Stiri

Câteva știri din lumea culturală românească (29 iunie – 5 iulie 2015)

Cartea cetatii doamnelorȘtirile săptămânii: Cartea cetăţii doamnelor, de Christine de Pizan, prima utopie feministă din literatura universală, la Polirom; Triburi de Seth Godin, un nou pocket de la Editura Publica; Seară japoneză dedicată romanului „Zeii pedepselor cereşti”, Editura Humanitas Fiction; Guy Kawasaki, Arta Retelelor Sociale, la Editura Publica; Ultima dorinţă, de Andrzej Sapkowski, prima parte din seria WITCHER, la Editura Nemira; Editura Litera declară deschis al doilea sezon Nuntă ca la carte!; Concurs de manuscrise la Editura Univers.

Cartea cetăţii doamnelor, de Christine de Pizan, prima utopie feministă din literatura universală

Curajoasă şi erudită apologie a virtuţilor femeilor, Cartea cetăţii doamnelor este considerată îndeobşte prima utopie feministă din literatura universală şi a devenit un model pentru literatura feminină ulterioară.

La Editura Polirom a apărut recent un nou volum, în ediţie bilingvă, în colecţia „Biblioteca medievală” (coordonată de Alexander Baumgarten) ce se adresează filosofilor, filologilor, medieviştilor, precum şi publicului pasionat de valorile culturale ale Evului Mediu european: Cartea cetăţii doamnelor de Christine de Pizan, traducere, studiu introductiv şi note de Reghina Dascăl.

Figură de referinţă a Evului Mediu tîrziu, Christine de Pizan a fost una dintre primele scriitoare care au semnat cu propriul nume şi a jucat un rol crucial în apariţia şi desfăşurarea primei mari polemici literare din cultura europeană – cea din jurul capodoperei lui Jean de Meun, Le Roman de la Rose.

Apărută în 1405, Cartea cetăţii doamnelor încearcă să spulbere prejudecăţile, larg răspîndite la acea vreme, privind inferioritatea femeilor. Christine de Pizan propune o societate alegorică în care cuvîntul „doamnă” desemnează o femeie nu neapărat de origine nobilă, dar cu spirit nobil. Christine de Pizan imaginează un oraş ideal al doamnelor unde nu există trepte sociale sau ranguri nobiliare şi îl populează cu figuri de sfinte, eroine, poete sau regine ce ilustrează imensul potenţial creator pe care femeile îl pot oferi lumii.

„Cititorii şi criticii deopotrivă sînt cuceriţi de profunzimea gîndirii politice a Christinei de Pizan, de rolul pe care l-a jucat în schimbul de idei de pe piaţa intelectuală a Evului Mediu tîrziu, de umanismul şi de pledoariile sale protofeministe. A venit vremea ca vocea Christinei de Pizan să vorbească şi publicului cititor român.” (Reghina Dascăl)

Christine de Pizan (1364 – cca 1430) a fost o scriitoare italo-franceză din Evul Mediu tîrziu, care a trăit la curtea mai multor duci şi a regelui Franţei Carol al VI-lea. Autoare a 41 de lucrări scrise în franceza medievală, ce includ biografii, poezii, cărţi de sfaturi pentru femei, dar şi această remarcabilă utopie politică, Cartea cetăţii doamnelor, încheiată în 1405.

TriburiTriburi de Seth Godin, un nou pocket de la Publica

Cu triburi proliferând pretutindeni, există un mare deficit de lideri. E nevoie de lideri. E nevoie de tine.

„Pentru prima dată în istorie, se așteaptă ca fiecare membru al unei organizații, nu doar șeful, să conducă.
Structura de bază a locului de muncă din ziua de azi sugerează că indivizii au o influență mai mare decât oricând.
Mai presus de toate există un trib de colegi, clienți, investitori, credincioși, pasionați sau cititori care abia așteaptă să-i pui în legătură unul cu altul și să-i conduci acolo unde vor să meargă.” Seth Godin

Internetul poate să ofere multe, dar nu şi leadership. De aici importanţa întrebării la care răspunde Seth Godin în Triburi: Cine o să ne conducă? Răspunsul pe care îl dă prin această carte ne ajută să înţelegem care anume e miza şi cum fiecare dintre noi poate să creeze şi să conducă un trib.

Copil în gașca de cartier, membru într-o echipă sau om care conduce și are pe umeri responsabilitatea altor oameni – fiecare avem într-un fel sau altul „tribul nostru”. Cartea lui Seth Godin te poate face să vezi, să înțelegi mai bine „tribul” din care faci parte sau în care poți fi conducător. Leadershipul este o stare și „tribul” este matca sa. Leadershipul informal este cel care transformă lumea. Pentru că poate fi al fiecăruia dintre noi. Află tribul care te vrea lider! E extrem de aproape de tine… Schimbă lumea! Madi Rădulescu, Managing Partner, MMM Consulting Int’l

Triburi face parte din colecția Publica Pocket, în care au mai apărut Clienți pe viață și Viața mea în publicitate.

Puteți comanda Triburi de Seth Godin cu o reducere de 5%, la prețul de 27,55 lei, aici.

Seară japoneză dedicată romanului „Zeii pedepselor cereşti”

Marţi, 7 iulie, ora 19.00 vă aşteptăm la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr.38) pentru o seară japoneză dedicată lansării romanului „Zeii pedepselor cereşti” un nou bestseller internaţional semnat de Jennifer Cody Epstein.  Participă Irina Margareta Nistor, filolog şi critic de film, Elisabeta Lăsconi, critic literar, Sînziana Dragoş, filolog şi Şerban Pavelescu, istoric. Moderatorul întâlnirii este Denisa Comănescu, director general al Editurii Humanitas Fiction.

Untitled
În partea a doua a evenimentului, sărbătorim împreună 7 iulie, Tanabata – Festivalul Stelelor, sărbătoarea iubirii eterne în Japonia. Prezintă Chinatsu Kawamoto, profesor la Centrul de Studii Romano-Japoneze (Romanian-Japanese Studies Center) „Angela Hondru” din cadrul Universităţii Româno – Americane.

Zeii pedepselor cereşti aduce în prim-plan Japonia şi America anilor 1930, două lumi fundamental diferite, pe care istoria le va face să se înfrunte. Ţesând o intrigă complexă pentru a urmări destinul adolescentei Yoshi Kobayashi, romanul lui Jennifer Cody Epstein îşi poartă cititorii de o parte şi de cealaltă a Pacificului şi creează o imagine amplă, copleşitoare a dramelor individuale şi a tragediilor colective pe care le-a provocat cel de-al Doilea Rãzboi Mondial.

Înainte de atacul de la Pearl Harbor, viaţa lui Yoshi Kobayashi se derula netulburată în Tokyo. Adolescenta îşi împărţea timpul între familie şi şcoală, în vreme ce războiul era o realitate îndepărtată. Japonia triumfase în Manciuria, Imperiul era ocrotit de zei. Însă conflictul cu America schimbă totul. Existenţa lui Yoshi este jalonată acum de alarme aeriene, de bombardamente, de rugăciuni disperate. Vechile prietenii se destramă, iar lumea în care a crescut tânăra piere pentru totdeauna. O maturizare cu atât mai dureroasă cu cât Yoshi înţelege că învingătorii şi învinşii sunt în egală măsură vinovaţi. Şi în egală măsură victime, după cum o dovedesc povestea lui Cameron Richards, pilotul doborât în 1942, destinul paradoxal al lui Anton Reynolds, arhitectul american stabilit înainte de război în Tokyo şi îndrăgostit de cosmopolita Hana Kobayashi, şi experienţele lui Billy, fiul lui Anton, soldat în forţele de ocupaţie.

Scriitoarea americană Jennifer Cody Epstein şi-a luat licenţa în studii asiatice şi literatură engleză la Amherst College, deţine un masterat în artă de la Columbia University şi unul în relaţii internaţionale de la Johns Hopkins School of Advanced International Studies. Ca jurnalistă, a colaborat la The Wall Street Journal, Chicago Tribune, The Asian Wall Street Journal, The Nation (Thailanda), la revistele Self şi Mademoiselle, precum şi la NBC şi HBO. Ca studentă și profesoară, a trăit cinci ani în Japonia, la Tokyo și Kyoto, apoi în Hong Kong şi Bangkok. A predat, de asemenea, la Columbia University. Cariera literară şi-a început-o publicând povestiri în reviste literare. Jennifer Cody Epstein şi-a dedicat zece ani scrierii primului ei roman, Pictorița din Shanghai (The Painter from Shanghai, 2008; Humanitas Fiction, 2010), inspirat din viaţa pictoriţei Pan Yuliang. Romanul s-a bucurat de cronici elogioase din partea presei americane şi a devenit bestseller internaţional. În 2014 vede lumina tiparului al doilea roman al scriitoarei, Zeii pedepselor cerești (The Gods of Heavenly Punishment), tradus deja în mai multe ţări.

Arta retelelor socialeGuy Kawasaki, Arta Retelelor Sociale

Indiferent dacă promovezi o afacere, un produs sau pe tine însuți, rețelele sociale sunt în topul lucrurilor care determină dacă vei avea succes sau dacă vei eșua. Și există nenumărați experți, autori și consultanți dornici să te sfătuiască.

Dar nu e nimeni asemenea lui Guy Kawasaki, unul dintre pionierii blogurilor, Twitter-ului, Facebook-ului, Tumblr-ului etc. pentru afaceri. Acum, Guy s-a asociat cu Peg Fitzpatrick, despre care el spune că este cea mai experimentată persoană în domeniul social media pe care a cunoscut-o vreodată, pentru a oferi Arta rețelelor sociale – unicul ghid esențial de care ai nevoie pentru a obține un maximum de beneficii pentru timpul, efortul și banii investiți.

Cu mai bine de o sută de sfaturi practice, trucuri și observații, autorii prezintă o strategie completă de a construi o prezență concentrată, riguroasă și convingătoare pe cele mai populare platforme de rețele sociale.

Pentru începătorii copleșiți de prea multe opțiuni, dar și pentru profesioniștii experimentați, dornici să-și îmbunătățească strategia, Arta rețelelor sociale este plină de tactici care au dovedit că aduc rezultate în realitate. Sau, așa cum spune Guy: „conținut de cea mai bună calitate, fără informații de umplutură”.

Puteți comanda Arta rețelelor sociale de Guy Kawasaki si Peg Fitzpatrick cu o reducere de 5%, la prețul de 37,05 lei, aici.

witcherCartea bate jocul: Ultima dorinţă, de Andrzej Sapkowski, prima parte din seria WITCHER, la Editura Nemira

Editura Nemira publică primul volum din seria Witcher, Ultima dorinţă, de Andrzej Sapkowski, cartea care a stat la baza jocurilor video The Witcher, cu milioane de fani în toată lumea.

Primul joc video The Witcher s-a lansat în 2007 şi a fost un succes imediat, la fel continuarea din 2011, iar partea a treia s-a lansat anul acesta în luna mai şi a atins recordul de 1 milion de precomenzi. Romanele autorului polonez au intrat astfel în cultura populară, mai întâi în spaţiul est-european, apoi şi în Vestul Europei şi America, odată cu traducerea în limba engleză, începută tot în 2007.

Ultima dorinţă apare în colecţia Nautilus-Fantasy, cu sprijinul Institutului Polonez din Bucureşti şi este tradus din limba poloneză de Mihaela Fiscutean.

Romanul este povestea lui Geralt, un vânător cu păr alb și ochi pătrunzători, cu puteri magice, elixire fermecate și gânduri necurate. Vânătorul este… un luptător periculos și un asasin fără milă. Iar victimele sunt alese pe sprânceană… Cutreierând ținuturi de poveste, ucigașul descoperă la fiecare pas că aparențele sunt înșelătoare: nu oricine pare monstruos e un monstru și nu orice basm e o feerie cu zâne. Regi incestuoși, duhuri răzbunătoare, fecioare crude, harpii îngrozitoare și vampiri fără vlagă îi ies tot timpul în cale. Și adesea nu sunt ceea ce par…

„Asemenea lui China Miéville și Neil Gaiman, Andrzej Sapkowski ia ce e vechi și creează ceva cu totul nou.” Foundation

„Seria Witcher reprezintă o culme a genului fantasy din ultimele decenii. Imaginația debordantă a scriitorului polonez cucerește orice cititor.” The Guardian

ANDRZEJ SAPKOWSKI s-a născut pe 21 iunie 1948 în Lodz, Polonia. A studiat economia și a lucrat ca agent de vânzări pentru o companie străină. A tradus literatură science fiction și în 1986 a scris prima povestire în glumă, dar textul a fost publicat imediat în revista Fantastyka.  A devenit apoi scriitor full time, cucerind și publicul larg, și criticii literari. Faima i-a adus-o seria Wiedźmin (Vrăjitorul), cunoscută sub titlul The Witcher și popularizată la scară largă datorită seriei de jocuri video cu același nume, care se bucură de un succes răsunător. Saga care l-a conscrat cuprinde trei volume de povestiri, publicate în mai multe ediții și sub mai multe titluri. Ostatnie życzenie – 1993 (Ultima dorință) a apărut inițial sub titlul Wiedźmin în 1990. Au urmat volumele Miecz przeznaczenia – 1992 (Sabia destinului)și Krew elfów – 1994 (Sângele elfilor). Seriei i s-au adăugat, în timp, și alte cărți, iar autorul a semnat și alte volume de proză scurtă și romane. Autorul a câștigat numeroase premii prestigioase. A primit două distincții de la The European Science Fiction Society și cinci premii Zajdel. În anul 2012 i s-a decernat Medalia de Merit pentru Cultură Gloria Artis în Polonia.

Editura Litera declară deschis al doilea sezon Nuntă ca la carte!

Editura Litera desfășoară în perioada 6 iulie – 10 noiembrie a doua ediție a campaniei Nuntă ca la carte, prin care oferă cărți-mărturii tuturor invitaților la nunțile câștigătoare.

Frumoasele povești de dragoste din colecția Cărți Romantice vor prinde viață în cadrul nunților cât se poate de reale, organizate ca la carte. Litera rescrie momentele importante ale evenimentului, astfel încât dansul mirilor devine lectura mirilor, meniul serii include nu doar bunătăți culinare, ci și literare, iar fiecare carte primită de către nuntași va purta un gând bun din partea mirilor pe prima pagină.

NuntaCaLaCarte2015-FBCover2Înscrierea la concurs se face în perioada 6 iulie – 6 august, iar nunțile trebuie să aibă loc între 15 august și 10 noiembrie. Pentru a se înscrie în concurs – fie pentru nunta lor, fie pentru nunta unui prieten –  cititorii trebuie să intre pe pagina de Facebook și să eticheteze într-un comentariu la postarea concursului minimum 10 invitați la nuntă sau prieteni. Zece nunți se vor bucura de o organizare ca la carte! Norocoșii vor fi aleși prin tragere la sorți.

Colecţia Cărți Romantice cuprinde cele mai iubite romane de dragoste savurate de mii de cititori din România. Discursul viu, natural, o ţesătură complexă de relaţii emoţionale şi un final fericit sunt astăzi mărci indiscutabile ale unui roman de dragoste de succes. Volumele colecției apar în fiecare zi de vineri împreună cu revista Libertatea pentru Femei.

Mai multe detalii despre campanie și regulamentul acesteia găsiți pe www.litera.ro, secțiunea Concursuri.

Concurs de manuscrise la Editura Univers

Literatura română contemporană poate sta oare alături de celelalte cărţi publicate până acum în traducere la Editura Univers în cei aproape cincizeci de ani de existenţă, alături de autori ca Márquez, Faulkner, Vian? Intenţionăm să aflăm! Autorii români care şi-ar dori să-şi vadă cărţile publicate la Univers sunt rugaţi să ne trimită manuscrisele lor, exclusiv în formă electronică, în documente scrise cu diacritice, la adresa concurs@edituraunivers.ro, până la data de 15 septembrie 2015. Cele mai bune dintre manuscrisele primite vor avea o şansă să intre în planul nostru editorial. Vom anunţa pe 15 octombrie 2015 cărţile selectate.

concurs manuscrisePot participa cărţi care fac parte din următoarele categorii:

– Roman

– Proză scurtă

– Literatură pentru copii

De asemenea, atenţie, ilustratori!

Carte de colorat pentru adulţi.

Pot participa autori din toată ţara, indiferent de vârstă şi CV.

Articole similare

Lansări ale Grupului Editorial ALL la Gaudeamus 2016

Jovi Ene

Noutăți Editura Saga, Israel

Jovi Ene

LIM – LESS IS MORE – Lansarea internationala in cadrul Transilvania IFF

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult