Recenzii filme si carti

Recenzii despre filme si carti

Articolele publicate in categoria ‘Filme asiatice’

Filme pe scurt: The Salesman (2016) – Forushande

Articol publicat de Tudor pe 22 Martie 2017
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)

The Salesman (2016) – Forushande

Film iranian de Asghar Farhadi
Cu: Taraneh Alidoosti şi Shahab Hosseini

Palme D’Or pentru scenariu şi Oscar pentru cel mai bun film străin.

Mă întreb cum ar fi arătat filmul ăsta dacă Farhadi l-ar fi turnat nu în Iran ci, să zicem, în Suedia. Şi cred că deloc diferit, poate cu excepţia unor cadre în care o actriţă, pe scenă, într-o piesă de Miller, înfofolită până la gât şi cu pălărie pe cap, se văicăreşte că e obligată să iasă goală din baie. Episod de care se amuză şi ei. E drept că alte momente din astea nu ne sunt arătate, probabil ca să nu ne întrebăm de ce iraniencele fac baie îmbrăcate. În rest o poveste perfect inteligibilă pentru noi, ceilalţi, dovadă că oamenii sunt oameni peste tot. Citeste continuarea »

Filme pe scurt: Crouching Tiger, Hidden Dragon (2000)

Articol publicat de Tudor pe 2 Noiembrie 2016
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)

crouching_tiger_hidden_dragon_2000_7428399Crouching Tiger, Hidden Dragon (2000)

De Ang Lee. Poziţia 35 în listă.
Cu Donnie Yen, Michelle Yeoh, Zhang Ziyi, Eugenia Yuan, Juju Chan.
4 Oscaruri (7 nominalizări), 4 BAFTA, 2 Globuri de Aur. Un real succes.

Când se întâlnesc doi chinezi într-un film de arte marţiale, înainte de a-şi da bună ziua pun de-o bătută zdravănă, cu zburătăceli (mai ales noaptea ca să nu fie nevoie de prea multe detalii). Preferabil cu sabia.

Apoi se împacă şi-şi spun vorbe de duh: “Mai bine înfrunt o armată alături de tine decât să trăiesc o zi fără tine.” Sau dilematice: “Cum poate un om pe care l-am omorât o dată să se întoarcă şi să mă provoace?” Uite că poate (nm). Sau delirant poetice: “Atunci când răzbunarea sugrumă aerul…” etc. Când se despart aleargă fiecare pe alt acoperiş, pentru că pe drum ar fi sub demnitatea lor. Cam aşa. Citeste continuarea »

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.3/10 (3 votes cast)

Chanto tsutaeruChanto tsutaeru (2009) – Be Sure to Share

Regia: Sion Sono
Distribuția: Akira, Eiji Okuda, Ayumi Itô

Articol preluat de pe blogul Kool-ee-peach.com, cu acordul autorului.

Chanto tsutaeru/Be Sure to Share (2009) este al treilea film pe care îl văd de la Sion Sono, după Suicide Club și Love Exposure. Ceea ce mi se pare spectaculos la Sono este faptul că își duce inconstanța și ludicul efervescent la îndeplinire cu nonșalanța unui puști. Cred că nu mi s-a mai întâmplat niciodată să văd un regizor excelând în horror, în epopee postmodernistă/suprarealistă și acum, în dramă așa cum numai cei speciali sunt în stare să treacă de la una la alta. Citeste continuarea »

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)

Lady VengeanceChinjeolhan geumjassi (2005) – Sympathy for Lady Vengeance

Regia: Chan-wook Park
Distribuția: Yeong-ae Lee, Min-sik Choi, Shi-hoo Kim

Articol preluat de pe blogul Kool-ee-peach.com, cu acordul autorului.

Sympathy for Lady Vengeance” al lui Park Chan-wook, filmul care încheie “trilogia răzbunării”, este un model epic de împărtăşanie în cel mai creştinesc mod cu putinţă. “Cu trupul şi cu gândul”, acesta este păcatul absolut pe care îl comite Geum-ja Lee (Yeong-ae Lee), plătind destinului incorect poate cea mai nemiloasă poliţă posibilă. Filmul lui Chan-wook este cu atât mai înfricoşător, cu cât pune în practică latenţe pe care probabil fiecare dintre noi le poartă cu sine, dar pe care, în comparaţie cu eroina sa, nu le punem în practică. Lee este îmblânzitoarea timpului, sau poate, mai corect, alienatoarea timpului. În mod normal există momente în viaţa fiecăruia dintre noi când avem viziuni vindicative sângeroase, multe dintre ele apocaliptice prin excelenţă. Timpul însă, şi implicit uitarea ne fac să le măturăm sub un colţ de covor. Citeste continuarea »

Wolf Totem (2015) – Ultimul lup

Articol publicat de Delia pe 24 Martie 2016
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)

imagesWolf Totem (2015) – Ultimul lup

Regia: Jean-Jaques Annaud
Scenariul: Alain Godard, Jean-Jaques Annaud, Lu Wei, John Colee, bazat pe un roman al lui  Lu Jiamin  semnat cu pseudonimul Jiang Rong
Distributie: Shaofeng Feng (Chen Zhen), Ankhnyam Ragchaa, Yin Zhusheng (Bao Shunghi)

Wolf Totem este un film de o frumusete tulburatoare. Are in spate o istorie complicata, pornita de la cartea omonima  scrisa de Jiang Rong si inspirata din experienta sa de viata. Aceasta istorie care a condus la filmul pe care va invit sa il vedeti neaparat, o puteti accesa pe Wikipedia, dar zic eu, numai dupa vizionare. Si as mai zice ca dupa gustul meu, un 2D ar fi mai indicat! Mai ales in cazul acestei povesti. Citeste continuarea »

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)

NINE-MUSES-poster-gray19 Muses of Star Empire (2012)

Regia: Hark Joon Lee

Articol preluat de pe blogul Kool-ee-peach.com, cu acordul autorului.

Un regizor care descrie producţia sa ca fiind o comedie, însă numai eu ştiu câte batiste am stors în sală, nu poate fi decât sud-coreean. Nu discut cazul contrar, unde răspunsul nu poate fi decât: un regizor ratat.

Îl avem aşadar pe Hark Joon Lee, regizor (documentarist) sud-coreean, autorul a două filme: „Across Land, Across Sea” (2011) – o nominalizare Emmy în 2012, şi „9 Muses of Star Empire” (2012). Primul vorbeşte despre „frontieriştii” nord-coreeni, iar realizarea acestuia i-a luat aproape cinci ani, cel de-al doilea despre poate cea mai emblematică girls-band care a existat vreodată în Coreea de Sud, „9 Muses”. Dacă în cazul primului film, Lee s-a implicat într-o asemenea măsură încât a trecut fraudulos frontierele din Sud spre Nord şi viceversa de 12 ori, la „9 Muses of Star Empire” a filmat aproape un an, timp în care s-a aflat aproape în permanenţă în intimitatea fetelor. Citeste continuarea »

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)

the chinese mayor 2Datong (2014) – The Chinese Mayor – Primarul chinez

Regia: Hao Zhou
Companie producătoare: YuanFang Media
Premii și festivaluri:
2015 – Sundance Film Festival, SUA, Special Jury Prize
2015 – True/False Film Festival, SUA

Cu siguranță documentarul lui Hao Zhou oferă o altă imagine asupra Chinei, mult mai relaxată și mai liberă decât ne-am fi așteptat de la un sistem condus de un partid comunist. Totuși, așa cum afirma și Alexandru Solomon, China este una dintre țările care produce filme despre situația din interior, filme care prezintă realitatea din țara respectivă, fără ca acestea să fie distribuite în interiorul țării, fiind folosite doar la nivel internațional, unde de obicei sunt premiate la festivaluri importante. Citeste continuarea »

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.5/10 (6 votes cast)

hebrew-national-anthem-hatikvahLekh Le’Shalom Geshem (2007) – Go in Peace Rain – Mergi în pace, ploaie!

Scenariul si Regia: Reuven Hecker
Imaginea: Reuven Hecker, Ron Katzenelson

Acest film este o emotionanta pledoarie a regizorului si muzicianului israelian Reuven Hecker (cu antecesori in Moldova romaneasca), pentru determinarea in timp si spatiu a traseului si influentelor unei linii melodice care astazi este intrupata in Imnul National al Statului Israel.

Cu multa determinare si cu un background deopotriva religios si muzical, plin de umanitate emotionanta, Reuven Hecker ne conduce intr-o calatorie – cum spuneam – din timpuri stravechi si pana in prezent, in spatiile largi ale trairii evreilor, pe urmele filonului melodic al unui cant evreiesc liturgic in pruncia lui si atat de “dramatic” astazi. In postura contemporana de “Speranta” – “Hatikwa” – Imnul National al Statului Israel. Citeste continuarea »

English Vinglish (2012)

Articol publicat de Andreea pe 24 Octombrie 2014
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (5 votes cast)

english-vinglish-146913lEnglish Vinglish (2012) – Off… Engleza asta

Regia: Gauri Shinde
Distribuția: Sridevi, Adil Hussain, Mehidi Nebbou

India ne-a obișnuit deja cu culoare, dans și voie bună. Iar dacă acestui melanj i se mai adaugă și Manhattan-ul cu ai lui zgârie-nori sau parcuri romantice, precum și un bucătar francez cum numai un bucătar francez poate să fie, atunci rețeta e un succes.

English Vinglish prezintă povestea unei femei care nu cunoaşte limba engleză şi pe care familia sa o determină să se simtă nesigură pe ea în societate. Circumstanţele o fac să depăşească această nesiguranţă, să stăpânească limba engleză şi să dea lumii o lecţie despre cum se procedează pentru a deveni o femeie sigură pe sine. Amuzant, sensibil, impresionant, acest film marchează revenirea pe marele ecran a vedetei indiene Sridevi. Citeste continuarea »

Zindagi Na Milegi Dobara (2011)

Articol publicat de Andreea pe 2 Septembrie 2014
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.9/10 (7 votes cast)

a doua sansaZindagi Na Milegi Dobara (2011) – Viața nu-ți oferă a doua șansă

Regia: Zoya Akhtar
Distribuția: Hrithik Roshan, Farhan Akhtar, Abhay Deol, Katrina Kaif

Trebuie să recunosc că-mi plac filmele indiene. Culoarea, muzica, pasiunea cu care sunt aduse în fața marelui ecran acele sentimente elementare de care societatea ne cam privează în cursa nebună în care a pornit, dar și umorul condimentat de care probabil producătorii nu sunt neapărat conștienți, reprezintă atuurile filmului indian. Un comic de situație extraordinar și o sinceritate copilărească care te cuceresc fără drept de apel. Citeste continuarea »

Booking.com

FOTOVIVA - Fotografie de nunta si portret

Fotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premium
Fotografie de nunta premium