Stiri

26 de titluri in cursa pentru Trofeul NexT 2011

A mai rămas mai puțin de o lună până la începerea celei de-a cincea ediții a Festivalului Internațional de Film NexT, iar programul de anul acesta se arată mai consistent ca niciodată. NexT își așteaptă spectatorii cu genuri diferite de filme și cu feluri diferite de a face cinema, cu secțiuni surpriză și programe speciale care împreună provoacă un halucinant roller-coaster al emoțiilor.

Competiția de anul acesta cuprinde 26 de titluri, din cele 1000 înscrise, selecționate de criticul de film Andrei Gorzo și co-selecționera sa din acest an, Irina Trocan, câștigătoarea concursului de critică inițiat de NexT în 2010.

Despre competiția NexT din acest an, directorul artistic al festivalului, Andrei Gorzo, susține că “va placea publicului mai mult decât oricare dintre competițiile precedente de la NexT. Pe măsura ce vedeam filmele, constatam, minunându-ne noi inșine, cât de placut este ceea ce se conturează. La un moment dat am început chiar să căutam cu oarecare înfrigurare niște filme mai incomode, astfel încât calupurile să nu fie ca niște prăjiturile înghițibile fără probleme. Am început să ne gândim la modalități de a le face mai puțin digerabile, dar așa cum a ieșit, fără să fi existat vreo intenție anume în acest sens, e cea mai plină de culoare și cea mai antrenantă competiție de până acum. Cu genuri pe care nu le-am mai avut: SF, filme cu submarine, cu câteva filme foarte frumoase despre relații de iubire, cu filme de epocă sau pseudo-documentare.”

Din competiția din acest an nu lipsesc scurtmetraje premiate, precum Deeper than Yesterday (r. Ariel Kleiman) câștigător al Kodak Discovery Award și Petit Rail d’Or la Festivalul de la Cannes (Semaine de la Critique) și Jury Prize in International Short Filmmaking la Sundance sau Baby (r. Daniel Mulloy), câștigător al Premiului pentru cel mai bun scurtmetraj britanic la BIFA, despre care Andrei Gorzo declară că e “un film aproape imposibil de caracterizat, despre o scurtă întâlnire dintre un bărbat și o femeie într-un oraș, în care lucrurile escaladează cu foarte mare viteză înspre intimitate, dar personajele celor doi sunt atât de neobișnuite și bogate încât filmul e greu de rezumat în câteva cuvinte; tot ce pot să spun despre el pe scurt e că nu m-ar mira deloc să câștige marele premiu.”

Stardust

Printre favoritele lui Andrei Gorzo din acest an se numără Stardust (r. Nicolae Provost), “o demonstrație despre cum, prin folosirea savantă a muzicii și în general a sunetului, i se poate conferi unui colaj de imagini filmate mai mult sau mai puțin pe ascuns, pe străzi, în mall-uri, în baruri sau în restaurante, iluzia de film narativ clasic, în cazul de față de blockbuster de spionaj. Regizorul construiește iluzia că personajele participă la o poveste cu spioni și conspirații,, lucrează cu imaginația publicului, cu așteptările noastre, ca acele imagini pe care le vedem să se lege conform unor scheme pe care noi le cunoaștem din filme. Stardust este un fals film hollywoodian de spionaj, cu apariţii din partea unor superstaruri ca Jack Nicholson, Dennis Hopper și Jon Voight (despre care nu ştiu dacă au aflat vreodată că apar în acest film) și e cu siguranță un candidat serios la Premiul pentru sound design”, susține criticul de film.

Un alt film spectaculos din competiția NexT este, după Andrei Gorzo, scurtmetrajul Yuri Lennon’s Landing on Alpha 46 (r. Anthony Vouardoux) “un SF în toată puterea cuvântului, o reprezentare cât se poate de arătoasă a unei călătorii spațiale, iar spectacolul impresionant în sine culminează cu un gag care nu are cum să nu smulgă aplauze întregii săli. Yuri Lennon’s Landing on Alpha 46 e un candidat serios la Premiul Publicului, deși are o concurență foarte consistentă din partea unor filme ca The Chronoscope (r. Andrew Legge), un pseudo-documentar despre o invenţie fictivă care ar fi schimbat istoria lumii, narat de Jeremy Irons, sau First Aid (r. Yarden Karmin), o farsă fermecătoare despre o serie de accidente compromiţătoare care i se intâmplă unui băiat atunci când, din nostalgie, dar şi din neastâmpăr sexual, decide să își viziteze pentru ultima oară o fostă iubită, chiar cu o zi înaintea nunții sale cu o altă femeie.” O altă recomandare a lui Andrei Gorzo și totodată un film cu șanse la Premiul Publicului este North Atlantic (r. Bernardo Nascimento), bazat pe o poveste reală, “de un umanism pudic-sentimental care nu are cum să nu placă spectatorilor”.

Yuri Lennon

În competiția NexT 2011 se regăsesc și câteva filme românești printre care Adulter (r. Peter Kerek) admirabil regizat, după părerea criticului de film, Apele tac (r. Anca M. Dunga) selecționat anul acesta la Berlinale și Strung Love (r. Victor Dragomir) pentru care Andrei Gorzo garantează că va fi un alt favorit al publicului, “o comedie disco cu liceeni – gândiți-vă la Grease cu John Travolta – dar plasată într-o școală profesională din România comunistă, în care băiatul bun și băiatul rău îşi măsoară puterile de strungari pentru a o impresiona pe cosânzeana liceului. Ca reprezentare cinematografică a trecutului comunist, Strung Love reprezintă ceva nou, în sensul că, pentru prima dată (şi în mod evident), raportarea artistului la epocă (anii ’80) se face exclusiv prin fetişizarea artifactelor acesteia (cântece, haine, lozinci etc.), în lipsa oricărei experienţe directe şi a oricărui parti-pris politic sau moral – fetişurile respective constituie aici recuzita insolită a unei comedii cu liceeni realizate după convenţii hollywoodiene! Dincolo de noutatea asta, e un film plin de farmec și idei, cu ceva din spiritul scurtmetrajelor realizate în facultate de Cristian Nemescu si Andrei Toncu”, continuă directorul artistic al festivalului NexT.

Juriul care va stabili câștigătorii celei de-a cincea ediții a Festivalului Internațional de Film NexT este alcătuit din Marian Masone (producătoare a Festivalului de Film de la New York), Marie Dubas (producătoare de film și tutore în cadrul organizației Nisi Masa pe proiectul European Short Pitch), Christian Guinot (membru fondator al Festivalului International de la Clermont-Ferrand și în prezent membru al comitetului de selecţie natională, internaţională şi selecţioner al programelor speciale din cadrul festivalului), Anne Garber (producătoarea executivă a programului „KurzSchluss” al ZDF/Arte, program centrat pe tematica filmului de scurtmetraj) și Dana Bunescu (editor și sound designer, care a contribuit, printre altele, la realizarea lungmetrajelor „Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu” (r. Andrei Ujică), „Felicia, înainte de toate” (r. Răzvan Rădulescu şi Melissa de Raaf), „Legături bolnăvicioase” (r. Tudor Giurgiu), „Moartea domnului Lăzărescu” (r. Cristi Puiu), „Marele jaf comunist” (r. Alexandru Solomon) și, nu în ultimul rând, “California Dreamin’” (r. Cristian Nemescu), unde a semnat editarea de sunet).

Trailerul competiției din acest an, care cuprinde secvențe din filmele selecționate, poate fi urmărit accesând următorul link: http://tinyurl.com/NexT-competition

Cea de-a cincea ediţie a Festivalului Internaţional de Film NexT are loc în perioada 6-10 aprilie 2011 la Cinema Scala, Cinema Elvira Popescu si Mansarda Cărtureşti.

Festivalul Internaţional de Film NexT se desfăşoară și în 2011 sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principesa Margareta a României. Activităţile Societăţii Culturale NexT se încadrează în “Viziunea pe 30 de ani pentru România” a Casei Regale.

Festivalul International de Film NexT beneficiază și în acest an de sprijinul Centrului Național al Cinematografiei.

Un eveniment organizat de Societatea Culturală NexT.

Articole similare

Filme de top în secțiunile Supernova și Fără Limită la TIFF 2012

Jovi Ene

Două titluri noi la Editura Seneca, volume semnate de Fred Vargas și Donald Robertson

Jovi Ene

Workshop-uri speciale la Anim’est 2011

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult