Recenzii filme si carti

Recenzii despre filme si carti

Filme pe scurt: Son of Saul (2015)

Articol publicat de Tudor pe 1 Noiembrie 2016
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)

son-of-saulSon of Saul – Saul fia (2015)

Regia: László Nemes
Cu Röhrig Géza în rolul Ausländer Saul.

Poziţia 34 în lista filmelor secolului XXI.
Oscar pentru cel mai bun film străin.

În Biblie, fiul lui Saul e Jonathan. Saul şi cu Jonathan îl iubesc pe David, fiul lui Iesei, care cântă frumos. Apoi Saul începe să-l urască şi vrea să-l omoare. Apoi David are ocazia să-l omoare el pe Saul, dar n-o face, iar Saul îl tratează din nou ca pe un fiu. Apoi filistinii îi omoară pe Saul şi pe Jonathan, iar David devine mare rege în Israel.

Filmul modifică finalul poveştii biblice: filistinii îl omoară pe David. Saul îi găseşte trupul şi-l simte ca pe al unui fiu (ştie că nu e, dar aşa simte) şi vrea să-l înmormânteze, pentru ca sufletul lui să-şi poată îndeplini destinul. Pentru asta caută un rabin. Evreii nu prea înţeleg ce vrea şi nu îndrăznesc să-l ajute, înspăimântaţi fiind de filistinii în robia cărora erau. Dar Saul nu renunţă şi reuşeşte până la urmă să-i salveze trupul de la arderea de tot.

O altă diferenţă faţă de povestea biblică este aceea că acţiunea filmului se petrece în toamna lui 1944, la Auschwitz.

sonofsaul

Ştim cu toţii ce s-a petrecut la Auschwitz, dar ce reuşeşte László Nemes este să ne inducă senzaţia cumplită că suntem acolo chiar noi, spectatorii. Totul este filmat de la înălţimea ochiului, pe urmele lui Ausländer Saul, suntem fiecare un Sonderkommando care ştie ce se întâmplă dar nu poate face nimic, care nu mai poate avea nici un sentiment omenesc în afară de groază. Nici măcar oroare sau ură nu mai poate avea, şi nici compasiune. Am aflat cu ocazia asta cât de cumplit este. De aceea, probabil, Ausländer Saul s-a ţinut cu dinţii de himera lui. Ca să nu devină şi el un monstru.

Am încercat după ce mi-am mai revenit să-i dau filmului o notă, dar nu există note pentru aşa ceva.


« »

Parerea voastra

Ultimul vostru articol

Booking.com

FOTOVIVA - Fotografie de nunta si portret

Fotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premium
Fotografie de nunta premium