Carti Memorii jurnale Recomandat

The Film Club, de David Gilmour

The Film Club, de David Gilmour
Thomas Allen Publishers, 2008

Adolescenta este un construct cultural. In unele culturi africane, trecerea acestei etape este marcata printr-un ritual care dureaza o noapte: seara, esti copil,  a doua zi, cand te trezesti, vei deschide ochii catre maturitate. In tarile occidentale, adolescenta este o perioada de tranzitie, minata de intrebari si de schimbari fizice si psihice.

Memoriile lui David Gilmour intitulate The Film Club il au in centru pe Jesse,  un adolescent caruia nu ii place scoala, cu un comportament catalogat drept teribilist – fumeaza, consuma alcool si deseneaza graffiti pe peretii scolii. In ciuda tuturor acestor incalcari ale contractelor sociale, Jesse este apreciat de prietenii sai, de vecini, chiar si de politistii care il aresteaza. Problema cu care se confrunta parintii lui este cum sa procedeze ca aceasta latura a sa sa fie cea dominanta. Tatal sau are dificultati in a-l convinge sa stea departe de necazuri, mai ales ca isi recunoaste propria reticenta de a invata pe care o manifesta Jesse.

Critic de film ca profesie- David Gilmour a fost critic de film pentru televiziunea CBC- acesta ii ofera lui Jesse posibilitatea de a renunta la scoala. In schimb, adolescentul trebuie sa locuiasca cu el, fara a plati chirie, fara a avea un program zilnic, singura conditie fiind de a urmari impreuna 3 filme pe saptamana. Este un targ neconvetional pe care fiul sau il accepta fara a sta pe ganduri.

David Gilmour si fiul sau, Jesse

Cartea are un subiect original si m-a atras pentru ca filmele, ca orice forma de arta au darul de a educa, de a oferi celor pasionati interpretari ale realitatii. De multe ori mi s-a intamplat sa urmaresc un anumit film care sa imi schimbe modul de a interpreta lucrurile care ma inconjoara, de la Forrest Gump la Mar Al Dentro sau Magna Cum Laudae. Am fost curioasa sa vad cum David Gilmour isi transmite mesajul catre cititori si mai ales ce referinte cinematografice a folosit  pentru a-i schimba atitudinea lui Jesse. In carte, apar filme ca 81/2, Annie Hall, Apocalypse Now, Basic Instinct, Citizen Kane, La Dolce Vita, The Shining, The 400 Blows, The Texas Chainsaw Massacre. Productiile cinematografice devin personaje, alese in functie de context sau sunt folosite ca pretext pentru a-l invata pe Jesse diverse lectii sau a-i schimba starea de spirit. Spre exemplu, atunci cand tanarul este parasit de iubita lui, tatal sau ii arata Murmur of the Heart, un film frantuzesc, care, la fel The 400 Blows, este o poveste despre maturizare, despre stanjeneala, despre viata interioara extreme de intense a unui adolescent. Clubul de film devine mai mult decat o educatie nonformala, un prilej ca cei doi sa se descopere pe ei insisi si pe celalalt si le ofera oportunitatea de a crea o relatie cu adevarat speciala.

O alta componenta extrem de interesanta la The Film Club sunt inserturile despre povestea filmelor, mici curiozitati despre cum au fost construite unele dintre cele mai populare filme sau comentariile critice. Cu timpul, personajul principal preia si el din elementele cinematografice prezentate de tatal sau, folosindu-se de scena de inceput din Mean Streets pentru a-i relata tatalui despre atmosfera revederii cu o fosta iubita.

Cartea este o marturisire extreme de personala si o recomand celor pasionati de filme, The Film Club putand fi folosita ca un catalog al unor filme care au influentat istoria cinematografica si mai ales felul de a crea conexiuni personale.

Articole similare

„Bună, uliule, șoptesc.” – U de la Uliu, de Helen Macdonald

Tudor Mirică

Semnal TV filme: weekend 30 septembrie – 2 octombrie 2011

Delia Marc

Totul despre chimie: ”Unchiul Tungsten”, de Oliver Sacks

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult