Recenzii filme si carti

Recenzii despre filme si carti

Top 10 cele mai bune cărți pentru copii

Articol publicat de Jovi pe 30 Mai 2013
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.6/10 (9 votes cast)

Marea enciclopedieDemersul meu de a răsfoi cărțile pentru copii de la Editura Litera se apropie de sfârșit. Le-am răsfoit, am citit din ele, pe unele chiar integral, voi continua să îi citesc copilului meu, dar mă gândeam să finalizez această serie cu un articol care să le cuprindă pe toate, într-un top cu desăvârșire personal. Între criteriile pe care le-am folosit în alcătuirea top 10 cele mai bune cărți pentru copii, au existat unele precum creativitatea, uzabilitatea, calitatea informațiilor, design-ul, dar și altele pur subiective, precum utilitatea acelei cărți în dezvoltarea culturii generale a băiețelului meu. Așadar,

Top 10 cele mai bune cărți pentru copii de la Editura Litera:

1. ”Marea Enciclopedie pentru Elevi”. O enciclopedie excepțională, care însă nu poate fi folosită decât tangențial pentru copiii aflați în primele clase ale învățământului primar. Dar informațiile pot fi adunate, pot fi împărtășite de către părinți, pot fi extrase din această carte (marca Google, de altfel) și apoi spuse pe înțelesul copiilor. Realizarea grafică este de excepţie: 448 de pagini format mare, cu imagini superbe, cu foi lucioase care mi-au luat ochii la fiecare răsfoire şi care m-au făcut şi pe mine, şi pe copilul meu să mă reîntorc de câte ori aveam nevoie la această enciclopedie completă. Fiecare imagine este explicată prin intermediul adnotărilor, iar la fiecare pagină se regăsesc întrebări şi răspunsuri ce oferă informaţii detaliată despre subiectul de interes.

enciclopedia copilului destept2. ”Enciclopedia copilului deștept. Cum spunem la articolul despre această carte, mulți dintre părinți consideră că ai lor copii sunt cei mai deștepți, cei mai isteți. Dar această istețime, pe lângă cea naturală, trebuie completată și de anumite informații de cultură generală care nu pot fi extrase adeseori decât din cărți. Iar unul dintre cele mai bune locuri este ”Enciclopedia copilului deștept”, o carte pe care am ales-o, recunosc, după nume, dar care și-a meritat investiția. Este bogat ilustrată şi plină de informaţii utile (în 320 de pagini, format mare), o carte de teste diferită de orice am văzut până acum, oferind o nouă provocare a minţii de tip întrebare şi răspuns.

3.”De ce? Prima mea carte de întrebări, de Amy Shields. Dacă spunem National Geographic, avem deja confirmarea unui brand de calitate, care și-a dovedit cu vârf și îndesat aptitudinea de a dezvolta cultura generală a tuturor, fie ei copii sau adulți. Iar această carte face parte din Colecția National Geographic, beneficiind din plin de această asociere, care se demonstrează prin calitatea informațiilor și a imaginilor. Și totul pe înțelesul celor mici, fiind cartea care a fost parcursă cel mai ușor de copilul meu. Trei exemple de întrebări: De ce se uită doctorul în gât?, De ce trebuie să mă spăl pe dinţi?, De ce îmi plac dulciurile?. Și răspunsuri care s-au cristalizat, prin claritatea și inteligența lor, în mintea copilului.

De ce4. ”Prima mea enciclopedie ilustrată. Imaginea: acesta este principalul mijloc de înțelegere și de joacă pentru copiii mici. În acest context, această carte poate părea simplă sau simplistă pentru adulți, dar pentru copii ea este o adevărată splendoare de imagini și noi informații izvorâte din acestea. Pentru copii de vârstă preșcolară, părerea mea. Stilul este simplu: fiecare subiect este explicat pe o foaie dublă, cu poze şi text, completate cu ilustraţii pe margine. Treaba copiilor este să înţeleagă imaginea, iar părinţii să explice fiecare lucru din aceasta. Aveți timp pentru aceasta? Dacă nu, vă rog să vă faceți!

5. ”Atlasul Lumii pentru copii”. De undeva, trebuie să începem studierea geografiei lumii. Iar ”Atlasul Lumii pentru copii” este un bun punct de început, căci conține grafică de excepţie, informaţii interesante, lucruri ce îl vor atrage pe copilul dvs., dar chiar şi pe dvs. ca adult! Dublate de 10 hărţi fizice ilustrate, 10 hărţi politice color și peste 130 de fotografii color. Și, să nu uităm, și acest atlas face parte din Colecția National Geographic, un brand de succes recunoscut, așa cum spuneam mai sus.

abc-ul-bunelor-maniere-123426. ”ABC-ul bunelor maniere, de Natalia Ciub. Un început perfect care să completeze educaţia parentală a copiilor dvs.: “Vreţi să vă deprindeţi prichidelul să stea cuminte la masă? Ce e de făcut dacă piciul vostru refuză adesea să-şi strângă jucăriile? Dar dacă face tot felul de alte trăsnăi, care mai de care mai năstruşnice? Nu vă pierdeţi firea, uşor-uşor el va creşte şi va învăţa să se poarte ca un om mare. Dar treptat şi cu foarte multă răbdare. Doar nici noi nu ne-am născut deştepţi, silitori, buni la suflet…” La finalul fiecărui capitol, găsim teme (găsirea unor cuvinte cu sens opus, desene de colorat, alegerea cuvintelor politicoase, ghicirea unor cuvinte, un labirint), dar şi “Jocul bunelor maniere”.

7. ”Cartea micului magician”, de Joe Fullman. Magia necesită perseverenţă, îndemânare şi inteligentă, este necesar să o începem de mici, să ne mişcăm rapid mâinile şi să fim suficienţi de inteligenţi pentru a impresiona pe oricine. Dacă plecăm de la cuvintele de mai sus, Cartea micului magician este începutul perfect: scamatorii cu cărţi de joc, trucuri cu monede şi sfori, prestidigitaţie, magia minţii.

marea-carte-a-craciunului-21628. ”Biblia ilustrată”. O culegere de povestiri din Vechiul şi Noul Testament, de la Facerea Lumii şi până la Înălţarea lui Hristos. Cele două parţi mari, Vechiul Testament şi Noul Testament, explică cu detalii fiecare eveniment important al creştinătăţii, respectând totodată marile dogme ale religiei creştin-ortodoxe.

9. ”Marea Carte a Crăciunului”. Nu am citit-o, dar am răsfoit-o atunci când am primit-o de la Editura Litera. Despre carte, a scris colegul meu, Codrut, urmatoarele: ”O carte realizata in niste conditii grafice minunate (ce nu am fi dat sa avem astfel de volume cand eram mici!) care te imbie la lectura si, chiar daca ati depasit varsta copilariei diafane, suntem siguri ca ati rasfoi acest album cu multa curiozitate si, mai ales, nostalgie, caci nimic nu se compara cu intoarcerea, macar pentru cateva minute, in minunata lume a copilariei in care asteptam cu nerabdare venirea ilegalistului Mos Craciun care, intotdeauna il fenta pe comunistul si proletarul Mos Gerila.”

10. ”Corpul uman din cadrul Colecției Discovery. Această colecție, din nou a unui brand de succes pe piața cunoașterii, cuprinde foarte multe cărți interesante, precum Pământul în univers, Ce este energia?, Creierul uman, Leonardo Da Vinci. Am ales pentru locul 10 ”Corpul uman”, o cărțulie care merită răsfoită pe îndelete, pentru a cunoaște mai multe despre propriul corp: despre celule, oase și articulații, puterea mușchilor, circulație, respirație, hrană, sistemul nervos, simțuri, naștere și creștere, precum și despre evoluția organismului uman.

Puteți cumpăra aceste cărți pentru copii, dar și altele, de pe site-ul Editurii Litera.

Îmi place să citesc, pe scurt. Altfel, sunt Project Manager al acestui blog colectiv cultural, unde pasiunea mea pentru cărți și filme se materializează în formă scrisă. Nu am pretenții să știu totul despre această lume, iar pasiunea rămâne pasiune. În rest, vă pot scrie și despre bere, și despre Grecia, despre călătorii sau despre familie. Dar azi n-am chef :)


« »

Parerea voastra

Ultimul vostru articol

Booking.com

FOTOVIVA - Fotografie de nunta si portret

Fotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premium
Fotografie de nunta premium