Recomandat Revista presei culturale

Revista presei culturale (15 – 21 ianuarie 2016)

suplimentul-de-culturaÎn această săptămână, am citit revistele Suplimentul de cultură.

Suplimentul de cultură”, nr.508/9-15 ianuarie 2016. Ca de obicei, foarte interesante anchetele din Suplimentul de cultură. Pentru primul număr al anului, este vorba despre retrospectiva anului 2015, din punctul de vedere al colaboratorilor permenenți ai revistei. Despre filme, ne vorbește, ca de obicei, Iulia Blaga: ”Pentru mine, filmele anului 2015 au fost: A Cemetery of Splendour (de Apichatpong Weerasethakul), The Assassin (de Hou Hsiao-hsien), trilogia Arabian Nights (de Miguel Gomes), Son of Saul/ Saul fia (de Laszlo Nemes), Taxi (de Jafar Panahi), El Club (de Pablo Larraín), Mia madre (de Nanni Moretti), Youth (de Paolo Sorrentino), Love & Mercy (de Bill Pohlad). Iar dintre cele distribuite in 2015 in Romania: Somn de iarna/ Winter Sleep (de Nuri Bilge Ceylan), Razboiul stelelor: Trezirea fortei/ Star Wars: The Force Awakens (de J.J. Abrams), Mami/ Mommy (de Xavier Dolan), Steve Jobs (de Danny Boyle), Amy (de Asif Kapadia), Relatos salvajes (de Damian Szifron).

Bilanțul lui Bogdan-Alexandru Stănescu, cu privire la cărți, este foarte bogat. De altfel, cam toți cei care au răspuns la anchetă au considerat că a fost un an bogat în cărți bune. Iată ce spune Bogdan despre traduceri: ”La capitolul traduceri cred ca risc sa-mi epuizez numarul de semne, asa ca o sa fiu profund nedrept: pentru ca genul este profund neglijat in Ro, incep cu primele volume din Operele Paul Celan (Polirom) si Ezra Pound (Humanitas). Incepem, incet, incet, sa intram, editorial, in rand cu lumea. Anilor ’80. Povestirile din Kolima ale lui Salamov (Polirom) ar fi, iarasi, un eveniment intr-o lume care vorbeste mai putin si gandeste mai mult. Iarasi, seria de autor Bohumil Hrabal, care continua la ART, merita toate aplauzele din sertarul acesta. La fel, merita citite cele doua carti ale maestrei Clarice Lispector, aparute la Univers. Nu pot sa nu amintesc de masivul Sticletele al Donnei Tartt de la Editura Litera, si nici de gestul extrem si frumos al aceleiasi edituri de a incepe sa traduca seria lui Knausgaard (cu volumul intai, Moartea unui tata). Ma opresc aici, pentru ca se traduce enorm, iar noi suntem pitici.”

Colegul nostru de site, Codruț Constantinescu, scrie despre cărțile de istorie, dar nu ocolește literatura română, precum frumoasa carte a lui Florin Lăzărescu: ”La Editura Polirom a aparut cartea lui Florin Lazarescu – Intamplari si personaje. Pe Florin Lazarescu il citesc de multi ani, ori de cate ori imi pica sub mana „Suplimentul de cultura“, el avand un deosebit talent de reporter pe stil vechi, care se afla tot timpul in cautarea unui subiect. Nu asteapta ca ele sa se prezinte frumos ambalate si servite in fata tastaturii. Avem ceva in comun: aceeasi legatura de dragoste-ura cu Romania profunda.”

Articole similare

O undiță pentru bunicul meu, de Gao Xingjian

Jovi Ene

Istorie. Bacalaureat 2011 si admiterea la Academia de Politie

Jovi Ene

”Respir prin ceea ce scriu” (Jón Kalman Stefánsson, FILIT 2018)

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult