Filme europene

Dreptul de a ierta: The Railway Man (2013)

The Railway Man (2013) Regia: Jonathan Teplitzky Distribuția: Colin Firth, Nicole Kidman, Stellan Skarsgård, Jeremy Irvine Pot ororile războiului fi iertate? Care este atitudinea corectă față de făptași și colaboratori ai crimelor de război, genocid și tortură? Timpul într-adevăr vindecă? Este răzbunarea răspunsul potrivit? Este posibilă iertarea și cine are dreptul să ierte? Asemenea întrebări sunt adesea puse în literatura și filmele despre război și Holocaust. Răspunsurile diferă, așa cum se întâmplă în viața reală și în istorie. 'The Railway Man', film dramatic și impresionant, inspirat de personajele adevărate și povestirile vieților englezului Eric Lomax și japonezului Takesi Nagase, întreabă și încearcă să ofere un răspuns în contextul istoric al lagărelor ucigașe in care erau tinuți prizonierii britanici din Indochina ocupată de Japonia în timpul celui de-al doilea război mondial. (mai mult…)

Darkest Hour (2017)

Darkest Hour (2017) - Ziua decisivă Regia: Joe Wright Scenariul: Anthony McCarten Distribuţia: Gary Oldman, Lily James, Kristin Scott Thomas, Stephen Dillane După Discursul regelui (2010), dar înainte de Dunkirk (2017), Neville Chamberlain demisionează din funcţia de prim-ministru al Marii Britanii, ca urmare a presiunii opoziţiei. Pentru Europa Occidentală în general și pentru Marea Britanie în cazul de faţă, ceasul bate cea mai grea oră. Armata este decimată, regele ia în considerare exilul, dar providenţa îl oferă pe Winston Churchill. Tot pe el ni-l oferă și nouă Joe Wright, în cele 2 ore de film: cu replici de un umor incredibil, uneori bâlbâit și ursuz, alteori desăvârșit orator, capabil să mobilizeze opoziţia, propriul partid și în final cursul istoriei. (mai mult…)

Să nu ucizi: Krótki film o zabijaniu (1988) – A Short Film About Killing

Krótki film o zabijaniu (1988) - A Short Film About Killing Regia: Krzysztof Kieslowski Distribuția: Miroslaw Baka, Krzysztof Globisz, Jan Tesarz Revederea filmelor lui Krzysztof Kieslowski este o experiență foarte specială, atât din punct de vedere cinematografic, cât și din punct de vedere istoric. Am văzut seria "Decalog" cu aproape 30 de ani în urmă și 'Un scurt film despre crimă' a fost o parte din aceasta, în versiunea sa mai scurtă. Timpul care a trecut de la lansarea filmului pe ecrane și sfârșitul brusc al carierei și a vieții regizorului oferă o perspectivă foarte diferită. Filmele sale au rămas și el a fost cu siguranță unul dintre cei mai mari regizori de film din vremea sa și din toate timpurile. Eu am avut șansa de a-i supraviețui, de a vedea mai multe filme și de a acumula mai multă experiență de viață. Perspectiva de acum este diferită, felul în care citim și înțelegem filmele sale s-a schimbat și ea. (mai mult…)

Happy End (2017) – Final fericit

Happy End (2017) - Final fericit Scenariul & Regia: Michael Haneke Distributia: Isabelle Huppert, Jean-Louis Trintignant, Mathieu Kassovitz, Fantine Harduin, Franz Rogowski, Laura Verlinden, Toby Jones etc Un film numit “Happy End”, fara un Happy End classic, ci un alt fel de Happy End, lasand spectatorului gustul amar al unei lumi nemilos dezvaluita in cele mai neumane alienari ale umanitatii, dar si o palida- foarte palida speranta “vizionara”. Nominalizat in competitia oficiala Cannes 2017 – Palme d’Or, la European Film Awards pentru categoriile European Actress – Isabelle Hupert si European Actor - Jean-Louis Trintignant, nominalizat la Munich Film Festival – categoria Best European Film – Michael Haneke si la Sydney Film Festival – categoria Best Film – Michael Haneke! (mai mult…)

Problemele familiale ale producătorilor de vin: „Ce qui nous lie” (2017)

Ce qui nous lie (2017) Regia: Cédric Klapisch Distribuția: Pio Marmaï, Ana Girardot, François Civil Iubitorii vinului vor avea multe motive să le placă filmul lui Cédric Klapisch "Ce qui nous lie" (titlul în engleză este "Back to Burgundy"). Peisajul din Bourgogne, frumos filmat în toate anotimpurile anului, o poveste a cărei eroi sunt oameni care nu numai că trăiesc din vin, dar vinul este tot ceea ce știu și doresc să facă, o tradiție transmisă in familii de multe generații, cu podgorii care sunt moștenite de la bunic la tată și de la tată la fiu și fiice. Este frumos filmat, cu o mulțime de detalii tehnice și artizanale, descrise cu respect și dedicație. Îmi place vinul, așa că mi-a plăcut foarte mult această fațetă a filmului. Totuși, "Ce qui nous lie" este mai mult decât atât. (mai mult…)

Ma loute (2016) – Slack Bay

Ma loute (2016) - Slack Bay Regia: Bruno Dumont Scenariul: Bruno Dumont Distributia: Fabrice Luchini, Juliette Binoche, Valeria Bruno Tedeschi, Didier Després, Cyril Rigaux, Thierry Lavieville, Brandon Lavieville, Raph etc Am vazut acest film in avanpremiera (exceptand proiectia din cadrul Festivalului Filmelor de la Cannes). Un film numit comedie. Daca ar fi sa il consider comedie, ar fi cea mai neagra-neagra-neagra productie de gen pe care am vazut-o pana acum in luuunga mea viata :). Poate “comedia-umana” si nici asa macar. Este un film extrem de dur – este o drama a umanitatii, a unei societati (si nu neaparat una anume – adica cea care exemplifica intentia scenaristului si regizorului Bruno Dumont – o societate situata in jurul anului 1910 undeva pe coasta franceza de nord, in apropiere de Calais, ci una care transcende si timpul si locurile), repet, a unei societati profund alienate. (mai mult…)

Parabolă deranjantă: The Killing of a Sacred Deer (2017)

The Killing of a Sacred Deer (2017) Regia: Yorgos Lanthimos Distribuția: Nicole Kidman, Colin Farrell, Alicia Silverstone Filmele lui Yorgos Lanthimos sunt greu de comparat sau de inclus într-o categorie. Poate că ar trebui să fie declarate un gen propriu. "Dogtooth" sau "The Lobster" au oferit perspective distopice despre familie și dragoste. Cu 'The Killing of a Sacred Deer' ("Uciderea unui cerb sacru") pare că a făcut pași înainte. Atât în ​​asimilarea și prelucrarea miturilor și a relațiilor sociale, dar și în crearea unei atmosfere deranjante. Acesta este un film deranjant din multe puncte de vedere. Datorită, sau în ciuda acestui lucru, el transmite un mesaj puternic care face ca filmul să nu poată fi uitat. (mai mult…)

A hentes, a kurva és a félszemü (2017) – Măcelarul, curva şi chiorul

A hentes, a kurva és a félszemü (2017) Regia: János Szász Distribuția: Zsolt Nagy, Dorka Gryllus, Géza Hegedüs D. S-ar putea să fi fost printre primii spectatori ai filmului "Măcelarul, curva şi chiorul" ("A hentes, a kurva és a félszemü" este titlul original) la proiecţia sa în prima jumătate a lunii octombrie la Festivalul Internaţional de Film de la Haifa. Filmul era încă marcat ca fiind în "post-producţie" pe IMDB, deci nu au fost disponibile recenzii sau informaţii prea detaliate. Nu am văzut nici un film anterior al regizorului János Szász şi ştiu prea puţin despre cinematografia maghiară din zilele noastre, deci a fost ocazie bună de a vedea feţe noi şi de a compara abordarea filmelor maghiare cu cele din România sau Cehia învecinate, cu care sunt mai familiarizat. Nu am fost dezamăgit. (mai mult…)

Frumusețe tulburătoare: Tiere (2017)

Tiere (2017) Regia: Greg Zglinski Distribuția: Birgit Minichmayr, Philipp Hochmair, Mona Petri Sunt un pasionat al Elveţiei, una dintre ţările mele preferate pentru vacanţe, un loc care şi-a câştigat renumele pentru frumuseţea naturii sale, dar şi pentru calmul şi ordinea care par să domnească în oraşele şi satele sale, precum şi în relaţiile dintre oameni. Rareori frumuseţea Elveţiei şi a munţilor ei mi s-a părut atât de deranjantă, atât de neliniştitoare, ca în "Tiere", filmul regizat de Greg Zglinski pe care l-am văzut acum câteva săptămâni la Festivalul Internaţional de Film de la Haifa. Titlul a fost tradus în limba engleză ca "Animals" (Animale), dar poate ar fi mai degrabă potrivit "Beasts" (Fiare)? Cunoscători mai buni de germană îmi vor spune. Se pare că regizorul şi co-scenaristul au învăţat una dintre regulile de bază ale artei fantastice şi de groază, teoretizate şi aplicate în scrierile sale de către Mircea Eliade: fantasticul şi genul 'de groază' pot fi mai eficiente atunci când evenimente excepţionale şi fenomene ciudate pornesc dintr-o atmosfera "normală" şi prietenoasă. Filmul regizat de Greg Zglinski transformă un teritoriu de vacanţă, care este foarte familiar pentru mulţi dintre noi, într-o zona de incertitudine şi nelinişte. (mai mult…)

Córki dancingu (2015) – The Lure l@ Dracula Film Festival 2017

Córki dancingu (2015) - The Lure Regia: Agnieszka Smoczynska Distribuția: Marta Mazurek, Michalina Olszanska, Kinga Preis, Andrzej Konopka, Jakub Gierszal Cântecul sirenelor, despre care legendele spun că este mortal, ne încântă încă de la primele secvențe ale filmului și nu m-aș fi supărat dacă el ar fi continuat tot filmul, fiind în același timp melodios și sexy, încântător și tentant. Numai că, aproape imediat după ce sirenele sunt trase la mal, perspectiva se schimbă și trecem rapid pe ritmuri de muzică disco poloneză (foarte-foarte bună!) într-un bar în care se cântă, se dansează și se face striptease. Intrăm astfel în atmosfera aiuritoare a unul film care ne pune și întrebări, ne și amuză, ne și îngrozește sau ne întristează. Un roller-coaster. (mai mult…)