1001 filme pe care trebuie sa le vezi intr-o viata Filme Recomandat

Forrest Gump (1994)

Forrest Gump (1994)
Regia: Robert Zemeckis
Distributia: Tom Hanks, Robin Wright, Gary Sinise, Sally Field

Puteti cumpara DVD-ul acum, de pe FilmExpress.ro.

Multi ani am considerat ca „Forrest Gump” este filmul meu preferat, asa ca am decis sa ii ofer inca o sansa :D, sa ma dumiresc daca alegerea mea de acum cativa (multi) ani a fost corecta. Am regasit aceeasi splendoare, aceeasi relatare despre viata umana si destinul ei, aceeasi apropiere de sufletul uman, care, deja descurajat de soarta si de modul in care el se poate exprima intr-o lume prea dura, poate renaste si isi poate gasi locul propriu, isi poate construi propria forma de fericire fara sa ii pese prea mult de descurajarea celorlalti. Pentru ca, nu-i asa, viata e ca o cutie de bomboane de ciocolata, nu stii niciodata ce vei primi”.

„Forrest Gump” nu este doar un film despre Forrest Gump. Este un film despre America si visul american, pentru ca aflam de aici, prin intermediul unui personaj altfel sters, cu un IQ sub medie, cu putine oportunitati in cariera, dar care este sfatuit de mama sa in mod exceptional: „Nu esti altfel decat ceilalti”. Cu aceste cuvinte, porneste la drum, spre a-si construi o viata la fel de fericita ca a celorlalti si profitand de toate oportunitatile oferite de aceasta: o alergare pe camp se transforma in sansa ajungerii la colegiu, profitand de inrolarea in echipa de fotbal american; o (aceeasi) alergare il transforma in erou in Vietnam, atunci cand si-a salvat mai multi colegi de la moarte; o minge ajunsa la picioarele lui il transforma intr-un perfect jucator de ping-pong, etc.

Intalniri cu presedintii SUA de-a lungul timpului, cu mari personalitati ale timpului (John Lennon, Martin Luther King) il fac pe Forrest Gump un fel de Uncle Sam modern: un om care a supravietuit tuturor generatiilor (sa nu uitam ca in film nu a mai avut loc o scena savuroasa cu George Bush, care ar fi asigurat desigur o continuitate) si care poate fi liantul intre America de ieri si cea de azi. El este intruchiparea, cum spuneam, a Americii si a visului american, cel care ne marturiseste ca nu este nevoie de prea multa minte (suficienta ca sa cunoasca dragostea) pentru a reusi, pentru a realiza ceva, pentru a insemna ceva pentru viata celorlalte.

„Forrest Gump” nu a fost un film usor de realizat. Pentru anul 1994, a insemnat mult atat din punct de vedere al mesajului, dar si al realizarilor tehnice: am avut in fata un DVD pe doua discuri, in care partea a doua a fost preponderent tehnica. Daca de scenele din epoca imi aminteam de la prima vizionare (fiind foarte greu sa il introduci in scena pe Tom Hanks alaturi de, de exemplu, John Lennon sau Richard Nixon), am descoperit ca majoritatea scenelor au cuprins elemente „decorate” pe computer, cum ar fi scenele din Vietnam sau cele privind celebra „Run, Forrest, run”.

Sase premii Oscar, printre care cele pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor si cel mai bun actor in rol principal. Nu vreau sa va spun mai multe, decat ca merita sa il vedeti, este cu adevarat un film de nota 10.

Nota: 10/10

Puteti cumpara DVD-ul acum, de pe FilmExpress.ro.

Articole similare

Cine este pe fugă? – Le secret (1974)

Dan Romascanu

Prin blogosfera cinefila (6 – 12 mai 2013)

Jovi Ene

Revista presei culturale (mai 2016)

Jovi Ene

1 comment

codrut 17 noiembrie 2011 at 09:55

Am revazut si eu recent filmul care, fireste, m-a impresionat si pe mine prin 1998 cand l-am vazut la Ion, in Franta. Il avea inregistrat pe o caseta d-aia babana VHS. Insa am o problema cu citatul cu care se identifica filmul, viata si cutia de bomboane de ciocolata (reprodus/ tradus si de tine “viata e ca o cutie de bomboane de ciocolata, nu stii niciodata ce vei primi”). Cum suspinau fetele in liceu, of of of, spunand acest citat care mi se parea apocaliptic, cea mai filosofica rostire EVER, plin de continut. Abia la 34 de ani mi-am dat seama ca eram cam naiv, nu stiu, nu mancasem cutii de bomboane de ciocolata?(mancasem) Pentru ca pe cutia cu bomboane de ciocolata scrie, si cred ca intotdeauna a fost scris, cu ce savoare sunt acele bomboane de ciocolata. Trebuie sa stii doar sa citesti. Sunt bomboane cu esenta de rom, cu esenta de nuca de cocos etc etc etc. Le astept pe cele cue senta de bere. Deci viata nu este deloc precum o cutie de ciocolata.Mult mai mult decat atat. Ce simpla ar fi viata daca te-ai uita pe cutia de bomboane si ai vedea cam ce naiba vei face sau ar trebui sa faci!

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult