Stiri

Câteva știri din lumea culturală românească (7 – 13 noiembrie 2016)

ernu-si-banditiiȘtirile săptămânii: ERNU & Friends despre Bandiţii; Școala de Duminica – toamna 2016 – la UNATC; Scriitorul Julian Barnes de vorbă cu realizatorul TV Cătălin Ștefănescu, luni, 28 noiembrie; Expoziţia Emanoil Lacu – călător român prin lume, la Biblioteca Națională a României; Trado, de Svetlana Cârstean și Athena Farrokhzad, se lansează la București, Sibiu și Brașov; Compania de Librării Bucureşti, un nou record: Locul I în Topul Național al Firmelor, ediția XXIII, la categoria „Comerț”; Luminița Saviuc va fi prezentă la lansarea cărții sale în România; Cărțile Editurii Vellant finaliste la „Cele mai frumoase cărți”, ediția 2016; O nouă serie de autor Agatha Christie la Editura Litera; “Jamila Cuisine” devine carte de rețete la Curtea Veche Publishing; Istoria mai putin cunoscută a sașilor din Transilvania readusă la viață la Gaudeamus 2016.

ERNU & Friends despre Bandiţii

Luni, 14 noiembrie, de la ora 18:00, la Clubul Ţăranului (Intrarea Monetăriei, Șos. Pavel Dimitrievici Kiseleff 3), din Bucureşti, Editura Polirom vă invită la o seară specială –  ERNU & Friends – cu prilejul apariţiei volumului Bandiţii, al doilea din Mica trilogie a marginalilor, publicat în colecţia „Ego-grafii”, disponibil în curînd şi în ediţie digitală.

Cartofi în mundir, tarankă, cifir & Veche muzică banditească live

Invitat special: Ovidiu Niculescu (voce & chitară)

Expoziţie desen: Laurenţiu Midvichi

Lectură: prietenii

Volumul Bandiţii este al doilea din Mica trilogie a marginalilor, în care a mai apărut Sectanţii şi urmează să apară Izgoi-Jidî.

Un băiat din Bugeac, crescut şi educat de o familie exemplară de sectanţi, descoperă o lume cu totul diferită de orice văzuse pînă atunci: altă etică, alte valori şi alte reguli. Iar oamenii ei arată, se îmbracă, vorbesc, gîndesc, acţionează şi cîntă altfel. Aceasta e „împărăţia hoţilor” – oameni tatuaţi straniu, care au ales să-şi construiască o societate proprie, nesupusă instituţiilor oficiale, şi pentru care normalitatea e strict interzisă. Chiar şi sectanţii îi consideră „îngeri căzuţi”. Iar dacă nu pot fi salvaţi, sînt aruncaţi în puşcării, unde ar trebui să fie reeducaţi. Însă pentru ei închisoarea înseamnă „acasă”, ba chiar este necesară dacă vrei să devii bandit. Tînărul din Bugeac e atras de aceşti marginali după ce, întîmplător, se împrieteneşte cu un hoţ faimos, cu rang înalt, din Odessa, iar acesta devine un adevărat maestru pentru el. Astfel pătrunde într-o lume necunoscută şi inaccesibilă şi descoperă tainele unei comunităţi pline de contrabandişti şi tîlhari, hoţi de buzunare şi prostituate, asasini şi cerşetori, ce îşi pun totuşi gaj viaţa pentru respectarea unui cod al onoarei. Bandiţii dezvăluie „în negativ” faţa ascunsă, fascinantă a proscrişilor şi felul în care e văzut raiul de către cei ce trăiesc în infern.

Vasile Ernu s-a născut în URSS în 1971. A fost redactor fondator al revistei Philosophy & Stuff şi redactor asociat al revistei Idea artă + societate. În ultimii ani a avut rubrici de opinie în România liberă, HotNews, Timpul şi Adevărul, precum şi rubrici permanente în revistele Noua literatură, Suplimentul de cultură şi Observator cultural. A debutat cu volumul Născut în URSS (2006, 2007, 2010, 2013), nominalizat la numeroase premii şi distins cu Premiul pentru debut al României literare şi cu Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România. A mai publicat: Ultimii eretici ai Imperiului (2009); Ceea ce ne desparte (în colab., 2010); Intelighenţia rusă azi (2012); Sînt un om de stînga (2013); Sectanţii (2015); Intelighenţia basarabeană azi (2016). A coordonat: Iluzia anticomunismului (în colab., 2008), Ucraina live (în colab., 2014) şi Republica Moldova la 25 de ani (în colab., 2016). Este unul dintre fondatorii şi coordonatorii proiectului www.criticatac.ro. Mai multe detalii pe www.ernu.ro.

Volumul va fi lansat în cadrul celei de-a XXIII-a ediţii a Tîrgului Internaţional Gaudeamus – Carte de învăţătură 2016, sîmbătă, 19 noiembrie, de la ora 15:30, la standul editurii. Invitaţi, alături de autor: Eugen Istodor, Bogdan-Alexandru Stănescu.

afis-unatc-scoala-de-duminica-toamna-2016Școala de Duminica – toamna 2016

Începând cu 20 noiembrie 2016, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică ”I.L.Caragiale” București, își redeschide porțile nu doar pentru studenți. Pentru al șaptelea an consecutiv, Școala de Duminică demarează cu o nouă sesiune de cursuri într-un nou format intensiv numit UNATC Alternativ. Profesori ai universității cu cea mai veche tradiție din țară în domeniile teatru și cinematografie, îi așteaptă pe toți cei pasionați de aceste două specializări să își îmbunătățească și exerseze calitățile într-un mediu profesionist, cu valoare recunoscută.

Față de anii trecuți, noul program UNATC Alternativ este centrat pe cursuri intensive, mai eficiente din punct de vedere al timpului dar și mai bogate în ceea ce privește conținutul. Noul concept este dedicat omului modern care are nevoie să beneficieze de maximul de cunoștințe și de experiență aplicată, într-un format concentrat. În acest sens, am reorganizat Școala de Duminică în UNATC Alternativ, din dorința de a oferi un program de educație nonformală mai eficient calitativ dar și cantitativ.

În noua formulă. Școala de Duminică presupune în continuare un format de 10 cursuri, dar acestea sunt organizate în 5 duminici, cu excepţia ACTORIE PENTRU TINERI 12 – 18 ANI unde programul celor 10 cursuri se vor ţine in 5 sau 7 duminici, în funcţie de înţelegerea profesoarei cu părinţii.

Cursurile din sesiunea toamna 2016 sunt:

1. ACTORIE – Conf. univ. dr. Mircea Gheorghiu şi Asist. univ. dr. Mihai Brătilă
2. ACTORIE PENTRU TINERI (12 – 18 ANI). WORKSHOP INTENSIV – Lect. univ. dr. Dana Rotaru
3. REGIE DE FILM ȘI TELEVIZIUNE – POETICI CINEMATOGRAFICE – Prof.univ.dr. Laurențiu Damian
4. EDUCAŢIA ŞI EXPRESIA VORBIRII. TEHNICI DE COMUNICARE – Lect. univ. dr. Viorica Vatamanu
5. ACTORIE DE FILM – Lect. univ. dr. Florin Kevorkian
6. SCENOGRAFIA ŞI ARTA COSTUMULUI – Conf. univ. dr. Adriana Raicu
7. DANS CONTEMPORAN SI EXPRESIVITATE CORPORALĂ – Lect. univ. dr. Lorette Enache
8. FOTOGRAFIE ȘI ELEMENTE DE LIMBAJ VIZUAL – Lect. univ. dr. Dragoș Popescu
9. PRELUCRAREA FOTOGRAFIEI DIGITALE – Conf. univ. dr. Marius Nedelcu
10. PRINCIPII FUNDAMENTALE IN ELABORAREA SCENARULUI CINEMATOGRAFIC

La finalul cursului fiecare participant va obţine un atestat de absolvire eliberat de UNATC.

Școala de Duminică este un proiect educativ destinat tuturor categoriilor de vîrstă, indiferent de pregătirea profesională, girat de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică ’’I.L.Caragiale’’, ce oferă un cadru profesionist de pregătire teoretică şi practică celor care vor să dobândească noţiuni elementare şi practici avansate în domenii în care, astăzi, se investeşte extrem de puţin în învăţămîntul românesc.

Șoala de Duminică îşi propune să implementeze un model educaţional bazat pe câteva noţiuni de bază: accesul la cultură şi la noţiuni fundamentale din domeniile de referinţă teatru şi film, promovarea unor cursuri concepute interactiv,  diseminarea informaţiilor de specialitate şi formarea unui mod de a gândi teatral şi cinematografic.

Mai multe detalii despre structura fiecărui curs, taxe de participare, reduceri şi descrierea temelor pentru cele 5 întâlniri, puteţi găsi pe site-ul nostru: www.scoaladeduminica.unatc.ro Înscrierile se fac până pe data de 19 noiembrie 2016, trimiţând pe adresa de mail scoaladeduminica@yahoo.com o copie după CI (pentru copiii sub 14 ani, copie după certificatul de naştere al acestuia şi CI unuia din părinţi) şi opţiunea pentru cursul ales sau: la sediul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică ”I.L.Caragiale” (etajul 1, stânga , al doilea birou), de luni până vineri, între orele 11:00 și 16:00 (acte necesare: copie carte de identitate).

600p400-15Scriitorul Julian Barnes de vorbă cu realizatorul TV Cătălin Ștefănescu, luni, 28 noiembrie

Cel mai recent roman al lui Julian Barnes, Zgomotul timpului ajunge în librăriile din toată țara. Cartea se va lansa în cadrul Gaudeamus, la standul editurii Nemira, sâmbătă, 19 noiembrie, de la ora 13.00.

Un eveniment special dedicat autorului britanic și romanului are loc luni, 28 noiembrie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu. Julian Barnes va sta de vorbă cu realizatorul TV Cătălin Ștefănescu prin FaceTime. 

Accesul la eveniment este gratuit dar se face pe baza unei rezervări prealabile prin eventbook.ro.

Zgomotul timpului – o biografie ficțională – se concentrează pe viața compozitorului Dmitri Șostacovici, care se află în postura ingrată a celor mai mulți dintre intelectualii și artiștii din blocul sovietic: aceea de a colabora cu un regim opresiv sau de a fi o victimă a lui. Proza lui Barnes îmbină detaliile biografice cotidiene cu situații și observații care ridică probleme universale: raportul artă-putere politică, limitele curajului în fața opresiunii sau exigențele morale uneori fatal de mari.

Julian Barnes prezintă cu lumini și umbre destinul unui mare muzician, dar și drumul parcurs de Uniunea Sovietică, într-o strălucită explorare a sensului și a locului artei în societate. Este anul 1935 și tânărul compozitor Șostacovici se teme pentru viața sa, căci Stalin e brusc interesat de muzica lui. Artistul e sigur că va sfârși în Siberia și privește în urmă la propria viață. Totuși, are noroc și nu devine o victimă. Însă prețul e mare: capitularea în fața regimului.

„O ambițioasă alegorie orwelliană despre dificultățile întâmpinate de artiști în societățile totalitare și o parabolă kafkiană despre eforturile unui om fricos de a se lupta cu o realitate suprarealistă.“ The New York Times

Julian Barnes s-a născut în Leicester, Anglia, în 1946. A studiat la City of London School între 1957 și 1964, apoi la Magdalen College, Oxford, absolvind (cu onoruri) în 1968 secţia de limbi moderne. După încheierea studiilor, a lucrat ca lexicograf pentru Oxford English Dictionary timp de trei ani. Din 1977, a devenit redactor literar și a semnat recenzii în New Statesmen și New Review. Între 1979 și 1986 a realizat cronici de televiziune, mai întâi pentru New Statesmen și apoi pentru Observer. Opera lui Julian Barnes numără peste cincisprezece volume de proză și eseuri, cariera sa literară fiind încunu­nată de numeroase premii și distincţii: Somerset Maugham Award pentru Metroland (1981), Geoffrey Faber Memorial Prize (1985), Prix Médicis pentru Papagalul lui Flaubert (1986), E.M. Forster Award (decernat de American Academy and Institute of Arts and Letters, 1986), Gutenberg Prize (1987), Grinzane Cavour Prize (1988), Prix Femina pentru Trois (1992). A fost de trei ori finalist la Booker Prize: în 1984 pentru Papagalul lui Flaubert, în 1998 pentru Anglia, Anglia și în 2005 pentru Arthur & George. Statul francez i-a acordat în 1988 titlul de Chevalier des Arts et des Lettres, în 1995 a fost numit Officier de l’Ordre des Arts et des Lettres, iar în 2004 a primit titlul de Commandeur de l’Ordre des Arts et des Lettres. De asemenea, în 1993 Fundaţia FVS i‑a acordat Shakespeare Prize, iar în 2004 a fost recompensat cu Premiul Statului Austriac pentru Literatură Europeană. În prezent locuiește la Londra. În 2011, i-a fost decernat Man Booker Prize pentru romanul Sentimentul unui sfârșit (Editura Nemira, 2013).

image001Expoziţia Emanoil Lacu – călător român prin lume, la Biblioteca Națională a României

Joi, 10 noiembrie 2016, ora 14.00, la Biblioteca Naţională a României (Puțul cu apă rece, mezanin) se va deschide expoziţia Emanoil Lacu – călător român prin lume, expoziţie care îşi propune să aducă în actualitate personalitatea lui Emanoil Lacu, temerarul călător român care, la sfârşitul secolului XIX – începutul secolului XX, întreprinde o serie de călătorii în Europa, Asia Centrală, Africa, Orientul Apropiat.

Din Arhiva Istorică – Colecţiile Speciale ale Bibliotecii Naționale a României au fost selectate imagini cu cele mai impresionante momente din călătoriile lui Emanoil Lacu: fotografii, cărţi poştale, notiţe, ştampile ale unor instituţii, extrase din jurnale. Documentele incluse în expoziţie acoperă perioada cuprinsă între iunie 1909 – mai 1911, ele reprezentând imagini ale locurilor, ale persoanelor întâlnite în drumul călătorului român, trecând prin teritorii ale străvechilor civilizaţii: Peninsula Arabică, ţărmul asiatic al Mării Roşii, Mesopotamia, legendarul Regat Aksum din Etiopia, Cornul Africii, antica Colhida de pe ţărmul caucazian al Mării Negre, Armenia, Azerbaidjan.

Informațiile pe care ni le transmite Emanoil Lacu sunt cu atât mai preţioase cu cât aduc o mulţime de detalii referitoare la lumea demult apusă pentru noi, reprezentând o realitate din perioada premergătoare declanşării Primei Mari Conflagraţii Mondiale, care va redesena definitiv harta politică a lumii.                                                      

La vernisaj vor vorbi: prof. univ. dr. Marin Marian-Bălaşa – Institutul de Etnografie și Folclor „Constantin Brăiloiu”; prof. univ. dr. Anca Irina Ionescu – Universitatea Bucureşti, Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine; prof. dr. Nicolae Scurtu, istoric literar – Uniunea Scriitorilor Români şi Arhimandrit asist. univ. dr. Chiril Lovin.

Curator: Elena Cojuhari – Arhiva Istorică, Colecţii Speciale.

Expoziţia Emanoil Lacu – călător român prin lume poate fi văzută la Biblioteca Naţională (Puțul cu apă rece, mezanin) în perioada 10 noiembrie 2016 – 31 ianuarie 2017. Intrarea este liberă.

Născut la Răşinari, judeţul Sibiu în anul 1875, într-o familie modestă, Emanoil Lacu călătoreşte în Europa, Asia Centrală, Africa, Orientul Apropiat. În luna septembrie 1899 face un pelerinaj la Muntele Athos şi un al doilea la Ierusalim, Palestina, între anii 1902-1903, unde obţine o diplomă de pelerin.

Lista călătoriilor pe care le-a iniţiat şi efectuat Emanoil Lacu este destul de lungă, el ajungând în Asia Centrală, Caucaz, Africa, Orientul Mijlociu, Europa Centrală, cea de Sud şi de Sud-Est: Serbia (1905); Italia (1905-1906); Muntenegru (1905); Imperiul Otoman (câteva călătorii); Austria (1905); Bosnia şi Herţegovina (1905); Persia (Iran) – între 1913 şi 1915; Samos (1906); Creta (1906); Egipt şi Yemen (1909); Bulgaria – mai multe călătorii; Abisinia, Mesopotamia, Lazistan, Armenia de Nord (între 1909 şi 1911); Palestina – între 1902 şi 1903).

Cea mai mare parte a drumului o parcurge pe jos, doar ocazional folosind alte mijloace de transport: vapor, tren, pentru a traversa acele spaţii  care nu putea fi parcurse pe jos. În timpul călătoriilor, ţine jurnale în care notează impresii inedite despre oameni, locuri  și obiceiuri. Cu aceste ocazii, adună urări, fotografii, cărţi poştale primite din partea locurilor şi a autorităţilor;  el însuşi vizitează diferite personalităţi locale şi instituţii, devenind un mesager al lumii româneşti. Pledează pentru umanism, sperând că, la finalul călătoriilor sale, toate aceste documente vor apărea într-o carte.

Pentru eforturile sale deosebite Emanoil Lacu este primit la curtea celebrului împărat Menelik al II-lea al Etiopiei şi decorat cu cele mai înalte distincţii ale statului: „Crucea Africii” şi „Steaua lui Solomon”.

Emanoil Lacu a păşit în altă lume în anul 1929, pentru a călători într-un univers după care a tânjit o viaţă, lăsând de explorat, celor rămaşi şi generaţiilor viitoare, o moştenire extrem de frumoasă.

600p400-1TRADO, de Svetlana Cârstean și Athena Farrokhzad, se lansează la București, Sibiu și Brașov

TRADO, cartea scrisă de Svetlana Cârstean și Athena Farrokhzad, publicată în Suedia la începutul anului, apare la editura Nemira și se lansează în cadrul unui turneu cu cele două autoare.

Turneul de lansare începe la București, miercuri 23 noiembrie, de la 19.30 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu și continuă la Sibiu, joi 24 noiembrie, de la 18.00, la Librăria Erasmus și Brașov, vineri 25 noiembrie, de la 18.00, la librăria Okian, apoi din nou la București, în cadrul Institutului Blecher sâmbătă, 26 noiembrie, de la 19.30, la Tramvaiul 26. Turneul este sprijinit de Ambasada Suediei în România.

Volumul Trado a fost lansat în Suedia în aprilie 2016, în cadrul unui turneu de nouă zile, de-a lungul căruia autoarele, Athena Farrokhzad și Svetlana Cârstean au susținut zece lecturi publice și dezbateri, în Stockholm, Umeå, Uppsala, Göteborg și Malmö. Cartea a beneficiat de zeci de cronici, iar turneul a fost însoțit de apariții la televiziunea națională și la radioul suedez. S-a spus că este o carte revoluționară, care schimbă paradigma.

Trado este o carte sub formă de triptic, ce include în interior trei cărți diferite: cartea de poeme a Athenei Farrokhzad, cartea de poeme a Svetlanei Cârstean, care include și câteva texte din volumul Gravitație, precum și o a treia carte, eseul comun despre trădare, traducere, scris și iubire.

Athena Farrokhzad și Svetlana Cârstean s-au întâlnit în aprilie 2012, la Biskops Arnö, în cadrul unui atelier de traducere de poezie, organizat de către ICR Stockholm, Și-au tradus apoi reciproc cărțile de debut, Vitsvit și Floarea de menghină, traduceri care au fost publicate în România, respectiv în Suedia, în 2013.

Trado e o carte deschizătoare de drumuri. Prin ea e anulată, o dată pentru totdeauna, imaginea romantică a poetului ca eu suveran și a poeziei ca îndeletnicire solitară. În sfârsit e confirmată evidența – aceea că nu putem citi și scrie unii fără alții. Trado reprezintă o schimbare de paradigmă. Și e firesc! În centrul sistemului solar al literaturii nu există un eu poetic individual, ci doar textul! În mod paradoxal, doar așa își poate găsi locul vocea personală a poetului: vocea e efectul poemului, nu originea lui. În Trado se aud multe voci personale, aparținându-le atât autoarelor, cât și altor scriitori citați. Voci care formulează, fiecare în felul ei, paradoxurile scrisului, ale traducerii și ale vieții: « Traducerea începe cu dorinta de a distruge. Textul tradus e un corp cu cicatrici ascunse. » Detronarea eului poetic individual are loc aici nu printr-un manifest despre cum ar trebui să fie poezia sau prin aplicarea unei ambiții programatice de a « scrie împreună ». Trado e un sistem de texte în care cititorul se poate orienta liber între trei cărți identice ca formă: una semnată de Athena Farrokhzad, alta de Svetlana Cârstean, o a treia scrisă de amândouă. E imposibil de spus cine deține proprietatea asupra textului. Cele care l-au scris? Eu, care-l citesc? Mai curând e vorba de o întâmplare la care participăm cu toții.”  (Maria Küchen, Sydsvenskan, 19 aprilie 2016)

Athena Farrokhzad (născută în 1983) este poetă, critic literar, autoare de piese de teatru și traducătoare. Predă cursuri de scriere creativă. Cartea sa de debut, Vitsvit, a apărut în 2013 la editura suedeză Albert Bonnier, iar traducerea în limba română, realizată de Svetlana Cârstean,  a fost publicată în noiembrie 2013, la editura Pandora M, sub titlul Albdinalb. Vitsvit a fost tradusă în numeroase limbi și a fost pusă în scenă de către regizoarea Farnaz Arbabi. În aprilie 2016, volumul Trado, scris împreună cu Svetlana Cârstean, a fost lansat în Suedia, de către editura Albert Bonnier în colaborare cu editura Rámus.

Svetlana Cârstean (născută în 1969) este poetă și traducătoare. Svetlana Cârstean a debutat în 1994, în cadrul volumului colectiv Tablou de familie, alături de T. O. Bobe, Răzvan Rădulescu, Mihai Ignat, Sorin Gherguț și  Cezar Paul-Bădescu. Volumul de debut individual, Floarea de menghină, a apărut în 2008, iar în 2013 a fost publicat în Suedia la editura Rámus, în traducerea poetei suedeze Athena Farrokhzad. Poemele sale au fost traduse în numeroase limbi. A lansat în 2015 volumul Gravitație, la Editura Trei. În aprilie 2016, volumul Trado, scris împreună cu Athena Farrokhzad, a fost lansat în Suedia, de către editura Albert Bonnier în colaborare cu editura Rámus.

Compania de Librării Bucureşti, un nou record: Locul I în Topul Național al Firmelor, ediția XXIII, la categoria „Comerț”

În seara aceasta, 10 noiembrie, Compania de Librării București va primi din partea Camerei de Comerț și Industrie a României diploma care certifică clasarea celui mai vechi lanț de librării din România pe Locul I în Topul Național al Firmelor, ediția a XXIII, la categoria „Comerț”.

Evenimentul va avea loc la Romexpo și va premia cele mai performante companii din 6 domenii de activitate – industrie, servicii, comerț și turism, cercetare-dezvoltare și high-tech, agricultură, silvicultură și pescuit și construcții.

„Premiem performanța economică, spiritual antreprenorial, curajul de a inova și de a investi în inovare, comportamentul etic în afaceri”, a declarat Mihai Daraban, Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României.

clb_topul_national_al_firmelor

Topul Național al Firmelor, realizat de Camera de Comerț și Industrie a României, este singurul clasament al companiilor care se supune rigorilor legii și unei metodologii complexe, implementate unitar de Sistemul Camerelor de Comerț și Industrie din țara noastră. Topul analizează indicatori precum cifra de afaceri netă, profitul din exploatare, rata profitului din exploatare, eficiența utilizării resurselor umane și eficiența utilizării capitalului angajat.

„Suntem cunoscuți la nivel național drept cel mai vechi lanț de librării fondat înainte de 1989. De-a lungul vremii, am parcurs tot soiul de episoade. Unele mai plăcute, altele mai puțin plăcute care, însă, nu au făcut altceva decât să ne ambiționeze. Această ambiție, dublată de dragostea pentru meseria de librar, ne-a adus astăzi în fața acestei performanțe, care ne onorează și ne dă puterea de a continua să îi deservim cu dăruire pe cititorii din cele șase sectoare ale Bucureștiului, și nu numai”, a mărturisit Marieta Seba, Managerul General al Companiei de Librării București.

Compania de Librării București (CLB) este cea mai importantă rețea de librării fondată înainte de 1989: în prezent, numără 45 de librării, răspândite unitar în toate cele 6 sectoare ale capitalei. De curând, CLB a fost recompensată cu Locul I în topul firmelor din București, categoria „Comerț”, un eveniment organizat de Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București.

Luminița Saviuc va fi prezentă la lansarea cărții sale în România

„15 lucruri la care trebuie să renunți pentru a fi fericit” devenit cel mai viral articol de pe internet, cu peste 1.3 milioane de distribuiri, a ajuns punctul de plecare al cărții cu același titlu, ce va fi lansat la Editura Litera, în prezența autoarei.

Evenimentul are loc la Târgul de carte Gaudeamus, la standul Editurii Litera, Pavilionul Central, Romexpo, vineri, 18 noiembrie, de la ora 17.30.

Luminița Saviuc va participa la lansarea cărții și la o discuție inspirațională cu cititorii, alături de invitații săi: Mirela Vașadi, prezentator și realizator TV, Mirela Retegan, antreprenor și blogger, Liana Stanciu, realizator radio și TV.

Luminița Saviuc este autoarea binecunoscutului blog PurposeFairy, o resursă online de dezvoltare personală, menită să ne ajute să ne descoperim și să devenim cele mai bune versiuni ale noastre. Născută și crescută în România, Luminița a trăit în multe alte țări din lume, angajându-se într-o călătorie de căutare a Sinelui și a Sufletului. Prin tot ceea ce este și prin tot ce face, Luminița își continuă munca de răspândire a luminii în lume. Scrie, conferențiază și creează noi căi de a-și împărtăși mesajul ei înălțător de automotivare.

invitatie-lansare-carte-luminita-saviuc

„15 lucruri la care trebuie să renunți pentru a fi fericit”, ghidul motivațional pentru a descoperi bucuria fără efort, o carte plină de sensibilitate ce ne învață pe noi, cititorii, cum să renunțăm la acele obiceiuri negative și contraproductive care ne împiedică să ajungem la fericirea adevărată și să trăim  o viață împlinită. Lecțiile includ:

  • Renunțarea la trecut
  • Renunțarea la convingerile limitative
  • Renunțarea la învinovățirea celor din jur
  • Renunțarea la nevoia de a avea întotdeauna dreptate
  • Renunțarea la etichete
  • Renunțarea la atașamentul bolnăvicios

Simplă, dar plină de înțelepciune și modelată de călătoria personală inspiratoare a autoarei,  această carte ne oferă o soluție reconfortantă în ceea ce privește sfaturile despre fericire: fă un pas în spate, acordă-ți timpul necesar pentru a reflecta asupra situației de fapt, și, mai apoi, renunță la acele obiceiuri care stau în calea fericirii tale.

„Vă încurajez să aprofundați cele 15 lucruri la care trebuie să renunțăm pentru a fi fericiți și să ne lăsăm inspirați de lecțiile dure pe care le-a învățat cineva care a reușit să-și schimbe viața, să renunțe la trecut și să se vindece, pentru a putea sonda adevărul ultim – acela de a trăi în deplinătatea potenţialului său uman şi de a inspira vieţile multor altora.” Vishen Lakhiani, fondator și director general al companiei Mindvalley

Cartea „15 lucruri la care să renunți pentru a fi fericit” va fi disponibilă în imprintul Introspectiv la prețul de 24.9 lei, și în promoții speciale în cadrul Târgului de carte Gaudeamus.

Introspectiv este un imprint Litera care reunește cele mai relevante cărți de spiritualitate, psihologie și dezvoltare personală.

Vă așteptăm vineri, 18 noiembrie, de la ora 17.30, la standul Editurii Litera, Pavilionul Central – Romexpo să facem cunoștință cu autoarea Luminița Saviuc.

Aici vă vom ține la curent cu detalii despre vizita Luminiței Saviuc în România.

cum-iubimCărțile Editurii Vellant finaliste la „Cele mai frumoase cărți”, ediția 2016

Pe 10 noiembrie 2016, la MNAC, odată cu vernisajul noului sezon expozițional, s-a deschis și expoziția „Cele mai frumoase cărți din Romania, ediția 2016”, prezentând aproape 50 de titluri nominalizate.

La această ediție, Editura Vellant are nominalizate nu mai puțin de 5 titluri:

Ştefan Bertalan. Emigrarea Interioară / Inner Emigration de Erwin Kessler şi grafică de Gabriel Nicula (© MARe & Editura Vellant, 2016);

Turb@, un comic book despre iepuri care se „droghează” cu cărbune şi devin isterici, desenată în cărbune de Ioana Truşcă după un story de Justin Baroncea şi montată graphic de Radu Manelici (© Editura Vellant, 2016);

Cum iubim, o antologie coordonată de Genevieve Fieraru. 32 de autori scriu despre („ce e frumos, deștept și cool să spui despre”) iubire într-un volum ce reuneşte proza scurtă, poezia şi eseul, asamblate sau bine temperate grafic între aceleaşi coperte abstract-pasionale de către Radu Manelici (© Editura Vellant, 2016);

Poveşti din Calendar de Iulia Iordan – text, Veronica Neacşu – ilustraţie, Ana Ciubotariu – DTP (© Editura Vellant, 2015);

RO_Archive. O arhivă a României în tranziție (© UNAarte, 2015, în parteneriat cu / promovată de Editura Vellant)

A treia fata BTO nouă serie de autor Agatha Christie la Editura Litera

Cel mai vândut scriitor al tuturor timpurilor va putea fi citit într-o nouă serie de autor marca Litera. “A treia fată”, „Cei patru mari” și „Ultimele cazuri ale lui Miss Marple” sunt primele trei titluri ce vor fi disponibile pentru cititori. Până la sfârșitul anului, noi titluri sub semnătura Reginei Crimei vor îmbogăți colecția.

Cu această ocazie s-a lansat și prima pagină de Facebook din România dedicată fanilor Agathei Christie – Agatha Christie Fan Club România. Invităm aici cititorii pentru cele mai noi informații despre lansări editoriale, fragmente în avanpremieră, citate și fotografii interesante, recenzii de carte, evenimente dedicate, concursuri și multe alte surprize.

Colecția de ficțiune Litera cuprinde deja 16 titluri reprezentative ale autoarei, acestea regăsindu-se individual sau la pachet în oferta editurii: O supradoză de moarte (Hercule Poirot), Moarte printre nori (Hercule Poirot), Crima din Orient Express (Hercule Poirot), Cu cărțile pe față (Hercule Poirot), Tragedie în trei acte (Hercule Poirot), Oglinda spartă (Miss Marple), Asasinarea lui Roger Akroyd (Hercule Poirot), Petrecerea de Halloween (Hercule Poirot), Ceasul rău pe strada Hickory (Hercule Poirot), Un buzunar plin cu secară (Miss Marple), Primele cazuri ale lui Poirot (Hercule Poirot), Moartea vine ca un sfârșit, Trenul din Paddington (Miss Marple), La Hotelul Bertram (Miss Marple), Calul Bălan, Cortina. Ultimul caz al lui Poirot.

Ultimele cazuri BTA treia fată”

Trei fete singure împart un apartament în Londra. Prima este secretară, a doua lucrează la o galerie de artă, iar a treia, care vine la Hercule Poirot pentru a-i cere ajutorul, mărturisește că a comis o crimă, apoi dispare înainte de a-i da acestuia mai multe detalii. Deși există informații despre un foc de revolver, un cuțit și urme de sânge, va fi necesară o investigație a lui Poirot și a prietenei sale Ariadne Oliver pentru a stabili dacă a treia fată este vinovată, inocentă ori și-a pierdut mințile…

„Ultimele cazuri ale lui Miss Marple”

Un necunoscut moare, împușcat, într-o biserică. Un bătrân face o glumă în testament. Un fost bijutier este acuzat de uciderea soției sale, iar singurul lui alibi este Miss Marple. O îngrijitoare nebună aruncă un blestem asupra unei tinere care moare într-un accident de călărie. O menajeră este pe nedrept bănuită de furt. Un bărbat e învinuit că și-ar fi înjunghiat soția. O ingenioasă punere în scenă îi pune în încurcătură pe cei care încearcă să-l descopere pe asasinul unei moștenitoare excentrice. Miss Marple s-a întors și are nevoie de toate abilitățile sale de deducție pentru a soluționa ultimele sale cazuri.

Cei patru mari BT„Cei patru mari”

Hercule Poirot pare că și-a găsit în sfârșit un adversar pe măsură: un cartel criminal cu puteri nelimitate, decis să cucerească întreaga lume. Atunci când un musafir neașteptat îi vorbește, înainte de a muri, despre „cei patru mari“, Poirot nici nu bănuiește că acesta este începutul unei lupte ce îl va pune în pericol de moarte pe prietenul său  Hastings și chiar pe el însuși. O înmormântare neașteptată, un frate geamăn despre care nu s-a mai pomenit și o veche prietenă a lui Poirot vor provoca o răsturnare spectaculoasă de situație…

Agatha Christie este cunoscută în întreaga lume drept „Regina crimei“. A scris 80 de romane polițiste și volume de povestiri, 19 piese de teatru și șase romane publicate sub pseudonimul Mary Westmacott.

Hercule Poirot, cel mai celebru detectiv din romanele polițiste creat de la Sherlock Holmes, apare încă din primul roman al Agathei Christie. Poirot și un alt detectiv imaginat de scriitoare, Miss Marple, au devenit faimoși la nivel mondial și au făcut subiectul multor filme realizate pentru marele și micul ecran.

Agatha Christie a mai scris nonficţiune, o autobiografie, dar și povestiri amuzante despre numeroasele expediţii în care a participat alături de soţul ei, arheologul sir Max Mallowan. A murit în 1976.

jamila-mock-up-01“Jamila Cuisine” devine carte de rețete la Curtea Veche Publishing

Curtea Veche Publishing pregătește una dintre cele mai așteptate cărți de bucate ale toamnei. Începând de astăzi, volumul “Jamila Cuisine”, semnat de Geanina Staicu-Avram, este disponibil pentru precomandă cu autograful autoarei până pe 21 noiembrie exclusiv pe site-ul editurii, www.curteaveche.ro. Cartea va fi lansată oficial printr-un eveniment în cadrul târgului de carte Gaudeamus.

Geanina Staicu-Avram, cunoscută drept Jamila pentru fanii ei de pe YouTube, a reușit să adune în ultimii ani peste 92 de milioane de vizualizări ale videoclipurilor în care prezintă modul de preparare al unora dintre cele mai gustoase rețete, devenite surse de inspirație pentru milioane de pasionați de gătit din țară și din străinătate. Jamila a câștigat în septembrie 2016 premiul “Online Personality of the Year”  în cadrul festivalului anual de social media Webstock.

Cartea, bogat ilustrată cu fotografii sugestive, cuprinde cele mai apreciate rețete ale Jamilei, la care se adaugă o rețetă-surpriză pentru fanii ei.

Povestea proiectului Jamila Cuisine a început în anul 2012 cu numeroase rețete prezentate sub forma unor videoclipuri, iar până în 2016 a devenit unul dintre cele mai îndrăgite și mai urmărite proiecte culinare. Autoarea ne povestește despre ce reprezintă acest volum: „Cartea de față reprezintă pentru noi un vis împlinit. Ne-am dorit să vă putem oferi o variantă tipărită a celor mai apreciate rețete și, firește, suntem extrem de bucuroși că am izbutit. Ce puteți găsi în această carte? În primul rând, rețete savuroase, ușor de pus în practică și pe gustul tuturor. Nu sunt preparate culinare făcute după un rețetar strict, nici creațiile unui bucătar renumit. Sunt rețete ce pot fi gătite de oricine, rețetele mamelor și ale bunicelor noastre, rețete demne de a fi cunoscute de toată lumea și, nu în ultimul rând, rețete care să adune în jurul mesei întreaga familie. ”

(Geanina Staicu-Avram)

Jamila Cuisine înseamnă o multitudine de rețete culinare video, realizate cu multă pasiune, dăruire și o dragoste nemăsurată pentru arta culinară. O rețetă Jamila Cuisine presupune foarte multă muncă, cu 6 – 12 ore de filmări, plus alte 12 – 16 ore de montaj și editare. Aceste rețete video vor fi acum puse sub forma unui volum culinar, în care vom găsi cele mai iubite rețete.

pe-urmele-sasilorIstoria mai putin cunoscută a sașilor din Transilvania readusă la viață la Gaudeamus 2016

Curtea Veche Publishing si Fundatia Michael Schmidt au plăcerea de a anunța lansarea a trei proiecte unice dedicate mostenirii sasilor in Transilvania:  cartile  Ruxandrei Hurezean „Criț. Istoria, poveștile și viața unui sat de sași” și „Povestea sașilor din Transilvania. Spusă chiar de ei” si setul de cărți poștale „Pe urmele sașilor” care contine fotografii exceptionale din Tara Ovazului – Haferland, realizate Barna Némethi.

Evenimentul va avea loc în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus 2016 – carte de învățătură, vineri, 18 noiembrie, ora 17.30, la standul Curtea Veche Publishing, Romexpo, Pavilionul Central.

La eveniment vor participa Ruxandra Hurezean (autoare) si Barna Némethi (fotograf) alaturi de invitati speciali Uwe Koch (Seful secţiei de cultură, educaţie şi probleme ale minorităţii germane din cadrul Ambasadei Germaniei) si Mirel Bănică (Fundația Calea Victoriei).

Oficii de gazdă vor fi făcute de doamna Iren Arsene Máté (director general Curtea Veche Publishing), și de domnul Michael Schmidt (președintele Fundației Michael Schmidt), cel a care a sustinut toate cele trei proiecte.

Volumul „Povestea sașilor din Transilvania, spusă chiar de ei”, cuprinde 12 povești de viață ale unor sași care au rămas sau s-au întors în România post-comunistă. Poveștile sunt „spuse chiar de ei”, deoarece sunt reportaje realizate cu mijloace jurnalistice pe parcursul câtorva ani, începând din 2008 până în 2016. În miezul fiecărei povești de viață veți descoperi și istoria sașilor, una trăită pe viu. Din mărturisirile lor putem înțelege mai bine destinul lor istoric. Vedem care au fost greșelile și cum erorile trecutului trebuie să nu se mai repete. Împinși de puteri de deasupra lor, când într-o parte, când în alta a continentului, ei au îndurat și au devenit mai puternici.

Monografie dar totodată roman, datorită stilului viu și autentic în care a fost scrisă, cel de-al doilea volum al Ruxandrei Hurezean, „Criț. Istoria, poveștile și viața unui sat de sași” descrie în amănunt istoria satului Criț, văzută prin ochii Sofiei Folberth, care, la 94 de ani este cea mai în vârstă săsoaică din zonă. Sofia trăiește în Germania, dar se întoarce în fiecare primăvară în satul ei natal unde primește turiști din toate colțurile țării cărora le povestește cu răbdare istoria satului . Astfel, cititorii vor afla detalii inedite despre viața sașilor de odinioară, din vremurile când aceștia trăiau în vecinătăți, dar și despre impactul tradițiilor săsești, care au influențat puternic viața comunităților din zonă. Autoarea își propune astfel să familiarizeze publicul cu moștenirea sașilor din zona Transilvaniei, oferind tuturor cititorilor oportunitatea de a cunoaște mai îndeaproape o parte importantă a istoriei României, pornind de la istoria unui mic sat.

Colectia “Pe urmele Saşilor” cuprinde o serie de 45 de cartoline, şi face parte dintr-o amplă iniţiativă de a (re)descoperi aceasta importanta cultura minoritara din România şi de a urmări cum anume continuă povestea sasilor începută acum mai bine de 800 de ani.

Această primă serie de cartoline cuprinde imagini variate din oraşele Sighişoara, Criţ, Mălâncav, Rupea, Meşendorf, Cloaşterf, Saschiz, Roadeş, Buneşti şi Viscri. Fotografiile surprind detalii precum amvonul bisericii, faţade de case sau portrete ale sătenilor. De altfel, în Ardeal sunt peste 150 de Biserici Evanghelice Fortificate, oferind o varietate bogată în influențe, roluri și execuție.

În cadrul proiectului fotografic apărut la Curtea Veche Publishing cu sprijinul Fundației Michael Schmidt, fotograful Barna Nemethi a vizitat aceste oraşe, având ocazia să afle de la locuitorii acestora cât de importantă este comunitatea lor. Conceptul de vecinătate, defilarea școlară, sărbătoarea coroanei (de Sf. Petru și Pavel), organizarea breslelor sunt doar câteva din lucrurile pe care Barna le-a descoperit din poveştile saşilor.

Articole similare

Concurs: Câștigă un loc la cursul ”Stăpânirea tracului și valorificarea emoțiilor în Public Speaking” – ÎNCHEIAT!

Jovi Ene

Trei cineaști români selecționați în cadrul LIM – Less is More 2018

Jovi Ene

Câteva știri din lumea culturală românească (9 – 15 februarie 2015)

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult