Filme americane

Justice League (2017) – Liga dreptății

Justice League (2017) - Liga dreptății Regia: Zack Snyder Distribuţia: Ben Affleck, Henry Cavill, Amy Adams, Gal Gadot, Ezra Miller, Jason Momoa, Ray Fisher Pământul este ameninţat de o creatură cu antecedente, pe numele ei Steppenwolf (a se remarca sonoritatea antică). Batman încearcă să negocieze cu câţiva supereroi din universul DC (Wonder Woman, The Flash, Aquaman și Cyborg) pentru a salva omenirea. Deși fiecare preferă să lupte (să restaureze operă de artă, respectiv să bea alcool cu bustul dezgolit în valurile mării) pe cont propriu, maleficul Steppenwolf (fiu de amazoană) se dovedește mai puternic decât oricare dintre supereroi, iar cei 5 decid că doar împreuna au o șansă. (mai mult…)

Thor: Ragnarok (2017)

Thor: Ragnarok (2017) Regia: Taika Waititi Scenariul: Eric Pearson, Craig Kyle, Christopher Yost Distribuţia: Chris Hemsworth, Cate Blanchett, Mark Ruffalo, Anthony Hopkins, Benedict Cumberbatch, Matt Damon Unul dintre motivele care te-ar putea determina să mergi la cinema în cazul lui Thor: Ragnarok este distribuţia. Un film care își permite să îl distribuie pe Matt Damon într-un rol nu foarte departe de figuraţia specială și pe Cate Blanchett ca antagonistă, merită toată atenţia. (mai mult…)

Charlie Wilson’s War (2007)

Charlie Wilson's War (2007) - Războiul lui Charlie Wilson Regia: Mike Nichols Distribuţia: Tom Hanks, Julia Roberts, Philip Seymour Hoffman Îndrăznesc să spun de la bun început că “Războiul lui Charlie Wilson” este unul dintre cele mai bine realizate filme despre politică pe care le-am vizionat vreodată. Marele său merit este, în opinia mea, că relevă într-o manieră convingătoare cât de păgubos este orizontul scurt pe care se concentrează prea adesea politicienii. Tocmai lipsa de viziune face ca acțiuni politice încununate de succes la un moment dat, dar care sunt gândite dintr-o perspectivă temporală îngustă, să aibă consecințe nefaste a căror amploare să depășească uneori beneficiile generate inițial. O bătălie câștigată astăzi poate fi începutul unui război pierdut mâine, dacă nu există o strategie pe termen lung... (mai mult…)

Geostorm (2017) – Geostorm: Pericol global

Geostorm (2017) - Geostorm: Pericol global Regia: Dean Devlin Scenariul: Dean Devlin, Paul Guyot Distribuţia: Gerard Butler, Jim Sturgess, Abbie Cornish, Andy Garcia, Ed Harris Nu știu dacă văzând trailerul sau distribuţia, se mai poate aștepta cineva la un scenariu original ori la o acţiune surprinzătoare. Pornind de la aceasta ipoteza, ar fi ipocrit să acuzăm filmul că seamănă cu atâtea altele în care Pământul este ameninţat, un om (de regulă cu 6 pack) își sacrifică viaţa pentru a salva situţia, iar trădările au loc la cel mai înalt nivel. (mai mult…)

Mother! (2017) l@ Dracula Film Festival 2017

Mother! (2017) Regia: Darren Aronofsky Distribuția: Jennifer Lawrence, Javier Bardem, Ed Harris, Michelle Pfeiffer Acest film aduce atâtea senzații spectatorului, încât îi este aproape imposibil să îl categorisească sau să îl caracterizeze. Oricum nu îi poate fi indiferent, pentru că în orice clipă poate iubi sau urî o parte sau o scenă a filmului, un moment de amuzament sau o cruzime, o senzație de iubire sau un personaj aparent malefic, o personificare a scriitorului de succes sau niște pete de sânge de pe dușumea. Așadar, un fel de love-hate, care te lasă oleacă tâmp la final, pentru ca apoi să îi apreciezi valențele și... nebunia. (mai mult…)

End of Watch (2012)

End of Watch (2012) Regia: David Ayer Distribuția: Jake Gyllenhaal, Michael Peña, Anna Kendrick Interesant faptul că David Ayer este singurul autor şi al scenariului şi al regiei lui "End of Watch". Dacă două persoane diferite ar fi scris scenariul, respectiv ar fi regizat filmul, aş fi putut spune că povestea subţire scrisă de scenarist trebuia să fie echilibrată de regizorul de film şi că acesta a ales un mod experimental de filmare pe baza unui foarte subţire pretext pentru a realiza ceea ce este un film interesant. Deoarece cei doi sunt unul - David Ayer - presupun că ideea despre acest film i-a venit prima şi povestea a fost construită în jurul ei. Desigur, este doar o presupunere. (mai mult…)

În căutarea lui Dylan: Iʼm Not There (2007)

Iʼm Not There (2007) Regia: Todd Haynes Distribuția: Christian Bale, Cate Blanchett, Heath Ledger Iʼm Not There se adresează în primul rând acelora dintre noi care ascultam – poate mai ascultăm – muzica lui Bob Dylan. Filmul constituie din primul până în ultimul moment un soi de festin atât cinematografic, cât și muzical, indiferent dacă piesele alese pentru coloana sonoră au rol în narațiune sau nu. Ele întrețin atmosfera pe care o au în general peliculele ce sunt create în jurul biografiei unui artist, conferindu-i în același timp o tonalitate gravă. Bine realizat din punct de vedere sonor și imagistic, filmul lui Todd Haynes utilizează muzica pentru a evidenția anumite aspecte ale narațiunii filmice. (mai mult…)

Tânăra generație reprezentată de regizoarea de origine iraniană, Anahita Ghazvinizadeh, la American Independent Film Festival: They (2017)

They (2017) Regie și scenariu: Anahita Ghazvinizadeh Distribuția: Rhys Fehrenbacher, Koohyar Hosseini, Nicole Coffineau Anahita Ghazvinizadeh, regizoare în vârstă de 24 de ani, de origine iraniană, este deja cunoscută în mediul cinematografic prin însușirea în cadrul Festivalului de la Cannes, în 2013, a premiului pentru cel mai bun film realizat de către un student, cu ajutorul scurt metrajului Needle. Cea care i-a înmânat premiul este Jane Campion care a afirmat despre Ghazvinizadeh că viziunea ei ar avea o flavoare unică. Într-adevăr, unicitatea despre care vorbea președinta juriului se resimte și în filmul They, proiectat în cadrul Selecției oficiale de la Cannes în 2016. Descris drept o poveste intimă despre întoarcerea acasă, filmul ne prezintă un tânăr de 14 ani, pe nume J, care cere ca cei din jurul său să i se adreseze cu pronumele „ei”. Scenariul nu urmează un fir narativ bine delimitat temporal, totuși se pare că tânărul locuiește cu părinții săi, cu care a agreat să facă un tratament hormonal care îi blochează dezvoltarea, în așa fel încât să aibă suficient timp să-și exploreze identitatea sexuală. După doi ani de tratament, J trebuie să ia o decizie în ceea ce privește continuarea vieții din postura de femeie sau bărbat. Mai mult, acțiunea filmului are loc pe parcursul unui weekend în care sora lui J și presupusul ei iubit, Araz, rămân cu J, în lipsa părinților săi. (mai mult…)

Born to Be Blue (2015) – proiecție în prezența actorului Ethan Hawke, în cadrul American Independent Film Festival

Born to Be Blue (2015) Regie și scenariu: Robert Budreau Distribuție: Ethan Hawke, Carmen Ejogo, Callum Keith Rennie Born to be blue este un film despre...oh, well, born to be blue! O adiere de vânt îți aduce în fața ochilor, pentru o secundă, câteva fire de păr. Vezi negru în fața ochilor și primul gând care te lovește e că sfârșitul vine și că timp n-a fost suficient pentru a îndeplini toate visele și ideile ce rătăciseră până atunci fără nicio direcție. Inevitabilul este înconjurat de intuneric. Chet Baker voia să aibă control asupra notelor muzicale, voia ca timpul să se dilate pentru ca el să aibă timp să cunoască mai bine notele, să le aprofundeze. Pentru asta a renunțat la iubirea vieții, a înlocuit metadona cu heroina și a realizat unele dintre cele mai bune piese ale carierei lui de trompetist. (mai mult…)

Jarmusch printre creatorii de film american independent: Paterson (2016) la American Independent Film București

Paterson (2016) Regie și scenariu: Jim Jarmusch Distribuția: Adam Driver, Golshifteh Farahani, Barry Shabaka Henley „Aha!”, este ultimul cuvânt pe care îl auzi ca spectator al filmului Paterson, ultima creație a regizorului și scenaristului Jim Jarmusch, dacă e să nu ținem cont de documentarul Gimme Danger, realizat tot în 2016. Și, ținând cont de viziunea simplistă, dar în același timp de o profunzime meticuloasă pe care Jarmusch o are asupra vieții, nu cred că există o concluzie mai demnă de arta lui Jarmusch decât acest “Aha!”, care nu spune nimic, dar parcă spune totul. (mai mult…)