Recenzii filme si carti

Recenzii despre filme si carti

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)

Pas cu pas_Klaus IohannisȘtirile săptămânii: “Primul pas”, noua carte a președintelui, în pregătire pentru Bookfest 2015; Dai carte, dai parte – donație de cărți pentru școlari; Cina, de Herman Koch, la Editura Polirom: Ce faci cînd afli că propriul tău copil a comis o crimă?; Premiul pentru debut al Editurii Cartea Românească: Fotograful Curţii Regale, de Simona Antonescu; De Paște, Iepurașul are Inimă de Broscuță!; “De zece ori pe buze”, de Adina Rosetti, o proză scurtă fără note false, la Curtea Veche Publishing; Peste 750 de proiecte concurează în cadrul celei de a IV-a ediții a Galei Industriei de Carte din România; Adenium și Hyperliteratura anunță primul lor proiect editorial comun-69 de motive stupide ca să te apuci de citit; Lansarea romanului Muşcînd din moarte ca din ciocolată, de Cela Varlam.

“Primul pas”, noua carte a președintelui, în pregătire pentru Bookfest 2015

Pentru această ediție a Târgului Internaţional de Carte Bookfest, ce se va desfăşura în Bucureşti între 20 şi 24 mai 2015, Curtea Veche Publishing pregăteşte o nouă carte semnată de Preşedintele României, Klaus Iohannis. Volumul “Primul pas” va fi lansat în după-amiaza zilei de sâmbătă, 23 mai, la standul editurii, şi va dezvălui informaţii din culisele campaniei electorale şi din primele zile ale mandatului de Preşedinte.

Cartea va reprezenta o continuare a volumului “Pas cu pas”, lansat la finalul anului trecut şi vândut în peste 130.000 de exemplare, marcând numeroase recorduri editoriale. Astfel, după ce a fost cea mai căutată carte din istoria Gaudeamus, cu aproape 8.000 de exemplare achiziţionate la ediţia din 2014 a târgului de carte, volumul “Pas cu pas” de Klaus Iohannis a devenit una dintre cărţile cu cea mai rapidă ascensiune în topul vânzărilor din România, atingând cifre rar întâlnite pentru piaţa de carte din România, atât pentru ediţia tipărită, cât şi pentru cea în format electronic. Curtea Veche Publishing a primit solicitări pentru traducerea volumului în limbile bulgară, germană, maghiară și olandeză.

Încă de la evenimentul de lansare a volumului “Pas cu pas” din cadrul Târgului de carte Gaudeamus 2014, Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că va susţine cultura: “voi fi un președinte foarte apropiat de acest domeniu nu doar pentru că am fost primarul Capitalei Culturale Europene, ci pentru că sunt un cititor avid și un mare iubitor de cultură”. “Cultura ne salvează”, a declarat tot atunci Preşedintele României.

donatie_de_cartiDai carte, dai parte – donație de cărți pentru școlari

În perioada 14-20 aprilie, poți merge la cafeneaua culturală SMART CHANGE (Strada Erou Calin Ion nr. 19, sector 2.) pentru a dona cărticele pentru copilași, între orele 16.00 – 21.00.

Prin “Cartea noastră cea de toate zilele”,  SMART CHANGE își propune să vină în ajutorul elevilor cu vârsta cuprinsă între 8-14 ani, de la Școala Gimnazială Nr.30 “Grigore Ghica Voievod”.

Până pe data de 20 aprilie ne dorim să strângem câteva sute de cărți pentru a le oferi școlii ca donație cu ocazia Sărbătorilor Pascale.

Acțiunea de donație de cărți este coordonată de Asociația ESCU, susținută de Primăria Sectorului 2, în parteneriat cu centrul cultural-educativ SMART CHANGE.

Despre Smart Change

Smart Change este un centru cultural-educativ non-convenţional, situat în inima Bucureştiului, un loc în care te retragi de gălăgia cotidianului şi îţi pui mintea la încercare prin jocuri şi ateliere creative, dar şi un spaţiu în care iei atitudine şi expui puncte de vedere în dezbateri şi conferinţe.

Îmbrăcat în culorile şi atmosfera unei ceainării de poveste, încât oricine îi trece pragul se simte ca acasă, Smart Change îşi aşteaptă prietenii să formeze o comunitate inspirată care prin ambiţie şi dăruire să-şi îndeplinească visurile.Căutăm oameni frumoşi, dornici de schimbare şi de exprimarea propriei esenţe şi frumuseţi.

CinaCina, de Herman Koch: Ce faci cînd afli că propriul tău copil a comis o crimă?

Ce faci cînd afli că propriul tău copil a comis o crimă?

Care sînt graniţele loialităţii părinţilor faţă de copii?

Oare nu cumva ereditatea e singura responsabilă de răul făcut de copii?

În ce măsură îţi modelează mediul social conştiinţa?

Acestea sînt cîteva dintre întrebările pe care le pune romanul care l-a consacrat pe scriitorul neerlandez Herman Koch, Cina, apărut de curînd în „Biblioteca Polirom. Seria Actual”, și în ediție digitală, traducere din limba neerlandeză şi note de Gheorghe Nicolaescu.

Într-un roman în care naratorul se dovedeşte un critic extrem de perspicace al societăţii contemporane, Herman Koch, unul dintre cei mai populari scriitori din spaţiul culturii neerlandeze, tematizează situaţia dilematică în care sînt puşi părinţii atunci cînd copiii lor sînt atraşi de magia răului.

Doi fraţi şi soţiile lor se întîlnesc într-o seară frumoasă de vară la un restaurant de lux din Amsterdam. În spatele conversaţiei banale şi politicoase despre planuri de vacanţă, corectitudine politică sau ultimele filme văzute, aşteaptă nespuse lucruri teribile care-i privesc pe cei doi fii adolescenţi ai lor, iar zîmbetele devin tot mai chinuite cu fiecare nou fel de mîncare. Pe măsură ce ies la iveală detalii şocante din viaţa secretă a acestor „familii fericite”, măştile civilităţii cad, iar devotamentul faţă de cei dragi e împins la limită.

„Koch îşi lasă cititorul să descopere romanul episod cu episod, acţiune cu acţiune. Cina înseamnă mai mult decît o poveste, iar vocea lui Paul, care-şi dezvăluie conştiinţa tulburată, are puterea să susţină romanul chiar şi fără drama şi ieşirile în decor ale celor doi băieţi sau reacţia necontrolată a părinţilor.” (The Guardian)

Cina, după a cărui lectură te trec fiorii, porneşte de la o privire asupra mersului lucrurilor în societatea contemporană. Koch pune în scenă o lume a concesiilor fără şir pe care le facem cu toţii pentru viaţa noastră liniştită.” (Publishers Weekly)

„Îmi imaginez că după ce-ai citit Cina nu te ridici de la masă fericit şi relaxat. Te-ai săturat de Fifty Shades of Grey şi de nebunia lui strălucitoare? Citeşte Cina şi ai să simţi ce înseamnă şoc.” (The Economist)

Herman Koch (n. 1953) este unul dintre cei mai populari scriitori din spaţiul culturii neerlandeze. Şi-a cîştigat notorietatea nu doar ca scriitor, ci şi ca actor, realizator de televiziune şi jurnalist. Deşi a început să publice proză încă din 1985, adevărata consacrare a obţinut-o în 2009, cu romanul Cina, care a cunoscut pînă în prezent numeroase ediţii, a fost tradus în mai bine de douăzeci de limbi (printre care engleză, germană şi franceză) şi i-a adus autorului său Premiul Publicului în acelaşi an.

Colecția „Biblioteca Polirom” numără pînă în prezent peste 1000 de titluri și este coordonată de Bogdan-Alexandru Stănescu.

FotografulPremiul pentru debut al Editurii Cartea Românească: Fotograful Curţii Regale, de Simona Antonescu

Fotograful Curţii Regale, de Simona Antonescu, romanul cîștigător al Concursului de debut al Editurii Cartea Românească, ediţia 2014, a intrat în librării.

Disponibil şi în ediţie digitală, romanul va fi lansat la Tîrgul de Carte Bookfest 2015 (20-24 mai, Romexpo, București).

Celălalt volum cîștigător al Concursului de debut al Editurii Cartea Românească (ediţia 2014) – volumul de poezie Noaptea de gardă, de Ionelia Cristea, – va apărea săptămîna aceasta și va fi lansat, de asemenea, la Bookfest 2015.

Simona Antonescu are darul de a citi poveştile din privirile rămase vii ale personajelor încremenite prin miracolul fotografiei şi de a reconstitui lumea românească a sfîrşitului de secol XIX. Şi în felul acesta se poate scrie istoria primului deceniu al României independente, de la trecerea victorioasă pe sub Arcul de Triumf în frunte cu regele Carol I şi pînă la Expoziţia Universală de la Paris din 1889. Fotograful Curţii Regale împlineşte visul lui Franz Mayer. Fotografiile sale au devenit nemuritoare.

De cînd s-a deschis, în Piaţa Teatrului, atelierul fotografic al lui Franz Mayer – fotograf al Curţii Regale –, chipurile bucureştenilor se reflectă, rînd pe rînd, în oglinda vitrinei. Prin lentila aparatului de fotografiat, tînărul artist imortalizează, pe bucăţi de carton, nu doar marea istorie, ci şi sute de istorii personale, în spatele cărora timpul curge implacabil.

Simona Antonescu: „Fotografiile îmi vorbesc. Am descoperit, într-un octombrie blînd ce îndemna la visare, cîteva fotografii cu grai, alături de două fraze despre autorul lor, un artist fotograf din alt veac. Personajele surprinse de ochiul magic mă priveau cu speranţă. Privirile lor, apăsate de taine nemărturisite ori însufleţite de bucurii neîmpărtăşite, m-au scufundat într-o lume deopotrivă strălucitoare şi prăfuită. Rînd pe rînd, vieţile lor s-au aşternut pe hîrtie.”

Baluri cu etichetă, crinoline avîntate în cadriluri ordonate, bătăile cu flori la Şosea în zi de 10 Mai, trăsuri ai căror muscali răbdători opreau pentru trecerea tramvaiului cu cai, băieţi ce vindeau ziare şi prizau pe ascuns tutun, jobene şi meloane, pălăriuţe cochete de damă şi umbreluţe mărginite cu dantelă, sacagii şi chivuţe, modiste şi negustori evrei ori armeni, poiana Stînii Regale în zi de vară, scăldată în lumina altui veac, eleve de pension căutînd cuminţi către catedră, tacîmuri de lăutari muncindu-şi strunele în pragul restaurantului lui jupîn Iordache, terasa Casei Capşa şi coloanele de la intrare ale Teatrului Naţional – toate fuseseră îngrămădite în spatele vitrinei de către cinematografe, rochii din jerse pînă la genunchi, automobile, patefoane şi becuri electrice. Două veacuri se studiau cu curiozitate, de o parte şi de alta a sticlei unei vitrine, şi pufneau dispreţuitor.

Simona Antonescu s-a născut pe 20 ianuarie 1969, la Galaţi, a crescut în localitatea Ţintea, judeţul Prahova, şi a fost adoptată de mulţi ani de oraşul Ploieşti. După terminarea Liceului „Constantin Dobrogeanu-Gherea” (actualul Colegiu Naţional „Nichita Stănescu”) din Ploieşti, a urmat cursurile Facultăţii de Chimie din cadrul Institutului Politehnic din Bucureşti. În prezent lucrează la o companie multinaţională. A publicat proză şi fragmente de roman în reviste literare online.

oidb_pasteDe Paște, Iepurașul are Inimă de Broscuță!

Adenium oferă o reducere de 35% din prețul oricărui volum din Colecția „O inimă de Broscuță” comandat de pe site-ul editurii până la data de 30 aprilie

Povestea Colecției „O inimă de Broscuță” a început din dragoste pentru cei mici și pentru literatură. Odată ca niciodată, autorul și-a dorit să le deschidă copiilor ușa fermecată spre tainele lumii, să le ofere părinților și bunicilor bucuria de a le citi povești cu adevărat minunate, care să-i facă să viseze frumos și să prindă curajul de a-și îndeplini aceste visuri. Cărțile copilăriei ne formează, devin parte din felul nostru de a fi, de a gândi și de a trăi.

Autorul, Gheorghe Vîrtosu, crede în Dragoste ca soluție de prim rang a tuturor problemelor vieții. Vă veți convinge de acest lucru, intrând în lumea fascinantă a povestirilor sale. „O inimă de Broscuță” este în fapt o carte de învățătură pentru copii și părinți deopotrivă, pe care o veți îndrăgi cu atât mai mult, cu cât veți pătrunde mai adânc în tainele sale.

Colecția conține, până în prezent, 10 volume, două tomuri de benzi desenate și două cărți de colorat.

Pe tot parcursul lunii aprilie, primiți o reducere de 35% din prețul oricărui volum din Colecția „O inimă de Broscuță”. Promoția este valabilă doar pentru volumele comandate de pe www.adenium.ro.

De zece ori pe buze [povestiri col] cover“De zece ori pe buze”, de Adina Rosetti, o proză scurtă fără note false, la Curtea Veche Publishing

Curtea Veche Publishing lansează un nou volum semnat de Adina Rosetti, considerată una dintre cele mai talentate scriitoare din tânăra generaţie de prozatori. „De zece ori pe buze”, un splendid volum de proză scurtă despre copii şi copilărie adresat oamenilor mari, nu face decât să consolideze poziţia scriitoarei care, cu cinci ani în urmă, a impresionat cu romanul ei de debut, “Deadline”.

Volumul va fi lansat pe 17 aprilie la ora 18.30 la Café Verona (Str. Pictor Arthur Verona nr. 13-15 – subsolul Librăriei Cărtureşti Verona). Alături de Adina Rosetti, actorii Ruxandra Coman şi Alex Ştefănescu le vor reaminti celor prezenţi de ce povestirile este bine să fie citite la orice vârstă. Intrarea la eveniment va fi liberă.

O lectură plină de umor şi fantezie, “De zece ori pe buze” cuprinde opt povestiri despre copii și copilărie, despre cum privim lumea cu ochii unui copil, despre bucuriile şi cruzimile vârstei, despre părinţi şi luptele lor. Deşi subiectul abordat este extrem de dificil, “nu există nicio notă falsă, nicio ieşire în decor.” (Răzvan Petrescu). Coperta este ilustrată de Dominic-Petru Vîrtosu.

afis_BT_2015Peste 750 de proiecte concurează în cadrul celei de a IV-a ediții a Galei Industriei de Carte din România

Peste 750 de titluri concurează la cele 10 premii de excelenţă care vor fi înmînate pe data de 14 mai 2015, în cadrul celei de a patra ediții a Galei Industriei de Carte din România „Bun de Tipar”.

La finalul înscrierilor la cea de a IV-a ediție a Galei Industriei de Carte din România „Bun de Tipar”, a căror primă jurizare a avut loc ieri, 8 aprilie, la Biblioteca Națională a României, organizatorii se bucură să constate o reacţie entuziastă din partea tuturor instituţiilor ce compun industria autohtonă de carte (edituri, librării, tipografii şi biblioteci) – o creștere cu peste 15% a numărului de participanți în competiție, anul acesta față de ediția din 2014.

„Iată-ne ajunși și la ediția a IV-a, în ciuda dificultăților care par să nu țină seama de impactul pozitiv al proiectului. Mulțumim tuturor participanților la ediția de anul acesta, pentru gestul solidar de a credita acest demers, un demers menit să producă un moment bucurie și normalitate în lumea cărții. Mulțumiri membrilor juriului de anul acesta care au acceptat cu entuziasm să facă parte din echipa de acest an. Faptul că, și la această ediție, în cuda tuturor statisticilor pesimiste privind lumea cărții, avem în listă candidați la secțiunea „Best New Entry» ne încurajează!” (Organizatorii)

Ca și la edițiile anterioare, categoria care deține recordul în ceea ce privește numărul de proiecte înscrise în concurs este cea dedicată traducerilor: peste 200 de aplicații.

Recordul în ceea ce privește creșterea numărului de aplicații vine din zona „Cel mai bun redactor / îngrijitor de ediție”, unde numărul proiectelor înscrise în competiție anul acesta este triplu față de cel al aplicațiilor depuse anul trecut. De asemenea, și la categoria „Cea mai bună bibliotecă a anului” putem remarca o creștere a numărului de proiecte înscrise în concurs, cu aproximativ 30%. O creștere semnificativă s-a putut observa și în ceea ce privește numărul candidaților care concurează pentru prima dată la Gala Industriei de Carte din România „Bun de Tipar”, cu o creștere de peste 20%.

Următoarea etapă de jurizare va avea loc pe 22 aprilie, cînd juriul va decide lista finaliștilor. Stabilirea cîștigătorilor va avea loc la începutul lunii mai, iar ceremonia de decernare a celor 10 premii de excelență va avea loc pe 14 mai, începînd cu ora 18.00, în cadrul unui eveniment premium, organizat în Aula Bibliotecii Naționale a României, înregistrat de televiziunea publică și transmis (o selecție) pe TVR 1, în weekendul de după desemnarea laureaților celei de a III-a ediții a Galei Industriei de Carte din România „Bun de Tipar”.

Juriul ediției din acest an este format din: MIRCEA VASILESCU (președinte) – eseist, critic, istoric literar, jurnalist, profesor dr. al Facultății de Litere din cadrul Universității din București, redactor-șef al săptămînalului Dilema Veche; SIMONA KESSLER – agent literar, „Simona Kessler Copyright International Agency”; COSMIN CIOTLOŞ – critic literar (România literară), asistent dr. al Facultății de Litere a Universității din București; LUCA NICULESCU – unul dintre cei mai apreciați jurnaliști români de astăzi, redactor-șef al RFI Româniaș OANA-VALENTINA SUCIU – lector dr. Facultatea de Științe Politice, Universitatea din București; VICTORIA PĂTRAȘCU – autoare de cărți pentru copii, foarte activă în promovarea lecturii în rîndul școlarilor, preocupată să susțină ilustrația de carte românească; CARMEN APETREI – lector univ. dr, director Departament Grafică al Facultăţii de Arte Plastice din cadrul Universității Naționale de Artă din București; CRISTINA FOARFĂ – editor coordonator Bookaholic, specialistă în comunicare digitală; TUDOR CREȚU – directorul Bibliotecii Județene Timiș, scriitor și DANIEL VOINEA – Brand Manager Cărturești.

La ediția de anul acesta, înscrierea proiectelor în competiție a avut loc în perioada 3 martie-4 aprilie 2015.

iAdenium și Hyperliteratura anunță primul lor proiect editorial comun – 69 de motive stupide ca să te apuci de citit

Volumul 69 de motive stupide ca să te apuci de citit este un proiect comun Adenium și Hyperliteratura, un ghid util pentru cei interesați de literatură, la începutul formării unei biblioteci (și a unei culturi generale vaste), și în același timp o carte savuroasă pentru cunoscători, pentru împătimiții cititului, care vor găsi cu siguranță viziuni proaspete asupra cărților, alături de titluri și autori noi.

69 de motive stupide ca să te apuci de citit este alcătuită din 69 de articole, editoriale, fragmente din anchete și interviuri, recenzii și alte lucrări apărute pe Hyperliteratura în cei trei ani de existență. De la recomandări de titluri și autori care n-ar trebui să lipsească din nicio bibliotecă, la cărți mai puțin cunoscute, dar la fel de importante și interesante, analogii și analize inedite ale unor cărți sau teme clasice, văzute mereu din alte unghiuri, până la povești savuroase din spatele cărților, din viețile autorilor, dar mai ales din viețile cititorilor lor.

69 de motive stupide ca să te apuci de citit va apărea la Adenium în luna mai, dar precomenzile se pot face deja pe hyperliteratura.ro.

Adenium este o editură care se remarcă prin pasiunea și atenția pentru cartea bine scrisă, pentru superlativul în cultură și știință, pentru implicarea în viața socială a comunității și pentru educația în spiritul valorilor morale. Colaborarea cu Hyperliteratura.ro, o revistă online pentru pasionaţii de cărţi, scris şi literatură în general, este un act firesc care se concretizează prin apariția acestui volum.

VarllamLansarea romanului Muşcînd din moarte ca din ciocolată, de Cela Varlam

Joi, 16 aprilie, ora 18.00, la Librăria Cărtureşti Verona (ceainărie) din Bucureşti, va avea loc lansarea romanului Muscînd din moarte ca din ciocolată, de Cela Varlam, recent apărut la Editura Cartea Românească, disponibil şi în ediţie digitală.

Invitați, alături de autoare: Magdalena Bedrosian, George Neagoe şi Daniel Cristea Enache.

În noul său roman, Muşcînd din moarte ca din ciocolată, Cela Varlam îşi asumă trăirea insuportabilului, pentru a da glas unui avertisment adresat întregii omeniri.

O scenă de o violenţă halucinantă deschide paginile acestei cărţi. Istria. Locuitorii unui sat istro-român, comunitate din care fac parte preadolescenta Ena şi familia ei, sînt ridicaţi, într-o noapte, de un comando sîrbesc, care-i transportă într-o zonă carstică, unde sînt împuşcaţi şi/sau împinşi în crevasele abisale ale locului. Erau anii cînd armata lui Tito trecuse la purificări etnice, recurgînd la metode asemănătoare cu cele ale fostului ocupant.

Între Ena şi Filip, ofiţerul titoist, şeful comandoului ucigaş, dar şi salvatorul fetei, se dezlănţuie o iubire răvăşitoare, în care victima şi călăul traversează, după terminarea războiului, îmbrăţişaţi sau măcinaţi de strigăte şi despărţiri, drama comunităţilor din sud-estul european.

Exodul oamenilor de oriunde spre lagărele de refugiaţi din Europa, încercînd să scape de tăvălugul „vremurilor noi”, destinele celor din spatele sîrmelor ghimpate, care decid că şi-au găsit acolo căminul, pun împreună toate personajele romanului într-o construcţie ce nu-şi găseşte analog în proza românească actuală.

Cela Varlam (n. 1952) a absolvit cursurile Facultăţii de Limbi Romanice a Universităţii din Bucureşti. A predat limba şi literatura franceză; a participat la cursuri de perfecţionare profesională în cadrul structurii Alliance française din Paris. Începînd cu 1980, a scris scenarii radiofonice. A lucrat (1982-1993) ca secretar literar al Teatrului Bulandra, perioadă pe care o consideră adevărata sa etapă de formare profesională. A publicat articole de jurnalism cultural în revistele Teatru şi Teatrul azi şi în cotidiene sau săptămînale. A fost traducător şi interpret în cadrul unor societăţi comerciale. Primul său roman, Trec rînduri, rînduri muritorii, apare în 1998 şi obţine Premiul pentru debut în proză al Uniunii Scriitorilor din România.

I-au urmat, în 2001, volumul de povestiri Lumea dintre lumi, în 2005, romanul Să nu-mi luaţi temniţa, care s-a bucurat de o primire sonoră atît în presa de specialitate, cît şi în rîndul cititorilor, iar în 2010, romanul Sînge-albastru, sînge roşu. Cela Varlam este membră a Uniunii Scriitorilor din România din anul 2008.

Îmi place să citesc, pe scurt. Altfel, sunt Project Manager al acestui blog colectiv cultural, unde pasiunea mea pentru cărți și filme se materializează în formă scrisă. Nu am pretenții să știu totul despre această lume, iar pasiunea rămâne pasiune. În rest, vă pot scrie și despre bere, și despre Grecia, despre călătorii sau despre familie. Dar azi n-am chef :)


« »

Parerea voastra

Ultimul vostru articol

Booking.com

FOTOVIVA - Fotografie de nunta si portret

Fotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premium
Fotografie de nunta premium