Stiri

Câteva știri din lumea culturală românească (7 – 13 septembrie 2015)

Scalzi-600p400Știrile săptămânii: Romanul SF Războiul bătrânilor deschide toamna editorială la Editura Nemira; Romanul „ultimului” Caragiale, M J C de Ion Iovan, la Editura Polirom; 2 titluri noi de economie si tranzactii financiare la Editura Publica; Prima ediție a Galei Concursului Național de Dramaturgie „Valentin Nicolau”, desfășurat de revista Yorick; Lectură obligatorie: Galaxia Gutenberg, de Marshall McLuhan, într-o nouă ediţie la Nemira; Puterea povestilor reale – Probe de empatie la Editura Publica, colecția Narator; Noutate la Editura Vremea: Taifun în adâncuri, de Lucian Ciuchiţă; Călătorește la Londra prin muzică și poveste la Humanitas Kretzulescu; Ora de aur, de Ann Leary- un nou bestseller New York Times la Humanitas Fiction.

Romanul SF Războiul bătrânilor deschide toamna editorială la Editura Nemira

Prima noutate editorială a toamnei la editura Nemira vine din colecția Nautilus SF: romanul Războiul bătrânilor, de John Scalzi, primul din seria omonimă inclusă în topul celor mai bune 100 de romane SF de cititorii NPR.
Volumul a ajuns bestseller New York Times, iar autorul a fost recompensat cu premiul John W. Campbell în 20o6. Este în pregătire o ecranizare a seriei la SyFy.

Acest volum e doar primul din seria de surprize pe care Nemira le-a pregătit pentru toamna lui 2015. Printre ele se numără romanul Distanța dintre noi, de Jhumpa Lahiri (nominalizat la Man Booker Prize în 2013), studiul Istoria lumii, de Andrew Marr, faimosul realizator de documentare pentru BBC sau thriller-ul Blonda cu ochi negri, semnat de Benjamin Black, în colecția Suspans.

Romanul Războiul bătrânilor urmărește povestea lui John Perry, care, la 75 de ani se înrolează în armată. Oamenii au cucerit în sfârşit stelele, dar planetele potrivite pentru a fi locuite sunt puţine şi rasele de extratereştri cu care ne luptăm pentru ele sunt numeroase. Departe de casă, războiul continuă de zeci de ani şi Forțele Coloniale de Apărare caută întotdeauna noi recruţi. Schimbările prin care trec soldații sunt mult mai dificile decât și-au imaginat: tehnologia le permite acum savanților să transfere conștiința și experiența lor în trupurile unor soldați tineri, adaptați la condițiile din spațiu.

JOHN SCALZI s-a născut pe 10 mai 1969 în California. A studiat la universitatea din Chicago, printre profesorii săi numărându-se celebrul scriitor Saul Bellow. A scris cronici de film și editoriale umoristice, apoi a devenit editor la America Online. Din 1998 își dedică tot timpul literaturii. În ianuarie 2005 a debutat cu romanul Războiul bătrânilor, care avea să fie primul din cea mai cunoscută și cea mai aporeciată seria a sa, din care mai multe romane au fost nominalizate la Premiul Hugo. În 2006 a apărut volumul The Ghost Brigades, continuarea romanului Războiul bătrânilor, precum și Android’s Dream. În același an autorul a fost recompensat cu John W. Campbell Award for Best New Writer. Un an mai târziu a apărut romanul The Last Colony, al treilea din seria Războiul bătrânilor, urmat de Zoe’s Tale în 2008. Din aceeași serie fac parte și volumele After the Coup (2008), The Human Division (2013) și The End of All Things (2015).  În 2008 a primit Premiul Hugo Award for Best Fan Writer pentru blogul său. A publicat și lucrări de nonficțiune și a scris articole pe teme din multiple domenii: finanțe, jocuri video, filme, astronomie, literatură. În 2010 a fost ales președinte ale Science Fiction and Fantasy Writers of America, uniune pe care a condus-o până în 2013.

Puteți citi un fragment dintr-un interviu recent al autorului despre contractul semnat cu editura Tor pentru 3,4 milioane de dolari pe blogul editurii Nemira.

Ion IovanRomanul „ultimului” Caragiale, M J C de Ion Iovan, la Editura Polirom

M J C de Ion Iovan, „romanul” ultimului Caragiale, a apărut în colecţia „Fiction Ltd.” a Editurii Polirom şi este disponibil din această săptămână în toate librăriile din ţară, în curînd şi în ediţie digitală.

Un demers insolit, împletire de autentic, imaginaţie şi verosimil pe scena belle époque a lumii dîmboviţene. O lume urmărită atît din exteriorul, cît şi din interiorul unui cuget aparte, cugetul „celui mai reacţionar scriitor român” – Mateiu Jean Caragiale.

Personajul este unul cu totul special, semeţ, nonconformist, dificil de acceptat. Tînărul Mateiu Caragiale îşi ţese cu obstinaţie modul de existenţă şi înfăţişarea de veritabil dandy, scandalizîndu-şi filistinii contemporani, în frunte cu celebrul său tată. Matur, se izolează în ţinută şi trufie, ajungînd personalitatea cea mai ciudată a Bucureştiului interbelic. Devine, din bastardul „berarului” Caragiale, urmaşul conţilor transilvăneni pe care-i adoptase.

Îşi trăieşte ultimul deceniu în casa boieroaicei Marica Sion, cîrpind moşia acesteia din Bărăgan, pe care se încăpăţînează să o transforme într-o adevărată seniorie. Acum, prin toată fiinţa, demonstrează ceea ce dorise: noblesse, élégance, style. Aproape că se rupe de vremea lui, vremea în care „aleşii vulgului încep să îmbăloşeze totul”.

Tînjea după România dinainte de primul război, aşa cum tînjesc unii dintre noi după România dinaintea celui de-al doilea: „Fără boieri, fără elită, fără valori ereditare, ne înăbuşim într-o ţară care-i tîlhăreşte pe cei mai deosebiţi dintre cetăţenii săi de singurul lucru cu adevărat preţios – stilul nobil al existenţei”.

„Consider M J C ca fiind o ediție definitivă. Poate că Mateiu ne este diametral opus, dar nu ne este deloc străin. Bastardul lui Caragiale este bastardul nostru, bastardul unei lumi mărunte. Așa vedea el lucrurile.” (Ion Iovan)

Ion Iovan este scriitor şi membru USR. După ce a publicat două cărţi de poezie – Dupăamiaza unei clipe (1976) şi Rezervaţie naturală (1979) –, amîndouă la Cartea Românească, au urmat, la aceeaşi editură, volumele de proză Comisia specială (1981), Impromptu (1986) şi Ultima iarnă (1991). În 1998 apare ediţia a doua a Comisiei speciale, iar în 2002 Portretul unui dandy român. În 2008 publică Ultimele însemnări ale lui Mateiu Caragiale, însoţite de un inedit epistolar, precum şi indexul fiinţelor, lucrurilor şi întîmplărilor. A fost distins cu Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor, Premiul naţional de proză acordat de Ziarul de Iaşi, Premiul pentru proză al revistei Observator cultural şi Premiul special al Uniunii Scriitorilor din România.

Alte date biobibliografice şi referinţe pe iovan.net.

cum-poate-adam-smith-sa-va-schimbe-viata-russ-roberts-colectia-de-economie-editura-publica2 titluri noi de economie si tranzactii financiare la Editura Publica

De ce avem nevoie pentru a fi cu adevărat fericiți? Să urmărim faima și averea sau respectul prietenilor și al familiei? Cum putem face lumea un loc mai bun? Răspunsurile ni le-a oferit cu mult timp în urmă sfântul protector al capitalismului, Adam Smith, în capodopera sa uitată Teoria sentimentelor morale.

În Cum poate Adam Smith să vă schimbe viața, Russell Roberts examinează capodopera uitată a lui Smith și găsește o comoară de cugetări practice și potrivite pentru orice epocă. Opiniile lui Smith despre natura umană sunt la fel de relevante astăzi ca acum trei sute de ani.

„Ne pot învăța economiștii cum să trăim o viață frumoasă? Atunci când economiștii în cauză sunt Adam Smith și Russ Roberts, răspunsul este un da răspicat. Aceasta e o carte distractivă, fascinantă și originală, care vă va provoca să deveniți o versiune mai bună a voastră.” Daniel Pink

Russell Roberts lucrează ca cercetător postdoctoral la Institutul Hoover din cadrul Universității Stanford. Este, de asemenea, gazda unui podcast săptămânal intitulat EconTalk – care a primit titlul de podcastul anului la Premiile Weblog din 2008. Acesta conține conversații de o oră cu autori, economiști și lideri din domeniul afacerilor. Printre invitații săi se numără Milton Friedman, Nassim Taleb, Christopher Hitchens, Marc Andreessen, Joseph Stiglitz și John Bogle.

minighid-de-tranzactii-financiare-michael-covel-carti-mici-profituri-mari-editura-publicaÎncă de la publicarea primei ediții a Minighidului de tranzacții financiare – strategia de urmare a tendințelor pieței pentru obținerea de mari câștiguri, Michael Covel, i-a urmărit și a învățat de la cei mai experimentați și pricepuți traderi sau de la firmele care au lăsat în urmă performanța îndoielnică a fondurilor mutuale. Cea de-a doua ediție, pe care v-o prezentam acum, prezintă nenumărate trucuri prin care experții de azi ai piețelor financiare reușesc să aibă succes, fiind resursa de care aveți nevoie pentru a reintra în circuitul economic.

Având la bază experiență bogată a lui Covel în domeniul finanțelor, dar și observațiile unora dintre cei mai de succes traderi, această carte identifică instrumentele, conceptele, psihologiile și filosofiile care vă vor ajuta să vă sporiți capitalul și să-l țineți în siguranță, chiar și atunci când va apărea o nouă bulă economică sau când vom fi loviți de o nouă criză financiară.

Minighid de tranzacții financiare oferă tot ceea ce este necesar pentru a apuca de coarne piața de acțiuni, dar și sfaturi practice de bună calitate, într-o manieră ușor de înțeles și de citit.

Michael W. Covel este antreprenor, scriitor, profesor, regizor de filme documentare și trader. De peste zece ani, oferă consultanță pentru diferiți investitori, traderi, fonduri hedge și bănci. În 1996 a fondat TurtleTrader.com, o arhivă cu informații și date despre tranzacții recunoscută la nivel internațional, care a fost accesată de peste 10 milioane de vizitatori.

Gala Yorick AfisPrima ediție a Galei Concursului Național de Dramaturgie „Valentin Nicolau”, desfășurat de revista Yorick

Luni, 28 septembrie, la ora 19.00, va avea loc prima ediție a Galei Concursului Național de Dramaturgie „Valentin Nicolau”, desfășurat de revista Yorick.

Evenimentul este organizat de Fundația EST-ETICA, cu sprijinul Ministerului Culturii și Patrimoniului Național, în parteneriat cu Editura Nemira, și va avea loc la sala nouă a Teatrului Metropolis din București (strada Mihai Eminescu, nr.89, sector 2).

În cadrul manifestării, care urmărește promovarea dramaturgiei contemporane din România, se vor da publicității rezultatele Concursului Național de Dramaturgie „Valentin Nicolau”. De asemenea, ea va cuprinde un spectacol-lectură, în regia lui Mihai Lungeanu, după piesa care va câștiga Marele Premiu. Aceasta va fi editată într-un volum publicat de Editura Nemira, partener al evenimentului.

Juriul ediției din 2015 a Concursului Național de Dramaturgie „Valentin Nicolau” este format din: Victor Ioan Frunză – regizor, George Ivașcu – actor, directorul Teatrului Metropolis din București, George Costin – actor, Monica Andronescu – critic de teatru, redactor-șef al revistei Yorick și Dana Ionescu, redactor-șef al Editurii Nemira.

Pe 15 septembrie se vor anunța 10 piese finaliste care vor intra în deliberările finale pentru acordarea a trei premii:

1. Marele Premiu „Valentin Nicolau”, în memoria dramaturgului Valentin Nicolau, în valoare de 1000 de lei.

2. Premiul Yorick, în valoare de 700 de lei.

3.Mențiunea Yorick, în valoare de 300 de lei.

Concursul Național de Dramaturgie „Valentin Nicolau” este o competiție inițiată de Revista Yorick în anul 2013, menită a sprijini și a promova dramaturgia contemporană autohtonă, a facilita drumul ei către scenă și a dezvolta un cadru de dialog pentru creatorii de teatru.

Ediția de anul acesta s-a desfășurat în perioada 1 iulie – 31 august. S-au înscris în concurs 89 de piese care nu au fost publicate în volum sau reprezentate pe vreo scenă din România. Textele participante au fost expediate nesemnate, cu un motto scurt pe pagina de titlu, care va servi drept element de identificare a autorului, tema și dimensiunile textului fiind la alegere.

Parteneri: Editura Nemira, Adevărul, Ziarul Metropolis, Dilema Veche, Radio România Cultural.

marshall_mcluhan_-_galaxia_gutenberg_scrieri_esentiale2b2-siteLectură obligatorie: Galaxia Gutenberg, de Marshall McLuhan, într-o nouă ediţie la Nemira

Carte-eveniment în colecția Epoca a editurii Nemira: Galaxia Gutenberg. Scrieri esențiale, de Marshall McLuhan apare în traducerea lui Mihai Moroiu.

Texte esențiale din studiile, articolele și scrisorile lui sunt strânse în această antologie-arhivă a unei viziuni care a prevestit viitorul. Cartea e structurată în 4 părți: Cultura ca afacere, Tiparul și revoluția electricității, McLuhan oral și Cultură și artă: figuri și motive.

Lectură obligatorie pentru toți care locuiesc în satul global din zilele noastre, Galaxia Gutenberg este ca o hartă indispensabilă pentru traseul nostru prin infinitul peisaj al comunicării. În epoca televiziunii alb-negru Marshall McLuhan a anticipat evoluția unei lumii în care trăim și comunicăm cu toții.

Judecând schimbările radicale provocate de noile mass-media, McLuhan a pornit să descopere ce anume face un mijloc de informare pentru a transforma universul spiritual al utilizatorului.

Marchall McLuhan (21.07. 1911, Edmonton – 31.12.1980, Toronto) a fost profesor la Universitatea din Toronto din 1946 până la moarte. În 1952 a devenit șef al Catedrei de Literatură engleză, iar în 1963 a fost numit directorul Centrului de Cultură și Tehnologie al aceleiași universități. Lucrările pe care le-a publicat sunt: The Mechanical Bride: Folklore of Industrial Man (1951), Understanding Media: The Extension of Man (1964), The Medium is the Massage: An Inventory of Effects (în colab. cu Quentin Fiore, 1967), From Cliché to Archetype (in colab. cu Wilfred Watson, 1970), City as Classroom (în colab. cu Kathryn Hutchon si Eric McLuhan, 1977). Singurul volum apărut în limba română până în prezent este Galaxia Gutenberg.

probe-de-empatie-leslie-jamison-colectia-narator-editura-publica-Puterea povestilor reale – Probe de empatie la Editura Publica, colecția Narator

Cum ar trebui să ne manifestăm grija unii pentru alții? Cum putem simți suferința celuilalt, mai ales când aceasta poate fi una asumată, distorsionată sau etalată cu ostentație? Este empatia un instrument prin care îi putem testa sau chiar evalua pe ceilalți?

Leslie Jamison semnează una din cele mai recente cărți din seria Narator: Probe de empatie – o colecție îndrăzneață și strălucită de subiecte dintre cele mai diverse. Pornind de la experiența ei de actor medical, când era plătită să mimeze simptome pentru care studenții la medicină trebuiau să găsească un diagnostic, eseurile lui Leslie, viscerale și edificatoare, pun niște întrebări esențiale legate de modul cel mai elementar în care înțelegem suferința celorlalți.

„Eseurile din această carte sunt despre speranță, despre speranța că, împărtășindu-ți durerea cu lumea și depunând un efort concret de a înțelege și acționa asupra durerii altora, vei fi mai împăcat cu parteneriatul straniu pe care îl negociem zilnic cu viața și cu moartea.” Cristian Lupșa, editor DoR

Pe Leslie Jamison o puteți întâlni la București în cadrul unui eveniment unic, care nu ar trebui ratat: The Power of Storytelling, din 9 și 10 octombrie 2015.

Taifun in adancuriNoutate la Editura Vremea: Taifun în adâncuri, de Lucian Ciuchiţă

Editura Vremea are plăcerea de a vă prezenta cel mai recent roman apărut în colecţia Roşu şi negru, „roman premonitoriu despre situaţia lumii, aflată în pragul unui nou război mondial”:

Taifun în adâncuri, de Lucian Ciuchiţă

„Aşa a început Lucian Ciuchiţă, în 1996, cu Oameni şi ţărmuri şi aşa a continuat, preţ de aproape două decenii: căutând, scormonind în sufletul oamenilor, încercând să decanteze albul de negru, binele de rău, eludând zonele gri, toleranţa criminală în raport de justiţia pură!

A trecut rapid de la poezia lirică la cea filozofică, de la eseul pe teme existenţiale la cazurile concrete, s-a impus în media şi, de o vreme, atacă furibund spaţiul romanesc, cu îndreptăţirea cu care orice visător zboară spre steaua sa.”

Gabriel Alexandru Ionescu
Istoric

Lucian Ciuchiţă este cunoscut internaţional în urma celebrului său proces cu Hollywood, sub învinuirea de plagiere a unui scenariu scris de el de către realizatorii filmului Escape Plan, cu Arnold Schwarzenegger şi Sylvester Stallone. Procesul este în curs.
Lucian Ciuchiţă este absolvent al Facultăţii de Cibernetică ASE Bucureşti în anul 1993, doctor în ştiinţe, scriitor, cineast, membru al Asociaţiei Dramaturgilor de Film din 1991, realizator tv în perioada 1990-2000 (TVR, Antena 1).
A beneficiat de o bursă de pregătire în Marea Britanie la Devon and Cornwall Police, în 1993.
Teza sa de doctorat are subiectul Tehnici şi metode statistice utilizate în studiul criminalităţii, 1999.
Activitatea sa în cadrul unor servicii speciale, 9 ani în poliţie şi 5 ani în SPP, a constituit o experienţă de preţ în demersul scrierii unor cărţi şi scenarii de film.

Volumul poate fi comandat pe site-ul editurii: http://edituravremea.ro/taifun–n-ad–ncuri

Călătorește la Londra prin muzică și poveste la Humanitas Kretzulescu

Luni, 14 septembrie, vom pleca în călătorie la Londra prin lecturile lui Ionuț Grama din 6 romane britanice contemporane și cântecele lui Amy Winehouse interpretate de Judy Florescu pe terasa Librăriei Humanitas Kretzulescu, Calea Victoriei nr. 45.

Nu sună foarte tentant, așa-i? Permite-mi să-ți mai dezvălui un pic din planul nostru de vacanță care nu te va sărăci, ba chiar te va îmbogăți sufletește.
Jazzulescu-14-septembrie-Kretzulescu
Cântă, povestește, călătorește este subtema evenimentului nostru, gândit și creat special pentru oamenii sensibili, avizi de frumos și bine, care rezonează cu muzica lui Amy Winehouse și literatura britanică a secolului nostru. Chiar dacă am fost sau nu la Londra, acel oraș are un mister, o atracție și o fascinație aparte asupra omului. Pentru că vrem să călătorim oricând și fără să cheltuim, am ales să vă oferim o bucățică din cultura londoneză a generației tinere dată de muzica lui Amy Winehouse și Scene din viața provincială de J. M Coetzee, Orele îndepărtate de Kate Morton, Cum trăiesc morții de Will Self, Am ceva să-ți spun de Hanif Kureishi, Adio, dar mai stau puțin de Nick Hornby și Arlington Park de Rachel Cusk.Astfel, s-a născut: Jazzulescu inspirat de Londra – Judy Florescu covers Amy Winehouse și lectură Ionuț Grama, un eveniment cu intrare liberă, la care ținuta obligatorie este zâmbetul.

Ministory: Amy Winehouse este cea mai bine vândută artistă britanică a secolului XXI, inventatoare a propriului său stil muzical, câștigătoare a 6 premii Grammy. Pe 14 septembrie Amy ar fi împlinit 31 de ani, iar fanii se vor întâlni pentru a-i sărbători geniul muzical care va a fost, este și va rămâne Amy Winehouse.

Invitatul de onoare al serii Jazzulescu inspirat de Londra este actorul Ionuț Grama, cel mai carismatic tânăr actor român, pe care îl vedem în producții de film de la Hollywood, dar și pe scenele teatrului independent din București într-unul din cele mai longevive spectacole Cui i-e frică de Virginia Woolf?. Ionuț Grama este un actor cu foarte multe capacități extra-­meserie, dacă putem spune asta. Joacă în filme hollywoodiene, are un accent impecabil în limba engleză, joacă teatru, traduce piese de teatru, dublează voci pentru filmele de animație și se ocupă și de design digital. Dintre atâtea calități,desprindem că este un artist cu acte în regulă și dacă nu lucrează în film, lucrează la studio, sau repetă la un spectacol, sau creează un banner pentru un site. Pe toate muncile sale le face cu bucurie și o dăruire ce pot fi observate în fiecare dintre proiectele sale. De fiecare dată când îl întâlnești, Ionuț Grama este un om vesel vesel cu plăcerea conversației, calități ce sunt într-­un total contrast cu personajele pe care le interpretează pe scenă sau în filme. Timpul și-­l împarte cu succes între repetiții la teatru, filmări și înregistrări la studio, traduceri de piese de teatru și grafică teatrală, iar când nu lucrează, lui Ionuț îi place să călătorească și cel mai mic prieten al său este motanul Shiro.
Vă așteptăm să pornim în călătoria muzicală și literară împreună!

Ora de aur, de Ann Leary- un nou bestseller New York Times la Humanitas Fiction

Marţi, 15 septembrie, ora 19.00, vă aşteptăm la Librăria Humanitas de la Cişmigiu pentru o întâlnire cu Irina Margareta Nistor, Ioana Bâldea Constantinescu, Iuliana Alexa şi Laura Câlţea despre romanul Ora de aur al scriitoarei americane Ann Leary, o carte devenită bestseller New York Times la scurt timp după apariţie, nominalizată la IMPAC Dublin Literary Award şi aflată în curs de ecranizare cu Meryl Streep şi Robert De Niro în rolurile principale. Dezbaterea va fi moderată de Denisa Comănescu, director general Editura Humanitas Fiction.


Apreciată pentru originalitatea, inteligenţa şi măiestria cu care a abordat, în Ora de aur,  teme delicate ca nevoia obsesivă de afecţiune sau dependenţa de alcool, Ann Leary ne propune pagini pline de suspans în care „evenimentele dramatice, superstiţiile şi poveştile de dragoste se îmbină într-un irezistibil roman“ (Redbook).
Ora de aur
Hildy Good s-a născut şi a crescut în Wendover, un orăşel pitoresc de pe Coasta de Est. De zeci de ani, este agentul imobiliar cel mai important din regiunea celebră pentru conacele vechi de pe malul oceanului, la mare căutare printre cei din lumea bună din Boston. Viaţa ei arată perfect: are două fiice, un nepot de doi ani, încheie tranzacţii de milioane de dolari, e independentă şi lipsită de griji. O faţadă care începe să se fisureze din clipa în care vinde o proprietate impozantă familiei McAllister, iar frumoasa şi misterioasa Rebecca se mută în Wendover. Între cele două femei, aparent atât de diferite, se înfiripă o prietenie care o împinge pe Hildy să-şi dezvăluie treptat slăbiciunile. Însă traumele şi defectele ei pălesc pe lângă nevoia obsesivă de afecţiune a Rebeccăi, care ameninţă să distrugă căsnicii şi vieţi. Într-un moment de cumpănă pentru Hildy, sentimentele lui Frank Getchell, un prieten din adolescenţă, se dovedesc providenţiale.


ANN LEARY (n. Lembeck) s-a născut în 1962 în Syracuse, New York. A urmat cursurile Bennington College din Vermont, absolvind în 1982 Emerson College. Aici îl cunoaşte pe actorul Denis Leary, cu care se căsătoreşte în 1989. În 2005 îi apare volumul de memorii An Innocent, A Broad, iar în 2009, romanul Outtakes From a Marriage. Scrie texte de ficţiune şi nonficţiune pentru publicaţii literare și reviste culturale și este prezentatoare a emisiunii de radio Hash Hags a postului NPR. În 2013, vede lumina tiparului romanul Ora de aur (The Good House), care devine imediat bestseller New York Times. În 2015, romanul este nominalizat la IMPAC Dublin Literary Award.

Ann Leary

Articole similare

Bestsellerurile Humanitas la Bookfest 2015

Jovi Ene

Noutăți săptămânale Netflix: The Crown, Disenchantment, Murder Mystery, Dark

Jovi Ene

Triplă lansare de carte la Câmpina, la Prăjitoria cu povești, pe 14 aprilie. Autor: Ciprian Măceșaru

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult