Filme americane

Poirot s-a întors: Murder on the Orient Express (2017)

Murder on the Orient Express (2017) Regia: Kenneth Branagh Distribuția: Kenneth Branagh, Penélope Cruz, Willem Dafoe, Judi Dench, Johnny Depp, Josh Gad, Derek Jacobi, Leslie Odom Jr., Michelle Pfeiffer, Daisy Ridley Nu este ușor de ecranizat romanele Agathei Christie în 2017 și este chiar și mai greu când este vorba despre "Crima din Orient Express", care avea deja o versiune fabuloasă și binecuvântată cu stele în distribuție regizată în 1974 de Sidney Lumet. Regina romanului detectiv a creat mistere minunate, dar există dificultăți în a le aduce pe ecran, deoarece personajele ei sunt destul de teatrale, au întotdeauna multe de ascuns și par a fi altceva decât sunt în realitate, iar spațiile închise în care se petrec cele mai multe dintre poveștile ei nu se potrivesc cu cerințele dinamicii din cinematografia de acțiune modernă. Este o provocare să transformi exercițiile mentale sofisticate din romanele ei în acțiune pe ecran, mai ales când majoritatea spectatorilor cunosc sfârșitul din lectura cărților. O provocare care poate fi comparată cu ecranizarea pieselor și personajelor lui Shakespeare. Deci, poate este că este nevoie de un regizor și de un actor care deja a adus pe ecrane piesele lui Shakespeare pentru a-și asuma provocările și riscurile. Numele acestui regizor este, desigur, Kenneth Branagh. (mai mult…)

Star Wars: The Last Jedi (2017) – Star Wars: Ultimii Jedi

Star Wars: The Last Jedi (2017) - Star Wars: Ultimii Jedi Regia: Rian Johnson Scenariul: Rian Johnson, George Lucas (personaje) Distribuţia: Daisy Ridley, Mark Hamill, Adam Driver, Domhnall Gleeson, Carrie Fisher, Oscar Isaac, Benicio Del Toro În cel mai greu accesibil loc din univers (unde se găsește templul Jedi), Luke Skywalker s-a izolat și își așeaptă moartea. În tot acest timp, Primul Ordin încearcă să nimicească navele Rezistenţei. Cele două planuri se întâlnesc atunci când Rey decide să se iniţieze în tainele Forţei. (mai mult…)

Topaz (1969)

Topaz (1969) Regia: Alfred Hitchcock Distribuția: Frederick Stafford, Dany Robin, John Vernon "Topaz" este destul de diferit de majoritatea filmelor anterioare din filmografia lui Alfred Hitchcock și, de asemenea, îi lipsesc vedetele americane în distribuție, cum își obișnuise fanii în cei 20 sau 30 de ani care au precedat lansarea în 1969. Acestea pot fi două dintre principalele motive pentru care filmul este mai puțin apreciat de critici și istorici ai cinematografiei. Cu toate acestea, există suficiente motive de satisfacție pentru cinefili și filmul nu este mai prejos în opinia mea decât "Torn Curtain", care l-a precedat cu trei ani, aducând de asemenea pe ecran o poveste de spionaj din perioada Războiului Rece. Dimpotrivă, aș spune. (mai mult…)

Farmecul straniu al filmelor din Războiul Rece: Torn Curtain (1966)

Torn Curtain (1966) Regia: Alfred Hitchcock Distribuția: Paul Newman, Julie Andrews, Lila Kedrova Îmi place să văd filme o jumătate de secol după lansările lor inițiale. Nu este doar o experiență cinematografică care, în multe cazuri, aduce la iveala giuvaeruri neașteptate, dar și o oportunitate de a compara stilurile de actorie și de regie, mijloacele tehnice și perspectiva asupra evenimentelor, unele dintre ele actuale la momentul realizării filmelor și devenite istorie de atunci încace. În unele cazuri, există și posibilitatea de a compara o vizionare proaspătă cu amintirile noastre despre film, deși acest lucru nu este cazul aici cu 'Torn Curtain', un film târziu al lui Alfred Hitchcock, a cărui temă a războiului rece văzut din perspectiva occidentală nu a avut nici o șansă să treacă filtrul cenzurii în România mea natală în acel moment (filmul este realizat in 1966). (mai mult…)

Coco (2017)

Coco (2017) Regia: Lee Unkrich, Adrian Molina (co-regizor) Voci: Anthony Gonzalez, Gael García Bernal, Benjamin Bratt, Alanna Ubach, Renee Victor Coco este un puști care visează să ajungă chitarist, deși în familia lui acest lucru reprezintă un tabu. Povestea aversiunii faţă de muzică începe de la stră-străbunici pe care muzica i-a despărţit. Cu ocazia Zilei Morţilor, un miracol se petrece și Coco reușește să treacă podul de gălbenele în lumea spiritelor. Putem crede că deznodământul e ușor de intuit doar văzând trailerul (așa cum se întâmplă din păcate de multe ori), însă vom constata cu bucurie că ultima animaţie Disney-Pixar dispune de nebănuite resurse de umor și suspans. (mai mult…)

Filme pe scurt: Avatar (2009) & Valerian and the City of a Thousand Planets (2017)

Încerc mai jos câteva considerații personale despre două filme SF întrucâtva înrudite. Avatar (2009) Regia: James Cameron Cu: Sam Worthington, Sigourney Weaver, Stephen Lang. Și cu o mulțime de Na'vi. Pandora: planeta cu peisaje fastuoase unde totul pare că plutește sau, uneori, chiar plutește cu adevărat. Pe aer. Și care a creat Na'vi, o specie de elfi trăind în armonie cu ea. Un film care a așteptat perfecționarea tehnologiei digitale ca să poată fi făcut, și n-a așteptat-o degeaba. Asta pe de o parte. De cealaltă, creatorii de tehnologii, pământenii, invadatorii care și-au distrus cu sârg propria planetă și acum vor să distrugă și Pandora. De aici, conflictul. I s-a reproșat filmului că abuzează de clișeul bunului sălbatic agresat de colonialistul lacom, în scopul obținerii succesului de casă. Și că în realitate nici sălbaticul nu e de tot bun, nici colonialistul într-atât de lacom, doar succesul de casă e garantat. Prostii! Cui ce-i pasă de așa ceva? De ce s-ar înghesui atâția la un astfel de film dacă nu ca să vadă că poate exista o lume mai altfel? Una în care cei buni, și frumoși, chiar dacă inițial victime sigure, îi înving în final pe cei răi? Măcar pe ecran? Basmele exact asta făceau, și ce succes de casă aveau! Tot ce vor ei de la film este să le placă. Să iasă din sală, și ei, mai buni și mai frumoși, măcar pentru un timp. Și filmul chiar reușește asta. https://www.youtube.com/watch?v=5PSNL1qE6VY Valerian and the City of a Thousand Planets - Valerian și orașul celor o mie de planete (2017) Regia: Luc Besson Cu: Dane de Haan, Clara Delevigne, Clive Owen. Și cu Rihanna. Filmul acesta este un basm. Un basm din care nu lipsesc Prâslea cel Voinic, Fata Împăratului Roș, Spânul; și nici elfi, hobbiți, gnomi sau orci. Chiar și merele de aur își găsesc locul. Pe scurt, cam tot ce a putut crea imaginația strălucitoare a unei galaxii aflate în cea mai bună formă a sa, singură sau cu ajutorul galaxiilor învecinate. Pentru că, să nu uit să o spun, ne aflăm în plin secol XXVIII, când tehnologia face ca totul să fie la fel de posibil ca pe vremea când basmele se petreceau cu adevărat. Mă refer desigur tot la tehnolgia digitală mânuită cu aplomb de Luc Besson, adeptul a ceea ce francezii au numit Cinéma du Look. Adică du Luc, ca să spunem lucrurilor mai pe nume. Multe lucruri în plus nu sunt de adăugat, poate cu excepția faptului că, în titlu, aș fi tradus „city” nu prin „oraș” ci prin „cetate”, după cât de colțuros(oasă) este. Însă cum substantivele englezești nu au genuri... Plus că acolo nu-s reprezentate doar o mie de planete, ci muult mai multe; și 800 000 de specii inteligente cunoscute. Dar astea sunt amănunte. Mai important mi se pare un dialog care m-a lăsat brusc fără aer. Acum însă, că mi-am revenit, îl reproduc aici: în nu mai știu ce context, niște extratereștri oarecare îi spun Laurelinei: „Oamenii sunt foarte previzibili.”…

Justice League (2017) – Liga dreptății

Justice League (2017) - Liga dreptății Regia: Zack Snyder Distribuţia: Ben Affleck, Henry Cavill, Amy Adams, Gal Gadot, Ezra Miller, Jason Momoa, Ray Fisher Pământul este ameninţat de o creatură cu antecedente, pe numele ei Steppenwolf (a se remarca sonoritatea antică). Batman încearcă să negocieze cu câţiva supereroi din universul DC (Wonder Woman, The Flash, Aquaman și Cyborg) pentru a salva omenirea. Deși fiecare preferă să lupte (să restaureze operă de artă, respectiv să bea alcool cu bustul dezgolit în valurile mării) pe cont propriu, maleficul Steppenwolf (fiu de amazoană) se dovedește mai puternic decât oricare dintre supereroi, iar cei 5 decid că doar împreuna au o șansă. (mai mult…)

Thor: Ragnarok (2017)

Thor: Ragnarok (2017) Regia: Taika Waititi Scenariul: Eric Pearson, Craig Kyle, Christopher Yost Distribuţia: Chris Hemsworth, Cate Blanchett, Mark Ruffalo, Anthony Hopkins, Benedict Cumberbatch, Matt Damon Unul dintre motivele care te-ar putea determina să mergi la cinema în cazul lui Thor: Ragnarok este distribuţia. Un film care își permite să îl distribuie pe Matt Damon într-un rol nu foarte departe de figuraţia specială și pe Cate Blanchett ca antagonistă, merită toată atenţia. (mai mult…)

Charlie Wilson’s War (2007)

Charlie Wilson's War (2007) - Războiul lui Charlie Wilson Regia: Mike Nichols Distribuţia: Tom Hanks, Julia Roberts, Philip Seymour Hoffman Îndrăznesc să spun de la bun început că “Războiul lui Charlie Wilson” este unul dintre cele mai bine realizate filme despre politică pe care le-am vizionat vreodată. Marele său merit este, în opinia mea, că relevă într-o manieră convingătoare cât de păgubos este orizontul scurt pe care se concentrează prea adesea politicienii. Tocmai lipsa de viziune face ca acțiuni politice încununate de succes la un moment dat, dar care sunt gândite dintr-o perspectivă temporală îngustă, să aibă consecințe nefaste a căror amploare să depășească uneori beneficiile generate inițial. O bătălie câștigată astăzi poate fi începutul unui război pierdut mâine, dacă nu există o strategie pe termen lung... (mai mult…)

Geostorm (2017) – Geostorm: Pericol global

Geostorm (2017) - Geostorm: Pericol global Regia: Dean Devlin Scenariul: Dean Devlin, Paul Guyot Distribuţia: Gerard Butler, Jim Sturgess, Abbie Cornish, Andy Garcia, Ed Harris Nu știu dacă văzând trailerul sau distribuţia, se mai poate aștepta cineva la un scenariu original ori la o acţiune surprinzătoare. Pornind de la aceasta ipoteza, ar fi ipocrit să acuzăm filmul că seamănă cu atâtea altele în care Pământul este ameninţat, un om (de regulă cu 6 pack) își sacrifică viaţa pentru a salva situţia, iar trădările au loc la cel mai înalt nivel. (mai mult…)