Filme europene

Grecii și străinii: Worlds Apart (2015)

Worlds Apart (2015) - Enas Allos Kosmos Regia: Christoforos Papakaliatis Distribuția: J.K. Simmons, Christoforos Papakaliatis, Andrea Osvárt, Tawfeek Barhom Deşi localizată la extremitatea sudică a Uniunii Europene sau poate chiar din acest motiv, Grecia s-a aflat în ultimii ani la intersecţia Europei. Criză economică care a lovit Europa şi întreaga lume cu un deceniu în urmă a fost deosebit de dificilă pentru economia greacă, în parte din cauza factorilor globali, în parte datorită acumulării de administrare defectuoasă şi de decizii greşite în politicile economice. Pentru ca economia greacă să supravieţuiască, au fost impuse programe dure de austeritate de către UE şi de FMI, ceea ce a dus la reducerea salariilor şi a pensiilor şi mai ales la pierderea locurilor de muncă pentru un procent semnificativ din forţă de muncă. Pe de altă parte, Grecia s-a trezit împreună cu Italia, ca fiind o destinaţie ţintă şi un punct de intrare în Europa pentru sute de mii de refugiaţi din razboaie şi catastrofe economice din Africa şi din lumea islamică. Presiunea socială şi economică a avut ca rezultat costuri ridicate pentru familiile şi cetăţenii greci, situaţii de criză personală pentru persoanele care şi-au pierdut sau sunt în pericol să-şi piardă siguranţa într-o lume în schimbare. Pentru unii dintre ei refugiul a fost în extremism politic. Pentru alţii în dragoste. Acesta este fondul, dar şi tema principala a filmului actorului şi regizorului Christopher Papakaliatis, "Enas Allos Kosmos" sau "Worlds Apart". (mai mult…)

On the Milky Road (2016) – Pe Calea Lactee

On the Milky Road (2016) Regia: Emir Kusturica Distribuția: Emir Kusturica, Monica Bellucci, Sloboda Micalovic, Predrag Manojlovic On the Milky Way”, cel mai recent film al sârbului Emir Kusturica, este o poveste de dragoste în vreme de război -războiul bosniac mai exact-cu gloanțe șuierând pe lângă tâmple, dintre un el dezlânat, dar plin de șarm și unic în peisajul secerat de război, și o ea, tipul femeii fatale, pe jumătate străină, pe fugă din cauză că este prea frumoasă. Kusturica însuși este în rolul principal, jucându-l pe soldatul Kosta, considerat de mulți nebun, însă cu o imagine tipică parcă desprinsă din folclor, a eroului care pare naiv și prost, dar care înțelege mai multe decât oricine, bazându-se pe orice semn, inclusiv pe visele pe care le are. Soldatul însă, are un trecut tragic despre care menționează alții în trecere. Nu-mi dau seama dacă Kusturica a jucat bine sau nu, dar fața lui schimonosită cel puțin, a adus pe ecran un personaj care parcă ar fi fost transpus dintr-o ilustrație. Kosta e simpatic, are privirea senină, dar în cutele feței și în orientarea în jos a colțurilor gurii se vede amărăciunea timpurilor de altă dată. (mai mult…)

Nicio rază de speranță: Já, Olga Hepnarová (2016) – Eu, Olga Hepnarova

Já, Olga Hepnarová (2016) Regia: Petr Kazda, Tomás Weinreb Distribuția: Michalina Olszanska, Martin Pechlát, Klára Melísková Pentru cel de-al doilea an consecutiv cinemateca din oraşul meu găzduieşte un Festival de film ceh, iar cel mai interesant film pe care l-am văzut până acum este 'Eu, Olga Hepnarova' co-regizat de Petr Kazda şi Tomás Weinreb descriind un eveniment care a avut loc acum mai bine de 40 de ani în ceea ce era atunci Republica Socialistă Cehoslovacă. După toate criteriile a fost un eveniment şocant, în special pentru Cehoslovacia "liniştită" şi "normalizată" din anii 1970. Astăzi, am suspecta imediat un atac terorist, dar rădăcinile crimei fetei care într-o bună (sau rea) zi a intrat cu camionul pe care îl conducea într-o staţie de autobuz din Praga, ucigând opt persoane îşi au originile nu în ideologie, ci într-o profundă traumă personală şi în eşecul total al unui sistem care nu putea să-şi îndeplinească obligaţiile de baza faţă de cetăţenii săi şi chiar mai puţin ştia să tolereze diferenţele şi să se ocupe de persoanele în dificultate. (mai mult…)

Dramă solidă de război: HHhH (2017) – The Man with the Iron Heart

HHhH (2017) - The Man with the Iron Heart Regia: Cédric Jimenez Distribuția: Rosamund Pike, Mia Wasikowska, Jack O'Connell Asasinarea la Praga în 1942 a lui Reinhardt Heydrich - "protectorul" Boemiei și Moraviei și unul dintre planificatorii "soluției finale" - a fost unul dintre cele mai spectaculoase evenimente ale celui de-al doilea război mondial. Deși nu a schimbat dramatic soarta războiului, a avut un puternic impact asupra moralului atât a germanilor, cât și al cehilor și altor națiuni care luptau împotriva Axei, dovedind că ocupanții naziști nu erau nemuritori și că conducătorii regimului lor aveau să-și plătească crimele. De asemenea, evenimentul a condus la represalii sălbatice care au distrus orice speranță de cooperare între germani și cehi. "Omul cu inima de fier", bazat pe un roman al lui Laurent Binet și regizat de Cédric Jimenez, descrie cu atenție principalele personaje ale acestei drame istorice, precum și evenimentele dinainte și după atacul asupra lui Heydrich. (mai mult…)

Jocuri de oglinzi: L’amant double (2017)

L'amant double (2017) Regia: François Ozon Distribuția: Marine Vacth, Jérémie Renier, Jacqueline Bisset După ce am văzut săptămâna trecută "Frantz" din 2016, am continuat ieri cura de (François) Ozon cu "The Double Lover" (sau "L'amant double" în original), ultimul film al regizorului francez, participant in competiție la Cannes în mai 2017. Ambele filme tratează aspecte legate de identitate, adevăr și minciună și modul în care acestea pot influența relațiile dintre bărbați și femei. Cam aici se opresc asemănările. Există multe diferențe și aproape toate în favoarea filmului din 2016. (mai mult…)

Victimele războiului: Frantz (2016)

Frantz (2016) Regia: François Ozon Distribuția: Pierre Niney, Paula Beer, Ernst Stötzner "Frantz" este unul din acele filme care te urmăresc mult timp după ce s-a terminat proiecția. Ceea ce eu și mulți alți spectatori ai filmului lui François Ozon din 2016 ne vom aminti peste ani vor fi siluetele celor doi eroi principali - frumoasa tânără germană Anna (interpelată de Paula Beer), al cărei iubit, Frantz, căzuse pe front cu două luni înainte de sfârșitul primului război mondial, și tânărul francez parcă dintr-o altă lume, Adrien Rivoire (actorul Pierre Niney), care este și el fost soldat. Adrien îl întâlnise cândva în trecut pe iubitul Annei apare în mod misterios să pună flori pe mormântul gol și să ușureze durerea părinților lui Frantz. S-ar putea spune că Pierre Niney este o greșeală de distribuire, și poate că este cu adevărat, dar el este nu la locul său nu ca actor, dar ca personaj în lumea în care îi este sortit să trăiască. (mai mult…)

Divertisment de vară: Valerian and the City of a Thousand Planets (2017)

Valerian and the City of a Thousand Planets (2017) – Valerian și Orașul celor o mie de planete Regia: Luc Besson Distribuţia: Dane DeHaan, Cara Delevingne, Clive Owen, Rihanna, Ethan Hawke, Rutger Hauer Primele două minute ale lui "Valerian şi oraşul celor o mie de planete" al lui Luc Besson propun una dintre cele mai amuzante introduceri pe care le-am văzut pe marile ecrane în ultimii ani. După următoarele 15 minute, începusem să cred că am luat o decizie greşită de a petrece următoarele două ore pentru a viziona un film dulceag de acţiune inspirat de benzi desenate. Ceea ce a urmat s-a dovedit a fi unul dintre filmele bune de divertisment din acest an, dar care nu va place la toată lumea, pentru care trebuie să fiţi în dispoziţia potrivită pentru a-l viziona şi a va bucura de el. Chiar şi fanii filmelor inspirate de benzi desenate şi fanii seriei comics pot fi împărţiţi în opinii. (mai mult…)

Când amintirile ne schimbă: The Sense of an Ending (2017)

The Sense of an Ending (2017) Regia: Ritesh Batra Distribuția: Jim Broadbent, Charlotte Rampling, Harriet Walter "The Sense of an Ending" este un film destul de solicitant. Publicul ţintă este cel de vârstă matură (şi +), cei care au în suflete şi minţi suficiente amintiri care au avut timp să fie uitate sau îngropate intenţionat. De asemenea, el necesită o anumită răbdare, căci personajele sale, la fel precum cei mai mulţi oameni din viaţa 'reală', nu se dezvăluie imediat şi nu sunt nici exuberanţi, nici foarte empatici. Este nevoie de timp pentru a descoperi motivaţiile umane ale multora dintre noi, este nevoie de timp cinematografic pentru a descoperi personaje ca cel al lui Tony Webster, proprietarul cvasi-pensionar al unui mic magazin de aparate de fotografiat vechi din Londra, care odinioară aspira să devină poet. Dar atunci când investim timpul şi efortul, în cinematografie ca şi în viaţă, putem fi cu nesaţ răsplătiţi. (mai mult…)

Marea nostalgie: La Grande Vadrouille (1966)

La Grande Vadrouille (1966) - Marea hoinăreală Regia: Gérard Oury Distribuția: Bourvil, Louis de Funès, Claudio Brook Comediile îmbătrânesc. Toate lucrurile îmbătrânesc, inclusiv filmele, inclusiv comediile. A vedea după 50 de ani un film la care îmi amintesc că am râs până când am căzut sub scaun este riscant. Experienţa a fost interesantă şi foarte diferită de ce mă aşteptăm. (mai mult…)

Valerian and the City of a Thousand Planets (2017) – Valerian și Orașul celor o mie de planete

Valerian and the City of a Thousand Planets (2017) - Valerian și Orașul celor o mie de planete Regia: Luc Besson Scenariul: Pierre Christin, Jean-Claude Mézières, Luc Besson Distribuţia: Dane DeHaan, Cara Delevingne, Clive Owen, Rihanna, Ethan Hawke, Rutger Hauer Un SF cu Rutger Hauer: Blade Runner. Un film în regia lui Luc Besson în care personajul feminin principal este un model cunoscut: Fifth Element. O producţie 3D în care un ofiţer rău intenţionat din rasa umană distruge habitatul unor extraterești blânzi, spirituali, pigmentaţi albăstrui: Avatar (mai mult…)