Filme Filme americane Recomandat

The Time Traveler’s Wife (2009) – 2

IMG.1The Time Traveler’s Wife (2009) – Sotia calatorului in timp

Regia: Robert Schwentke
Scenariul: Jeremy Leven, după romanul omonim de Audrey Niffenegger
Distribuția: Eric Bana, Rachel McAdams, Ron Livingstone

Auzisem de ceva vreme de acest film, iar titlul, cum probabil vi se pare și vouă, mi s-a părut interesant. Nu am fost dezamăgită, deși cu siguranță nu am fost nici entuziasmată .

Henry DeTamble (Eric Bana) este un călător în timp din pricina unei malformații genetice bizare. În 1970, el călătoreşte pentru prima oară în timp, supraviețuiend astfel accidentului de maşină, care îi ucide mama, însă nu poate schimba în niciun fel evenimentele ce vor urma și descoperă de-a lungul anilor că nu poate controla când și unde călătorește. În 1991, el o întâlnește pe Clare (Rachel McAdams), care îl cunoaște foarte bine, întrucât o versiune mai bătrână a lui o vizitase pe când era copilă. Cei doi se îndrăgostesc, însă relația lor este afectată de călătoriile lui Henry și de consecințele lor.

Nu am citit romanul lui Audrey Niffenegger, deși probabil ar fi trebuit, însă din câte am auzit, filmul îi este fidel. Producția a fost una problematică, regizorul având nevoie să filmeze o nouă serie de scene, pentru care a trebuit să aștepte atât sincronizarea anotimpurilor, cât și  reapariția părului dispărut a lui Eric Bana, care terminase filmările la Star Trek (2009). Diferențele nu s-au simțit însă, iar filmul are o progresie armonioasă.

The-Time-Traveler-s-Wife-Wallpaper-the-time-travelers-wife-7777093-1024-768

Filmul merită vizionat pentru idee și pentru modul destul de bun de reprezentare a complicațiilor ce apar în urma manipulării timpului. Paradoxul cel mai clar ține de iubirea dintre Henry și Clare: dacă Henry nu ar fi călătorit în timp să o vadă pe Clare, ei doi ar mai fi fost interesați unul de celălalt? S-ar mai fi căsătorit? Evenimentele din finalul filmului ar mai fi avut loc? Relativitatea timpului ne este evidențiată de multe ori și cred că scenariștii au făcut o treabă bună, în expunerea unui subiect atât de complex.

Cu toate acestea, ei au căzut pradă unor clișee ce ar fi putut fi evitate. Multe replici ar fi trebuit înlocuite sau nescrise. Probabil același lucru se întâmplă și în carte, însă nu ne este explicat de ce Henry călătorește în timp. Ok, nici el nu știe, însă ar fi trebuit expusă măcar confuzia pe care  în mod sigur a simțit-o. El nu se întreabă în niciun moment de ce dispare brusc din apartamentul său și se trezește într-un cu totul alt oraș, cu 10 ani în trecut sau în viitor. Acest lucru s-ar fi putut rectifica cu ușurință, însă nu pot spune dacă  romanul a suferit același defect sau doar scenariștii au avut încredere în imaginația noastră.

time-travelers_528x297

Jocul actoricesc este bun, Rachel McAdams oferind o interpretare solidă, din păcate neajutată de replicile uneori repetitive. Am fost însă mulțumită de reprezentarea iubirii dintre Clare și Henry și, mai târziu, a lor pentru Alba.

Recomand acest film, este relaxat, romantic, cu unele imagini superbe și o idee excelentă, însă scenariul suferă pe alocuri,  întrucât fură din efectul paradoxului temporal, ce ne putea oferi o dramă psihologică cu adevărat memorabilă.

Nota: 8/10

[yframe url=’http://www.youtube.com/watch?v=USUDlMBR-dQ’]

Articole similare

Un tip special de documentar: LoveTrue (2016)

Dan Romascanu

O poveste foarte specială despre supraviețuire: Persian Lessons (2020)

Dan Romascanu

Chapter 27 (2007)

Jovi Ene

1 comment

ReginaBuburuza 20 ianuarie 2013 at 23:27

Mi-a placut filmul, am citit si cartea. E o poveste impresionanta si deosebita.

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult