Recenzii filme si carti

Recenzii despre filme si carti

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.7/10 (6 votes cast)

133615_oriStar Wars: The Force Awakens (2015)

Regizor: J.J. Abrams
Scenariu: Lawrence Kasdan, J.J. Abrams 
Distribuția: Daisy Ridley, John Boyega, Oscar Isaac, Harrison Ford, Carrie Fisher, Adam Driver, Mark Hamill (1 minut 😉 )

Nu voi uita niciodată starea de spirit în care am ieșit de la Star Wars – A new Hope. Era 1978 și – pentru remontarea moralului distrus al poporului român după catastrofalul cutremur din 77 – partidul luase hotărârea să relaxeze puțin politica de izolaționism cultural prolet-cultist și permisese unor superproducții hollywoodiene să ruleze pe plaiurile mioritice sub etichete de genul basm modern și povești spațiale. Star Warsul a reprezentat mult mai mult pentru cei ce-au intrat atunci să-l vadă, dar eu l-am văzut cu ochii copilului care-și vede visele prinzând viață. M-am dus la premiera Amenințării Fantomei cu aceeași așteptare și am ieșit deziluzionat: nu mai exista chimie între maturul de-acum și povestea de pe ecran.

Așadar m-am dus la Force Awakening cu sufletul îndoit și temându-mă de ce-i mai rău. Trebuie să spun că filmul mi-a plăcut. Într-un top al seriei complete l-aș îndosaria între Empire StrikeBack și A new Hope. Regizorul  J.J. Abrams a încercat, în opinia mea, un melanj între cele mai reușite filme ale seriei, dar cred că a mers prea departe și – de la un moment dat încolo – a prins prea mare viteză și nu s-a mai putut opri. Pentru a nu fi înjurat că fac spoilere nu voi înșirui aici cascada de locuri și personaje, detalii esențiale și elemente pe care oricine a văzut episoadele IV și V le regăsește în episodul VII. Aproape toată povestea e calchiată după cea din A New Hope.

131410_ori

Dar se poate trece peste ele.  J.J. Abrams reușește să ofere și destule elemente proaspete și să mențină un ritm suficient de alert pentru a te ține în priză, deși e departe de realizarea nivelului de adrenalină din Star Trek, de exemplu. Un mare balon de oxigen i l-a oferit BB 8 care efectiv fură scena la fiecare apariție și care cerșește – prin drăgălășenia deșănțată și reacțiile super-umanizate – chicoteli și bună-voință care să se răsfrângă și asupra partenerilor de film vitregiți ba de scenarist, ba de vârsta excesivă. Și pentru c-a venit vorba de vârstă nu pot să nu depunctez decizia de-a nu o “retușa” constructiv pe sărmana Leia Organa (Carrie Fisher), fosta prințesă – actualmente general al rebelilor, pentru care am tot respectul după ce-am urmărit câteva stand-upuri autobiografice de-ale ei. OK are toate motivele s-arate cum arată, dar d-aia s-a inventat machiajul de film, nu? Colac peste pupăză vine lipsa totală de chimie dintre ea și Han Solo (Harrison Ford). Conversațiile sunt searbede și artificiale, iar flirtul otrăvit nu-și mai are loc între doi indivizi doborâți de ani. Poate s-a și vrut asta pentru lansarea noului cuplu al seriei Rey-Finn (Daisy Ridley & John Boyega).

131426_oriO maaaare bilă neagră pentru Întunecații de serviciu ai seriei. Sunt tare, tare departe de cuplul Palpatine-Darth Vader. Minusul cel mai mare îl încasează Kylo Ren (Adam Driver) pentru extram de insipida interpretare și pentru că și-a dat masca jos. Maximum fail! Și încă una pentru Fecioara de metal a stormtrooperilor, un personaj lipit complet aiurea de acest film (Captain Phasma).

O altă bilă neagră o ia partea luminoasă pentru indecenta maximizare a manifestării Forței la o abia trezită sub-sub-sub-sub padawan 😉

591840_oriSunt sigur că or să vă placă noile efecte al light saberurilor care – în sfârșit – își reflect în mod natural lumina pe obiectele din apropiere și nu mai sfârâie precum aparatele de sudură 😉

În concluzie, filmul o să placă nu numai fanilor vechi, ci și generației de azi și ne va face să așteptăm cu sufletul la gură episodul VIII. Poate că acolo Forța se va trezi de-a binelea.

Nota: 8-9/10


« »

Parerea voastra

Ultimul vostru articol

Booking.com

FOTOVIVA - Fotografie de nunta si portret

Fotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premium
Fotografie de nunta premium