetatea Șiria”.


Peste 10,000 de spectatori au văzut “Despre trup și suflet” în România

Despre trup și suflet” / „Teströl és lélekröl”, marele câștigător al Festivalului Internațional de Film de la Berlin din acest an a înregistrat, până la acest moment, 10.753 de spectatori plătitori de bilet în România. Filmul a fost lansat în cinematografe pe 30 iunie, iar săptămâna aceasta rulează în București (Hollywood Multiplex, Cinema City AFI Palace Cotroceni, Cinema Muzeul Ţăranului, Cinema Elvira Popescu, Cinemateca Union și Cinema Europa), Cluj Napoca (Cinema Victoria), Timișoara (Cinema City și Casa Artelor), Târgu Mureș (Cinema Arta 3D) și Sfântu Gheorghe (Cinema Arta by Cityplex). La Timișoara, Despre trup și suflet va rula sâmbătă, 22 iulie, la Casa Artelor, în cadrul Ceau, Cinema!

On Body and Soul (titlul internațional) a fost anunțat ieri, 18 iulie, în secțiunea “Forum” a Festivalului Internațional de Film de la Sarajevo.

România este prima țară, după Ungaria, unde filmul a fost lansat în cinematografe. Despre trup și suflet” a creat un adevărat fenomen, nu doar în rândul iubitorilor de film de artă, reușind să cucerească publicul prin candoarea și sinceritatea cu care aduce pe ecrane o poveste de dragoste neobișnuită.

Despre trup și suflet” (titlu original: „Teströl és lélekröl”) reprezintă revenirea regizoarei Ildikó Enyedi pe scena internațională a cinema-ului european, după 18 ani de absență. Precedentul ei film, “Simon Mágus”, lansat în 1999, a câștigat Premiul Special al Juriului la Locarno iar filmul ei de debut, “My Twentieth Century”, a câștigat Camera d’Or la Cannes.

Despre „On Body and Soul”, regizoarea spune: “Ideea principală a filmului mi-a venit pur şi simplu într-un moment: ce-ar fi dacă, într-o bună zi, ai întâlni pe cineva care noaptea visează aceleaşi vise ca tine? Ce ai face? Ai fi entuziasmat? Ai fi speriat? Te-ai amuza? Sau mai degrabă ar fi ceva intruziv? Sau poate romantic? Situaţiile care funcţionează ca un motor sunt ideale pentru un film. Situaţii care creează întrebări la care vrei foarte mult să obţii răspunsuri, care apoi creează noi întrebări: dacă depăşeşti şocul, ce ai face cu această informaţie? Ţi-ai pune sufletul pe tavă pentru această altă persoană? Dar dacă nu eşti deloc o persoană romantică? Dacă te cutremuri la gândul acestor prostii ezoerice? Dacă ai probleme în a-ţi gestiona emoţiile? Cum ai putea da ochii cu acest străin a doua zi după ce v-aţi împărtăşit delicatele vise?

Despre trup și suflet” este o poveste de dragoste atipică, între doi introvertiți care descoperă, printr-o întâmplare, că au același vis în fiecare noapte. Endre este directorul financiar al unui abator unde Maria este transferată pentru a se ocupa de controlul calității. Un incident intern îl determină pe Endre să aducă un psiholog care să intervieveze angajații. Află astfel că, în fiecare noapte, ei doi visează același vis. Ceea ce la început părea să fie o întâmplare se transformă într-o frumoasă poveste despre emoție și iubire dar, mai ales, despre doi oameni care învață să-și exprime adevăratele sentimente, în ciuda barierelor pe care și le-au impus ei înșiși.


Peste trei ore de scurt-metraje horror la Biertan!

19 scurt-metraje din 15 țări vor fi văzute la următoarea ediție a Festivalului de Film Horror&Fantastic Lună Plină, care va avea loc între 10 și 13 august la Biertan, județul Sibiu. Filmele vor fi împărțite în trei calupuri și vor rula de joi până sâmbătă de la ora 22.00, la cinema Vertigo.  În puțin peste trei ore cinefilii vor face o excursie printre legendele, angoasele și coșmarurile lumii. Vor descoperi cum e cu oamenii-țap în Canada, până unde merge gelozia în Germania, cum se simte paranoia în Italia, și cât de curioase sunt florile din Indonezia. Vor mai afla și povestea unei toalete magice din Taiwan, cum se salvează o prințesă pe repede-înainte în Olanda, dar și cum faci rost de hârtie igienică în timpul unei apocalipse cu zombie.

Dintr-un total de peste 1350 de scurt-metraje înscrise, selecționerul și criticul de film Cătălin Mesaru a ales cu greu 19. “A fost o sarcină absolut rudă cu nebunia să aleg doar câteva scurtmetraje pentru cele trei calupuri. Au rămas extrem de multe pe dinafară. Short list-ul inițial conținea 135 de titluri. Din păcate, însă, niciunul dintre aceste 19 scurtmetraje nu este românesc, românii nu sunt încă frate cu horror-ul, se pare. Sper ca la anul să fac slalom prin măcar 10-20 de titluri autohtone și să-mi pun probleme apropo de câte scurt-metraje horror românești sunt prea multe într-un calup, spune Cătălin Mesaru.“

Lista completă a filmelor selecționate este:

#1

Pasiune, regia Arthur Vernon (Franța) – Niște oameni de știință sunt paralizați. Există doar un singur antidot.

Orăcăit, regia Matt Barrett (SUA) – O poveste despre broaște și despre răzbunare.

Cercul negru, regia Hasan Can Dagli (Turcia) – Un grup misterios organizează un eveniment special într-un conac abandonat.

Scurtuț, dar drăguț, regia Junaid Chundrigar (Olanda) – Un tânăr erou are foarte puțin timp la dispoziție pentru a salva prințesa.

Asura, regia Won Chan Song (Corea) – Într-un canal, lucruri ciudate i se întâmplă unei fetițe.

8, regia Irina Guivan (Rusia) – Un bărbat este condamnat să repete același moment pentru eternitate.

#2

Holy F__k, regia Chris Chalklen (Anglia) – Tensiunea erotică dintre un preot și un demon atinge cote maxime.

Oh-bey, regia Gloria Abigail Haryono (Indonezia) – O floricică foarte curioasă se hotărăște să scape din seră.

Rosalita, regia Luciano de Azevedo (Brazilia) – Un bărbat își dezlănțuie cele mai întunecate dorințe.

Corpuri cerești, regia Tim Aspert, Sebastien Guerrieri (Franța) – Un om de știință încearcă să ia legătura cu soția sa pierdută în spațiu.

Spiritul Aurului, regia Chin-Ta, Chan, Ching-Yun, Ou-Yang (Taiwan) – A fost odată ca niciodată o toaletă magică…

Baie de sânge pe 8mm, SUA, Un coșmar sanglant filmat pe 8mm.

#3

Gelozie, regia Matthias Wissmann (Germania) – Înnebunită de gelozie, o tânără va deveni coșmarul bărbatului pe care-l iubește.

Uitare, regia Gabriele Saffioti (Italia) – Atunci când paranoia și izolarea te înnebunesc.

Sub 0°, regia Itai Hagage, Jonathan Gomez (Costa Rica) – Viața este legată spiritual, dar și fizic de natură.

Astă-seară vei muri, regia Sergio Morcillo (Spania) – O tânără e avertizată: „Astă-seară vei muri”.

Fac pe mine de mor, regia Ja Mie Tey (SUA) – Un bătrânel chior se trezește fără hârtie igienică în mijlocul unei apocalipse zombi.

Omul-țap din Kananaskis, regia Tristin Deveau (Canada) – Niște prieteni spun pe rând povești despre omul-țap din Kananaskis

Cele ascunse, regia Joshua Long (Australia) – Unele secrete ar trebui să rămână îngropate pentru totdeauna.

Nu lipsesc de la „Lună Plină” nici petrecerile, jocurile de tip „escape room”, atelierele fantastice sau târgul de produse tradiționale și hand-made. Cinefilii au la dispoziție, pentru cazare, pensiunile din zonă, dar și un camping modern.

Abonamente (cu sau fără camping inclus): biletmaster.ro: bit.ly/Bilete_LunaPlina2017

Ne puteți urmări pe www.lunaplinafestival.ro

Facebook: https://www.facebook.com/LunaPlinaFestival/


Caravana Filmelor NexT pregătește 21 de seri de picnic și cinema sub clar de lună

Ajunsă la cea de-a 4-a ediție, Caravana Filmelor NexT urmează să instaleze sala de cinema preferată a verii în aer liber, în grădini, parcuri, pajiști întinse și alte spații verzi neconvenționale, amenajate special pentru a găzdui proiecții de film, în perioada 27 iulie – 23 august.

Spectatorii din 7 orașe sunt incurajați să renunțe la scaune și să își așeze păturile pe iarbă verde, pentru 3 seri în fiecare oraș: Baia Mare (27-28-29 iulie) , Cluj-Napoca (31 iulie, 1-2 august), Vatra Dornei (4-5-6 august), Oradea (8-9-10 august), Sinaia (12-13-14 august), Brașov (17-18-19 august), Arad (21-22-23 august).

Iubitorii de filme și natură sunt asteptați câte 3 seri la rând, la cele mai inovatoare scurtmetraje din toate colțurile lumii din selectia de anul acesta a Festivalului International de Film NexT. Programul Caravanei Filmelor NexT cuprinde o selecție de 16 filme de scurtmetraj, reunite în 3 programe speciale: Scurtmetraje românești de la NexT (5 scurtmetraje), Seară de Oscar (5 scurtmetraje) și Best of NexT 2017 (6 scurtmetraje).

Cunoscut deja publicului NexT, programul de Scurtmetraje de la NexT aduce în fața spectatorilor cele mai aplaudate scurtmetraje românești de la ediția din 2017 a festivalului: întâmplări de familie rupte din viață și povești de dragoste cu întorsături neașteptate, spuse pe scurt, cu multă imaginație.

Covorul roșu se va întinde peste pajiște și reflectoarele vor fi aprinse pentru cele cinci scurtmetraje de ficțiune nominalizate la Premiile Academiei Americane de Film în 2017 în cadrul Serilor de Oscar.

Best of NexT 2017, o retrospectivă cu cele mai ele mai iubite filme de la NexT 2017, va prezenta comedii, animații, călătorii în spațiul cosmic sau pe tărâmuri magice, filme de groază și filme ca-n viață, toate scurte, cât să guști în două ore din tot ce are cinematograful mai bun de oferit.

Cea de-a patra ediție a evenimentului continuă misiunea Caravanei de a aduce filmele NexT în fața unui public nou, în afara Bucureștiului, în orașe unde posibilitățile de vizionare a filmelor de scurtmetraj sunt reduse, iar alternativele de vizionare a filmelor în aer liber sunt puține sau inexistente.  Evenimentul este dedicat întregii familii și este creat sub conceptul de picnic și cinema sub clar de lună. Intrarea la toate proiecțiile este liberă.

Urmăriți călătoria Caravanei FIlmelor NexT pe pagina de Facebook:

https://www.facebook.com/caravananext


Amor balcanic călător la Divan Film Festival 2017

Într-un spațiu cu o istorie tulbure precum cea a Balcanilor, unde în loc de “casă, dulce casă” zici „butoi cu pulbere”, totul se schimbă, chiar și iubirea. De care te bucuri unde, când și cum poți, chiar și pe drum. Pătimașe și variate, poveștile de amor balcanic au prins viață în filme care te însoțesc asemeni celor mai dulci amintiri ale iubirilor de-o vară.

Cele mai interesante se-adună în perioada 18 – 26 august în Craiova și Port Cultural Cetate din județul Dolj, la cea de-a opta ediție a Divan Film Festival,   filme, muzică și artă culinară balcanice, ingrediente necesare unei experiențe festivaliere în sudul României sau pe marginea Dunării. În programul aceste ediții se regăsesc 18 filme de lungmetraj, din care 17 vor fi proiectate în premieră națională.

Filmul care va deschide ediția dedicată amorului balcanic este “Bourek” (Grecia/Cipru/SUA, 2016), o comedie dulce-amăruie în care protagoniștii călătoresc, mănâncă și se iubesc în insula ficțională Chronos, semn că dragostea balcanică e cu dor de ducă și rezistă probei timpului.

În lungmetrajul regizorului Vladan Nikolic, bourek-ul e o specialitate culinară a cărei apartenență e disputată aprig de greci, turci, albanezi sau bulgari și, totodată, pretext pentru discuții care continuă până târziu în noapte, unind sau dezbinând cupluri, creând noi povești de dragoste sau punându-le capăt. Eleni (Katerina Misichroni) gătește pentru toți oaspeții ei, dar mai ales pentru Frank (Jason Grechanik), astfel încât în această coproducție Grecia – Cipru – SUA, dragostea, fie ea și culinară, plutește în aer.

Trailer: https://youtu.be/_0TQ3xFCMFU

Aer de vacanță cu parfum de amor balcanic vine și dinspre “A Brief Excursion” / “Kratki izlet” (r. Igor Bezinovic, Croația, 2017) și “Wind” / “Vetar” (r. Tamara Drakulic, Serbia, 2016), care vor fi proiectate în premieră națională în Port Cultural Cetate în cea de-a doua săptămână de Divan Film Festival. În primul caz, iubirea (pierdută) e o preocupare constantă a protagonistului Stola, în cel de-al doilea, pentru eroina adolescenta Mina e o speranţă firavă.

Iubirea călătoare se vede în  “Light Thereafter” (r. Konstantin Bojanov, Bulgaria/ Belgia, 2017), un drum pe care protagonistul îl parcurge în sens invers, pentru ca la final, să se regăsească pe sine, în vreme ce în “Exotica, Erotica, Etc.” (r. Evangelia Kranioti, Franța/ Grecia 2015), dragostea se simte pe drum ca acasă. Viaţa marinarilor se scrie port cu port şi

aromă cu aromă. În urma lor rămân prostituatele care încă mai speră. Însă, cea mai frumoasă poveste e cea a mării, istorisită și trăită de cei care pleacă şi  cele care rămân.

La Divan Film Festival 2017, drumul poate fi vacanță exotică, traseu sinuos către casă, mijloc de trai sau mod de a pierde timpul, dar de fiecare dată, la capătul drumului se află dragostea. Iar tema acestei ediții gravitează în jurul celui mai aromat ingredient – Balkan Love, care se va regăsi din plin în propunerile din meniul cinematografic și culinar al festivalului.

Divan Film Festival va avea loc în perioada 18 – 20 august în Craiova (Centrul Vechi), iar în perioada 21 – 26 august în Portul Cultural Cetate. Intrarea este liberă la toate proiecțiile și concertele Divan Film Festival.

În timpul desfășurării festivalului, camparea este gratuită în Portul Cultural Cetate, iar înscrierile se pot face printr-un mesaj transmis pe pagina de Facebook a Divan Film Festival.

Divan Film Festival este un proiect cultural organizat de Fundația pentru Poezie “Mircea Dinescu” și co-finațat de Administrația Fondului Cultural Național, cu sprijinul Primăriei Municipiului Craiova, Centrului Național al Cinematografiei și Institutului Cultural Român.


Transilvania Film vine la ARTmania cu filme premiate internațional! Iar Librăria Habitus le asortează cu cărți bune!

Dacă porți o brățară ARTMANIA, sigur citești mult și vezi filme bune! Iar dacă o faci, suntem aproape siguri că SF-ul, thrillerul de artă și fantasy-ul sunt printre genurile tale preferate. Ai o brățară ARTmania? Vino în perioada festivalului la Librăria Habitus, în Piața Mică din Sibiu, și poți să-ți iei orice carte SF sau fantasy cu reducere de 10%. Dacă ajungi la Habitus după amiaza, vei vedea gratuit și două dintre cele mai bune filme de artă făcute vreodată. Transilvania Film aduce, în ediție specială în cadrul celei de-a 12-a ediții a Festivalului ARTmania (28-29 iulie), filmele Belgica și Goodnight Mommy. Proiecțiile sunt programate, în fiecare zi de festival, începând de la ora 15.00.

În sala elegantă a Librăriei Habitus, cei veniți la festivalul ARTmania vor găsi cele mai captivante povești SF și vor urmări cele două capodopere care au întrunit atât voturile criticii, cât și admirația publicului. Vom începe cu Belgica, un film de Felix Van Groeningen, câștigătorul premiului pentru regie la Festivalul Sundance. Continuăm cu thrillerul psihologic Goodnight Mommy, un film de Veronika Franz și Severin Fiala – producție care a obținut nenumărate premii la ediția de anul trecut a Festivalului de Film Austriac, de la trofeul pentru regie și imagine, până la cel pentru machiaj, scenografie și trofeul pentru cel mai bun film.

Un pic de rock and roll în Belgica, filmul pentru care Felix Van Groeningen a inventat 17 trupe! În Café Belgica, o grotă întunecoasă, trei etaje orgiastice născute parcă din Infernul lui Dante, credeți că există ceva care să merite salvat? Dincolo de intrigile care pot fi imaginate într-un bar – de la euforie, la entuziasmul vieţii de noapte, de la nevoia de libertate, la revolta anti-sistem -, filmul este o excelentă alegere pentru iubitorii de muzică, care au ocazia să admire incredibila creativitate a unui regizor care a reușit să inventeze mai multe trupe din genuri muzicale diferite, cărora le-a pus la punct și câte un repertoriu propriu pentru acest film. Coloana sonoră este, aparent, o compilație de piese ale unor artiști din diverse genuri, de la synth-pop, la psychobilly, hardcore punk sau acid house turcesc. Impresionant este faptul că acești muzicieni sunt simple personaje, imaginate pentru filmul Belgica de frații Davis și Stewen Dewaele, care formează trupa Soulwax. Aceștia și-au făcut atât de bine treaba, încât un jurnalist olandez chiar i-a întrebat cândva cum de au reușit să descopere atâția artiști noi și foarte buni într-un timp atât de scurt. “A fost complimentul suprem!”, spunea Dewaele, pentru The Guardian. Pentru acest merit, Belgica a obținut anul trecut premiul pentru cea mai bună muzică la Festivalul de Film de la Oostende.

Trailer – http://bit.ly/BELGICA_trailer_YT

Goodnight Mommy, un film care se joacă cu nervii tăi cu o cruzime perfectă! Povestea se petrece într-o vară toridă. O casă izolată la țară, între o pădure și un câmp de porumb. Doi frați gemeni, în vârstă de zece ani, își așteaptă mama. Femeia se întoarce acasă cu capul înfășurat în bandaje, după o operație estetică. Din acest moment începând, nimic nu mai e ca înainte. Rece și distantă, mama își separă complet familia de lumea exterioară. E ciudată, schimbată, de neînțeles. De la o vreme, frații chiar încep să se teamă că femeia aceasta nu este de fapt mama lor și decid să facă orice pentru a afla adevărul. Mama gemenilor este interpretată de Susane Wuest, o actriță cu o incredibilă versatilitate, care poate trece rapid de la secvențe în care este de o frumusețe caldă, la cele în care este sinistră și înspăimântătoare. Cât despre gemeni, frații Lukas și Elias Schwartz aveau în momentul filmărilor 11 ani și au fost aleși dintre cele 240 de perechi de gemeni care s-au prezentat la casting. Filmul a fost un experiment și pentru acești copii, deoarece nu au primit niciodată scenariul. Acțiunea a fost filmată în ordine cronologică iar băieții habar nu aveau încotro se îndreaptă povestea și erau foarte curioși să afle care va fi deznodământul.

Trailer – http://bit.ly/Noapte-buna-mami-YT

  • Biletele pentru Festivalul ARTmania au fost puse în vânzare în rețelele ro, myticket.ro, iabilet.roși pe Kompostor.ro. În cea de-a doua perioada de pre-sale, prețul unui abonament este de 230 de lei, urmând ca la locație prețul sa fie de 250 lei.
  • Pentru această ediție, ARTmania Festival a pus în vânzare un număr limitat de bilete pe zi, la prețul de 140 lei.

TRANSILVANIA FILM. Fondată de aceeași echipă care a pus bazele Festivalului Internațional de Film Transilvania, compania de distribuție Transilvania Film vine în întâmpinarea publicului cu unele dintre cele mai bune producții din cinematografia europeană și autohtonă, ca alternative pentru blockbustere și filme mainstream. Luna aceasta, Transilvania Film anunță lansarea în cinematografe a documentarului hibrid “Toate aceste nopți albe” / “All These Sleepless Nights”, regizat de polonezul Michal Marczak. Filmul, o experiență senzorială, un clip de vară pe soundtrack de petreceri până-n zori,  intră pe 28 iulie în cinematografele din țară, și a câștigat premiul pentru regie la competiția World Cinema – film documentar a Festivalului de la Sundance.

Trailer: http://bit.ly/Toate-aceste-nopti-albe-TrailerRO

LIBRĂRIA HABITUS. Librăria Habitus este locul unde s-au întâlnit cărțile, istoria și prietenia. Situată la subsolul Bisericii Romano-Catolice „Sfânta Treime” din Sibiu, spațiul a fost martorul unor momente istorice importante, încă din secolul 18, de la construire. Despre prietenie se amintește adesea deoarece librăria s-a deschis din inițiativa unor prieteni iubitori de carte, care au dorit să ofere cititorilor un loc unde pot găsi cărți atent selecționate, atmosferă desprinsă din poveștile așezate atent pe zidurile roșiatice, aromă de cafea și, bineînțeles, evenimente culturale variate, de la lansări de carte și lecturi, la proiecții de filme și workshop-uri pe teme diferite.


Număr record de spectatori la deschiderea Ceau, Cinema!

Grădina de Vară „Capitol” a fost neîncăpătoare joi seară la deschiderea celei de-a patra ediții a festivalului Ceau, Cinema! din Timișoara.

Aproape 700 de spectatori, un record de audiență la Ceau, Cinema!, au participat la gala de deschidere, prezentată de actorii Christine Cizmaș și Laurențiu Bănescu, și la proiecția documentarului „Planeta Petrila”, în premieră la Timișoara.

Regizorul Andrei Dăscălescu și protagoniștii documentarului său, artistul Ion Barbu și minerul Cătălin Cenușă, au discutat mai mult de o oră cu publicul după proiecție.

Tot joi au avut loc, la Cinema Timiș, și proiecția primelor două filme din competiție: „Mister Universo”, de Tizza Covi și Rainer Frimmel, și „Gloria”, de Kristina Grozeva și Petar Valchanov.

Secțiunea competițională continuă vineri cu alte două titluri – „Vânătoare”, de Alexandra Bălteanu, și „Nici nu știi cât de mult te iubesc”, de Pawel Lozinski. Iar sâmbătă vor fi proiectate ultimele două filme care concurează pentru trofeul Ceau, Cinema! și pentru premiul publicului – „Ultimele lucruri”, de Irene Dionisio, și „Oameni care nu sunt eu”, de Hadas Ben Aroya.

Proiecția-eveniment de vineri este cea a documentarului „Ouăle lui Tarzan”, de Alexandru Solomon, la doar a doua vizionare în România. La proiecția de la ora 20, la Cinema Timiș, vor fi prezenți regizorul Alexandru Solomon și producătoarea Ada Solomon, invitați speciali ai Ceau, Cinema!

Ziua se va încheia la Grădina de Vară „Capitol” cu proiecția fanteziei muzicale cu sirene „Fiicele dansului”, de regizoarea poloneză Agnieszka Smoczynska.

Cea de-a patra ediţie a festivalului Ceau, Cinema! are loc în perioada 20-23 iulie la Timişoara şi Gottlob, prima localitate rurală cu cinematograf modernizat din România.

Ceau, Cinema! este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociaţia Marele Ecran şi Asociaţia Pelicula Culturală.


Unde poți petrece Toate aceste nopți albe

Toate aceste nopți albe / All These Sleepless Nights, “filmul documentar deghizat în ficțiune, teribil de sexy și năucitor în aparenta lui frivolitate”, după cum îl descrie Mihai Chirilov, directorul artistic al Festivalului Internațional de Film Transilvania, va intra în cinematografe vineri, 28 iulie. El va rula în Baia Mare, Botoșani, Brașov, Brăila, Bucuresti, Cluj, Constanța, Craiova, Iași, Gura Humorului, Odobești, Pitești, Sfântu Gheorghe și Timișoara.

Înainte de asta, Toate aceste nopți albe va avea parte de trei avanpremiere în București. Prima va fi miercuri, 26 iulie, organizată în parteneriat cu Unteatru iar intrarea va fi liberă în limita a 100 de locuri. Mai multe detalii găsiți aici:  http://bit.ly/Nopti-albe-Unteatru

Joi, 27 iulie, urmează alte două avanpremiere: una la cinema Elvira Popescu, de la 20.30, și una la The Point.  Biletele pot fi achiziționate, aici: http://bit.ly/Toate-aceste-nopti-albe-Eventbook

Docu-ficțiunea Toate aceste nopți albe, o experiență imersivă despre ce înseamnă să fii tânăr și fără griji, laureată cu premiul pentru regie la competiția World Cinema – film documentar a Festivalului de la Sundance, este “filmul pe care Terence Malick tot încearcă de zece ani să-l facă”, aflăm de pe Indiewire.

Povestea implică doi prieteni foarte buni, o iubită, fostă a unuia, actuală a celuilalt, vreo două ex-iubite, o sumedenie de prieteni, amici, trecători și multe, niciodată prea multe petreceri. Lumea a fost aleasă pe criterii de dezinhibare pentru că regizorul își propusese să facă un film care să urmărească o stare, nu poveștile unor personaje. Așa că filmările au început abia după lungi discuții despre discuțiile din fața camerei și cum e mai bine să se întâmple ele, ceea ce încalcă regulile fundamentale ale fimului documentar, cu atât mai mult cu cât s-a tras sunet separat în studio pentru fiecare dialog din secvențele de petrecere. Regizorul a mers chiar mai departe: a dat o camera go-pro (cu lentila schimbată) personajelor sale și le-a spus să se filmeze în momentele pe care și-ar dori să și le amintească. Când a primit materialul filmat însă s-a văzut obligat să-l învețe pe unul dintre băieți cum să folosească un program de editare. “Erau lucruri mult prea personale acolo, la care nu voiam să mă uit. Le-am spus: uitați-vă pe material și alegeți 30 de minute pe care ați fi de acord să le folosesc în film.” Aceea este sursa secvențelor mai deocheate din film, aflăm dintr-un interviu cu Michal Marczak pe TheFilmStage.

Ce înseamnă să fii cu adevărat treaz într-o lume care se mulțumește să doarmă? Kris și prietenul său cel mai bun, Michal, își trăiesc viața și iubirile la maxim, hoinărind neobosiți pe străzile Varșoviei, plutind în deriva nesiguranței și a euforiei tinereții.

Trailer: bit.ly/Toate-aceste-nopti-albe-TrailerRO

Regizorul și directorul de imagine Michal Marczak, 35 de ani, s-a remarcat în 2010 cu primul său documentar, At the Edge of Russia, despre viața de zi cu zi a unui mic grup de soldați dintr-o bază militară de lângă granița finlandeză. Filmul a fost distins cu HBO Emerging Artist Award și cu Filmmaker Award la Hot Docs, precum și cu numeroase alte premii la festivaluri din întreaga lume.

Apoi a urmat documentarul Fuck for Forest (2012), despre un ONG din Berlin care, pe ideea că sexul poate schimba lumea, strânge bani pentru mediu prin vânzarea de filme porno home-made pe internet. Filmul a avut premiera la Festivalul de Film SXSW (South by Southwest) și a fost documentarul polonez cu cele mai multe proiecții în 2013, fiind numit de revista britanică Dazed & Confused drept „unul dintre cele mai inovatoare zece documentare din ultimii ani”.

Toate aceste nopți albe este o co-producție Polonia / Anglia, distribuit de Transilvania Film.

Unteatru este un proiect cultural independent rezultat din dorința înființării unui spațiu dedicat activităților artistice. El funcționează din 2010 ca vitrină în care produsul cultural devine exponat, iar spectatorul vizitator. Obiectivele Unteatru sunt vizibilitatea și promovarea tânărului artist, asigurarea unui spațiu de repetiții și producții independente și educația prin cultură.

Articole similare

Câteva știri din lumea culturală românească (23 – 29 iulie 2018)

Jovi Ene

Ultima aparitie la Editura Herald: Tamoanchan si Tlalocan de Alfredo Lopez Austin

Jovi Ene

Lansare de carte Poate Estera – Katja Petrowskaja

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult