Recenzii filme si carti

Recenzii despre filme si carti

American Beauty (1999)

Articol publicat de Jovi pe 31 August 2009
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.2/10 (6 votes cast)
American Beauty (1999)
Regia: Sam Mendes
Actori: Kevin Spacey, Annette Bening, Mena Suvari, Thora Birch, Wes Bentley
Iata un film american aproape de perfectiune, care dezvaluie atat de realista lumea noastra plina de ciudatenii, plina de oameni frustrati, plina de monotonie si de plictiseala de care vrem sa scapam, totul intamplandu-se la fiecare dintre noi sau macar la cei care ne consideram ca facem parte din clasa medie a societatii. Si nu vorbim acum numai de cea americana, desi asa este tendinta, ci de fiecare din lumile posibile, eu recunoscand-o si la noi. Fiecare poate rosti ca Lester Burnham: “Acesta este cartierul meu. Aceasta este strada mea. Aceasta este viata mea”.

Vine un moment in viata fiecaruia dintre noi (la varsta de mijloc cu atat mai mult) cand ne dam seama ca totul e searbad, ca nimic nu se mai intampla si fiecare moment se misca de la sine: dusul de dimineata (cu momente de masturbare), micul dejun, plecarea la serviciul pe care il urasti, dar care iti aduce o sursa de venit sigur, inapoi acasa, somn. Fara prea mult sex sau deloc, fara mangaieri sau sarutari pe intuneric, aproape iti urasti copiii ca ei au o viata vesela si plina de neprevazut, cand si cand te duci obligat la unele petreceri sau conferinte, unde dai pe gat mai multe pahare de whisky, sperand sa scapi mai repede.

La un moment dat, vezi o pustioaca, o adolescenta care iti aduce aminte de splendorile vietii: tineretea, fericirea, iubirea. Totul se schimba, pe loc esti indragostit pana peste cap si faci totul ca sa te observe, ca sa te bage in seama, ca sa ajunga in patul tau: alergi, faci exercitii, scapi de burta, apar peste noapte noi pasiuni si noi prieteni, racolati din randul aceleiasi varste-adolescenti. Si, peste noapte, te droghezi, te imbeti, iti dai demisia si iti injuri sefii, te angajezi pe un post obscur, dar fara responsabilitati, devii din nou fericit si cu picioarele pe masa. Si…EA te observa, vede schimbarea, esti tot ceea ce isi dorea.

Si Frumusetea americana devine propriul Vis american, nu idealul de a avea o casa, de a avea o familie si o masina, tot confortul si toate nefericirea. Toate acestea se duc pe apa sambetei, ai nevoie de scantei, de iubire, de apreciere. Monotonia ucide. Oare totul se va petrece asa cum visezi? Cu bai parfumate in care ea e plina de petale de trandafiri? Cu patul in care ea il astepta printre aceleasi flori? Pana la urma, iluzia devine realitate si realitatea un cosmar. Fiindca, in definitiv, tot ceea ce ai creat prin schimbare se poate transforma la randul lui in ceva mai rau. Oamenii nu inteleg schimbarea ta si se intorc impotriva celui care nu se supune regulilor societatii. Dar tu ai vazut frumusetea vietii.

Nota: 9.5/10

Îmi place să citesc, pe scurt. Altfel, sunt Project Manager al acestui blog colectiv cultural, unde pasiunea mea pentru cărți și filme se materializează în formă scrisă. Nu am pretenții să știu totul despre această lume, iar pasiunea rămâne pasiune. În rest, vă pot scrie și despre bere, și despre Grecia, despre călătorii sau despre familie. Dar azi n-am chef :)


« »

2 Raspunsuri la “American Beauty (1999)”

  1. […] Cameron Crowe, Todd Solonz, Steve Buscemi. Acest curent artistic a fost impulsionat de succesul lui „American Beauty” în 2000 şi a început să se răspândească din SUA către UK şi Franţa. Vorbesc de unele mici […]

  2. […] Cameron Crowe, Todd Solonz, Steve Buscemi. Acest curent artistic a fost impulsionat de succesul lui „American Beauty” în 2000 şi a început să se răspândească din SUA către UK şi Franţa. Vorbesc de unele mici […]

Parerea voastra

Ultimul vostru articol

Booking.com

FOTOVIVA - Fotografie de nunta si portret

Fotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premium
Fotografie de nunta premium