Recenzii filme si carti

Recenzii despre filme si carti

Dumbo (1941)

Articol publicat de Mihaela pe 31 Octombrie 2009
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.6/10 (5 votes cast)
Dumbo (1941)
Regia: Ben Sharpsteen
Producator: Walt Disney

Dumbo este poate cel mai emotionant film Disney si merita cu prisosinta sa faca parte din colectia Disney a oricarui cinefil. Desi ca pozitionare in timp, Dumbo a fost creat dupa Alba ca Zapada, Pinocchio si Fantasia, simplitatea este cuvantul de ordine a acestei productii.

Pornind de la subiect, continuand cu animatia si decorurile, nimic nu poate fi comparat cu complexitatea detaliilor productiilor anterioare. Mizand mai mult pe emotiile starnite de povestire si mai putin pe artificii de creatie, pelicula are un farmec deosebit desprins parca din inocenta celor carora se adreseaza.

Povestea este simpla si incepe cu peripetiile unei berze zapacite care il livreaza dupa multe asteptari pe Dumbo mamei sale, Doamna Jumbo. Adorabilul pui de elefant are insa niste urechi supradimensionate. Primirea calduroasa de care se bucura la inceput noul venit se transforma destul de repede in umilinte si respingere, atat din partea personajelor din circul unde se desfasoara actiunea cat si a publicului vizitator.

Dumbo

Incercand sa-si apere puiul de tachinarile si rautatile celor din jur, Doamna Jumbo starneste o mare agitatie si un scandal in urma careia este izolata, inchisa intr-o cusca departe de Dumbo care este nevoit astfel sa infrunte singur mediul ostil. Vizita pe care Dumbo o face mamei sale inchise, constituie poate cel mai emotionant moment al peliculei, cu atat mai mult cu cat dramatismul intalnirii, este redat numai din imagini si muzica, fara nici o scena de dialog. In aceste conditii,Timothy, un soarece plin de inventivitate si curaj, se erijeaza in mentorul si protectorul elefantelului, isi propune sa-l invete cum sa-si utilizeze calitatile pentru a se face util circului, pentru a castiga faima si respect.

Ideea lui cu piramida elefantilor in care Dumbo ar trebui sa fie varful, se dovedeste un dezastru in momentul in care acesta se impiedica de urechile sale enorme, prabusind intreaga formatie de pachiderme. Retrogradat la rangul de clovn, urechiatul elefantel isi continua aventurile. Betia accidentala pe care o experimenteaza alaturi de prietenul sau soricelul ii ofera lui Disney oportunitatea de a ne prezenta o scena de muzical suprarealist numita ” Parada elefantilor roz”, mult apreciata de public si critici.

Zborul lui Dumbo

Trezindu-se in varful unui copac, cei doi tovarasi de peripetii starnesc amuzamentul ciorilor, care se decid sa-l invete pe elefantel sa zboare, convingandu-l ca atat timp cat are asupra sa pana magica – in realitate o pana obisnuita- poate in sfarsit sa-si foloseasca faimoasele urechi pricinuitoare de necazuri pana in acel moment, ca sa….zboare… Intors la circ, Dumbo isi prezinta noua calitate de elefant zburator intr-un numar in care ….isi pierde pana magica… dar in ultimul moment inainte de a se produce tragedia incepe sa dea din urechi si… zboara, devenind noua vedeta a circului. Dupa succesul international pe care il are, elefantelul zburator isi elibereaza mama si sub privirile acesteia isi continua cariera in arena circului, spre stupefactia si apoi admiratia publicului.

Mesajul filmului nu este fortat nici foarte evident insa reiese din fiecare secventa a filmului – depasirea obstacolelor si stralucirea in fata adversitatilor. Prin simplitatea sa, el face pelicula la fel de actuala si accesibila acum, ca si in momentul lansarii 1941.

Desi actiunea se petrece intr-un circ si suntem inconjurati de personaje dragute, Dumbo este totusi cel mai tragic si negru film al lui Disney. Lumea circului e cruda, abuzurile si rautaile sunt la ordinea zilei. Pe toata durata filmului Dumbo este sicanat, respins, batjocorit de cei din jur. Norii negri de furtuna si ploaia care domina multe scene creeaza cadrul specific conflictelor, singuratatii si injustitiei la care este supus personajul principal.

Peste toate acestea insa pluteste un aer optimist, personajele degaja multa caldura si mesajul pozitiv se arata in final. Pe durata povestirii Dumbo atinge cel mai de jos momente ale vietii sale, indura esec dupa esec si totusi in final, pastrandu-si optimimul, depaseste toate situatiile si se ridica desupra acestora.

Nota: 8.5/10


« »

Parerea voastra

Ultimul vostru articol

Booking.com

FOTOVIVA - Fotografie de nunta si portret

Fotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premium
Fotografie de nunta premium