Filme Filme americane Recomandat

The Social Network (2010) – 2

The Social Network (2010) – Reteaua de socializare
Regia: David Fincher
Distributia: Jesse Eisenberg, Andrew Garfield, Justin Timberlake

Periplul meu prin filmele nominalizate in anul 2011 pentru premiile Oscar, lucru pe care de altfel il fac in fiecare an inaintea anuntarii castigatorilor, trebuia sa ma aduca si in fata lui The Social Network, chiar daca o perioada l-am evitat. Nu voi spune insa multe lucruri pentru ca recenzia colegei mele, Delia, asupra aceluiasi film este mult mai cuprinzatoare si cuprinde si amanunte interesante despre acesta, incat nu e cazul sa repet povestea inventatorului Facebook sau detaliile cuprinse in scenariu si apoi puse pe ecran despre aceasta retea de socializare. Voi incerca insa sa explic de ce cred ca acest film nu ar trebui sa castige marele premiu si de ce nu va ramane in memoria cinefililor prea mult timp.

De ce am evitat filmul o perioada si l-am vazut abia acum, dupa ce a castigat marele premiu la Globurile de Aur? De ce l-am apreciat totusi dupa vizionare si de ce consider, in final, ca nu va avea sanse de a deveni un film-cult, spre deosebire de The King’s Speech, de exemplu? Multe intrebari pe care mi le-am pus cu acest film si asupra carora ma voi stradui sa dau niste explicatii.

Jesse Eisenberg

In primul rand, despre Facebook. Este o retea de socializare cu o mare influenta in randul tinerilor, care a prins si la adultii apropiati de Internet, care reuseste sa atraga datorita interconectivitatii si care este o platforma care nu ofera numai socializare, ci si un schimb de informatii importante, rapide si asupra tuturor domeniilor ce au deschidere spre online. In schimb, despre oamenii de la care a pornit ideea se stie prea putin si filmul incearca sa lamureasca punctul de plecare al Facebook. Amanunte interesante, oameni care acum sunt bogati si aproape intangibili au plecat de foarte de jos, de pe holurile universitatii Harvard, au avut conflicte, au furat idei, s-au desfasurat procese, s-au dat bani multi pentru a nu fi scandal si a se musamaliza anumite acuzatii. Din acest punct de vedere, filmul este atragator, plin de interes, amanuntele despre fondatori sunt multiple si complexe, atingandu-se toate fazele formarii si dezvoltarii initiale ale acestei retele (sperand, fara sa cercetez, ca multe dintre acestea respecta realitatea).

The Social Network

A fost insa interesant pentru mine. Stiu o multime de oameni din jurul meu care nu cunosc multe despre Facebook sau nu cunosc deloc, care nu si-au facut un cont, o pagina sau nu au „un perete”. Si mie mi se intampla, de altfel, sa nu intru cu saptamanile pe contul meu, fara sa imi fie prea dor, neconsiderand Facebook atat de util asa cum fac altii. Dar totusi felul cum s-a dezvoltat o idee, cum a aparut o noua afacere, cum s-a ajuns la o extindere mondiala de la o idee de camera de camin studentesc sunt lucruri de urmarit. Iar pentru milioanele de utilizatori de facebook, cu precadere de cei tineri si entuziasti, filmul este o capodopera (doar a momentului insa), asa cum li s-a parut si Twilight. Nu suficient pentru ca acest film sa fie inteles la modul global, asa cum ar fi fost un film la fel de bun, dar cu un subiect legat de viata reala si nu de cea online. Din acest punct de vedere, parintii mei, sotia mea, prietenii care nu au computer acasa sau care nu au auzit de Facebook nu vor aprecia acest film, pentru ca subiectul este prea departe de preocuparile lor de moment. Si sper ca nici cei care voteaza premiile Academiei.

Reteaua de socializare

Cateva pareri despre distributie, cu informatia ca m-am concentrat mai mult asupra subiectului in sine si a contextului general in care a aparut filmul. Andrew Garfield si Justin Timberlake mi s-au parut doar simpatici, integrati in ansamblu, fara a fi mai mult decat insipizi. Justin a aparut doar ca o piaza rea, fara a fi decat fostul (oare? nu mai stiu!) mare (si aici e discutabil!) cantaret, fara sa ofere substanta, iar Andrew este cu siguranta un talent, dar nu a putut sa se exprime asa cum se cuvenea. Despre Jesse Eisenberg, numai de bine. A avut un rol de baiat tocilar, intunecat si inchistat in propriile prejudecati, care avea prea multa incredere in oameni aparuti din senin si i-a respins pe adevaratii prieteni. Face un rol interesant, care insa nu ii pune prea multe greutate, tocmai pentru ca se afla in apropierea varstei pe care o interpreteaza (nascut in 1983) si cunoaste din propria experienta comportarea tinerilor din timpul facultatii. De aceea, Colin Firth este favoritul la Oscar si nu Jesse Eisenberg.

Nota pe care o dau este destul de mare, chiar daca aparent am adus mai sus numai critici la adresa filmului. Am spus insa ca filmul este placut si atragator, ca suscita interes despre lucruri care ma intereseaza, si despre lucruri care intereseaza si pe tinerii de azi, ca este unul dintre filmele bune ale anului 2010, chiar daca nu cel mai bun. Pe ansamblu, trebuie urmarit, dar probabil va fi uitat peste un an si pus la lada cu filme supraapreciate la momentul aparitiei.

Nota: 8.5/10

Articole similare

I, Daniel Blake (2016)

Delia Marc

Prin blogosfera cinefila (13 – 19 ianuarie 2014)

Jovi Ene

Între doi monștri: La fille coupée en deux (2007)

Dan Romascanu

2 comments

Cristian F. 19 februarie 2011 at 17:35

Nu cred ca o sa vad acest film decat in caz de mare plictiseala ( la fel si cu The King’s Speech).

Reply
Klausen 19 februarie 2011 at 20:01

film bun , dar in nici un caz de Oscar … nu merita nici Globul, as zice.

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult