Filme Filme americane Recomandat

The Men Who Stare at Goats (2009)

The Men Who Stare at Goats (2009) – Omul care se holba la capre
Regia: Grant Heslov
Actori: Ewan McGregor, George Clooney, Jeff Bridges, Kevin Spacey, Robert Patrick

Impresiile dupa un astfel de film sunt si vor ramane controversate. Poate nici nu le-am lasat sa se sedimenteze suficient si scriu la distanta de doar cateva ore de cand am vazut filmul. Mi-aduc aminte ca a trecut doar un an de la Tropic Thunder, un film apreciat de critica pentru sarcasmul si parodierea razboaielor duse de americani prin lume si pe care eu nu l-am privit deloc cu aceeasi placere. Si poate ca anumite filme sunt facute special pentru publicul american, care sunt in mijlocul evenimentelor si le vad cu alti ochi.

Intotdeauna am privit armata cu putina simpatie, constient ca sunt prea multe lucruri invizibile pentru spectatorul de departe. Iata ca in armata americana exista chiar o divizie secreta, care se ocupa numai de lucruri de natura psihica, iar una dintre cele mai mari realizari a membrilor sai este uciderea de la distanta, printr-o simpla privire, a unor capre.  ”New Earth Army” incearca sa determine pacea intre popoare numai prin puterile paranormale pe care le detin si care nu sunt, normal, pe placul sefilor.

Astfel, aceasta divizie este desfiintata si membrii ei trimisi in toata lumea, unii dintre ei chiar indepartati din armana. Peste ani, reporterul Bob Wilton (Ewan McGregor) gaseste firul spre ea si incearca sa descopere adevarul. Numai intamplarea il duce spre Lyn Cassady (un George Clooney de nerecunoscut, atat de bun este 😉  ), aflat pe punctul de a intra in Irak spre o misiune secreta. Iar aici secretele ssunt pe rand dezvaluite si duc spre adevaruri sau conflicte care mai de care mai ciudate.

Din cate am citit prin presa americana, filmul se bazeaza pe o realitate arhicunoscuta peste Ocean: incercarea armatei americane de a obtine succese in lupte duse, cu ajutorul unor oameni care detin puteri paranormale. Cu toate aceastea, fictionarea excesiva a scenariului, dusa pana la exagerare, a distras discursul antirazboi spre comedie si parodie. Aceasta cauza a dus si la o confuzie in randul spectatorilor, cu privire la adevaratul scop la filmului sau daca este inspirat dintr-un fapt real sau nu. Nu m-a impresionat.

Nota: 7/10

Articole similare

Arsenic and Old Lace (1944)

Jovi Ene

Închisoare, teatru și iubire: L’innocent (2022)

Dan Romascanu

Un relaxant contra viselor urâte: The War with Grandpa (2020)

Delia Marc

2 comments

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult