Impresii de calatorie

Alte detalii scoţiene. Despre Orkney şi Shetland

În afara obiectivelor turistice, frecventate de întregul trib al turiştilor postmoderni, încurajaţi şi împinşi de incredibilele tarife ale avioanelor (fie ele şi low cost), muzee, castele, cetăţi, cu ce mai poate rămâne un turist? Care ar fi celelalte impresii? Pentru mine, nimicurile cotidiene contează cel puţin la fel de mult că bifarea obiectivelor turistice pe care, mare dreptate avea un prieten dintr-o redacţie bucureşteană, le poţi observa şi chiar pretinde că le-ai văzut chiar de pe internet. -Vremea scoţiană de mijlocul de aprilie, foarte schimbătoare, atât în bine, cât şi în rău, diferită de vremea din Valahia unde poţi avea o săptămâna cu ploi, vânt, fără să vezi soarele, dar şi luni de căldură sahariană şi soare orbitor. (mai mult…)

Istorii şi alte impresii scoţiene

Fără îndoială şi fără a greşi, cel mai semnificativ şi plin de semnificaţii istorice (iar pentru a cunoaşte o ţară şi un popor musai este să-i vizitezi, chiar grăbit, istoria care spune cel mai bine cine a fost şi cine este poporul vizitat, căci altfel de ce să mai facem turism?) este Castelul din Edinburgh care, prin muzeele sale, oferă o prezentare profundă a istoriei Scoţiei, fiind cel mai vizitat obiectiv tursitic din Scoţia, cu un milion şi jumătate de turişti în 2013. Săpăturile arheologice au scos la iveală urme de locuire umană încă din secolul al II-lea d. Hr. În mod sigur, a devenit reşedinţa regelui David I (1124-1153) în sec. al XII-lea. După ce interesul monarhilor dinastiei de Stewart s-a mutat către Anglia, importanţa castelului s-a diminuat, iar în secolul al XVII-lea el era folosit mai degrabă drept cazarmă unde erau încartiruite trupele scoţiene. (mai mult…)

10 locuri de vizitat în Lefkada

După ce v-am prezentat data trecută 10 locuri de vizitat în Thassos, după ce v-am spus despre cinci locuri de cazare intermediară în Grecia, a durat ceva timp până am ajuns să continui seria mea de impresii de călătorii în Grecia, de data aceasta cu prima insulă vizitată, departe în 2013. E vorba despre Lefkada (Lefkas) și vă spun sincer că, până acum, a rămas locul meu preferat din Grecia, nu știu să descriu acest sentiment, poate este prima ieșire în Grecia, poate locurile (superbe) sunt de vină, dar, da, Lefkada este locul unde m-aș întoarce oricând. (mai mult…)

10 locuri de vizitat în Thassos

De ceva timp tot îmi spun că ar trebui să scriu despre locurile pe care le-am văzut în Grecia, mai ales că am câțiva prieteni care îmi știu pasiunea pentru această țară și mă tot întreabă, în fiecare iarnă-primăvară, ce le recomand pentru cazare, pentru vizite de pe o insulă sau alta. Un prim pas a fost făcut cu articolul despre cazările intermediare spre Grecia, acum vă voi prezenta câteva impresii legate de insula Thassos (impresii personale, informații istorice, poze din colecția proprie). Am vizitat Thassos-ul în vara anului 2014, am petrecut acolo 9 zile, majoritatea dintre ele pe coasta estică, așa că aștept sugestii despre cealaltă parte în comentarii, poate voi reveni cândva. Această insulă este cea mai accesibilă pentru turistul român, de vreme ce de la București până la Keramoti (unul dintre locurile de unde se iau feriboturile, celălalt fiind Kavala) sunt doar 570 km (prin vama Makaza), accesibilă deci în mai puțin de 8 ore. Costul feribotului a fost aproximativ 24 de euro (o mașină, 2 adulți, 1 copil). (mai mult…)

5 cazări intermediare în Grecia (+2 în Bulgaria). Impresii personale

De aproape doi ani, îmi spun lună de lună că trebuie să mă apuc să scriu câteva impresii despre locurile pe care le-am vizitat. Vorbesc mai mult despre Grecia, deși nici cele despre România și Bulgaria nu ar fi de ignorat. De data aceasta, m-am hotărât, mai ales că mai mulți prieteni îmi cer amănunte despre locurile vizitate, despre cazare și mâncare, diferite ponturi cu privire la eventualele cheltuieli sau cele mai frumoase plaje vizitate. Sper să am timp să vă povestesc în viitoarele articole despre Thassos, Lefkada și Corfu, dar până atunci câteva cuvinte despre cazările intermediare în drum spre insulele grecești. (mai mult…)

Impresii de calatorie. Balcaniada editia 2015 (II)

Prima parte aici. După insula Thassos vizitată anul trecut, mă aşteptam ca Kerkyra/Corfu să fie mai spectaculoasă, diferită, având în vedere că este şi mai mare geografic şi, în plus, nu a cunoscut stăpânirea otomană, ci pe cea veneţiană şi britanică. Şi, parţial, am avut dreptate, însă câteva din plajele din Corfu mi-au adus aminte de cele din Thassos, ceea ce înseamnă că insulele greceşti au şi un fond comun, indiferent de distanţa la care se regăsesc şi care uneori poate fi destul de mare. (mai mult…)

Impresii de calatorie. Balcaniada editia 2015 (I)

În fiecare an încerc să descopăr alte locuri, să iniţiez alte experienţe, având în vedere că, în mare, fac parte din categoria celor care-şi permit un singur concediu adevărat pe an. În vara asta mi-am zis că trebuie să descopăr şi Corfu. Cunoaşteam câte ceva din istorie, dar studierea insulei la faţa locului nu se compară cu vizitarea eterică şi informaţională, pe internet. În plus, de data asta, am ales să mergem cu maşina şi să nu mai apelăm la blestematele autocare, în care te simţi ca un sac de cartofi încremenit într-o aşteptare lungă, împărţind acelaşi spaţiu cu alte zeci de excursionişti români, programat să faci pauze când/unde şi cât timp decide şoferul a cărui misiune, aceea de a împăca atât de mulţi oameni, este într-adevăr dificilă. (mai mult…)

Impresii irlandeze (5): Alte cadre si impresii irlandeze

În faţa mea, pe strada care ducea către plaja largă şi pietroasă din Bray, o staţiune şi orăşel situat la mai puţin de 20 de kilometric de Dublin (am luat DART-ul sistemul lor de transport, un fel de metro la suprafaţă care face legătură între Dublin şi suburbiile din nord şi sud, aproape toate cu o largă ieşire la Marea Irlandei şi care, cam ca peste tot în lumea civilizată, sunt suburbii bogate, unde personalităţile îşi au case- Bono, din ce am înţeles din presă irlandeză ar avea casă în Dunalky), trei americane adolescente ciripeau voios. Datorită extensiei masive a culturii de consum şi mai ales entertainment, îţi este mult mai uşor să-i înţelegi pe americani decât pe irlandezi, cu accentul lor puternic chiar dacă vorbesc repede. Una dintre ele, spune celorlalte „auziţi, fetelor, ieri am mâncat o pizza sârbească” şi izbucneşte în râs. Altă americancă vine şi completează „sârbească, românească, letonă, mie îmi e totuna. Şi când mă gândesc că m-am înscris şi la un curs de geopolitică”. Întotdeauna, pe unde am fost i-am impresionat pe prietenii sau colegii vestici cu cunoştinţele mele de geografie şi sunt sigur că aceasta se aplică foarte multor români. Explicaţia este simplă: fiind închişi ca nişte şobolani în cuşca lui Ceauşescu, stăteam serile şi, la lumina lumânării, studiam atlasul geografic şcolar cu copertele lui roşii. Eu l-am folosit atât de mult pe al meu, e drept, ne mai aducem aminte ce clei de calitate proastă se folosea pentru a se lega cărţile şi alte tipărituri, până când toate planşele erau desprinse. Depăşindu-le pe cele trei fete, mă gândeam uite domle cine ne va apară, în mâinile cui este încredinţată siguranţă noastră şi a copiilor noştri. Mă întrebam, dacă va fi atacată Letonia de ruşi şi ăştia îşi vor trimite Flota a VII-a în Marea Neagră, confundând-o cu Marea Baltică sau invers. (mai mult…)

Impresii irlandeze (4): Muzee, catedrale şi parcuri din Dublin (III)

Prima parte din ”Muzee, catedrale și parcuri din Dublin” aici, iar a doua parte aici. Scriitori La tot pasul întâlneşti umbrele şi rememorarea prezenţei marilor scriitori irlandezi care, de cele mai multe ori şi până relativ recent, nu au fost prea bine văzuţi şi trataţi de societatea irlandeză, fie că vorbim de cele colonial-britanice, fie de noile autorităţi de după 1921. A fost adoptată şi o legislaţie care a înfiinţat chiar un sistem soft de cenzură prin Censorship of Publications Act din 1929. De altfel, cei mai mulţi mari scriitori s-au exilat, fie că vorbim de Samuel Beckett (în Franţa) sau George Bernard Shaw (în Anglia) sau James Joyce în Europa, la Trieste, Paris şi Zurich). Paradoxal, în această privinţă, cele două mari partide care au alternat la putere, cel care a câştigat războiul civil din 1922-23, Fine Gael, cât şi tabăra care l-a pierdut şi care a format partidul Fianna Fail, dar a condus destinele Republicii mult mai mult decât primul, au adoptat cam aceeaşi poziţie conservatoare care convenea de minune Bisericii Romano-Catolice care a şi încurajat-o. (mai mult…)

Impresii irlandeze (3): Muzee, catedrale şi parcuri din Dublin (II)

Prima parte din ”Muzee, catedrale și parcuri din Dublin” aici. Muzeul Naţional al Irlandei. Arte decorative şi Istorie sau Collins Barracks, cum i se mai spune pentru a fi deosebit de cel care găzduieşte inventarul preistoric, antic şi medieval, este o încântare pentru orice pasionat şi cunoscător al istoriei militare moderne şi contemporane a poporului irlandez. Supranumele de cazarma lui Collins are o origine istorică, evident. Imensul ansamblu a fost ridicat în 1702 de către administraţia britanică pentru a găzdui diversele regimente regale irlandeze, ştiut fiind că un număr foarte mare de irlandezi a servit în cadrul Forţelor Armate Regale Britanice de-a lungul timpului (mai degrabă datorită lipsei unei alternative sociale serioase, cât şi spiritului războinic celtic decât entuziasmului pentru cauzele imperiale britanice din întreagă lume). În urma Tratatului Anglo-Irlandez din 1921, englezii şi-au retras forţele armate din cele 26 de comitate sud-irlandeze, cedând atât echipamentul militar, cât şi acest impozant şi vast edificiu forţelor armate ale Statului Liber Irlandez condus din punct de vedere militar de Michael Collins. (mai mult…)