Filme asiatice

Amestec inegal de genuri: Shelter (2017)

Shelter (2017) Regia: Eran Riklis Distribuția: Neta Riskin, Golshifteh Farahani, Yehuda Almagor Primul film pe care l-am văzut în 2018 într-o avanpremieră israeliană a fost 'Shelter' (titlul original în ebraică este "Mistor"). Este regizat de Eran Riklis, un regizor ale cărui filme precedente "Mireasa siriană" și "Managerul de la forțele de muncă" mi-au plăcut. Acestea erau filme inspirate de realitatea israeliană, complexe și sensibile în același timp. Ultimul se bazează pe un roman de A.B. Yehoshua. Cu 'Shelter', Riklis încearcă un film foarte diferit, o combinație de thriller psihologic și film de acțiune, dar rezultatul a fost pentru mine destul de dezamăgitor. (mai mult…)

Foxtrot (2017)

Foxtrot (2017) Regia: Samuel Maoz Distribuția: Lior Ashkenazi, Sarah Adler, Yonaton Shiray Nu numai că nu există nici un fel de publicitate proastă, dar publicitatea proastă poate ajuta foarte mult. Succesul (de public, de critică, la festivaluri) al celui de-al doilea film de lung metraj al lui Samuel Maoz, "Foxtrot", va deveni poate candva un exemplu în cărţile de cinema şi de relaţii cu publicul. Criticii din Israel (inclusiv ministra culturii, al cărei minister l-au susţinut financiar) au criticat filmul pentru atitudinea sa politică fără a discuta în mod serios şi (probabil, unii dintre ei) fără a-l vedea, reuşind să creeze un val de interes pentru "Foxtrot", care îi va face pe mulţi fani ai filmului israelian să meargă şi să-l vadă, şi poate va atrage atenţia şi va spori şi interesul internaţional. Vor fi recompensaţi spectatorii cu o experienţă cinematografică excepţională? Nu, în opinia mea. Nu este un film rău, dar are şi multe părţi discutabile, şi nu mă refer doar la abordarea politică. Va câştigă un Premiu Oscar? Mă îndoiesc foarte mult că va reuşi măcar să treacă de prima selecţie, a candidaţilor, deşi, bineînţeles, voi fi bucuros să se dovedească că am greşit. (mai mult…)

Filme pe scurt: The Salesman (2016) – Forushande

The Salesman (2016) - Forushande Film iranian de Asghar Farhadi Cu: Taraneh Alidoosti şi Shahab Hosseini Palme D'Or pentru scenariu şi Oscar pentru cel mai bun film străin. Mă întreb cum ar fi arătat filmul ăsta dacă Farhadi l-ar fi turnat nu în Iran ci, să zicem, în Suedia. Şi cred că deloc diferit, poate cu excepţia unor cadre în care o actriţă, pe scenă, într-o piesă de Miller, înfofolită până la gât şi cu pălărie pe cap, se văicăreşte că e obligată să iasă goală din baie. Episod de care se amuză şi ei. E drept că alte momente din astea nu ne sunt arătate, probabil ca să nu ne întrebăm de ce iraniencele fac baie îmbrăcate. În rest o poveste perfect inteligibilă pentru noi, ceilalţi, dovadă că oamenii sunt oameni peste tot. (mai mult…)

Filme pe scurt: Crouching Tiger, Hidden Dragon (2000)

Crouching Tiger, Hidden Dragon (2000) De Ang Lee. Poziţia 35 în listă. Cu Donnie Yen, Michelle Yeoh, Zhang Ziyi, Eugenia Yuan, Juju Chan. 4 Oscaruri (7 nominalizări), 4 BAFTA, 2 Globuri de Aur. Un real succes. Când se întâlnesc doi chinezi într-un film de arte marţiale, înainte de a-şi da bună ziua pun de-o bătută zdravănă, cu zburătăceli (mai ales noaptea ca să nu fie nevoie de prea multe detalii). Preferabil cu sabia. Apoi se împacă şi-şi spun vorbe de duh: "Mai bine înfrunt o armată alături de tine decât să trăiesc o zi fără tine." Sau dilematice: "Cum poate un om pe care l-am omorât o dată să se întoarcă şi să mă provoace?" Uite că poate (nm). Sau delirant poetice: "Atunci când răzbunarea sugrumă aerul..." etc. Când se despart aleargă fiecare pe alt acoperiş, pentru că pe drum ar fi sub demnitatea lor. Cam aşa. (mai mult…)

Chanto tsutaeru (2009) sau ”Trăiește și dă mai departe”

Chanto tsutaeru (2009) - Be Sure to Share Regia: Sion Sono Distribuția: Akira, Eiji Okuda, Ayumi Itô Articol preluat de pe blogul Kool-ee-peach.com, cu acordul autorului. Chanto tsutaeru/Be Sure to Share (2009) este al treilea film pe care îl văd de la Sion Sono, după Suicide Club și Love Exposure. Ceea ce mi se pare spectaculos la Sono este faptul că își duce inconstanța și ludicul efervescent la îndeplinire cu nonșalanța unui puști. Cred că nu mi s-a mai întâmplat niciodată să văd un regizor excelând în horror, în epopee postmodernistă/suprarealistă și acum, în dramă așa cum numai cei speciali sunt în stare să treacă de la una la alta. (mai mult…)

Femeia, sau Dumnezeul de rezervă: Sympathy for Lady Vengeance (2005)

Chinjeolhan geumjassi (2005) - Sympathy for Lady Vengeance Regia: Chan-wook Park Distribuția: Yeong-ae Lee, Min-sik Choi, Shi-hoo Kim Articol preluat de pe blogul Kool-ee-peach.com, cu acordul autorului. "Sympathy for Lady Vengeance" al lui Park Chan-wook, filmul care încheie "trilogia răzbunării", este un model epic de împărtăşanie în cel mai creştinesc mod cu putinţă. "Cu trupul şi cu gândul", acesta este păcatul absolut pe care îl comite Geum-ja Lee (Yeong-ae Lee), plătind destinului incorect poate cea mai nemiloasă poliţă posibilă. Filmul lui Chan-wook este cu atât mai înfricoşător, cu cât pune în practică latenţe pe care probabil fiecare dintre noi le poartă cu sine, dar pe care, în comparaţie cu eroina sa, nu le punem în practică. Lee este îmblânzitoarea timpului, sau poate, mai corect, alienatoarea timpului. În mod normal există momente în viaţa fiecăruia dintre noi când avem viziuni vindicative sângeroase, multe dintre ele apocaliptice prin excelenţă. Timpul însă, şi implicit uitarea ne fac să le măturăm sub un colţ de covor. (mai mult…)

Wolf Totem (2015) – Ultimul lup

Wolf Totem (2015) - Ultimul lup Regia: Jean-Jaques Annaud Scenariul: Alain Godard, Jean-Jaques Annaud, Lu Wei, John Colee, bazat pe un roman al lui  Lu Jiamin  semnat cu pseudonimul Jiang Rong Distributie: Shaofeng Feng (Chen Zhen), Ankhnyam Ragchaa, Yin Zhusheng (Bao Shunghi) Wolf Totem este un film de o frumusete tulburatoare. Are in spate o istorie complicata, pornita de la cartea omonima  scrisa de Jiang Rong si inspirata din experienta sa de viata. Aceasta istorie care a condus la filmul pe care va invit sa il vedeti neaparat, o puteti accesa pe Wikipedia, dar zic eu, numai dupa vizionare. Si as mai zice ca dupa gustul meu, un 2D ar fi mai indicat! Mai ales in cazul acestei povesti. (mai mult…)

9 Muses of Star Empire (2012) si cu sotia 10 care le si întrece

9 Muses of Star Empire (2012) Regia: Hark Joon Lee Articol preluat de pe blogul Kool-ee-peach.com, cu acordul autorului. Un regizor care descrie producţia sa ca fiind o comedie, însă numai eu ştiu câte batiste am stors în sală, nu poate fi decât sud-coreean. Nu discut cazul contrar, unde răspunsul nu poate fi decât: un regizor ratat. Îl avem aşadar pe Hark Joon Lee, regizor (documentarist) sud-coreean, autorul a două filme: „Across Land, Across Sea” (2011) – o nominalizare Emmy în 2012, şi „9 Muses of Star Empire” (2012). Primul vorbeşte despre „frontieriştii” nord-coreeni, iar realizarea acestuia i-a luat aproape cinci ani, cel de-al doilea despre poate cea mai emblematică girls-band care a existat vreodată în Coreea de Sud, „9 Muses”. Dacă în cazul primului film, Lee s-a implicat într-o asemenea măsură încât a trecut fraudulos frontierele din Sud spre Nord şi viceversa de 12 ori, la „9 Muses of Star Empire” a filmat aproape un an, timp în care s-a aflat aproape în permanenţă în intimitatea fetelor. (mai mult…)

The Chinese Mayor (2014) – despre Tovarășul Capitalism în cadrul Festivalului One World România, ediția 2015

Datong (2014) - The Chinese Mayor – Primarul chinez Regia: Hao Zhou Companie producătoare: YuanFang Media Premii și festivaluri: 2015 - Sundance Film Festival, SUA, Special Jury Prize 2015 - True/False Film Festival, SUA Cu siguranță documentarul lui Hao Zhou oferă o altă imagine asupra Chinei, mult mai relaxată și mai liberă decât ne-am fi așteptat de la un sistem condus de un partid comunist. Totuși, așa cum afirma și Alexandru Solomon, China este una dintre țările care produce filme despre situația din interior, filme care prezintă realitatea din țara respectivă, fără ca acestea să fie distribuite în interiorul țării, fiind folosite doar la nivel internațional, unde de obicei sunt premiate la festivaluri importante. (mai mult…)

Festivalul de Film Evreiesc Bucuresti BJFF 2014: Lekh Le’Shalom Geshem (2007)

Lekh Le'Shalom Geshem (2007) - Go in Peace Rain - Mergi în pace, ploaie! Scenariul si Regia: Reuven Hecker Imaginea: Reuven Hecker, Ron Katzenelson Acest film este o emotionanta pledoarie a regizorului si muzicianului israelian Reuven Hecker (cu antecesori in Moldova romaneasca), pentru determinarea in timp si spatiu a traseului si influentelor unei linii melodice care astazi este intrupata in Imnul National al Statului Israel. Cu multa determinare si cu un background deopotriva religios si muzical, plin de umanitate emotionanta, Reuven Hecker ne conduce intr-o calatorie – cum spuneam – din timpuri stravechi si pana in prezent, in spatiile largi ale trairii evreilor, pe urmele filonului melodic al unui cant evreiesc liturgic in pruncia lui si atat de “dramatic” astazi. In postura contemporana de “Speranta” – “Hatikwa” - Imnul National al Statului Israel. (mai mult…)