Stiri

Câteva știri din lumea culturală românească (12 – 18 octombrie 2015)

Camera de povestitȘtirile săptămânii: Nou la Editura Publica: Mike Paterniti si Gary Klein; Concert Nils Petter Molvær la București; Premiul special al cititorilor pentru Lucian Dan Teodorovici la ANGELUS, 2015; Lansare de carte – Jaguarul Regelui, de Radu Portocala, la Editura Vremea.

Nou la Publica: Mike Paterniti si Gary Klein

Dacă nu l-ați ascultat pe Michael Paterniti pe 9 octombrie la București în cadrul evenimentului The Power of Storytelling, vă recomandăm din suflet să-l citiți.

În satul pitoresc Guzmán din Spania, într-o peșteră săpată în coasta unui deal vecin cu casele, o ușă străveche duce la o încăpere înghesuită, de calcar, numită „camera de povestit”. Aici a ajuns Michael Paterniti să-l asculte pe Ambrosio Molinos de las Heras, producător spaniol de branză, cum depăna o poveste ciudată și fascinantă despre o bucată de branză.

Brânza lui Ambrosio, făcută după o veche rețetă de familie, avea reputația de a se număra printre cele mai bune din lume și se spunea că ar avea calităti mistice. În seara aceea, când cei doi au ieșit din camera de povestit, Paterniti era complet captivat.
N-a trecut mult și a plonjat cu totul în viața satului: s-a mutat la Guzmán, cu soția și copiii mici, ca să caute adevărul despre brânza aceea. Ce descoperă în cele din urmă nu are nimic de-a face cu fabula idilică despre slow-food pe care și-o închipuia la început. Dimpotrivă, e absorbit în inima vârtejului unui mister complicat, al unei rivalități de sânge care presupune acuzații de trădare și furt, amenintări cu moartea și un plan criminal.

„Camera de povestit este un monument superb, plin de pasiune, în cinstea artei și misterului povestirii; e intensă, amuzantă, umană, devastatoare și frumoasă. Citind-o, mi-a venit să aplaud, mi-a venit să plâng, mi-a venit să mă mut în Spania. Michael Paterniti este un geniu.” Elizabeth Gilbert, autoarea cărtii Mănancă, roagă-te, iubește.

poster_molvaer_final_webConcert Nils Petter Molvær la București

Joi, 29 octombrie, ora 19.30, Jazz:ish te va introduce într-o atmosferă electrică alături de Nils Petter Molvær, unul dintre pionierii “future jazz-ului”, un subgen format prin fuziunea muzicii electronice cu jazz-ul.

Concertul de la București face parte din turneul de promovare al celui mai nou album, Switch.

Nils Petter Molvær este un compozitor, trompetist și producător norvegian, care la jumătatea anilor ’80 – alături de Jon Christensen și Arild Andersen – atrăgea atenția publicului asupra trupei lor, Masqualero.

“Când am început să activez în Masquelero ascultam destul de multe lucruri variate, de la Brian Eno la Job Hassell și Bill Laswell, iar când a venit momentul să îmi lansez cariera solo am vrut să amestec toate aceste influențe”, spune Molvaer. Zona necomercială a jazz-ului norvegian s-a dovedit a fi locul ideal pentru experimentele sale, publicul fiind extrem de receptiv.

Khmer, cel mai comercial album al lui Molvær, lansat în 1997, a introdus o nouă sonoritate în jazz-ul underground norvegian și a deschis noi drumuri pentru alți muzicieni, creând astfel ceea ce avea să se numească European future jazz sau nu-jazz norvegian. De atunci, Molvær a continuat să revoluționeze cu proiectele sale, cel mai nou fiind 1/1, CD realizat în 2013, alături de producătorul berlinez de muzică electronică Moritz von Oswald.

Switch, albumul solo lansat în primăvara acestui an, este apogeul căutării echilibrului perfect între sintetic și organic. Ingeniosul iconoclast activează simultan în două universuri și pe diferite planuri temporale.

Switch este un album pe care Molvær sună neobișnuit de relaxat. Toate albumele sale precedente au fost caracterizate de o polaritate interioară de nebiruit între un individ ce iubește cu ardoare pacea și un provocator cu viziuni radicale. “Am purtat niște bătălii interioare în drumul meu spre acest rezultat”, spune Molvær. “Când am terminat de înregistrat aveam peste 150 de minute de muzică, pentru care trebuia să găsim o direcție. Este un fel de tribut adus lui Joni Mitchell, în special în titlurile pieselor, care sunt o aluzie directă la versurile ei.”

Puteți asculta un concert Nils Petter Molvær aici: http://bit.ly/1jtrooi

Eveniment Facebook: https://www.facebook.com/events/764184173707380/

Premiul special al cititorilor pentru Lucian Dan Teodorovici la ANGELUS, 2015

Lucian Dan Teodorovici a obţinut Premiul special al cititorilor „Natalia Gorbaniewska”, în cadrul prestigiosului Premiul Literar al Europei Centrale ANGELUS, Polonia, ediţia 2015, pentru romanul Matei Brunul (Polirom, 2011, 2014, disponibil şi în ediţie digitală).

Premiul „Natalia Gorbaniewska” a fost creat în 2013, anul morţii poetei şi disidentei ruse şi preşedintă a juriului Premiului ANGELUS. Premiul se acordă în urma voturilor online.

Gala de decernare a Premiului Literar ANGELUS – cea mai importantă distincţie în domeniul creaţiei de proză pentru un volum tradus în limba polonă – va avea loc sîmbătă, 17 octombrie 2015, la Wrocław. Mai multe detalii, aici.

LDTEdiția polonă a romanului a apărut la Editurile Amaltea/ATUT, în traducerea Radosławei Janowska-Lascar, prilej cu care, în luna februarie a acestui an, autorul și-a întîlnit cititorii din Varşovia, Cracovia, Wrocław, Poznań și Gdańsk.

Ceilalți șase scriitori selectați în etapa finală: Jacek Dehnel (Polonia), Andrzej Stasiuk (Polonia), Drago Jančar (Slovenia), Olga Tokarczuk (Polonia), Ziemowit Szczerek (Polonia) și.Serhij Żadan (Ucraina).

În competiție au fost înscrise 66 de romane, dintre care 14 au fost selectate, la începutul lunii august, în etapa semifinală. Mai multe detalii, aici.

De la prima ediţie a Premiului ANGELUS, în 2006, România a mai obţinut o singură nominalizare pe lista scurtă, în 2010: Norman Manea pentru romanul Întoarcerea huliganului (Polirom, 2003, 2006, 2008, 2011).

Una dintre cele mai apreciate și mai elogiate apariții ale anului editorial 2011, Matei Brunul a fost distins cu Premiul literar „Augustin Frăţilă”, Premiul revistei Observator cultural, Premiul Naţional de Proză al Ziarului de Iaşi, Premiul pentru Proză al revistei Ateneu, Premiul special al publicului la Gala Industriei de Carte din România şi a fost desemnat „Cartea anului” de către revista Contrafort.

Matei Brunul a mai apărut în Franţa (Gaïa Éditions/Actes Sud), Bulgaria (Paradox) şi Ungaria (Libri Kiadó) și va mai fi tradus și publicat în Turcia (Dedalus), Macedonia (Bata Press) și SUA (Dalkey Archive Press).

Istoria intortocheataLansare de carte – Jaguarul Regelui, de Radu Portocala

Editura Vremea are plăcerea de a vă invita la lansarea volumului Istoria întortocheată a jaguarului albastru – Jaguarul Regelui Mihai, de Radu Portocală

Evenimentul va avea loc miercuri, 28 octombrie, ora 18.00, în foaierul Ateneului Român.

„În anul 1937, viața părea să-i surâdă statornic viitorului Rege Mihai I: era un Principe tânăr și frumos, adorat de popor, având în perspectivă urcarea pe tronul unei țări pornite pe calea prosperității și a civilizației.

La împlinirea vârstei de 16 ani, pe când se pregătea să intre în armată, Guvernul, prin Ministerul Aerului, cunoscând pasiunea pentru mecanică a Principelui, a hotărât să-i dăruiască un automobil de marcă.

În 1937, firma englezească Standard Swallow, din care s-a născut prestigioasa uzină Jaguar, a început fabricarea modelului SS Jaguar 100, din care s-au produs, între 1937 și 1941, un număr de 116 exemplare. Primul dintre acestea a fost oferit de Guvern Marelui Voievod de Alba-Iulia.
Destinul întortocheat al acestei mașini îi conferise dintru început caracterul unei mașini de colecție: este nu numai o mașină regală, nu numai o creație superb desenată și excelent dotată tehnic, ci și prima dintr-o serie foarte scurtă. Încă un amănunt: este primul automobil pe calandra căruia apare vestita figurină-jaguar care, de-atunci, împodobește mașinile de această marcă.” (Silvia Colfescu)

Continuarea acestei istorii o puteţi afla din paginile acestui volum bogat ilustrat.

Volumul este disponibil aici: http://edituravremea.ro/istoria–ntortocheat–a-jaguarului-albastru–jaguarul-regelui-mihai

Articole similare

Noutăți săptămânale Netflix: Pamela, a love story; Your place or mine

Jovi Ene

CINEPUB și Scena9 prezintă primul episod din Istoria Alternativă a Cinemaului Românesc – ICAR

Jovi Ene

Feel it and sing it. Eveniment special: lansarea thriller-ului Slujnica

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult