Recenzii filme si carti

Recenzii despre filme si carti

The Shining (1980)

Articol publicat de Jovi pe 13 Aprilie 2012
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (4 votes cast)

The Shining (1980) – Stralucirea
Regia: Stanley Kubrick
Distributia: Jack Nicholson, Shelley Duvall, Danny Lloyd

Continui, cu perseverenta, seria filmelor de succes ale lui Jack Nicholson. The Shining, adaptarea romanului lui Stephen King cu acelasi nume, poate fi inclus cu usurinta in aceasta categorie, chiar daca, pe alocuri, nu se afla intr-un gen preferat de mine, şi anume horror-ul. Numai ca nu este numai atat sau, mai precis, apartine prea putin acestui gen, intrucat inspaimanta prea putin, incearca mai mult sa explice psihologia unui personaj interesant, dar si a celor din jurul sau, iar locul si imprejurarile in care se desfasoara actiunea pot constitui dorinta oricarui scriitor, aflat in cautarea unei capodopere.

Jack Torrance (Jack Nicholson) este scriitorul din The Shining, un om aflat intr-un punct de cotitura a carierei, aflandu-se in fata unei noi provocari: trebuie sa scrie inca o carte, dar in acelasi timp sa isi asigure resursele de supravietuire (e nevoie de ceva bani pentru a cumpara alcool zilnic, nu?). De aceea, oferta primita este tentanta pentru orice scriitor care se respecta: va locui o perioada de mai multe luni, departe in munti, intr-un hotel care se inchide pentru aceasta perioada (Overlook Hotel), intrucat drumurile spre el sunt inaccesibile pe toate perioada iernii. Singura sa misiune este sa asigure reparatiile urgente. In rest, huzur pentru un scriitor: liniste, masina pe senile, labirint pentru relaxare, mancare suficienta (no drinks, insa!).

Asa ca isi ia familia si porneste spre calatoria vietii sale, poate chiar ultima, avand in vedere sentimentul de indepartare de celelalte fiinte umane, dar si claustrarea intr-un loc atat de inchis, fara putinta de a ajunge dincolo de zapezi. Daca mai avem si cateva-putine personaje secundare, interesante sunt cele principale: sotia sa, Wendy (Shelley Duvall), este atat de insipida, incat m-am intrebat mult timp ce naiba cauta intr-un astfel de film. Numai ca parerea mea s-a atenuat cu timpul: era nevoie de cineva supus, de cineva aproape fara personalitatate, care sa nu iasa din cuvantul celui puternic, dar care are doar un important simt: cel de mama. Pe de alta parte, Danny (Danny Lloyd) este baiatul cuplului, bolnavicios, dar mai ales cu puteri paranormale, descoperind primul crimele care s-au produs de-a lungul timpului in hotelul bantuit.

Aparitii paranormale, fantome sau pur si simplu halucinatii, este greu sa cataloghezi ceea ce se intampla in Overlook Hotel. Fiecare personaj trece prin momente similare, numai ca, la fel, fiecare are o reactie diferita fata de ceea ce simte: unul innebuneste si incepe sa simta ca este una cu fantomele, altul reuseste sa tina cumpatul si sa incerce sa supravietuiasca, chiar sa ii salveze pe ceilalti doi. Momentele nu sunt atat de infricosatoare, dar reusesc sa te mentina atent si sa incerci sa deslusesti finalul, dar mai ales cauzele (care pentru mine au ramas mult timp, poate si acum, necunoscute). Insa este, cu siguranta, o capodopera, o splendoare, chiar daca nu sunt deloc pasionat al genului horror.

Nota: 9/10

Îmi place să citesc, pe scurt. Altfel, sunt Project Manager al acestui blog colectiv cultural, unde pasiunea mea pentru cărți și filme se materializează în formă scrisă. Nu am pretenții să știu totul despre această lume, iar pasiunea rămâne pasiune. În rest, vă pot scrie și despre bere, și despre Grecia, despre călătorii sau despre familie. Dar azi n-am chef :)


« »

4 Raspunsuri la “The Shining (1980)”

 1. Intalnire de gradul 3: Stanley Kubrick, Stephen King si Jack Nicholson :). Unul din preferatele mele, din toate timpurile!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 2. Delia Marc says:

  Ce ganduri ma incearca observand ca cei tineri bat cararile pe care le-am strabatut si noi (cei cu vechime) cu admiratie! Valoarea rezista si este recunoscuta peste indiferent de cati multi ani! Muzica, pictura, literatura, filmul, arhitectura … Dar si vinul si coniacul vechi 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 3. […] : Marian, Adina, Jovi – despre o capodopera (carte/film), Piratul Cinefil, Teo Like this:LikeBe the first to like this […]

Parerea voastra

Ultimul vostru articol

Booking.com

FOTOVIVA - Fotografie de nunta si portret

Fotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premium
Fotografie de nunta premium