Recenzii filme si carti

Recenzii despre filme si carti

Minte-ma frumos (2012)

Articol publicat de Delia pe 15 Octombrie 2012
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.6/10 (12 votes cast)

Minte-m@ frumos! (2012)

Regia: Iura Luncaşu
Scenariul: Adrian Lustig
Distributia: Diana Dumitrescu (Dana), Andi Vasluianu (Dani), Antoaneta Zaharia (Oana), Marius Damian (Toni), Loredana Groza
Producator: Ducu Ion

Doar simple consideratii!

Un film marca “la famiglia” :). Pentru ca toti cei care au pus “umarul” (ca altceva nu prea pot sa spun) la realizarea lui fac parte din marea familie a Media Pro!

Unii chiar sunt si intre ei familisti, vezi cazul Dianei Dumitrescu cu Ducu Ion sau al Antoanetei Zaharia cu Marius Damian, sau al Loredanei Groza cu Andrei Boncea :).

Un film datorita caruia m-am suparat foarte tare pe Andi Vasluianu, un actor cu mari resurse interpretative, pe care l-am apreciat in Periferic, in Manusi rosii, in Apele tac si de la care astept …. astept ….. astept …. acte reale artistice. Sigur ca da, poate nu este vina lui, poate intervin acele indemnuri “jucati…jucati…jucati”, poate ca acum este tanar si pe val si castigul material acumulat este important pentru construirea unui viitor independent financiar in care sa poata discerne si selecta oferta, poate ca tocmai oferta slaba este cauza … Pana atunci, din pacate, un pom atat de frumos crescut isi scutura inutil roadele pe un pamant nefertil.

Si aici ajung la aceasta oferta slaba, un fel de “reteta compensata”: pe de o parte, scenarii deficitare la coeficientul de inspiratie si inteligenta, pe de alta parte, aceleasi scenarii cliseistice verificate ca avand priza la o categorie de public care se limiteaza doar la hlizeala facila. Pentru ca nu e asa, se poate practica si umorul elaborat, un gen de comedie – cum spuneam, inteligent si proaspat, mai ales in perspectiva ofertei  bogate (slava Domnului 🙂 ) a societatii romanesti. Prin urmare, scenariul l-am considerat slabut, repetitiv tematic, cu destramari in logica intrigii … si toate acestea in ciuda faptului ca Adrian Lustig are condei si un simt ascutit de observatie si de conectare la faptul zilnic social si psihologic. Poate daca ne-ar considera pe noi ceilalti, la fel de inteligenti si deschisi la minte ca domnia sa, rezultatul are fi mai demn de apreciat.

Una peste alta, filmul nu se ridica cu nimic peste calitatea serialelor-telenovele marca “la famiglia” realizate si difuzate pe canalele Media Pro. Care incontestabil, sunt prizate de o mare masa de telespectatori.

Dar am totusi si cateva impresii placute si acestea se leaga de numele “vinovatului” Manu (Emmanuel)  Kadosh, semnatarul cinematografiei (ca si la Modigliani, ca si la alte pelicule cotate foarte bine la nivel international), castigatorul unui premiu al Israeli Film Academy  pentru “Ha-Dybbuk B’sde Hatapuchim Hakdoshim” si nominalizat de aseamenea pentru “Tza’ad Katan” in 2003. Pentru Kadosh (in traducere inseamna “sfant”) se pare ca imaginea este sfanta :-). Decupari inspirate ale figurilor actorilor, cadre vii ale unui Bucuresti atractiv si, in plus, o aleasa aplecare asupra detaliilor arhitectonice valoroase (in contrast cu cladirile de sticla si beton contemporane). Imaginea filmului este vie, clara, calda, prietenoasa si ridica calitatea ofertei in ochii spectatorului.

Si o Antoaneta Zaharia, cu vana de autentica comediana, credibila si plina de optimism.

Ce vreau sa va spun insa in final este faptul ca sunt convinsa ca filmul va avea succes la publicul care se va distra, va rade si ii va rasplati cu aplauze pe protagonisti, pentru ca pana la urma, va fi vazut o felie din viata care ne inconjoara. O viata asa, cam ca o manea :).

Nota: 5/10


« »

10 Raspunsuri la “Minte-ma frumos (2012)”

 1. Nu sunt de acord deloc. Filmul mi-a placut si este peste media filmelor actuale. Este cliseic, este oarecum previzibil, si totusi este atat de amuzant. Doua comedii reusite cu Andi Vasluianu in rol principal, la un interval scurt: Despre oameni si melci SI Minte-ma frumos.

  Iarasi oamenii au pretentii de la o comedie mai mari decat trebuie.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  • Delia says:

   Eu ma bucur ca v-a placut filmul si v-a creat o stare buna, inarmat cu care sa rezistati lucrurilor mai putin “amuzante” de zi cu zi. Dar zic totusi … comedia e lucru greu … mult mai greu decat drama … lacrima porneste singura, visceral, dar rasul (sau macar zambetul), are de-a face cu creierasul 🙂

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
 2. o cronica foarte frumoasa! se simte energia cu care s-a scris si sinceritatea cu care ai scris. ma bucur ca nu ai scris doar despre lucrurile proaste si ca te-ai legat si de partea mai placuta a productiei. ai perfecta dreptate. oferta din pacate, impinge actorii la alegeri mai putin decente… pana la urma trebuie sa fie pe placul tuturor, nu?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
 3. Inteleg argumentele, dar nu inteleg punctajul. Mi se pare ca e o cronica de film prost, cam de 2-3, dar nimic din punctaj nu reliefeaza asta: e 5, deci filmul ti se pare mediu. Ca atribute pozitive, retin imaginea si 1-2 actori, dar cu doar atat nu se face film. Sa fie ca i-ai dat un punctaj atat de mic pentru ca nu te lasa inima, fiind film romanesc? Ori poate are si alte calitati pe care nu le-ai mentionat in cronica, ridicandu-l la gradul meritoriu de “film mediu?”

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  • Delia says:

   Eu am propriul meu mod de evaluare prin puncte, nu ma aliniez sistemului IMDb sau Rotten Tomatoes, etc, etc, (acestea fac o medie a notarilor, de unde rezultatul afisat). Cred ca de vreo doua ori am dat nota 2 🙂 Un film mediu nu inseamna pentru mine nota 5 (1/2 din 10) 🙂 Nu am pregatire profesionala in domeniu, sunt doar o consumatoare cu un oarecare grad de educatie si cultura (si sa nu uit – experienta de viata – o chestie foarte importanta), care imi permite sa apreciez – normal – subiectiv!

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
   • Jovi says:

    Corect, Delia!
    Suntem amatori, bloggeri, ne permitem sa notam cum vrem si ce vrem… Inca nu suntem amenintati cu represalii, precum Cartarescu :))
    In plus, aici ai fost si temperata un pic, dar se vor vedea rezultatele. Prietenii stiu de ce 😉

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
 4. […] semnala si o alta recenzie, cu care insa nu sunt de acord. O regasim pe acelasi site ca la punctul anterior.Este despre filmul Minte-ma frumos, care mie mi-a placut. Nu sunt de acord […]

 5. […] la întâlnire se prezinta chiar Oana? Sau fiecare dintre cei patru… minte frumos? Delia – Filme-cărți Adrian Lustig are condei si un simt ascutit de observatie si de conectare la faptul zilnic social […]

 6. […] -Minte-ma frumos (2012), o subproductie cu Andi Vasluianu […]

Parerea voastra

Ultimul vostru articol

Booking.com

FOTOVIVA - Fotografie de nunta si portret

Fotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premium
Fotografie de nunta premium